Doar ortodoxia
15 Apr 2011
“Este UN DOMN, O CREDINTA, UN BOTEZ.
Un Dumnezeu si Tatal tuturor, care este peste toate si prin toate si intru toti.” (Efeseni 4:5-6)
Este o singura credinta, cea adevarata, credinta ORTODOXA, asa cum Adevarul este unul singur.
Hristos este Adevarul si capul Bisericii.
“Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine.” (Ioan 14:6)
Biserica Ortodoxa mai este numita si Biserica Ortodoxa Soborniceasca, Biserica Crestin Ortodoxa, Biserica cea UNA, sfanta, soborniceasca si apostoleasca (dupa cum spunem in Crez), Trupul lui Hristos, Mireasa lui Hristos sau simplu: Biserica. Cuvantul ortodox inseamna dreapta invatatura – ortho doxie.
Dogma crestina ortodoxa este adevarul de credinta revelat, cuprins in Scriptura si in Traditia Bisericii, aprobat si practicat de Biserica.
Biserica ortodoxa este singura care a pastrat adevarul de credinta propavatuit de Sfintii Apostoli nealterat. Spre deosebire de cultele care s-au desprins ulterior, si care au modificat dogma si adevarul revelat, fiind deviate si ratacite de la adevar si detinand doar franturi de adevar, insuficiente pentru mantuire, Biserica ortodoxa nu s-a dedat la nici un fel de schimbare a adevarului revelat si cuprins in Sfanta Scriptura si marturisit prin Sfanta Traditie.
Credinta adevarata – ortodoxa, este putere dumnezeiasca si o virtute crestina, care intareste toate virtutile si puterile sufletului, ne spune Sf. Apostol Pavel:
“Credinta voastra sa nu fie in intelepciunea oamenilor, ci in puterea lui Dumnezeu.
Si intelepciunea o propovaduim la cei desavarsiti, dar nu intelepciunea acestui veac, nici a stapanitorilor acestui veac, care sunt pieritori,
Ci propovaduim intelepciunea de taina a lui Dumnezeu, ascunsa, pe care Dumnezeu a randuit-o mai inainte de veci, spre slava noastra,
Pe care nici unul dintre stapanitorii acestui veac n-a cunoscut-o, caci, daca ar fi cunoscut-o, n-ar fi rastignit pe Domnul slavei;
Ci precum este scris: “Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El”.
Iar noua ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Sau, fiindca Duhul toate le cerceteaza, chiar si adancurile lui Dumnezeu.
Caci cine dintre oameni stie ale omului, decat duhul omului, care este in el? Asa si cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decat Duhul lui Dumnezeu.
Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca sa cunoastem cele daruite noua de Dumnezeu;
Pe care le si graim, dar nu in cuvinte invatate din intelepciunea omeneasca, ci in cuvinte invatate de la Duhul Sfant, lamurind lucruri duhovnicesti oamenilor duhovnicesti.
Omul firesc nu primeste cele ale Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt nebunie si nu poate sa le inteleaga, fiindca ele se judeca duhovniceste.”
Biserica (crestina ortodoxa) este Biserica intemeiata de Hristos, de la Cincizecime (la 50 de zile dupa Invierea Mantuitorului), atunci cand Duhul Sfant, in chipul unor limbi ca de foc, S-a pogorat asupra Sfintilor Apostoli, aflati in Ierusalim., si cand au fost botezati “ca la trei mii de suflete”, constituindu-se astfel prima comunitate sau obste de credinciosi (Faptele Apostolilor, cap. 2). Noua invatatura a Sfintilor Apostoli s-a propovaduit in Ierusalim, apoi in alte orase ale Tarii Sfinte, la inceput printre iudei, iar din deceniul al cincelea al veacului intai, Sfintii Apostoli si-au inceput lucrarea misionara si in “lumea pagana”, potrivit poruncii pe care le-a dat-o Mantuitorul insusi inainte de inaltarea Sa la cer, de a invata si a boteza “toate neamurile” (Mat. 28, 19).
Aceasta este adevarata Biserica a lui Hristos si unica. Cel mai clar argument in favoarea acestui fapt reiese din afirmatia Mantuitorul Iisus Hristos, la raspunsul lui Petru, Apostolul Sau (Matei 16:18):
“Si le-a zis: Dar voi cine ziceti ca sunt?
Raspunzand Simon Petru a zis: Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.”
Iar Iisus, raspunzand, i-a zis: Fericit esti Simone, fiul lui Iona, ca nu trup si sange ti-au descoperit tie aceasta, ci Tatal Meu, Cel din ceruri.
Si Eu iti zic tie, ca tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui“
Piatra sau temelia pe care avea Mantuitorul sa zideasca Biserica Sa nu era persoana lui Petru, cum gresit au interpretat catolicii, pentru a justifica suprematia Bisericii catolice, ca si autoritatea papei (primatul papal).
Nota: Papa a fost considerat succesor de drept a Sfantului Apostol Petru pentru scaunul de episcop, desi conform scrierilor istoricilor acelor timpuri, printre care Eusebiu de Cezareea, primii trei episcopi ai Romei au fost Linus, Anencletus si Clement. Acestea sunt confirmate si de Sfantul Irineu al Lyonului (secolul al II-lea), care spune ca Pavel a hirotonit primii doi episcopi ai Romei si ca Petru n-a venit la Roma decat ca sa moara aici, in timpul episcopatului lui Cletus. Petru l-a hirotonit pe Clement, cel ce a devenit al treilea episcop al Romei. Niciunul din Parintii primelor secole nu si-a inchipuit ca Hristos si-a intemeiat Biserica pe Petru. Fericitul Augustin, un parinte foarte venerat in Biserica Occidentului, chiar o neaga in mod explicit cand spune ca Petru ar fi fost o piatra foarte nesigura (bien chancelante), din moment ce s-a lepadat de trei ori de Hristos. Sfantul Ambrozie si Fericitul Augustin demonstreaza ca Petrus nu e petra, si ca daca Hristos ar fi vrut sa spuna ca Si-a intemeiat Biserica pe Petru, ar fi zis: “Tu esti Petru, si pe tine imi intemeiez Biserica.“
Traducerea corecta este “..pe aceasta stanca…”, din lb. greaca, “petra” = stanca si este substantiv feminin, fata de “petros” = piatra, astfel, ea nu mai poate reproduce jocul de cuvinte in virtutea caruia Iisus i-a schimbat numele lui Simon, in Petru. De altfel dupa ce a rostit aceste cuvinte, Iisus vorbind ucenicilor Lui despre cum va trebui sa patimeasca in Ierusalim, “Petru, luandu-L la o parte, a inceput sa-L dojeneasca, zicandu-I: Fie-Ti mila de Tine sa nu Ti se intample Tie aceasta. Iar El, intorcandu-se, a zis lui Petru: Mergi inapoia Mea, satano! Sminteala Imi esti; ca nu cugeti cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor.” Cum se poate ca Biserica Lui Hristos sa fie zidita pe o persoana, fie ca e vorba de Sfantul Apostol Petru, care se bucura de o cinstire deosebita din partea Mantuitorului, din moment ce nu mult dupa aceea, Hristos i se adreseaza astfel. Putea oare Mantuitorul sa zideasca Biserica Sa pe o astfel de temelie subreda?
Piatra la care s-a referit Hristos, cea pe care se va zidi Biserica Lui, este marturisirea de credinta a lui Petru, “Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu“. Biserica intemeiata pe Cuvantul Mantuitorului, pe jertfa Lui, este reprezentata de toti cei care s-au botezat, cred si marturisesc, ca si Petru, credinta in Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, Mesia cel profetit de proorocii Vechiului Testament. Urmatoarea afirmatie importanta din versetul citat, si care vine ca si principal argument in favoarea faptului ca Biserica intemeiata inca de la Cincizecime, de la Sfintii Apostoli, unica si adevarata “sfanta, soborniceasca si apostoleasca” este cea pe care astazi o cunoastem ca Biserica Ortodoxa, este: “…si portile iadului NU O VOR BIRUI“. Prin aceasta promisiune, Hristos adevereste continuitatea Bisericii, faptul ca Biserica Lui, instituita inca din timpul Sfintilor Apostoli, nu va cadea niciodata, nu va disparea nici nu va pierde Harul lui Dumnezeu. Desi au existat multe erezii de-a lungul timpului cu care au s-a confruntat Biserica, acestea nu au cuprins niciodata in totalitate Biserica, asa cum in mod fals sustin cultele protestante si neo-protestante, care afirma ca in primele secole ale crestinismului Biserica ar fi cazut in apostazie. Afirmatiile lor contrazic cuvintele Mantuitorului (din versetul de mai sus), intarite prin afirmatia: “Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.” (Luca 21:33).
Marturisiri ale Sfintilor Parinti cu referire la acest verset din Evanghelie:
Sfântul Ioan Gură de Aur in “Omilii la Matei” (PSB 23 , pag. 623):
“Şi Eu îţi spun:”Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea“. Adică pe credinţa în mărturisirea lui Petru.”Sf. Chiril al Alexandriei, “Despre Sfânta Treime” (PSB 40, pag. 142):
“Ceea ce numeşte «piatră», printr-o asemănare de nume, socotesc că nu e nimic altceva decât credinţa neclătinată şi foarte puternică a ucenicului pe care s-a rezemat şi fixat, cu neputinţă de a cădea, Biserica lui Hristos, rămânând nedărâmată de porţile iadului.”Fericitul Augustin:
“Nu pe tine, care eşti Petru, ci pe piatra pe care tu ai mărturisit-o, pe piatra pe care ai recunoscut-o zicând: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu, pe acea piatră voi zidi Biserica Mea. Tu te vei zidi pe Mine, nu Eu pe tine. Cei ce voiau a fi zidiţi pe oameni ziceau: Eu sunt al lui Pavel, eu al lui Apollo, eu al lui Chefa, adică al lui Petru; dar cei ce nu voiau a fi zidiţi pe Petru, ci pe Piatră, ziceau: Eu sunt al lui Hristos.”Sf. Ambrozie în “Despre Întrupare”:
“Credinţa este temelia Bisericii, căci nu de persoana, ci de credinţa lui Petru s-a zis că porţile iadului nu o vor birui pe ea. Mărturisirea credinţei este cea care a învins iadul.”Sfântul Teofilact în “Tâlcuire la Evanghelia după Matei” (Ed. Sophia 1998, pag.99-100):
“Şi Eu zic ţie că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.” (Mt. 16,18 ). Domnul îi răsplăteşte lui Petru dându-i lui mare plată, a se zidi Biserica pe mărturisirea lui. Căci, de vreme ce Petru L-a marturisit pe El că este Fiul lui Dumnezeu, această mărturisire va să fie temelia celor ce cred, căci tot omul care vrea să zidească casa credinţei pune ca temelie această mărturisire. Căci oricâte fapte bune am zidi, dacă temelie nu vom avea dreapta mărturisire, şubred vom zidi.”
Biserica Romano-Catolica (sau universala), numita si Biserica Romei sau Biserica de Apus, in primele secole alcatuia impreuna cu Biserica Rasariteana aceeasi Biserica primara (ortodoxa), unitate care s-a mentinut in special in primele cinci secole, marturisind acelasi adevar propavaduit de Sfintii Apostoli si mai tarziu de Sfinti Parinti. Biserica Apusului a fost in primele secole parte din Biserica ortodoxa (prin aceeasi marturisire de credinta). Desi exista mai multe cauze care au dus la schisma Bisericii, principalele cauze raman cele politice si mai ales cele legate de dogma, datorita modificarilor pe care catolicii le-au adus Simbolului de credinta, ce a fost stabilit in primele doua Sinoade Ecumenice de catre Sfinti Parinti.
Singura care a pastrat adevarul Sfintei Scripturi si a Simbolului de Credinta, si care a ramas fidela invataturilor Sfintilor Apostoli si Sfintilor Parinti purtatori de Dumnezeu si insuflati de Duhul Sfant din primele secole, este Biserica de Rasarit sau Ortodoxa, cea pe care “portile Iadului nu o vor birui”.
Despre Sfanta Traditie
Exceptand Sinodul Apostolic de la anul 50, Biserica, pana la anul 325, a existat fara ca vreo autoritate oarecare sa-i defineasca in mod explicit adevarurile de credinta. Ceea ce nu inseamna ca aceste adevaruri au lipsit, si nici ca ele ar fi fost mai putin lucratoare decat dupa ce au fost definite. Nu se poate spune nici ca ceva din esenta credintei a ramas necunoscut credinciosilor acelei epoci. Intregul corp de invataturi necesare mantuirii s-a aflat in Biserica, in intregime, din momentul in care, prin moartea ultimului apostol, s-a incheiat procesul descoperirii dumnezeiesti, in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie apostolica. In curgerea vremii s-a ivit nevoia ca invatatura descoperita si impartasita noua prin viu grai de Mintuitorul Iisus Hristos, sa fie prinsa in scris, ca astfel nimic sa nu se piarda din cele ce ne-a lasat El.
Sfanta Traditie este viata Bisericii in Duhul Sfant, este suflul viu al vietii Bisericii. Intre Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie este o legatura atat de stransa, incat nici nu se poate face deosebire intre adevarul cuprins in una si in cealalta. Marturiile lor despre adevarul dumneizeiesc se sprijina unele pe altele. Ambele transmit adevarul dumnezeiesc incredintat Bisericii spre pastrare si propovaduire. Sfanta Scriptura este asezarea in scris numai a unei parti din toata invatatura data de Mantuitorul Iisus Hristos prin viu grai, iar cealalta parte ni se face cunoscuta in Sfanta Traditie. In timp, a fost mai intai Sfanta Traditie si apoi Sfanta Scriptura, fiindca Dumnezeu in intelepciunea Sa a voit ca adevarurile Descoperirii dumnezeiesti sa fie date intai prin viu grai, spre a fi usor intelese si primite. Daca invatatura dumnezeiasca s-ar fi dat de la inceput in scris, credinta nu s-ar fi raspandit cu aceeasi usurinta si putere ca prin viul grai cu care e inzestrat tot omul. Credinta se dobandeste si se intareste, la cei mai multi oameni, indeosebi prin viu grai, cum limpede ne graieste apostolul: «Credinta este din auzire, iar auzirea, prin cuvantul lui Hristos» (Rom. X, 17).
Insusi Mantuitorul Iisus Hristos nu a impartasit invatatura Sa prin scris ; El nici n-a lasat nimic scris si nu a poruncit sfintilor apostoli sa scrie, ci sa propovaduiasca prin viu grai cele ce au auzit si au vazut traind. Trimitandu-i la propovaduire, le-a grait: ” Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-i sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.” (Matei XXVIII, 19:20).
Iar de la Sf. Apostol Ioan Evanghelistul aflam aceeasi propavaduire prin viu grai: “Multe avand a va scrie, n-am voit sa le scriu pe hirtie si cu cerneala, ci nadajduiesc sa vin si sa va vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina” (2 Ioan I, 12). Multe din faptele si invataturile Mintuitorului Iisus Hristos nu ni s-au pastrat in scris, ci au fost insusite si duse mai departe pe cale orala, de catre Sfintii Apostoli si urmasii acestora, din veac in veac pana la noi. S-au pastrat si ni se fac cunoscute, in scopul mantuirii noastre, prin Sfanta Traditie sau Predania – a doua cale sau forma principala, cu nimic mai prejos decat Sfanta Scriptura, egala cu ea, prin care ni s-a transmis Descoperirea dumnezeiasca. Sfanta Scriptura este parte din Sfanta Traditie.”Cele ce ai auzit de la mine, cu multi martori de fata, acestea le incredinteaza la oameni credinciosi, care vor fi destoinici sa invete si pe altii.” (2 Tim. II, 2), scrie sfantul apostol Pavel ucenicului sau Timotei. Prin viu grai, au invatat toti sfintii apostoli, indrumandu-i si pe ucenicii si pe urmasii lor sa pastreze cu sfintenie cele ce au auzit de la ei. Iar daca asa au facut, Sfantul Apostol Pavel ii fericeste, zicandu-le : «Va laud ca in toate va aduceti aminte de mine si tineti predaniile precum vi le-am dat» (1 Cor. XI, 2). Ba le si porunceste, zicand iarasi: “Stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra” (2 Tesal. II, 15).
Sfanta Traditie s-a fixat in parte inca de timpuriu si s-a pastrat fara schimbare pana azi, in hotararile si canoanele sinoadelor ecumenice si locale, in simbolurile de credinta, in scrierile sfintilor pariinti, in Sfanta Liturghie si in cartile de slujba ale Sfintei Biserici. Sfanta Traditie ne vine de la sfintii apostoli si, dupa ei, de la sfintii parinti; ea sta in cea mai stransa legatura cu Sfanta Scriptura si toti sfintii parinti ai Bisericii dau marturie de netagaduit despre adevarul cuprins si necesitatea ei in cele ale dreptei noastre credinte. Sfanta Traditie a fost si este pretuita in aceeasi masura ca si Sfanta Scriptura, de intreaga Biserica Ortodoxa, despre valoarea si insemnatatea ei dau marturie Sfintii Parinti si vechii scriitori bisericesti.
Cultele protestante si neoprotestante aparute ulterior, neaga valoarea Sfintei Traditii pe care o resping, punand accentul doar pe Sfanta Scriptura, ca fiind singura sursa de adevar pentru Biserica crestina (Sola Scriptura). Deoarece sunt produsul Reformei sec.al 16-lea si nu au continuitate apostolica, aceste culte accepta doar Biblia, ca fiind veritabila din timpul Apostolilor, afirmand in mod cu totul fals si arbitrar ca Biserica a cazut chiar in primele secole in apostazie. Dar Biserica a existat inainte ca primele carti ale Noului Testament sa fie scrise, acestea fiind redactate de catre Biserica si pentru Biserica. Canonul cartilor ce compun Noul Testament a fost stabilit, nu la inceputul existentei primelor comunitati crestine, ci in jurul anului 170 (canonul Muratorian). Si abia in sec. al IV-lea Biserica a stabilit definitiv (in Conciliul din Laodiceea) cele 27 de carti ale Noului Testament, ca fiind de autoritate si inspiratie divina. Sfantul Atanasie le-a ales pe acelea care erau in acord cu Traditia Bisericii, inclusiv cartea Apocalipsei, care pana atunci nu era inclusa in Noul Testament.
Cum poate sa accepte cineva cartea Apocalipsei si sa respinga textele mai vechi ale Bisericii considerandu-le necredibile? Sfanta Scriptura însasi nu descrie Biblia ca singura sursa de adevar pentru credinta crestina, si atunci ceea ce sustine protestantismul nu are nici o baza logica. În schimb, Sfanta Scriptura descrie Biserica în calitate de instrument prin care Dumnezeu daruieste si pastreaza adevarul, dupa cum Apostolul Pavel scrie foarte clar, in Epistola 1 Timotei 3:15: “Ca sa stii, daca zabovesc, cum trebuie sa petreci in casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stalp si temelie a adevarului“. In conformitate cu aceste cuvinte, daca vrem sa aflam adevarul, baza credintei noastre nu este Biblia, ci Biserica. Sfanta si de Dumnezeu Inspirata Scriptura nu s-a scris pentru a ne sprijini pe ea dogmele noastre. Dogmele se bazeaza pe adevarul propavaduit de Biserica, iar Sfanta Scriptura reprezinta doar unul dintre modurile prin care se exprima Biserica. Cultele protestante nu pot fi asimilate acestei Biserici despre care Hristos a spus ca “portile iadului nu o vor birui”, pentru ca El a întemeiat o Bisericã, ce va rãmâne în veac, in timp ce protestantismul s-a divizat intr-o multime de culte. Fiecare dintre aceste culte sunt convinse ca au o învatatură justa, invatatură care este in contradictie a celorlalte culte (protestante sau neoprotestante). Aceasta lipsa unitatii de credinta arata ca niciuna dintre ele nu reprezinta Biserica lui Hristos, cu atat mai mult cu cat nu ele au fost intemeiate de Hristos, ci de oameni, dupa 16 secole de la intemeierea Bisericii crestine prin Sfintii Apostoli.
Biserica, ca stalp si temelie a adevarului, a pastrat in toate aceste secole cuvintele Evangheliei neschimbate. Faptul ca protestantii interpreteaza textele Noului si Vechiului Testament dupa ratiunea fiecaruia, a avut ca rezultat divizarea in nenumarate culte si secte, fiecare sustinand propriul “adevar” dupa propria interpretare, ceea ce arata ca doar lectura Sfantei Scripturi nu este suficienta fara indrumarea Bisericii pentru a putea patrunde intelesul duhovnicesc ale Scripturii.
Despre dogma
Deoarece in timp s-au ivit si invataturi gresite, erezii, mai ales din pricina ca unii dintre crestini au vrut sa patrunda numai cu mintea lor adevarul dumnezeiesc care covarseste toata mintea, neputindu-l intelege, ereticii au rastalmacit invatatura Mintuitorului, propovaduita de Sfintii Apostoli. Ca urmare, spre a-i feri pe credinciosi de alunecare in rataciri, Sfinta Biserica, prin Sinoadele Ecumenice, la care au luat parte toti episcopii sai, a statornicit si formulat pe baza Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii, dreapta credinta ortodoxa, in dogme si hotariri, sub asistenta Duhului Sfint. Biserica a fost pusa in situatia de a “defini”, in momentul in care ereticii au inceput sa altereze invataturile descoperite. Definitiile sunt asadar niste raspunsuri: cele mai autorizate raspunsuri. In masura in care cineva pune aceleasi intrebari, aceste raspunsuri sunt mereu valabile. Ele au capatat, in conformitate cu insusi cuvantul preferat de Apostoli, numele de “dogme”.
S-a statornicit in teologie a se numi cu termenul tehnic de dogma, numai adevarurile definite de Sfintele Sinoade Ecumenice (cuprins in Scriptura si in Traditie si aprobat si practicat de Biserica). Cele nedefinite, dar bineinteles existente in Sfanta Scriptura si in Sfanta Traditie, traite si crezute in Biserica, sunt numite adevaruri de credinta. Ele nu sunt in mod explicit dogme. Ele nu sunt insa cu nimic mai prejos, si nici mai importante, dar nu se numesc dogme in limbajul de lucru al teologiei, spre a le deosebi de cele care au constituit obiectul unei definitii.
Dogma, ca definitie, are in vedere doua elemente: adevarul despre care vorbeste, sa fie acela descoperit de Dumnezeu (noi intelegem prin aceasta Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie), si sa fie formulat de Biserica printr-un Sinod Ecumenic. Note esentiale: neschimbabilitatea dogmei si caracterul ei de obligativitate in vederea mantuirii. Ortodoxia crede prin urmare ca, o dogma odata definita, nu mai poate fi schimbata, anulata, ignorata sau inlocuita, de asemenea ca ea este conditie sine qua non pentru dobandirea mantuirii. Daca cineva nu crede intr-o dogma, el cade din ortodoxia credintei; unul ca acela se exclude din comuniunea credintei celei adevarate, si fara aceasta nu este mantuire. [2]
Despre Sinoadele Ecumenice
Sinoadele Ecumenice sunt sinoade episcopale extraordinare care iau decizii in primul rand in privinta formularilor dogmatice, in special atunci cand Biserica se confrunta cu erezii. In al doilea rand, in stabilirea de norme canonice care reglementeaza modul de administrare al Bisericii. Din Sinoadele Ecumenice au facut parte Sfintii Parinti, prin care a lucrat Duhul Sfant, asa cum s-au facut si consemnarile, avand drept marturie minunile care au avut loc in timpul acestora. Un Sinod poate fi considerat ecumenic si infailibil in masura in care acesta marturiseste Adevarul asa cum ne-a fost lasat, prin Sfanta Traditie, de catre Sfintii Parinti ai Bisericii. In cadrul primelor doua Sfinte Sinoade Ecumenice s-a stabilit invatatura de credinta ortodoxa, care se cuprinde pe scurt in “Simbolul credintei” – Crezul, la Sinodul I Ecumenic, s-au stabilit cele 7 puncte din Crez, ca Iisus Hristos este Dumnezeu Nascut, nu facut, si la Sinodul al II – lea Ecumenic, unde s-a completat Crezul cu inca 5 articole, in total 12.
Biserica in totalitatea ei, in multitudine iidelium, a fost inzestrata cu darul certitudinii in definirea adevarurilor de credinta, iar ca organ al acestei certitudini, au fost de la inceput unanim acceptate Sinoadele Ecumenice.
Biserica in totalitatea ei este infailibila, in multitudine iidelium, fiind inzestrata cu darul certitudinii in definirea adevarurilor de credinta. Ortodoxia a pastrat de-a lungul istoriei sale acest adevar. N-a admis nici infailibilitatea Sinoadelor Ecumenice, decat dupa ce au fost “receptionate” de Biserica infailibila, n-a admis nici infailibilitatea vreunei persoane. Situatia este aceeasi pana in ziua de azi, pentru simplul motiv ca am putea asista la hotarari cu titlul de “infailibile”, ale unei persoane, hotarari care n-ar fi receptionate de Biserica, sau la respingerea de catre o persoana, pretinsa infailibila, a unor adevaruri comune Bisericii, ceea ce ar duce la relativizare in materie de credinta, si la o “casa care se dezbina intru sine”.
Biserica a fost pusa in situatia de a “defini”, in momentul in care ereticii au inceput sa altereze invataturile descoperite. Definitiile sunt asadar niste raspunsuri : cele mai autorizate raspunsuri. In masura in care cineva pune aceleasi intrebari, aceste raspunsuri sunt mereu valabile. Ele au capatat, in conformitate cu insusi cuvantul preferat de apostoli, numele de “dogme”. Intelegem dintr-o scriere a Sf. Ilarie, ca Sfintii Parinti n-au purces cu bucurie la prinderea in concepte umane a unor adevaruri inefabile, pe care credinciosii evlaviosi le traiau in taina si respect, dar pe care ereticii le-au voit dupa categoriile mintii omenesti. Si daca Biserica nu intervenea, ei le-ar fi deformat, numai ca sa incapa in mintea lor. [3]
A crede fara nici o indoiala, intr-un Dumnezeu simplu si nedespartit, dar Dumnezeu in Trei persoane; Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiu si Dumnezeu Duhul Sfant, trei dupa ipostas, dar unul dupa fiinta si dupa fire,si iarasi a crede in unul Domn Iisus Hristos, Dumnezeu si Om in acelasi timp, indoit in fire dar unul dupa ipostas, a crede in intruparea Fiului lui Dumnezeu de la Duhul Sfant si pururea Fecioara Maria. Acestea sunt dogme (adevaruri de credinta, descoperite prin Revelatie) pe care mintea noastra nu poate sa le cuprinda si sa le inteleaga.
Sfintii Parinti despre Biserica:
• Sfantul Ciprian al Cartaginei: “In afara Bisericii nu exista mintuire: casa lui Dumnezeu este una singura si este cu neputinta sa se mantuiasca cineva in alta parte decat in Biserica (…) oricine se departeaza de Biserica devine strain de testamentul Bisericii. Cel care strica pacea si unitatea in Hristos lucreaza impotriva lui Hristos.”
“Episcopia este unitatea in care toti si fiecare in parte slujesc, la fel si Biserica este una.” “Biserica soborniceasca este una singura si nedespartita; de aici unitatea ierarhior.”
• Sfantul Irineu de Lungdunum (Lyon): “Cei care se departeaza de la Biserica (…) ei se pedepsesc pe sine insisi, tocmai despre ei spune Sfantul Apostol Pavel ca dupa prima si a doua mustrare, indeparteaza-te de la ei.” “Unde este Biserica acolo este si Duhul Sfant. De aceea cei care nu au partasie cu ea nu au parte nici de trupul lui Hristos din care izvoraste apa vietii.”
• Fericitul Teodorit: “Unul singur este trupul plamadit din mai multe madulare. Trupul unic al Bisericii dupa spusa Apostolului este al lui Hristos intrucat capul acestui trup este Hristos insusi.”
• Sfantul Chiril al Ierusalimului: “Marturisirea credintei ne invata despre una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica pentru ca sa te pazesti de stricaciunea adunarilor eretice si sa fii totdeauna in sfanta soborniceasca Biserica.”
• Cuviosul Teodor Studitul: “Din timpurile apostolice si pana acum in Biserica au patruns mai multe erezii (…). Dar Biserica a ramas neimpartita si neclintita si asa va ramane in vecii vecilor desi facatorii de stricaciune s-au smuls din ea.”
“Marturisesc in fata lui Dumnezeu si a norodului: ei [ereticii] singuri s-au rupt de trupul lui Hristos, Biserica – ale carei chei sunt credinta, si pe care n-au inghitit-o pana acum si nici nu o vor face in veci portile iadului, adica gurile ereticilor.”
Scurt istoric despre introducerea “Filioque”
si caderea Bisericii in Apus
Modificarea Simbolului de Credinta, asa cum a fost el stabilit la primele Sinoade Ecumenice, prin adaugarea Filioque (purcederea Duhului Sfant si de la Fiul) marcheaza inceputul introducerii ereziei in crestinismul apusean, ceea ce a dus treptat la separarea de Biserica (rasariteana), culminand cu marea schisma din 1054.
Prima documentare istorica a adausului Filioque o avem la conciliul local din 589, Toledo, Spania, care a incercat sa combata Arianismul scotand mai pregnant in evidenta egalitatea Fiului cu Tatal (aceeasi greseala exprimata si in teologia Fericitului Augustin). Astfel, este adaugat Crezului initial marturisit de Sinoadele ecumenice de la Niceea si Constantinopol expresia Filioque (si din Fiul).
Din cartea „Mistificarea fatala, un studiu ortodox asupra doctrinei Filioque” (1982) a istoricului grec Kyriakos Lampryllos, aflam ca adausul Filioque a fost introdus in Spania din cauza regilor vizigoti proaspat trecuti de la arianism la ortodoxie. Pentru a supraexprima Dumnezeirea Fiului, in fata unor oameni care o negasera inainte de convertire, crezul original este mistificat de episcopii locali, prin afirmarea dublei purcederi, prezentandu-l ca original. Desi scopul initial poate fi considerat oarecum justificat pe plan local, prin propagarea acestei erori dogmatice majore in Vest, s-a adus un deserviciu major Bisericii sobornicesti.
De la sfarsitul sec. IV, pana in sec. VI, diferite rase germane barbare (francii, gotii, longobarzii, vandalii s.a.) au cucerit eparhiile Imperiului Roman de Apus. Acesti colonisti, francii in special, au adoptat Crestinismul insa l-au amestecat cu elemente idolatre si au indepartat treptat pe ierarhii romani de la conducerea bisericeasca, numind proprii episcopi. Sfantul Bonifatie, in Epistola sa catre papa Zaharia, in 741 descrie situatia din Galia Romana, unde predominau episcopii franci:
“Credinta este calcata in picioare. Timp de optzeci de ani episcopii franci nu s-au adunat in sinod si nici nu au arhiepiscop. Cele mai multe scaune episcopale se dau mirenilor iubitori de argint sau clericilor adulteri, care participa la incursiuni militare imbracati cu echipament militar complet, ucigand cu mainile lor fara deosebire crestini si idolatri”
In 754 papa Stefan II a acceptat autonomia politica a Bisericii Romei oferita de regele francilor, Pepin cel Scurt, intemeind primul stat papal. Mai tarziu, Nicolae II (858-867), primul papa roman francofil, a concentrat in persoana sa cea mai inalta stapanire bisericeasca si politica, considerandu-se pe sine «imparatul intregii lumi». In secolul al VIII-lea, regele francilor, Carol cel Mare (768-814), uneste cu puterea armelor aproape toate popoarele Europei apusene si se ambitioneaza sa formeze o noua imparatie. Pentru a accentua particularitatea culturala a noii imparatii, dintr-o ambitie personala, el creeaza un crestinism diferit de cel rasaritean, lepadand credinta ortodoxa. Bazandu-se pe formularile teologice ale fericitului Augustin, schimba practicile bisericesti:
botezul prin stropire, celibatul obligatoriu la clerici, privarea mirenilor de la impartasirea din Potir, barbieritul clericilor si altele.
In cadrul tacticii antiortodoxe, episcopii franci, in 794 (Conciliul de la Frankfurt), au condamnat hotararile Sinodului VII ecumenic (787) pentru inchinarea acordata icoanelor, iar in 809 (Conciliul de la Aachen), adauga Filioque la Sfantul Simbol al Credintei . Aceste doua evenimente constituie prima etapa a schismei dintre francii cuceritori si ortodocsii romani.
In 816, papa Leon III a lepadat adaosul eretic Filioque, opunandu-se cu tarie modificarii hotararilor Sinoadelor Ecumenice, si pentru a pastra Simbolul Credintei neatins de falsificarile introduse de franci, a gravat Crezul in limbile latina si greaca, fara adaus, pe doua tablii de argint masiv, pe care le-a expus deasupra mormantului Sf. Ap. Pavel, in Biserica Sf. Petru din Roma, cu inscriptia:
“Pe acestea, eu, Leon, le-am asezat din dragoste si pentru pastrarea Credintei Ortodoxe.”
Mai tarziu, reprezentantii papei Ioan VIII au participat la Sinodul din Constantinopol (879-880), care pentru Ortodoxie este al Optulea Sinod Ecumenic, si in care, sub presedintia Sfantului Fotie cel Mare, patriarhul Constantinopolului, au condamnat ereziile francilor referitoare la icoane si la Filioque.
Crezul cu Filioque nu a fost acceptat la Roma, ramasa ortodoxa, pana in 1014. In aceasta perioada, temandu-se de o revolta generala a tuturor romanilor aserviti din Occident impotriva franco-germanilor feudalizati, acestia din urma n-au indraznit sa se atinga direct de scaunul Romei celei Vechi. Dar cand Imperiul germanic a fost restabilit, ultimul papa ortodox, Ioan XVIII (1003 – 1009) a fost deportat intr-o manastire din Italia de Sud, iar Sergiu IV (1009 – 1012), care-si datora tronul regelui german Henric II (1002 – 1024) incoronat imparat in 1014, l-a marturisit pe “Filioque” in scrisoarea de intronizare adresata patriarhului Constantinopolului Sergios II. Printr-o hotarare sinodala, acesta din urma a sters atunci numele papei din dipticele Marii Biserici unde n-a mai fost niciodata restabilit.
La Roma, “Filioque” a fost oficial introdus de papa Benedict VIII (1012 – 1024), nepotul imparatului german Henric al II-lea, sub presiunea germana, in anul 1014, cu prilejul incoronarii imparatului Henric al II-lea, acceptand conditia pusa de imparat, ritul germanic al slujbei, care cuprindea purcederea diadica a Sfantului Duh. Asadar, singurul motiv pentru care Roma a acceptat adausul Filioque a fost unul temporar si lumesc, si nu unul eminamente dogmatic. Inca odata, clerul si poporul au reactionat, dar de data aceasta au trebuit sa se inchine inaintea lui Benedict VIII, caci Crezul, cuprinzand Filioque, a fost cântat pentru prima data la missa incoronarii ca imparat a lui Henric II. Drept urmare, folosirea liturgica a Crezului cu Filioque a fost considerata, Biserica Latina, ca avand aprobare papala. Uzurparea scaunului ortodox al Romei celei Vechi se incheiase, iar poporul roman al Occidentului, lipsit de aparare si de conducator spiritual, a suferit persecutiile si reprimarile impuse de marii papi ai feudalitatii, ca de pilda Grigore VII (1073 – 1085).
La 16 iulie 1054 conducatorul reprezentantei papale, cardinalul Humbert a asezat pe Sfanta Masa a Bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol afurisirea Crestinatatii rasaritene. Prin aceasta fapta, Crestinatatea franca a definitivat separarea de Biserica Ortodoxa. Acesta nu a fost inceputul, ci confirmarea unei schisme care fusese bine planuita cu 260 de ani mai inainte la curtea lui Carol cel Mare; a unei schisme care «nu s-a facut intre romeii (romanii) apuseni si rasariteni» (Pr. Prof. Ioannis Romanidis).
Din momentul in care Patriarhia cu scaun de intaietate a Romei s-a rupt de Trupul lui Hristos, s-a lipsit de dumnezeiescul Har, acest fapt avand drept consecinta descompunerea treptata a ei.
Sfantul Nectarie al Pentapolei (Nectarie Taumaturgul, al Eghinei) consemneaza:
“Biserica Apuseana a pierdut libertatea ei duhovniceasca, si-a pierdut podoaba, s-a zguduit din temeliile ei, s-a lipsit de bogatia Harului Sfantului Duh, de prezenta lui Hristos. In cele din urma a ajuns un trup mut, fara duh si suflet.”
De aceea, in secolele urmatoare aluneca pe un povarnis denaturant, strain, fara nici o nadejde de intoarcere, conducandu-l pe omul Apusului la deznadejde, la vid existential si la impas. La numai cativa ani dupa Schisma, in 1075, papa Grigorie al VII-lea scoate in evidenta – in renumitele sale Dictatus Papae (Ordine Papale) – pretentiile scaunului papal pentru stapanirea absoluta a lumii:
“Biserica Romana a fost intemeiata de Insusi Dumnezeu. Papa este stapanul absolut al Bisericii Universale. Randuieste si cateriseste episcopi. Numai el poate convoca un sinod ecumenic. Reprezentatii lui sunt mai presus decat episcopii. Numai el foloseste insemne imparatesti. Principii sunt datori sa-i sarute picioarele. El are dreptul sa-i destituie pe imparati. Fara aprobarea lui nici o carte nu este valabila. Hotararile lui nu pot fi anulate de nimeni; numai el poate anula hotararile tuturor celorlalti. Papa nu poate fi judecat de nimeni. Sfintenia lui este asigurata datorita virtutilor Sfantului Petru. Biserica Romana nu greseste niciodata si nici nu va gresi vreodata.”
(Patrologia Latina de J. P. Migne, Paris, 1844-1890, vol. 148, p. 107.)
Cu aceste pozitii ale papei Grigorie al VII-lea incep luptele dure ale «Bisericii» Romei pentru impunerea religioasa, politica si sociala a ei asupra popoarelor Occidentului (cearta pentru investitura), care dureaza vreo 200 de ani. In cele din urma, papa concentreaza in mainile sale orice stapanire – spirituala, politica, legislativa, juridica. Este prima aparitie a totalitarismului in Europa. [1]
Odata cu marea schisma din anul 1054, Biserica Apuseana se separa de cea de Rasarit, nu doar administrativ ci si dogmatic. Evolutia secularista a statului papal dupa intemeierea lui in anul 754-755, impunerea primatului papal, implicarea politica a papei si pretentia acestuia de a-si extinde stapanirea peste intreaga Biserica, invocand suprematia asupra celorlalti episcopi, si asupra Sinoadelor Ecumenice, a jucat un rol deosebit de important in evolutia relatiilor dintre cele doua Biserici autocefale, de Rasarit si Apus, ducand in final, dupa o serie de discordii si conflicte, la o ruptura definitiva.
Prin modificarile pe care le-a adus dogmei, Biserica de Apus nu a pastrat continuitatea dogmatica primita de la Sfintii Apostoli, stabilita ulterior prin Sinoadele Ecumenice. Si mai mult, adaugarea Filioque in Crez (purcederea si din Fiul) contrazice in mod evident si fara de tagada vorbele Mantuitorului scrise in Sfanta Evanghelie:
“Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu Il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine.” (Ioan 15:26).
Asadar, cum poate cultul catolic sa se considere Biserica urmatoare lui Hristos (singura adevarata), cand pe de-o parte contrazice invatatura de credinta a Sfintilor Parinti statornicita in primele secole in cadrul Sfintelor Sinoade, pe de alta parte contrazice si pe proprii ei papi, caci Roma pana la 1014 sustinea acelasi Crez stabilit de Sfintele Sinoade, si mai ales, si mai presus de toate, contrazice chiar pe Hristos care a spus ca Duhul Sfant de la Tatal purcede (nu si de la Fiul)? Sfantul Fotie cel Mare, Patriarul Constantinopolului spunea: “Şi voi, care aduceţi în faţă pe Părinţi ca să contraziceţi dogmele Stăpânului, să contraziceţi învăţătura a căror mesageri au fost Αpostolii, să contraziceţi toate Sinoadele Ecumenice, să contraziceţi dumnezeiasca învăţătură propovăduită în întreaga lume, nu vă cutremuraţi, nici nu vă e teamă şi nici nu vă sfiiţi sub ameninţarea anatemei?”
Papa Leon al III-lea si papa Ioan al VIII-lea au anatemizat pe cei care vor modifica Crezul, asadar catolicii nu se gasesc doar sub anatema adresata celor ce modifica Crezul si incalca Canoanele Sinoadelor Ecumenice, dar chiar si sub anatema propriilor papi.
Nu doar erezia Filique este cea care ii desparte pe catolici de ortodocsi, ci si alte conceptii eretice, cel putin la fel de grave, introduse de-a lungul timpului, intre care cele mai grave sunt primatul papal si infailibilitatea papei, impreuna cu alte inovatii si abateri liturgice:
Catolicismul are urmatoarele puncte doctrinare
total diferite de ortodoxie:
a) FILIOQUE – cel mai important – conform caruia Duhul Sfant ar purcede si din Fiul, nu numai din Tatal. Aceasta invatatura catolica este contrara Sfintelor Sinoade si nu are nici un temei scripturistic.
Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu Il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine.” (Ioan 15:26)
b) PURGATORIUL – intre Rai si Iad ar fi un loc curatitor numit “purgatoriu”, in care merg sufletele celor ce nu si-au ispasit pe pamant anumite pacate, si apoi se duc in Rai. Dar in Sfanta Scriptura nu se scrie nicaieri despre purgatoriu. In timp ce ortodocsii cred ca sunt doar doua alternative ale sufletului dupa moarte, adica Rai si Iad. Si nici in Sfanta Traditie nu regasim aceasta conceptie.
c) SUPREMATIA PAPALA – papa se considera capul suprem al Bisericii crestine, mai mare peste toti oamenii si peste intreaga Biserica. Papa este loctiitor al lui Hristos (Vicarius Christi), tinand locul Sau, desi Hristos ne-a spus: “iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.”(Matei 28, 20) si stim de la Sfantul Apostol Pavel ca Hristos este capul Bisericii. (Efeseni 5:23).
Autoritatea papei este pretinsa si asupra Bisericilor Orientale Catolice, ele fiind “supuse in egala masura carmuirii pastorale a pontifului roman, care, prin hotararea divina, este urmasul Sfantului Petru in primatul asupra Bisericii Universale… Catolicii au recunoscut pe papa drept cap al Bisericii, l-au ridicat pe tron in locul lui Hristos, facandu-si dumnezeu din el.
Suprematia papala este in deplina contradictie cu invataturile Mantuitorului:
Si tata al vostru sa nu numiti pe pamant, ca Tatal vostru unul este, Cel din ceruri.
Nici invatatori sa nu va numiti, ca Invatatorul vostru este unul: Hristos.
Si care este mai mare intre voi sa fie slujitorul vostru.
Cine se va inalta pe sine se va smeri, si cine se va smeri pe sine se va inalta.
Iar Sfantul Grigorie cel Mare, Papa al Romei in sec. VI (cand Biserica Apuseana avea aceeasi credinta cu cea din Rasarit), intr-una din scrisorile sale catre imparat, contestand titlul de Patriarh Ecumenic al episcopului Constantinopolului, ceea ce in latina insemna ‘universal‘, afirma urmatoarele:
“Deci, prea-iubite frate, iubiti smerenia din toatã inima, cãci ea este aceea care sustine buna întelegere între frati, cea care pãstreazã unitatea în sfânta Bisericã universalã.[…] Ce veti spune lui Hristos, Care e capul Bisericii universale, la judecata finalã, dacã prin titlul de universal v-ati supus toti membrii ei? […] Petru, primul între apostoli, si membru al Bisericii sfinte si universale; Pavel, Andrei, Ioan nu sunt ei capi ai anumitor popoare? – si totusi toti sunt mebrii sub un singur cap. Nu sunt ei membrii ai Bisericii? Si totusi nici unul dintre ei n-a voit sã fie universal. […] Domnul a zis ucenicilor Sãi: “Sã nu vã numiti Pãrinti, cãci voi nu aveti decât un singur Pãrinte. […] Ce veti spune deci, prea-iubite frate, la înfricosãtoarea judecatã ce va sã fie, dacã doriti sã fiti numit nu doar Pãrinte, ci Pãrinte universal al lumii?” (epistola 25)
“Eu spun – fãrã cea mai micã ezitare – cã oricine se numeste episcop universal sau doreste acest titlu este – prin mândria sa – precursorul lui anticrist, cãci prin aceasta pretinde sã se înalte mai presus decât ceilalti. Gresala în care el cade vine dintr-o mândrie egalã cu a antihristului, pentru cã dupã cum acest pervers a vrut sã fie privit ca fiind mai presus decât ceilalti oameni, tot asa si cel ce doreste sã fie singur numit episcop se ridicã pe sine mai presus decât ceilalti”. (cartea a VII-a, scrisoarea 27)
“Vã spun cã nu trebuie sã-mi dati acest titlu, dupã cum nu trebuie sã-l dati nici altora. Si iatã cã, în adresa scrisorii voastre îmi dati totusi mie, care le-am proscris titlurile orgolioase de universal si de papã! Vã rog, Prea Sfintia Voastrã, ca pe viitor sã nu o mai faceti; cãci vã stirbiti vouã însivã ceea ce dati prea mult altuia. (…) Dacã îmi ziceti mie papã universal, negati cã sunteti Sfintia Voastrã ceea ce pe dea-ntregul as fi eu. Lui Dumnezeu nu-i place una ca aceasta!” (scrisoare catre Evloghie, patriarhul Alexandriei)
Aceste extrase arata – prin gura unui sfant papã al Romei – ca episcopatul este egal în demnitate, si ca e diabolic a vrea sa domini pe altii. Aceasta învatatura este cea a Bisericii Ortodoxe; Biserica catolica, învata insa cu privire la papi tocmai ceea ce Sf. Grigorie condamna cu atata energie. (Igumen André Wade – “Care este adevarata Biserica a lui Iisus Hristos“)
d) INFAILIBILITATEA PAPALA – (de parca nu ar fi fost de ajuns primatul papei si numirea sa ca inlocuitor sau vicar al lui Hristos) Conciliul Vatican I, in 1870 recunoaste ca papa nu poate gresi ca om in materie de credinta, cand predica, facandu-l infailibil, egal cu Dumnezeu (?!) si astfel, substituindu-se Bisericii sau proclamandu-se pe sine a fi insasi Biserica. Doar Biserica, in sobornicitatea ei, este infailibila, deoarece este trupul lui Hristos, care este infailibil. Daca Papa este infailibil, asa cum pretind catolicii, atunci înseamnă ca nu poate gresi, insa singurul care nu poate gresi este numai Dumnezeu. Aceasta pretinsa infailibilitatea a Papei este o erezie totala impotriva lui Hristos si a Bisericii Sale, ce a fost ridicata la rang de dogma, reprezintand uzurparea locului lui Dumnezeu-omul Hristos si o revolta fara precedent impotriva Lui. Prin proclamarea infailibilitatii papei, se proclama de fapt infailibiltatea omului, promovata mai tarziu de curentul umanist, prin care Dumnezeu este inlocuit de om. Dogma infailibilitatii papale a fost combatuta cu multa indarjire de unii teologi mari catolici ca: Friedrich, Dollinger, Hefele si altii, chiar in Sinodul de la Vatican si imediat dupa aceea, o parte din catolici s-au rupt de Roma, grupandu-se sub numele de “vechii catolici”.
Sf. Iustin Popovici: “Sunt trei căderi principale în istoria neamului omenesc: cea a lui Adam, cea a lui Iuda şi cea a Papei. […]
Toate umanismele europene, de la cel primitiv, până la cel mai subtil, de la fetişism până la papism, se bazează pe credinţa în om, aşa cum este el în starea lui psihofizică empirică şi în istoricitatea lui dată. Într-adevăr, întreaga substanţă a oricărui umanism este omul – homo. Rezumat la esenţa lui, orice umanism nu este altceva decât hominism. Omul este valoarea cea mai înaltă, valoarea totală; omul este criteriul cel mai înalt, criteriul total: omul este măsura tuturor lucrurilor Acesta este in nuce orice umanism, orice hominism; de aceea în ultimă analiză toate umanismele, toate hominismele sunt de origine idolatră, politeistă. Toate umanismele europene, de la cele dinainte de Renaştere, la cele ale Renaşterii şi aşa mai departe – cele protestante, filozofice, religioase, ştiinţifice, civilizatorice şi politice – au urmărit şi urmăresc neîncetat, cu buna ştiinţă sau în neştiinţă, un singur lucru: acela de a opune credinţei în Dumnezeul-Om credinţa în om, de a opune Evangheliei Dumnezeului-Om evanghelia după om, filozofiei după Dumnezeul-Om filozofia după om, culturii după Dumnezeul-Om cultura după om; într-un cuvânt, de a opune vieţii după Dumnezeul-Om viaţa după om. Şi aceste lucruri s-au întâmplat timp de veacuri, până când, în secolul trecut, la 1870, la Conciliul Vatican I, toate acestea s-au recapitulat în dogma infailibilităţii papale. De atunci această dogmă a devenit dogma generală a papismului. De aceea, în zilele noastre, a Conciliului Vatican II, dogma aceasta a fost discutată în mod strălucitor şi abil, susţinându-se intangibilitatea şi neschimbabilitatea ei. Dogma aceasta are o semnificaţie istorică mondială pentru întreg destinul Europei, mai ales pentru timpurile apocaliptice în care aceasta a intrat deja. Prin dogma aceasta şi-au dobândit idealul şi idolul toate umanismele europene; omul a fost declarat divinitate supremă, divinitate universală. Panteonul umanist european şi-a dobândit în fine Jupiterul său. (…)
Sinceritatea este limba Adevărului; dogma despre infailibilitatea papală din veacul al XIX-lea nu este altceva decât renaşterea idolatriei şi a politeismului. Renaşterea axiologiei şi criteriologiei idolatre. Horribile dictu, dar trebuie spus şi aceasta: prin dogma privitoare la infailibilitatea papală a fost erijat ca dogmă umanismul idolatru şi în primul rând cel elin antic. S-a promovat ca dogmă valoarea universală şi criteriul universal al culturii eline, al civilizaţiei, al poeziei, filozofiei, artei, politicii, ştiinţei eline: „Omul este măsura tuturor lucrurilor” (Protagoras). Ce sunt toate acestea? Ridicarea la rang de dogmă a idolatriei, în acest fel a ajuns să devină dogmă suficienţa omului european, pe care au cultivat-o timp de veacuri cu nostalgie umanismele europene.
Infailibilitatea este o calitate divino-umană naturală şi o funcţie divino-umană naturală a Bisericii, ca Trup divino-uman al lui Hristos, al cărui Cap veşnic este Adevărul- Atoateadevărul: cel de-al doilea Ipostas al Preasfintei Treimi, Dumnezeul-Om, Domnul Iisus Hristos. În realitate prin dogma despre infailibilitatea papei, papa a fost declarat Biserică, şi papa-om a luat locul Dumnezeului-Om. Acesta este triumful final al umanismului, dar în acelaşi timp şi moartea a doua (Apocalipsa 20:14; 21:8 ) a papismului, iar prin intermediul lui şi împreună cu el, şi a oricărui umanism.
Însă, după Adevărata Biserică a lui Hristos, care, de la arătarea Dumnezeului-Om Hristos, există în lumea noastră pământească ca trup divino-uman, dogma despre infailibilitatea papală este nu numai o erezie oarecare, ci o pan-erezie. Pentru că nici o erezie nu s-a ridicat atât de radical şi atât de complet împotriva Dumnezeului- Om Hristos şi a Bisericii Lui, cum a făcut-o papismul prin dogma despre infailibilitatea papei-om. Nu există nici o îndoială: dogma aceasta este erezia ereziilor, o revoltă fără precedent împotriva Dumnezeului-Om Hristos.” [4]
e) IMACULATA CONCEPTIE – ei spun ca Maica Domnului este nascuta de la Duhul Sfant, fara pacat stramosesc (cel mostenit de la Adam). Aceasta invatatura catolica pare, la prima vedere, sa sporeasca cinstea Maicii Domnului, dar in realitate ii neaga toate virtutile. Ce vrednicie i s-ar cuveni ei, daca, asa cum spun catolicii, a fost ferita de pacat? Insa “virtutea este efortul de a face binele” (Parintele Dumitru Staniloae). Ori Maica Domnului si-a dovedit aceasta virtute, iar ca dovada/rasplata, Dumnezeu a binecuvantat-o si a ales-o pentru a rascumpara neamul omenesc. Din dialogul cu Arhanghelul Gavriil, care bine-vesteste Fecioarei: “Nu te teme Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu”, adica Dumnezeu pretuieste dragostea, ravna si curatia Ei. De ce ar fi spus ingerul ca ea a aflat har, mila la Dumnezeu? Mila lui Dumnezeu, cuprinde notiunea iertarii pe care o afla cel ce are trebuinta de ea, cel care o cauta. Cunoastem din Sfanta Traditie ca Maica Domnului la varsta de 3 ani a fost dusa la Templu si asezata de catre Sfantul Prooroc Zaharia in Sfinta Sfintelor, acolo unde numai arhiereul intra, o data pe an si numai ca sa aduca jertfe. Toti s-au minunat de aceasta, dar Sfantul Prooroc Zaharia, cunoscand de la Duhul Sfant cine este acea prunca a asezat-o acolo, dand slava lui Dumnezeu. La Templu, Maica Domnului a stat pana la varsta de 12 ani, vietuind asemenea monahilor de astazi: priveghind de seara pana dimineata. In zorii zilei adormea putin, apoi iar se scula la rugaciune. Si era pururea in genunchi de la ceasul al treilea (9 dimineata) pana la al noualea (3 dupa amiaza), cand incepea lucrul mainilor, dar si atunci era cu rugaciunea pe buze. Seara, la ora sase, primea hrana ingereasca de la Arhanghelul Gavriil. (Par. Nicolae Velimirovici)
f) AZIMILE – catolicii savarsesc Sfanta Euharistie nu cu paine dospita, ci cu azima, ca evreii. Dupa Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, intrebuintarea painii dospite este singura practica indreptatita si pastrata de la intemeietorul ei. Caci instituirea Sfintei Euharistii s-a facut cu paine dospita si cu acest fel de paine s-a savarsit dumnezeiasca Euharistie in toata Biserica in primele veacuri, asa cum se practica si astazi in toata Biserica Ortodoxa. Temeiul doctrinar al practicii ortodoxe cu paine dospita il constituie insusi modul serbarii Pastilor de catre Hristos, cand a instituit, la Cina cea de Taina, Sfanta Euharistie. Romano-catolicii sustin ca Mantuitorul a mancat Pastile iudaic in care timp nu se manca decat azima si deci, pretind ei, painea euharistica, binecuvantata si impartita apostolilor, a fost azima. Daca Evangheliile sinoptice (Matei, Marcu si Luca) spun ca Mantuitorul a trimis pe Petru si Ioan “sa pregateasca Pastile” (Marcu, 14, 13-16; Luca, 22, 8-13), nu inseamna ca s-ar fi junghiat mielul pascal, adica s-ar fi serbat Pastile iudaic, caci evanghelistii ar fi notat in mod sigur daca ar fi avut loc jertfirea mielului pascal. Mantuitorul n-a serbat insa Pastile iudaic, care incepea in seara de 14 Nisan, caci inca nu venise vremea; era, de fapt, in seara zilei de 13 Nisan, si deci nu se putea manca azima, ci un Paste deosebit. Iuda Iscarioteanul intinde in blid, de unde rezulta ca la masa era si mancare lichida, ceea ce nu era ingaduit la Pasti. In plus, Daca Mantuitorul ar fi serbat la Cina cea de Taina Pastile iudaic, masa ar fi trebuit sa fie numita Pasti, dar ea este numita Cina, iar painea eurharistica este paine dospita, nu azima. Vinerea Patimilor si mortii Mantuitorului a fost zi de lucru, si deci ajun de Pasti.
Practica Bisericii primare a fost cu paine dospita. Faptele Apostolilor (2, 42-46; 20, 7) si sfantul apostol Pavel (I Cor., 11, 21) vorbind despre Euharistie sau Cuminecatura, numesc painea euharistica artos, adica paine dospita, si nu azima. Sfintii parinti si scriitori bisericesti ne ofera bogate marturii despre folosirea painii dospite si a vinului curat de struguri la pregatirea materiei pentru Jertfa euharistica.
Dupa invatatura ortodoxa practica de a folosi azima in loc de paine dospita este o inovatie fara temei scripturistic si nici traditional. Ea s-a introdus tarziu in Apus, si anume, in veacul al VII-lea in Spania, in veacul al VIII-lea in Anglia, iar in veacul al IX-lea in Germania, generali-zandu-se in tot Apusul abia in secolul al XI-lea. In veacul al IX-lea, patriarhul Fotie al Constantinopolului nu stia de ea, caci ar fi enumerat-o si pe aceasta intre abaterile papale care au dus la Marea schisma a Bisericii din 1054.
g) TRANS-SUBSTANTIEREA – la sfintirea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum se face la ortodocsi, la Sfînta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cînd se zice: “Luati mancati…”. Nu au rugaciunea de pogorire a Duhului Sfant peste Daruri.
h) CELIBATUL PREOTILOR – preotii catolici nu se casatoresc – aceasta impotriva hotararii Sinoadelor ecumenice ce au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie. Iar “hirotoniile” lor nu se fac prin punerea mainilor, asa cum au lasat Sfintii Apostoli – ci prin ungere – ca in Lumea Veche. Din cauza celibatului clerului, moralitatea publica sufera.
i) INDULGENTELE PAPALE – prin cumpararea unor bilete date de papa, se iarta pacatele. Ei afirma ca Sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le dau papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor. (?!)
j) MIRUNGEREA – catolicii miruiesc copiii la 7-8 ani dupa botez si numai arhiereii au acest drept.
Alte diferente fata de ortodocsi cu care gresesc catolicii
• impartasania pruncilor nu o dau indata dupa botez, ci o amana pina ajung la 7-8 ani, din care cauza multi dintre copii mor neimpartasiti
• impartasirea credinciosilor fara ca sa fie spovediti
• impartasirea laicilor numai cu Trupul (painea), nu si cu Sangele Domnului, doar preotii au voie sa se impartaseasca cu vin, adica Sangele Domnului – o noutate, in contradictie cu Traditia Bisericii, cu spusele Mantuitorului Hristos:
Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru el. (Ioan 6:56)
• administrarea Botezului prin turnare si stropire cu apa, nu prin afundare;
• ingaduinta de a se minca lapte, oua si brinza in Postul Mare si carne de animale sugrumate. Romano-catolicii se abtin de la carne in zilele de vineri de peste an si mananca doar o data pe zi in la inceputul Postului Mare si in Vinerea Mare.
• dezlegarea miercurii si a vinerii si a primelor doua zile ale Postului Mare;
• nerespectarea pravilei si a traditiei bisericesti cu privire la gradele de rudenie la savirsirea casatoriilor;
• savirsesc mai multe liturghii intr-o zi la acelasi altar;
• preotii si diaconii lor nu se impartasesc din acelasi potir cu credinciosii ca la noi;
• se impartasesc unii pentru altii;
• cinul calugaresc care dupa pravile este unul, ei l-au divizat intr-o serie de ordine si congregatii;
• lipsa proscomidiei
• statuile, muzica instrumentala
• adorarea inimii Domnului nostru lisus Hristos
• limba latina ca unica limba de cult s.a.m.d.
Ca si cult, ea a introdus unele inovatii care o departeaza mult de Biserica primelor veacuri .
Asadar, datorita acestor abateri dogmatice, canonice, liturgice si traditionale, noi ortodocsii ii numim pe catolici schismatici si nu putem sa ne unim cu ei atata vreme cat propovaduiesc aceste erezii.
Daca un catolic trece la ortodocsi, nu i se poate face botezul. In cadrul unei slujbe speciale, el marturiseste in fata preotului, in biserica, lepadarea de ereziile si de greselile catolice si faptul ca accepta marturisirea de credinta ortodoxa. Apoi e miruit cu Sfantul si Marele Mir si i se citeste dezlegarea randuita. [5]
De ce Ortodoxia nu are un papa al ei ?
Ortodoxia are un papă al ei, cel mai vechi dintre papii şi patriarhii lumii, îl are de la facerea lumii, îl are de la începutul vremilor. Acesta este adevăratul papă, recunoscut de toţi apostolii lui Hristos. Duhul înţelegerii, Duhul luminii, Duhul cugetării, Duhul Mângâietor şi Puterea lui Dumnezeu – El este adevăratul papă al Bisericii lui Hristos din veac şi până-n veac, neschimbat şi neclintit, neîndoielnic şi nepărtinitor, neavând
predecesor şi urmaş. Iar despre faptul că apostolii îl recunoşteau pe Duhul Sfânt drept supremul lor cârmuitor şi papă, aflăm cu certitudine din documentul scris de mâinile apostolilor. La primul lor sobor de la Ierusalim, apostolii au întipărit aceste cuvinte vestite: „Părutu-s-a Duhului Sfânt şi nouă…” (Fapte 15, 28) […] Inainte de orice lucrare de zi cu zi ei se rugau Lui, îl chemau pe El, lui I se supuneau.
[…]
In limba greacă papa înseamnă părinte. Prin urmare, în sens moral, istoric şi primar Duhul Sfânt este Părintele nostru, Papa al nostru.
Oare Biserica Ortodoxă mai are nevoie de încă un părinte sau papă? Oare nu pe cei ce-şi tocmesc papi pământeşti îi preîntâmpină însuşi Domnul Iisus Hristos? Cu 19 secole în urmă El ne-a lăsat poruncă:„Şi tată al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri” (Matei 13, 9). [6]
Ortodoxia – lumina curata a lui Hristos
(…) Singura Biserica ortodoxa nu s-a dedat la nici un fel de schimbare a adevarului revelat si cuprins in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. Noi avem pana azi crestinismul asa cum l-au avut Sfintii Parinti din sec. II-V. Toti teologii catolici, anglicani, protestanti recunosc aceasta, unii facand se intelege, chiar din aceasta o vina a Bisericii noastre, declarand-o falsificata, pietrificata in idei si forme haine, ca una care n-a dezvoltat adevarul crestin dupa cerintele fiecarui om. Prin urmare Biserica Ortodoxa n-a stirbit adevarul coborat de sus, n-a diluat vinul ceresc cu apa sfatoseniilor omenesti, n-a purces la zadarnicirea supremei actiuni a lui Dumnezeu, de-a readuce lumea la adevar.
Cine a purces pe calea schimbarilor dupa principiul adaptarii in spiritul timpului, trebuie sa schimbe continuu, o data ce si timpul se schimba fara incetare. Unde se poate ajunge, in felul acesta, ne-o arata protestantismul, care in multi din reprezentantii lui a ajuns pana dincolo de orice invatatura crestina fundamentala.
Daca toate aceste schimbari sunt omenesti, se intelege ca greu se va gasi una care sa poata pretinde cu succes o polarizare a intregului crestinism in jurul ei. Unitatea crestinismului diversificat in atatea forme amestecate cu adausurile ratiunii umane, in dezvoltarea ei istorica, nu se va putea realiza decat prin concentrarea tuturor in jurul adevarului divin nefalsificat de oameni, asa cum il aflam in primele veacuri crestine si cum e marturisit pana azi de Biserica ortodoxa. E punctul de vedere care s-a impus mai mult in constiinta teologica si crestina din toate tarile, pentru ca e cel mai just, cel mai rezonabil. intre oamenii care se cearta, pacea se poate restabili temeinic numai prin supunerea lor unui for care-i depaseste: lui Dumnezeu.
Interesant este de altfel ca pasiunea aceasta pentru adevar, adica pentru Revelatiunea divina, in orice dezbatere cu privire la refacerea unitatii crestine, caracterizeaza in mod deosebit constiinta ortodoxa. Dintre toate ramurile crestine, ea singura a ramas totdeauna pe langa rolul de-a fi martora a adevarului, de a sta langa adevar. Se prezinta si azi ca si in trecut din partea altor confesiuni crestine fel de fel de considerente si de atractii prin care ar vrea sa se faca pe ele centre de polarizare a crestinismului. Se induc motive politice, culturale, organizatorice, se ridica in slavi persoane omenesti si scaune din care ar izvori binefaceri coplesitoare peste lume. De adevarul lui Hristos si de Hristos insusi nu vorbeste insa nici o alta ramura crestina. Cel putin in fata ortodoxiei nu poate vorbi nici una, fiindca se jeneaza. Singura Biserica “dreptei credinte”, a “dreptului adevar”, vorbeste numai de adevarul lui Hristos, numai de adevarul revelat, pentru ca numai ea il are, numai ea a ramas pe langa el, respingand ispitele lumesti si primind mucenicia veacurilor. Ortodoxia sta singura pe langa scaunul lui Hristos, pana la plinirea vremii, cand adevarul ei va trebui sa castige toata omenirea ce e dornica sa faca mai intai pana la capat experienta “creatiilor” sale.
In al doilea rand faptul ca ortodoxia reprezinta adevarul nefalsificat poate fi dovedit din scrutarea comparativa a ei cu oricare alta ramura crestina. Formele crestinismului apusean sunt treptele unei continue diluari a adevarului integral al Revelatiei. S-au tot facut acolo concesii patimilor omenesti, pana ce crestinismul a slabit atat de mult in autoritatea si densitatea lui de factor supraomenesc, incat le-a fost usor acestor patimi sa-l inlature aproape cu totul. Ortodoxia singura a ramas sa infrunte de pe pozitia deplinei intransigente aceste patimi, sa zugraveasca omului un ideal [ne]relativizat, sa sustina in sufletul acestuia constiinta ca ortodoxia e ceva intr-adevar de dincolo de lume si chiar daca el nu poate atinge idealul ce i-l zugraveste ea, totusi tinde tot mai sus, continuu nemultumit cu ceea ce a realizat. Idealul de om al credintei rasaritene nu e un ins care stie doar sa-si ascunda sub aparente de civilizatie prea exageratele porniri patimase. Acesta e propriu Apusului. Ortodoxia este radicala, ea cere absolutul. Cere dezradacinarea reala a patimilor. Nu un om “civilizat”, moderat in toate, atent la aparente cu semenii, ci un om transfigurat pana in adancuri, purificat total, un intransigent al sfinteniei reale, transparente, cere ortodoxia prin spiritul ei ascetic si prin pilda sfintilor ei. Ea cere mult, caci stie ca numai cerand mult, se poate obtine de la majoritate macar putin si se satisface setea religioasa a omului, care nu se impaca cu diluari din partea Bisericii (…)
Crestinismul apusean trebuie sa restabileasca pe Hristos in centrul constiintelor, inlaturand domnia omului...“ [7]
Biserica Ortodoxa este Biserica lui Hristos
Faptul ca Biserica Ortodoxa este singura adevarata o arata chiar minunile care se petrec in interiorul Bisericii (spre deosebire de alte culte/religii). Printre cele mai evidente sunt urmatoarele:
a) Lumina Sfanta de la Ierusalim care vine in fiecare Pasti doar la ortodocsi. (De cele mai multe ori, Pastile catolic si cel ortodox nu coincid).
b) Sfintele Moaste – trupurile neputrezite ale sfintilor ortodocsi, care emana o mireasma placuta, unele dintre acestea, cum sunt moastele Sfantului Nicolae si ale Sfantului Mare Mucenic Dimitire cel Nou izvorand mir. Si catolicii au avut sfinti, prin urmare si sfinte moaste pana in 1054, cand s-au despartit de noi si au adaugat invataturi eretice.
c) Minunile Sfintilor crestin ortodocsi atat in viata lor cat si dupa moarte.
d) Sfanta Agheasma Mare, cea facuta la Boboteaza, care nu se strica, nu isi strica gustul, asa cum nu se intampla in cazul apei sfintite de catre catolici.
e) Apa Iordanului isi schimba cursul (se intoarce inapoi) in fiecare an pe 6 ianuarie, de Boboteaza, ca in anul botezului Mantuitorului, acesta fiind un semn de la Dumnezeu. Apele acestea se misca in sens invers cateva minute cand crucile crestinilor ortodocsi sunt aruncate in apa.
***
Ortodoxia este Cina cea de Taina la care sunt chemate toate popoarele (Ierem. 31, 31) sa se impartaseasca cu Domnul Hristos, nu cu simboluri, ci cu Insusi Trupul si Sangele Lui. Toti participa la aceeasi rugaciune, impartind fiecare dupa harul si darul sau. Aici este familia cea mare unde cu toti ne suntem frati prin iubire, iar Dumnezeu ne este Tata. [8]
Ortodoxia propune si a propus inca de la intemeierea ei, din vremea Sfintilor Apostoli, un alt fel de viata, o viata traita in comuniune cu Dumnezeu. Cu toata teologia si practica ei liturgica reprezinta o relatie mistica, o relatie in care omul si Dumnezeu isi vorbesc reciproc, in care omul devine liber si protejat de Dumnezeu.
Marturisim despre Biserica in Crez ca fiind: “Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca”. Precum un singur crez este, tot asa este doar o singura Biserica al carei cap este Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Numai Biserica Ortodoxa a biruit veacurile neatinsa, nepatata si neintinata, daruind lumii sfinti, sfintenie si sfinte moaste.
Puterea ei este puterea lui Hristos, care permanent este prezent in ea (Matei 28, 20) pentru a o ocroti si a o hrani cu Trupul si Sangele Sau.
“In afara de Biserica Ortodoxa nu este adevar. Ea este singura pastratoare credincioasa a tuturor celor poruncite de Domnul prin Sfintii Apostoli si este, ca atare, adevarata Biserica Apostolica” (Sfantul Teofan Zavoratul)
Biserica Ortodoxa este oaza din mijlocul desertului acestei lumi, unde toti cei care alearga se vor mantui de arsita disperarii si nesigurantei; unde toti se vor racori si hrani cu bunurile dumnezeiesti. Este soarele cel mare care lumineaza cu puterea si cu harul lui Dumnezeu pe tot cel ce doreste revenirea la casa parinteasca. (Luca 15, 11-32)
Ortodoxia este izvorul nesecat si datator de viata care izvoraste din coasta Mantuitorului Hristos si care racoreste prin aceasta “apa vie” (Ioan 4, 10) pe tot omul care alearga la ea.
***
“Si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi.” (Ioan 8:32)
“Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine.” (Ioan 14:6)
“Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si eu va voi odihni pre voi.”(Matei 11, 28).
Apa cea Vie
Bibliografie
[1] “Despre cum s-a facut papa pe sine imparat si dumnezeu” – Sf. Man. Paraklitu (Ed. Schitu Lacu, Sf. Munte Athos, 2010)
[2], [3] I.P.S. Antonie Plamadeala – “Adevaruri de credinta, Dogme, Teologumene si Pareri teologice”
[4] Arhimandrit Ilie Cleopa – “Ne vorbeste Părintele Cleopa”, voL 9, Episcopia Romanului, 1999, p. 127-128
[5] Nicolae Velimirovici – “Eparhiiski observer” (din lucrarea “Biserica si statul” de Iustin Popovici)
[6] Iustin Popovici – “Biserica si Statul”
[7] Parintele Dumitru Staniloae – “Ortodoxia – lumina curata a lui Hristos”
[8] Pr. M.A. Costa de Beauregard si Parintele Dumitru Staniloae – Mica Dogmatica vorbita, Editura Deisis, Sibiu 1995, pag. 61
Lecturi recomandate:
• Sfantul Iustin Popovici despre erezia infailibilitatii papale si umanismele anti-umane
• “Convertirea mea la ortodoxie – marturia unui calugar franciscan” de P.S Pavel de Ballester
• Iustin Popovici – Credinta ortodoxa si viata in Hristos
• Dumitru Staniloae – Teologia si dogmatica ortodoxa vol. 1, vol. 2
15th April 2011 - 9:33 pm | postat de admin | Categorii: Despre Biserica, Ortodoxie, Ortodoxie vs. Catolicism | Tags: Sola Scriptura
BIBLIA IMPOTRIVA PROTESTANTISMULUI. Respingerea ereziilor protestante prin versete biblice
[…]Cercetând roadele care apar din principiul Sola Scriptura, eroarea acestuia, sau mai bine zis minciuna sa, devine foarte evidentă:[…]
IPS Hierotheos Vlachos: Deosebiri fundamentale intre ORTODOXIE si PAPISM. CATOLICII NU AU SFINTE TAINE
O intrebare care nu are legatura cu subiectul, dar nu stiam unde sa o incadrez….
….am tot auzit spunandu-se despre regi ca sunt “unsii lui D-zeu”…nu am inteles la ce se refera si de unde si pana unde sunt regii intr-o asa stransa legatura cu Dumnezeu…
@sorin,
Incepand inca din vremea Vechiului Testament, ocarmuirile erau strans legate de Dumnezeu. Unsul lui Dumnezeu era cel numit de Dumnezeu sa conduca un popor. De asemenea, unsul lui Dumnezeu este conducatorul care se afla in dreapta credinta, care este aproape de Dumnezeu, respecta poruncile Lui.
De exemplu Cirus, regele Persiei, este numit in Vechiul Testament “unsul lui Dumnezeu”. De asemenea, citim ca au fost unsi si regele Solomon si regele Saul:
Si despre Mesia, in Vechiul Testament unde a fost profetit, se mentioneaza de asemenea ca fiind unsul lui Dumnezeu:
Termenul de “uns”, cand vine vorba de regi si domnitori, vine de la faptul ca regii numiti de Dumnezeu (prin proorocii Sai) la “inscaunare” erau unsi cu untdelemn sfintit de catre preoti. Aceasta practica avea loc si in cazul preotilor sau a vechiului templu evreiesc:
Si Biserica crestina a preluat acest obicei la inscaundarea domnitorilor crestini, cand Patriarhul sau episcopii ii binecuvantau pe acestia prin ungere cu mir. In trecut exista in popor constiinta conform careia domnitorii erau unsii lui Dumnezeu.
Mai multe pe subiect scrie si la acest articol:
http://ziarullumina.ro/documentar/unsul-lui-dumnezeu-stapan-al-tarii-de-la-voievod-la-rege
Multumesc pentru raspuns!…deci nu toti regii sunt de fapt “unsii” lui Dumnezeu, pentru ca nu au fost vestiti de prooroci. Regele Mihai nu a fost vestit de nici un prooroc si nici macar nu e de religie ortodoxa, la fel si inaintasii lui.
Biserica Ortodoxa , din cate stiu nu oficiaza cununii mixte, adica atunci cand unul dintre miri este catolic, sau de alta confesiune…
Care este explicatia si motivul?
@sorin,
Ba da, e de religie ortodoxa. Parlamentul roman a adoptat la Constitutia din 1866 un articol (art.82) prin care conducatorii Romaniei erau obligati sa isi creasca copiii in religia majoritara (ortodoxa), regele Carol I si ulterior Ferdinand si-au botezat copiii in religia ortodoxa, inclusiv pe Mihai. Toti domnitorii crestini ai Moldovei si Tarii Romanesti au fost intronizati de reprezentanti ai Biserici (nu era nevoie sa fie vestiti de catre prooroci, s-a considerat ca fiul (fii) domnitorului prin nastere mosteneau accederea la tronul tarii, pt. ca nasterea in familia domnitorului era prin vointa lui Dumnezeu. La fel s-a intamplat si cu regele Mihai, care a fost uns rege de catre Patriarhul de atunci al Romaniei intr-o manastire (Sinaia parca). Singurul ne-ortodox din aceasta familie regala a fost Carol I, care a ramas catolic.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_I_al_Rom%C3%A2niei
Pt. ca Taina Casatoriei, ca orice alta Taina a Bisericii nu se poate aplica cuiva care nu a fost botezat ortodox. Prin Taina cununiei se obtine binecuvantarea lui Dumnezeu pt. casatorie, ori daca unul dintre cei doi nu se gaseste in dreapta credinta (alte culte sunt mai mult sau mai putin indepartate de Adevar si nu li se recunoaste botezul), acela nu va primi harul lui Dumnezeu care se primeste la aceasta slujba a cununiei, de aceea exista obiceiul ca cel ne-ortodox sa se boteze inainte de cununie in credinta ortodoxa.
https://www.youtube.com/watch?v=SGjjAiQUUJQ….min 1:26:45…cum comentati?….eu am gasit materialul foarte instructiv…
“(nu era nevoie sa fie vestiti de catre prooroci, s-a considerat ca fiul (fii) domnitorului prin nastere mosteneau accederea la tronul tarii, pt. ca nasterea in familia domnitorului era prin vointa lui Dumnezeu. La fel s-a intamplat si cu regele Mihai, care a fost uns rege de catre Patriarhul de atunci al Romaniei intr-o manastire (Sinaia parca). Singurul ne-ortodox din aceasta familie regala a fost Carol I, care a ramas catolic.”
s-a considerat de catre cine?….orice om se naste din vointa Domnului, nu doar cei nascuti in familia unui domnitor sau rege, asta inseamna a accepta un conducator chiar idiot fiind pe simplul motiv ca s-a nascut in familia domnitorului, iar vointa Domnului a fost sa avem un conducator idiot
….iar din moment ce Carol I nu era ortodox ce continuitate ortodoxa mai poate avea Mihai?….
…aceste considerente facute de oameni duc la indobitocire, nu vad legatura in a fi credincios ortodox si acceptarea orocaror principii religioase stabilite de catre anumiti oameni care sunt preoti…
@sorin,
Da, nu e suficient sa se nasca din domnitor, intr-adevar, se iau si alte aspecte in considerare. Normal ca daca are un handicap, sau nu este considerat a fi vrednic, nu i se da a conduce o tara. Un exemplu ar fi Carol al II-lea, fiul regelui Ferdinand, care a fost dezmostenit pt. ca era desfranat si nu tinea cont de regulile pe care, ca si fiu de monarh, trebuia sa le indeplineasca.
Eu doar m-am referit la modul general in ceea ce priveste intronizarea domnitorilor crestini, care atunci cand cei care luau decizia ca acestia sa devina conducatori, in ziua intronizarii erau unsi conducatori de un reprezentant al Bisericii, pentru a avea binecuvantarea Bisericii, implicit a lui Dumnezeu, in conducerea tarii.
Orice om se naste din vointa Domnului, desigur, si de asemenea, nu intamplator se naste cineva in familia unui domnitor, ci acea nastere este tot din vointa Domnului (ca si situatiile in care un rege este detronat, alungat, invins etc.)
In orice caz, despre regele Mihai I nu se poate spune (la modul obiectiv, desigur) ca ar fi fost vreun “idiot”, in caz ca faceati vreo legatura, dand acest exemplu. Poate dvs. nu il agreati, insa vointa lui Dumnezeu nu tine cont de simpatiile sau antipatiile noastre, sau de parerile noastre. Dealtfel, se pare ca acest popor nici nu l-a meritat ca rege, pentru ca a fost alungat de la conducerea tarii de catre un regim antihristic, care a asuprit acest popor. Sper ca nu sunteti un simpatizant al regimului comunisto-bolsevic, ca doar comunistii il urasc de moarte pe rege, considerandu-l “idiot” (sau “tradator”, cum mai zic unii), si asta in principal deoarece regele Mihai este cel mai important simbol anticomunist in viata, ca va place sau nu.
Bunicul sau, regele Ferdinand a fost ortodox la randul sau. Binecuvantarea Bisericii insa o poate avea orice conducator daca este botezat crestin-ortodox, nu e necesar sa aibe o continuitate ortodoxa.
Nu am inteles la care considerente va referiti cand vorbiti de indobitocire.
Deci, ce vreti sa spuneti, ca nu vedeti legatura intre a fi credincios ortodox (adica membru al Bisericii) si acceptarea regulilor Bisericii ?! In primul rand, este un non-sens sa fii botezat intr-o credinta, sa apartii Bisericii, dar sa nu accepti regulile si invataturile Ei. Cine face acest lucru se plaseaza singur in afara Bisericii, nu mai face parte din ea.
In al doilea rand, regulile Bisericii nu sunt facute de “anumiti oameni care sunt preoti“, aici se vede ca va lipseste o (minima) cultura religioasa pentru ca nu cunoasteti aceste lucruri. Inainte de a trage acest gen de concluzii, ar trebui sa va informati mai inainte. Cei care se smintesc pe seama Bisericii in mare parte sunt cei care nu prea cunosc cum stau lucrurile in Biserica, cei prea putin informati. Regulile Bisericii sunt facute de Sinoade locale sau Ecumenice (daca sunt lucruri care tin de dogme, canoane si alte reguli care privesc Biserica in intregul Ei). Un episcop sau Patriarh poate gresi, insa Biserica, in intregimea ei, este infailibila si nu poate gresi, iar daca se intampla ca un Sinod sa ia o hotarare gresita, acest lucru este corectat de alte Sinoade ulterioare, asa cum s-a mai intamplat in istorie. Nimic nu ramane in picioare, daca este gresit, intrucat nu cei care fac parte vremelnic dintr-un Sinod sau altul conduc Biserica, ci insasi Domnul Iisus Hristos este Capul Bisericii pe de-o parte, iar pe de alta parte cei care au hotarat Dogmele si Canoanele la Sinoadele Ecumenice (daca ne referim la acestea) au fost inspirati de Duhul Sfant, si nu (doar) de mintea lor.
Daca aveti o problema cu “acceptarea principiilor religioase” ale Bisericii, atunci nu faceti decat sa va separati de Biserica… In general, nestiutorii fac aceasta greseala, sau cei care interpreteaza mai mult dupa mintea lor, fara ca mai inainte sa se oboseasca sa cerceteze, sa citeasca, sa se informeze (din cele scrise de catre cei care au capatat cu adevarat discernamant, luminati fiind de Duhul Sfant, adica Sfintii Parinti).
Daca ura sau dezacordul dvs. pentru un rege sau regalitate va determina sa va indepartati de Biserica (pe motiv ca regele a fost binecuvantat reprezentantul Bisericii), deci daca astfel de motive va impiedica sa ramaneti sau sa va considerati membru al Bisericii, daca acest lucru este mai important decat propria mantuire, atunci… este foarte trist, intrucat asta inseamna ca puneti simpatiile sau antipatiile dvs., ca importanta, inaintea Bisericii, si aceasta desi ati aflat si dvs. ca niciun crestin nu se poate mantui decat prin Biserica. Motive de sminteala exista cu miile, important este sa stim ce vrem, daca vrem sa ne mantuim sau daca din diverse motive (meschine, cel mai adesea) intoarcem spatele acestei sanse.
“Pentru că ce-i va folosi omului, dacă va caştiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?” (Matei 16:26)
…
Si DA, uneori vointa Domnului este sa avem un idiot la conducerea tarii, mai mult decat atat uneori, un asupritor nemilos, pentru ca Dumnezeu ne da ceea ce meritam.
Cititi aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/10/de-ce-avem-conducatori-tiranici-si-episcopi-nevrednici-raspunsul-categoric-de-la-duhul-sfant-%E2%80%9Efiindca-nu-am-gasit-altii-mai-rai%E2%80%9D/
deci s-a mai intamplat ca in istorie un Sinod sa ia o hotarare gresit?…asta inseamna ca pana la urmatorul Sinos, trebuie luata o greseala drept adevar….sau ca Sfantul Duh nu prea a fost prezent la luarea deciziilor..
In privinta Regelui Mihai chiar nu sunt interesat de persoana sa….a fost alungat de aceeasi oameni care l-au decorat cu ordinul Pobeda, decoratie pe care a primit-o, mai apoi tradandu-l pe Maresal…asta e, a tradat, si-a meritat soarta…dar asta nu este un subiect pentru acest site…
eu doar pun intrebari si comentez pentru a-mi clarifica ceea ce nu stiu inca….
http://www.apologeticum.ro/2009/03/colaborare-dintre-un-ierarh-bor-si-clubul-rotary/
Este corecta colaborarea dintre BOR (a unor ierarhi ai BOR) si clubul Rotary?
Am mai postat un video cu Parintele Necula, unde cerusem un comentariu dar se pare ca a fost deja sters…
Se pare ca pe acest site la fel si acel site la care tot faceti trimitere nu-l suporta pe acest preot Constantin Necula.
Ce spune pr. Necula:
„Pe de alta parte avem un ecumenism care ne lipsește: ecumenismul ortodox. Niciodată un bucureștean — și să nu se supere nimeni din sud pe mine — nu va înțelege ce înseamnă ecumenismul pentru un ardelean. La mine pe scară, la Brașov, de toate: tanti X era romano-catolică, verișorul ei era protestant, tanti de la parter era greco-catolică…Lângă mine era un ateu. Ce era să fac, să mă bat cu ei? ,,Bă, adevărul e la mine! Vă sparg! ” Manele teologice. Ardealul, în general, te îndeamnă la ecumenism.Trebuie să fiu făcător de război ca să arăt că sunt ortodox? Să-i scuip pe aia tot timpul?…”
(Provocarile Strazii, Pr.Prof.Univ.Dr.Constatin Necula)
totusi in ceea ce spune aici are dreptate….a-i combate si injura pe cei de alta confesiune nu este decat un fundamentalism , la fel ca musulmanii care ucid tot ce nu e ca ei in ceea ce priveste religia…
@sorin,
Da, au existat sinoade eretice, unele locale ce admiteau invataturi eretice (in special in primele secole, cand ereziile, precum cea ariana, erau destul de raspandite). Un exemplu de sinod talharesc a fost Sinodul al II-lea de la Efes din anul 449, unde a fost sustinuta invatatura eretica despre monofizism (care sustinea o singura natura a lui Hristos, dupa intrupare, si nu cele doua naturi ale sale, una divina si una umana), sinod care a fost puternic influentat de imparatul si patriarhul de atunci, cand cei care aveau o alta opinie au fost ignoranti (Sfantul Flavian a fost batut cu cruzime de calugari monofiziti chiar in timpul lucrarilor sinodului…). Alt exemplu de sinod eretic a fost cel de la Hieria (din anul 753) care a fost unul iconoclast, ce condamna icoanele, si care ulterior a fost combatut in Sinodul Ecumenic al VII-lea, cand s-a restabilit invatatura ortodoxa referitoare la cinstirea icoanelor. Sau sinodul de la Florenta – unde s-a reincercat impacarea dintre catolici si ortodocsi, unde s-a incercat convingerea episcopilor ortodocsi de a accepta invataturile catolicilor prin tot felul de presiuni, inclusiv venite de la Patriarhul ortodox catre episcopii ortodocsi participanti. Singurul care nu a facut niciun compromis si care a salvat situatia a fost Sfantul Marcu Eugenicul – mitropolitul Efesului, care s-a opus cu orice riscuri acestui compromis. (mai multe detalii, aici)
Asadar au existat in istorie sinoade unde s-au luat hotarari gresite, dar au fost contestate de alti episcopi si patriarhi, adica nu au fost recunoscute de Biserica in intregimea ei, si ulterior au fost corectate de catre alte sinoade.
“.sau ca Sfantul Duh nu prea a fost prezent la luarea deciziilor..” – la Sinoadele Ecumenice (nu cele locale, ci cele valabile pentru intreaga Biserica, unde se luau hotarari care tineau de dogma, de invatatura de credinta) si care au fost recunoscute de Biserica, au participat sute de episcopi, printre care si sfinti episcopi, oameni indumnezeiti, care erau luminati de Duhul Sfant. Aici avem si cuvantul Mantuitorului: “Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor.” (Matei 18:20).
Nu, nu prea e corecta. Rotary este un club masonic, in ciuda faptului ca ei (reprezentantii din Romania) spun ca nu ar fi. Masoneria a fost condamnata de Biserica, s-a emis si o hotarare in acest sens.
Ar fi bine daca IPS Teodosie ar asculta cele spuse in toamna aceasta de Mitropolitul Serafim de Pireu, care, la invitatia sa, la conferinta tinuta la Mangalia a vorbit despre masonerie (numind si clubul Rotary printre altel), vezi aici.
Ref. video cu pr. Necula, nu a fost sters, n-am avut timp sa ma uit peste video (vizionarea video imi ia ceva mai mult timp). De regula nu aprob un link (video mai ales) pana nu il verific, ca sa nu dau prilej de vreo sminteala celor care l-ar accesa, de aceea nu l-am aprobat inca, dar o sa ma uit si o sa dau un raspuns.
@sorin,
O sa raspund la asta imediat ce o sa gasesc putin timp…
@sorin,
Un protestant se poate mantui numai dupa voia lui Dumnezeu” – aici a dat un raspuns general valabil, in sensul ca Dumnezeu e Cel care hotaraste daca cineva se mantuieste sau nu.
Nu stiu in ce conditii s-ar poate mantui cineva care nu e ortodox, ar trebui sa fie niste conditii extrem de speciale, intrucat nu prea putem sa ne mantuim daca nu avem partasie cu Dumnezeu (prin impartasirea cu Sfintele Taine, cu Trupul si Sangele Mantuitorului), si fara a ne gasi in dreapta credinta, ori in invatatura celor de alta credinta decat cea ortodoxa s-au strecurat erezii, de aceea ei nu se gasesc in Adevar.
“Confesionalitatea nu e mantuitoare.” Aici s-ar putea intelege ca nu conteaza daca esti ortodox sau catolic sau protestant. Apartenenta la ortodoxie este totusi o conditie necesara pentru mantuire, caci avem botezul ortodox si dreapta credinta. Nu e suficient sa fii ortodox ca sa te mantuiesti, intr-adevar, dar e necesar. Mult mai corect ar fi fost sa spuna ca “a fi ortodox nu e suficient ca sa te mantuiesti”, altfel se intelege ca e tot una credinta pe care o ai, ori nu prea e asa. Dar era de asteptat sa nu accentueze partea asta, legata de ortodoxie, cred ca nu-i convine sa-si puna in cap… vecinii (in Sibiu sunt multi de alte confesiuni).
Nu trebuie sa fie facator de razboi ca sa arate ca e ortodox, dar nici sa aprobe erezia invataturilor altor confesiuni, sa se dea dupa ei, ci sa ramana ferm in credinta ortodoxa. Atentie la cum folosim acest gen de argumente (cu razboiul, cu fundamentalismul), sa nu justificam prin acestea vreo ecumenism (rugaciune impreuna cu ereticii – condamnata de Canoanele Bisericii, trecerea cu vederea a unor neadevaruri in ceea ce priveste dogma si credinta), abaterea de la credinta ortodoxa. Poti sa te intelegi cu tanti X sau Y, catolica sau protestanta, atat timp cat nu cedezi in chestiuni care tin de credinta.
Nu stiu cati sunt care injura pe cei de alta confesiune, poate mai degraba ii ocolesc. Ca se feresc de ei, sau ca nu cad de acord, e altceva. E gresita comparatia cu musulmanii jihadisti, pt ca ortodocsi nu ucid pentru religie, e o exagerare (din pacate acest argument e cam des folosit de unii care vor sa justifice extrema cealalta, ecumenista). Nu cei de alta confesiune trebuie combatuti, ci erezia confesiunii lor. Daca iubesti cu adevarat pe aproapele tau (de alta confesiune) atunci il ajuti sa se mantuiasca, sa vina la adevar. Adica trebuie inteleasa corect treaba asta, combaterea oricarei ereziei este o fapta buna, mantuitoare, pt. cel care o combate, si folositoare celor carora li se adreseaza, dar trebuie facuta cu multa intelepciune, fara vreo silire, sau ura, sau dispret, in asa fel incat sa castigi pe aproapele tau, nu sa-l indepartezi (ca mai rau faci). Avem la indemana exemplul Sfantului Apostol Pavel:
nu am spus sa injuram pe cei de alta confesiune, sau sa devenim violenti, nu ar fi ortodox, cred ca ar trebui aratata ortodoxia prin comportament, nu suntem nici noi perfecti, dar daca ne-am sili cat de cat sa fim cunoscatori ai ortodoxiei si sa aplicam , cred ca nu ar mai fi asa multe atacuri de presa la adresa ortodoxiei…nu sunt un adept al violentei, nu e ortodox sa fii violent , dar nici sa te lasi calcat in picioare…
nu am gasit pe site Despre Duhul Sfant….
http://www.youtube.com/watch?v=jx6GM9esY2U….as vrea un comment la spusele lui Oreste…Multumesc!
@sorin,
Pai Oreste, din pacate, de multa vreme bate campii. Numai un ratacit poate spune atatea prostii cu asa siguranta de sine. O sa incerc sa comentez cateva din afirmatiile pe care le face.
– “Statul roman nu e laic” – Statul roman nu e precizat a fi laic, chiar daca Biserica nu conduce Statul, adica nu e o raportare, o delimitare clar definita. Spre deosebire de Constitutiile turca si franceza, unde se mentioneaza acest lucru, in Constitutia noastra nu exista aceasta precizare. Mai mult, in Justitie, si la investirea ministrilor, presedintelui si a altor inalti functionari de stat, juramantul de investire in functie se face cu mana pe Biblie si cu formularea “asa sa-mi ajute Dumnezeu”. Exista si o colaborare institutionala intre Stat si Biserica in special in ceea ce priveste programele sociale de intr-ajutorare a persoanelor defavorizate, cu venituri mici, o parte din salariile angajatilor BOR este platita de Stat (desi se intoarce tot catre Stat prin plata impozitelor pe salarii) etc.
– Ce legatura are subiectul practicii incinerarii cu faptul ca BOR a devenit de un secol autocefala (administrandu-se singura)… Ca fapt divers, la min. 1:19, atunci cand spune de restul umanitatii ca nu ar fi cuprinsa sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Romane, se poate observa ura si dispretul lui Oreste fata de Biserica, care reiese din ton si mimica (din acest motiv e evident ca nu poate discuta obiectiv pe subiect, tendinta lui fiind aceea de a nega, de a minimiza rolul Bisericii pe cat se poate, si nu de a obtine vreun raspuns, le are el pe toate).
– “abia dupa 300 de ani am construit prima biserica ortodoxa” – fals! Prima biserica crestina (implicit ortodoxa, dar corect este sa o numesti doar crestina, pt ca atunci nu exista o impartire intre catolici si ortodocsi) DESCOPERITA prin sapaturi arhelogice dateaza din sec. IV, asta nu inseamna ca nu au fost si alte biserici construite pana atunci. Dar la cat rataceste omul asta, ce sa mai mire ca logica lui are atatea lacune (asta daca nu cumva manipuleaza intentionat). Prima biserica de la noi a fost pestera Sfantului Andrei, acolo s-au tinut primele slujbe crestine. Si apoi, trebuie sa ai un usor retard mintal ca sa iti imaginezi ca cei crestinati nu ar fi facut slujbe crestine in tot timpul asta, si nu s-ar fi impartasit cu Trupul si Sangele Domnului, fara de care nu se puteau mantui. Iar aceasta nu s-ar fi putut intampla fara un loc unde sa se tina aceste slujbe, in casele unuia dintre crestini sau episcopi, sau poate chiar in mici locasuri, care chiar daca erau incomparabil mai modeste si mai putin trainice in timp decat bisericile actuale, dar tot locasuri sfinte se numeau.
– “nu exista nicaieri in Vechiul sau Noul Testament nicio referire prin care sa se puna sub semnul intrebarii trecerea unui suflet din materie catre duh, prin care porti sa se faca”
Martirii despre care spune el ca au fost arsi si totusi au ajuns sfinti este cu totul altceva, intrucat arderea lor nu s-a facut de catre reprezentanti ai Bisericii, ci ei au fost prigoniti, in mod evident. Prin ingropare sau incinerare (sau inecare, sau criogenie sau orice alta practica) sufletul tot la Dumnezeu se duce este judecat in functie de faptele sale din timpul vietii, ajungand in Rai sau in Iad. Nu are de-a face insa acest lucru cu practica Bisericii, care conform traditiei crestine, nu aproba decat ingroparea (inhumarea) celor decedati. Nici in Vechiul, nici dupa Noul Testament, nu s-a sustinut in vreun fel incinerarea, dimpotriva. Prin practica incinerarii se cauta distrugerea trupului, ori trupul omului este inteles in Biserica ca fiind templu al Duhului Sfant, care se sfinteste odata cu sufletul omului.
– “Inhumarea la evrei este mai rara decat ingroparea sau crearea de morminte in piatra” – E acelasi lucru, afirmatia aceasta nu aduce niciun argument in favoarea ideii de incinerare, care nu a fost practicata de evrei. Incinerarea este o practica intalnita la popoarele pagane.
– “In Noul Testament nu exista nicio trimitere la metoda de a scapa de cadavru… si de a crea trecerea intre lumi”
Nuuuu, sigur ca “nu”. Decat… INGROPAREA (inhumarea) a insasi Mantuitorului, vezi citatele cu mironositele care au cumparat mirodenii pentru a unge trupul Mantuitorului si mormantul in care a fost ingropat, sapat in piatra. Este dealtfel si cea mai importanta mentiune a practicii ingroparii, dar si temeiul pe care se bazeaza aceasta traditie crestineasca, care are in vedere invierea trupurilor dupa Judecata de Apoi, precum invierea din morti a Mantuitorului. De asemenea, traditia ingroparii, atat la evreii din vechime dar si pentru Biserica crestina, isi are radacinile in Vechiul Testament (cap. Geneza), unde Dumnezeu spune: „Pământ eşti şi în pământ te vei întoarce!“ (Facere 3, 9) – aici e evident ca e vorba de putrezirea trupului in pamant, nu arderea lui.
Mai multe detalii pe aceasta tema aici: http://ziarullumina.ro/biserica-si-societate/o-intrebare-tot-mai-actuala-ingropam-mortii-sau-ii-ardem
– Face confuzie intre culturile crestine, pe toate consiserandu-le a fi Biserica, ori Biserica este una singura, cea intemeiata de Sfintii Apostoli, aceeasi cu Biserica rasariteana (ortodoxa) care a pastrat traditiile si invataturile acestora si a Sfintilor Parinti din primele secole de crestinism. Trimiterile la practicile catolicilor si protestantilor (ingaduitoare fata de practica incinerarii), ca si argument, sunt nule, intrucat acestia s-au auto-exclus din Biserica, dupa schisma si dupa modificarea invataturilor, dogmelor si traditiei de secole a Bisericii.
– Cat priveste marota asa-zisului monopol prin care clericii ar comite un abuz cand fac referire la Biserica, este o manipulare crasa. Biserica a fost infiintata de Mantuitorul insusi, care a spus “pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui”. Mantuitorul i-a binecuvantat si le-a transmis Apostolilor (si prin ei, mai tarziu, episcopilor si preotilor) lucrarea de slujire a lui Dumnezeu, aratandu-i prin aceasta slujitori ai Sfintelor Taine daruite noua de Dumnezeu, si de asemenea, propavaduitori ai Cuvantului Sau:
“Si Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi.
zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis:
Luati Duh Sfant; Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute.” (Ioan 20:21-23)
“Mergând, învătati toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh, învătându-i să păzească toate câte v-am poruncit voua” (Matei 28:19,20)
Iar Sf. Apostol Pavel, arata aceasta si mai detaliat cand spune despre preotii si episcopii Bisericii:
“Asa să ne socotească pe noi fiecare om : ca slujitori ai lui Hristos si ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu” (1 Cor. IV, 1).
Vedem dar, ca Biserica presupune nu doar lucrarea propavaduirii Evangheliei, ci si Sfintelor Taine, in cadrul Bisericii . Ereticii, precum Oreste, care au propriile lor invataturi, intepreteaza insa cuvintele Scripturii dupa mintea lor, rastalmacindu-le, si este firesc sa conteste Biserica, pe motiv de… “monopol”.
Fara Sfintele Taine crestinii nu se pot mantui (decat in conditii exceptionale de mucenicie in numele Domnului). Nu este suficient sa crezi in Hristos si sa Il marturisesti, trebuie sa fii si botezat in Biserica (“Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu.“). Lucrurile sunt foarte clare, dar cine rataceste, gaseste mereu alte sensuri, rastalmacind adevaruri. Monopulul Bisericii intemeiate de Sfintii Apostoli (aceeasi cu Biserica ortodoxa) a fost dat de insasi Domnul Iisus Hristos, daca Oreste sau altul au vreo problema cu asta, nu Bisericii ar trebui sa-i ceara socoteala, ci lor insisi, caci se razvratesc impotriva hotararilor lui Dumnezeu.
Argumentul cum ca Biserica ar fi acolo… “unde sunt doi sau trei in numele Meu”, nu este complet. Se foloseste de verset, rastalmacindu-i intelesul. Cum poate Mantuitorul, care spune “Eu sunt Adevarul”, sa fie prezent acolo unde se cultiva minciuna, chiar daca prin omisiune (altfel decat pentru a lumina mintea unor rataciti, nu a le binecuvanta lucrarea cultului lor)? Caci Dumnezeu “voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina”.) Harul lui Dumnezeu nu este prezent (in deplinatatea Lui) acolo unde adevarul de credinta este rastalmacit, si unde se cultiva erezia, cea inspirata de duhurile intunecate. Aici Oreste ignora ca Mantuitorul a dat puterea (harul) de a ierta pacatele numai preotilor/episcopilor, cea primita de la Apostoli. Asa incat doar intrunirea in numele lui Hristos, fara puterea de a savarsi Taina dezlegarii si iertarii pacatelor, asa cum a fost lasat de Mantuitor, precum si prefacerea Sfintelor Daruri pentru Impartasanie cu Trupul si Sangele Domnului, NU se poate numi Biserica. Si darul acesta nu il au ereticii, pentru ca numai slujitorii Bisericii au continuitate de la Sfintii Apostoli. Cultele protestante au aparut in sec. XVI, ei nu oficiaza slujbe, doar prelegeri, ignorand acest verset pe care si Oreste il ignora -puterea data Apostolilor (si preotilor, prin continuitate) de a ierta pacatele oamenilor prin Taina Pocaintei (spovedaniei), dar si continuitatea Bisericii de care vorbeste Mantuitorul (pe care protestantii si neoprotestantii o contesta cand afirma ca nu mai exista din primele secole Har in Biserica).
– Ref. taxe. Biserica slujeste pe Dumnezeu si pe oameni. Banii Statului sunt banii cetatenilor, iar cetatenii in marea lor majoritate doresc sa aibe acces la slujbele Bisericii, asadar Biserica nu este chiar un SRL, care isi vede de treaba lui, ci o institutie de a carei functionare profita tot cetatenii (ortodocsi), majoritari si la randul lor, platitori de taxe. BOR plateste dealtfel impozit pe salariile angajatilor sai, plateste toate utilitatile. Cat priveste profitul de pe urma activitatilor bisericilor (editare carti, vanzare lumanari etc.) si donatiilor nu este impozitat, pt. ca asa s-a convenit tot de catre Stat, in timpul lui Cuza, atunci cand s-a si confiscat toata averea Bisericii, din care aceasta se intretinea. Luandu-i-se aceasta posibilitate prin care Biserica se autofinanta, Statul, asa cum era si firesc, a convenit sa participe la finantarea Bisericii, inclusiv plata (partiala) a salariilor angajatilor BOR. Ah, daca unii vor sa puna impozit si pe castigul din care Biserica se intretine (si ajuta si pe cei nevoiasi, pe care Statul ar fi trebuit sa ii ajute), atunci nicio problema. Sa retrocedeze Bisericii toata averea confiscata (ca tot se poarta retrocedarile) si atunci va plati si Biserica in intregime toate taxele si impozitele precum un SRL oarecare si nici nu va mai cere ajutor de la stat pt. renovare/constructie de biserici. Pe de alta parte sa numesti Biserica, SRL si “Imperiu al bunastarii” este iarasi o manipulare. In fond nu clericii sau ierarhii beneficiaza de castigurile din profituri, ci este un venit al Bisericii, ulterior indreptat tot spre societate. Biserica este in esenta ei o institutie social-filantropica, de aceea este aberanta abordarea din perspectiva aceasta la care si Oreste face apel (ca dealtfel toti cei care dispretuiesc institutia Bisericii).
– Taxele practicate pe anumite slujbe ale Bisericii… Patriarhia a hotarat ca familiile sarace sa poata beneficia de botez/inmormantare fara a da vreo taxa. Aceasta se practica si inainte. Doar lacomia unor slujitori nevrednici ai Bisericii, conditiona aceste slujbe, inclusiv cea de inmormantare, de plata unei sume. Oricum, practica ajutorarii Bisericii de catre credinciosi dateaza din vremea Vechiului Testament, este chiar o porunca cunoscuta cu numele de zeciuiala, prin care evreilor li se cerea sa dea a zecea parte din castigul lor. Alte culte, sau secte, cer in mod constant taxe de la membrii acestora, Biserica ortodoxa nu cere, ofera cine vrea, doar la aceste trei slujbe (adica de cateva ori in viata) exista taxe. Este fireasca o participare a membrilor Bisericii la fondurile acesteia, pentru beneficiaza de pe urma slujbelor facute de slujitorii Bisericii, care presteaza o munca, consuma din timpul lor si nu traiesc cu aer, nici ei nici nevoiasii pe care Biserica prin preotii ei, este datoare sa ii ajute si material, nu doar spiritual.
– Restul cu “confiscarea lui Dumnezeu” este o alta aberatie, stiind ca Mantuitorul i-a lasat pe Apostoli, prin ei, pe episcopi si preoti ca slujitorii prin care sa se faca aceasta lucrare de propavaduire si de primire a Tainelor si Harului lui Dumnezeu spre mantuire.
– Cazul lui Nicolaescu: Ca Nicolaescu a facut filme ca “Osanda” sau alte fapte crestinesti, este altceva. A fi credincios la un anumit moment nu inseamna ca in timp nu te poti razgandi, nu te poati lepada, nu poti sa aderi la alt cult. (Personal, am stiut din faptele regizorului ca nu se poate ca acesta sa isi fi dorit incinerarea, si multi am stiut asta.)
Pe de alta parte, Oreste osandeste degeaba Biserica in acest caz, intrucat Patriarhia A INSISTAT pe langa sotia lui, a dat pana si o declaratie oficiala pentru a i se face slujba si ingropare crestineasca lui Nicolaescu:
“Pentru a păstra renumele lui Sergiu Nicolaescu în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel către familia marelui regizor să-l înmormânteze creştineşte, iar în acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Parohia Parc Domenii din Bucureşti (Biserica Caşin) vor asigura jumătate din cheltuielile de înmormântare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practică necreştină. În plus, Primăria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, în zona unde sunt înmormântate personalităţile lumii artistice”
dar sotia lui a declarat ca vrea sa respecte asa-zisa dorinta a lui Sergiu N. Biserica nu poate face slujba la incinerare, este impotriva canoanelor Bisericii. Daca familia dorea slujba, trebuia sa accepte ingropaciunea, nu incinerarea. Pentru ca dorinta incinerarii (invocata de sotie) presupune lepadarea de Biserica.
Biserica nu poate sa isi incalce propriile reguli, canoane (ca altfel nu s-ar mai numi asa), daca ar face abateri pentru cazuri particulare. Toata lumea care si-ar incinera rudele ar cere aceasta, ar fi fost un precedent si pe urma o practica, de aceea nu se admit abateri. Oricum, acum ca s-a aflat dintr-un testament (in lupta dintre sora si sotia regizorului pt. avere) ca el cerea inmormantare crestineasca, Biserica a facut slujbe pt. el, parastas si pomenire.
http://www.wowbiz.ro/exclusivc2a0-fotografii-in-premiera-cu-mormantul-lui-sergiu-nicolaescu-din-cimitirul-bellu-militar_84354.html
Nu stiu la ce anume despre Duhul Sfant te referi… Exista o multime de referiri in predicile si articolele de pe site ale Parintilor. Si acolo unde se vorbeste despre Sfanta Treime, spre exemplu in predicile despre Botez (Epifanie, aratarea Treimii), acolo unde se vobeste despre Duhul Sfant.
http://www.apaceavie.ro/botezul-domnului-sf-ioan-gura-de-aur/
http://www.apaceavie.ro/predica-la-botezul-domnului-sf-nicolae-velimirovici/
multumesc pentru comentariu si pentru informatia unde pot gasi referiri la Duhul Sfant…
nu este, (sau nu am gasiteu) nimic pe site referitor la Islamism, aceasta “religie”, care dupa parerea mea este o boala, nimic despre fondatorul acestei aberatii ucigasul Mohammed…..cred ca este mai periculoasa decat orice secta new-age…
Da, nu exista pe site. Am presupus ca noi, crestinii, suntem familiarizati cu conceptul de paganism (aici intra toate religiile ne-crestine, mai putin religia iudaica a Vechiului Testament, care se inchina lui Dumnezeu cel adevarat). Diavolul noi stim de la Sf. Apostol Pavel, ca poate aparea sub chip de inger luminos. Si credinta islamista, dar si multe secte au la origine invataturi transmise printr-un inger. Chiar si unii pustnici crestini au fost inselati de aparitiile unor astfel de ingeri, unii si-au dat seama si si-au revenit, altii nu. Este usor sa cazi prada inselarii daca nu cunosti acest lucru, si anume faptul ca diavolul poate lua aspect de inger pentru a insela pe oameni.
Pe de alta parte, Dumnezeu prin proorocul Moise a lasat cele zece porunci omenirii, printre care “sa nu ucizi”. Daca cineva accepta o religie care presupune uciderea altuia, fara sa isi faca probleme de constiinta, atunci… ce poti sa mai zici? Ce fel de inger este acela care invata sa incalci legile pe care Dumnezeu ni le-a lasat? Chiar daca nu le-am cunoaste, legile lui Dumnezeu au fost inscrise in noi. Atunci cand omul face faradelegi, incalcand poruncile lui Dumnezeu, chiar fara sa le cunoasca cu ratiunea sa, constiinta il mustra, oricat de spalat pe creier ar fi el de o vreo doctrina sau invatatura care incalca aceste legi. Constiinta lui va fi cea care il va judeca dupa plecarea lui din aceasta viata, si va fi gasit vinovat pentru ca nu si-a ascultat inainte de toate glasul constiintei sale.
Am gasit intr-un comentariu de pe un site ortodox, un link cu un interviu luat unui musulman devenit crestin (si traducerea aferenta.)
https://www.youtube.com/watch?v=u_Xps-mbUhg
Deci in Coran, Iisus este numit ca si in Evanghelie, “Cuvantul lui Dumnezeu” dar si Iisus Hristos (prin Hristos se intelegandu-se Mesia, cel profetit, salvatorul omenirii), si cu toate acestea crestinii sunt considerati pagani si sunt ucisi in numele credintei a caror invataturi se bazeaza pe Coran. Din aceasta intamplare intelegem ca musulmanii (sau imamii lor) nu fac diferenta intre procreerea trupeasca si cea nascuta din duh, care nu presupune impreunare, asa cum se intampla in cazul fiintelor trupesti (atunci cand spun ca nu poate exista Fiu al lui Dumnezeu, fara o sotie a lui Dumnezeu).
nu am gasit pe site nimic despre Icoane….e un subiect pe care il ataca ereticii , ca si Sfintele Moaste….
@sorin,
Da e un subiect pe care am tot vrut sa il postez (in special de ziua ortodoxiei), dar n-am reusit. Am pregatit un draft, mai am putin de lucru la el, cu subiectul legat de dialogul cu sectarii al parintelui Cleopa, postat in comentariul anterior, pe o care sa-l postez curand, dar vreau sa fie mai complex, pt. ca parintele a vorbit in mai multe randuri despre sectari si exista mai multe texte unde Cleopa abordeaza majoritatea subiectelor de sminteala pentru sectari (sfintele moaste, icoanele, crucea etc). O sa le pun pe toate acestea in acelasi articol, pt. ca sunt foarte bune argumentate (doar vorbim de parintele Cleopa
). Deci o sa se gaseasca acolo deocamdata acest subiect. S-ar putea sa fac mai tarziu si un articol separat despre cinstirea icoanelor (si de la alti parinti).
se poate chema asa ceva ortodoxie?….(…)
este in clip si despre un preot ortodox care face exosrcizari…la asta ma refer, nu la restul
@sorin,
In Biserica exista slujbe numite molifte ale Sfantului Vasile cel Mare care se citesc pentru izbavire de toata lucrarea diavoleasca si pentru dezlegare de blesteme. In manastiri mai ales se fac asemenea slujbe, iar in bisiericile de mir se citesc uneori la sfarsitul Slujbei de maslu in zile de post. Au efect la cei chinuiti de duhuri necurate, mai ales daca preotul este curat si tare in credinta, pt. ca este o infruntare directa a acestor duhuri, si preotii care citesc aceste molifte sunt supusi ispitelor. S-au intalnit cazuri cand unii preoti au avut mari probleme personale dupa aceea, in familie. Nu orice preot ar trebui sa tina astfel de slujbe, ci mai mult cei imbunatatiti duhovniceste, cu pregatire prealabila. Aceste molifte se citesc si in secventa respectiva.
Parintele respectiv este unul controversat, a fost canonisit de biserica acum doi ani pt. unele practici mai putin ortodoxe (pt.ca menirea unui preot nu este aceea de a fi lumesc,nu are voie sa tina spectacole, sa faca show, tine de slava desarata si desertaciunile lumesti.
http://www.parohiaortodoxabenidorm.com/InvataturaOrtodoxa/InvataturaOrtodoxaPeIntelesulTuturor/ce_sunt_blestemele_sfantului_vasile_cel_mare.html
http://www.ziarulancheta.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5509:moliftele-sfantului-vasile–interzise-de-patriarhie&catid=38:dezvaluiri&Itemid=91
da foarte frumos si impresionant interviu cu acel mulsuman …multumi pt el…face milioane
https://www.youtube.com/watch?v=j4LQYL8_Jz8….ma mir ca acest preot inca mai face parte din Biserica Ortodoxa….
@sorin,
Da, intr-adevar… e smintitor. A fost avertizat, s-au luat niste masuri pentru a se pocai. Nu stiu ce s-a mai intamplat.
http://www.zi-de-zi.ro/parintele-pomohaci-pedepsit-si-trimis-la-manastire-vezi-unde/
Alte materiale pe tema asta:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/20/reportaj-romania-te-iubesc-despre-ratacirile-preotului-cristian-pomohaci-de-la-mosuni-si-alte-fenomene-sectare-de-psihoza-in-masa-si-marketing-religios/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/05/02/lupii-chemati-paznici-la-oile-ortodoxe-nu-se-impune-caterisirea-preotului-pomohaci-inalt-preasfintite/
(…)….observ ca preotul Gh Anitulesei, are mai multe clipuri pe Youtube unde vorbeste despre ratacirile Par Arsenie Boca, Ilarion Argatu, etc….cat adevar exista in spusele sale, sau cat de ratacit e el?…
@sorin,
Da… Pe acestea nu le stiu. M-a fost insa suficient sa aud ca spune despre par. Arsenie Boca – multe minciuni, rastalmaciri, sau scoateri din context, si venin, … mult venin. Nu este in duhul lui Dumnezeu.
nu inteleg ce urmareste acest “preot” prin aceste barfe de babe.
vrea sa-i smintesca si pe altii?
cum poate fi acesta un duhovnic bun?
pare mai degraba ca vorbeste un penticostal decat un preot ortodox.
am ascultat diverse clipuri ale acestui “preot”, (exista f multe pe Youtube) si am observat ca multa lume il apreciaza, acestia fiin totusi inselati de acest individ.
Nici eu nu stiu, poate pt. a se face cunoscut (prin denigrarea unor duhovnici apreciati), pt ca inca mai sper ca nu este vorba de vreo misiune (stiind ca pe vremea comunistilor au fost si securisti care au imbracat haina preoteasca). Daca ar fi doar o asa-zisa pazire a turmei de inselari, asa cum afirma, altfel ar fi atitudinea, dar e o denigrare constanta, inversunata si deloc in duh ortodox, de pe pozitia cuiva care da impresia ca e detinatorul adevarului, de pe pozitia unui judecator. E cel putin dubioasa campania aceasta agresiva impotriva unor duhovnici si nu mi se pare cinstit sa minti sau sa rastalmacesti niste cuvinte pentru a demonstra un punct de vedere. Adica nu este o opinie obiectiva si atat, ci si cuvinte pline de rautate. Exact asa suna argumentia pe care o face, ca o barfa de babe.
cum comentati acest reportaj?…
https://www.youtube.com/watch?v=0KfPJqAY6ag
cat adevar exista si cata manipulare?
@sorin,
O sa iti raspund zilele astea. N-am avut timp deloc, iarta-ma.
ce rugaciuni sunt bune pentru cineva care are patima alcoolului ?…
multumesc!
@sorin,
http://www.doxologia.ro/rugaciune/rugaciune-catre-cuviosul-moise-arapul-pentru-vindecarea-de-patima-bauturii
http://www.crestinortodox.ro/icoane-facatoare-minuni/potirul-nesecat-icoana-celor-patima-alcoolului-96849.html
Aici gasesti Acatistul “Potirul nesecat” care se citeste timp de 40 de zile (daca se poate rugaciunea sa fie fierbinte, din inima):
http://www.crestinortodox.ro/acatiste/acatistul-maicii-domnului-potirul-nesecat-120989.html
P.S. Din vol. “Pelerinul rus” pe acest subiect, sfaturi utile:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2015/05/05/sfantul-efrem-cel-nou-tamaduitorul-celor-cuprinsi-de-patima-drogurilor-ori-a-betiei-minuni-marturii/
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/tipete-si-blesteme-in-postul-mare-la-vaslui-enoriasii-s-au-batut-pentru-preotul-lor-caterisit.html…..cum comentati corectitudinea institutiei BOR ?
Da, e o stire mai veche, de acum un an. E foarte rau cum a procedat Episcopia Husilor. Dupa ce ca salariile preotilor sunt si asa mici, sa le mai iei din salariu mi se pare necinstit. Ascultarea de episcop si de ierarhie in general e una, iar abuzurile utilizand acest pretext este alta. Si dupa aceea sa ii mai dai si afara din propriile parohii e mult prea mult. Unii, din pacate, se folosesc de regulile de ascultare in Biserica, si din pricina mandriei devin niste mici dictatori. M-am uitat si eu la figura episcopului respectiv, expresia fetei pare in concordanta cu faptele. Am cautat si eu si am dat si peste acest articol, unde nu se spun deloc lucruri placute despre el. Dealtfel Patriarhia a reactionat, se pare ca Patriarhul nu l-a mai dorit in functie dupa acele scandaluri cu salariile preotilor din Vaslui (aici), si nu inteleg de ce inca mai ocupa aceasta functie si in prezent…
http://www.monitorulvn.ro/articole/exclusiv-trei-focsaneni-excomunica-i-din-biserica-ortodoxa-de-arhiepiscopia-buzaului-si-vrancei_2_3537352.html
Biserica Ortodoxa e plina se uscaturi, adica de preoti avizi de bani, de tot felul de mici dictatori care fac ce vor in patriarhiile pe care le conduc, adica tot un fel de politicieni….daca ar fi cu adevarat o ordine in biserica ortodoxa acestia ar trebui sa dispara imediat ce au incalcat regulile…
un preot este un exemplu pentru enoriasi, iar daca exemplul este prost (adica fff multe exemple proaste) ceva este putred in BOR, iar credibilitatea are de suferit…
@sorin,
Nu e plina de uscaturi, e gresit spus. Mai corect spus: si printre slujitorii Biserici se intampla sa existe uscaturi. In toate categoriile sociale exista astazi din ce in ce mai multe, se cunoaste ca ne apropiem de vremurile din urma, cand este profetit ca oamenii or sa fie din ce in ce mai rai (inclusiv printre slujitorii Bisericii vor fi putin care nu vor cadea). Mass-media scoate in evidenta doar acest gen de cazuri. Despre preoti buni nu prea exista stiri, pt. ca nu fac rating decat cele de scandal.. Daca te uiti la stiri, e firesc ca acestea sa prevaleze. Asta nu inseamna ca aceste cazuri, desi destul de multe, sunt un curent majoritar in Biserica. Oricum nu e suficient sa fii preot sau ierarh ca sa fi vrednic de haina preoteasca sau de inaltimea functiei de ierarh, ci e necesar sa faci si tu un efort pentru a fi un bun slujitor, cu atat mai mult cu cat aici ispitele de la cel rau sunt mult mai numeroase, intrucat preotii sunt mult mai vanati de vrajmas. Iar cine primeste harul hirotoniei si il necinsteste poarta intreaga responsabilitate. Nu Biserica este de vina pentru asta (Biserica suntem noi toti, cu tot cu mireni, Biserica este trupul lui Hristos, si deci Biserica este oricum sfanta pentru ca, Capul ei este sfant. Iar cand ne departam de Dumnezeu prin faptele noastre, ne situam in afara Bisericii. Numai putregaiul cade din Biserica, cum spunea parintele Boca.
In ceea ce priveste articolul de la link-ul dat, nici eu nu inteleg de ce trebuia sa ii cateriseasca pe trei enoriasi. Mi se pare iesit din comun. Acum ei sunt la latitudinea episcopului, daca isi cer scuze si daca ii iarta. Poate sa fi existat si alte dovezi ca aceia nu erau interesati de Biserica si de preot, ci erau montati doar pe scandal (in scopuri schismatice?) de s-a luat asemenea masura, nu cunosc situatia, desi e greu de crezut sa fi fost asa. Episcopul care a luat aceasta masura (dura) va fi responsabil pentru sufletele lor inaintea Domnului daca acestia vor trece la sectari sau la stilisti. Insa masura trimiterii la manastire pentru o anumita perioada (o luna) a unui preot care a gresit, pt. care ei manifestau, ca acela sa faca canon de pocainta, este una uzuala, nu inteleg de ce au facut scandal.
Iar referitor la ordinea in Biserica, si pe mine ma mira de ce nu se face ceva in privinta episcopilor care creeaza sminteala printre enoriasi si afecteaza prin actiunile si atitudinea lor increderea unor oameni in Biserica. Insa cei care se indeparteaza de Biserica din cauza unor preoti sau ierarhi gresesc, intrucat Harul lui Dumnezeu exista in Biserica pentru ca oamenii sa aibe parte de El, din iconomia lui Dumnezeu este randuit astfel, pentru mantuirea noastra. Nu se alterereaza Harul, nici menirea Bisericii din cauza unor slujitori nevrednici.
m-a cam luat ameteala cand am citit acest articol , la sumele care se vehiculeaza (…)
[link nepublicat]
@sorin,
Multe manipulari si informatii false in acel articol. Imi dai de lucru, va trebui sa dau un raspuns kilometric…
Exista o campanie anti-BOR inclusiv pe internet si in mass-media. De ceva timp si in presa si la tv se abordeaza aceasta tema a nefiscalizarii BOR, inclusiv de catre unii analisti financiari, care in mod gresit pun problema “pedepsirii” Bisericii pentru neplata taxelor fiscale (intrucat exista multe scutiri de la plata acestora acordate de catre stat).
In primul rand acel articol nu este semnat. Sunt niste afirmatii scoase din burta, fara sa fie bazate pe nimic, pur si simplu inventii. Si cum sa aibe credibilitate acel articol care vehiculeaza astfel de sume, daca nu este semnat? Probabil ca este opera ASUR (asociatia ateilor din Romania), ei sunt primii sustin ideea impozitarii BOR si fac campanie in acest sens, manipuland informatii pentru a se obtine o presiune publica in copul impozitarii Bisericii si a altor culte religioase. Daca nu pot desfiinta Biserica, macar sa o atace. Este insa josnic faptul ca se folosesc de minciuni si manipulari. Peste tot in lume exista scutire fiscala pt. cultele religioase, numai pe la noi exista aceasta discutie, unii doresc sa inventeze a 5 roata la caruta.
Sa le luam pe rand.
Din articol:
Pentru donatii si pentru servicii religioase, se elibereaza chitante (nefiscalizate). Dar cu sau fara chitante, toate sumele intrate (pe donatii, servicii, obiecte de cult etc.) sunt inregistrate intr-un registru si sunt luate in evidenta contabila a fiecarei parohii. Exista asadar registru contabil si note contabile.
Pentru obiecte de cult, bisericile nu sunt obligate sa elibereze chitante/bonuri. Vanzarea obiectelor de cult nu este considerata activitate economica. Deci sunt scutite de la plata TVA vanzarea acestor obiecte precum si prestarea de servicii religioase. Ceea ce se afirma in citatul de mai sus este deci o minciuna (dealtfel tot articolul este plin de minciuni). Bunaoara, avem Articolul 2 din Ordonanta de urgenta 28/’99 care precizeaza lipsa obligativitatii utilizarii caselor de marcat (adica a emiterii de bonuri) pentru aceste situatii:
Cat priveste evaziunea fiscala din lacasele de cult si complicitatea inspectorilor antifrauda – este doar o afirmatie care are ca scop inflamarea spiritelor, nu are nimic de-a face cu realitatea, si o sa explic de ce.
Din articol:
Manipulari… In primul rand, Biserica NU ESTE SOCIETATEA COMERCIALA ca sa plateasca TVA si prin urmare, sa faca evaziune fiscala. In al doilea rand, exista legi care acorda tuturor cultelor scutire de la plata impozitelor. Deci este complet falsa afirmatia conform careia lipseste un sistem de control al statului asupra cultelor religioase, ci statul, prin reprezentantii sai, a hotarat, a legiferat, ca nu este necesar pentru cultele religioase sa plateasca impozite (un anumit gen de impozite, adica cele pe profit). Trebuie avut in vedere ca acestea nu sunt SRL-uri care sa urmareasca profit, ci organizatii NON-PROFIT au la baza sustinerea de activitati spirituale si filantropice (pentru culte se mai foloseste expresia persoane juridice de utilitate publica). Adica in afara de intretinerea lacasurilor si salariile angajatilor, de sumele intrate beneficiaza tot comunitatea (Biserica este a tuturor celor care fac parte din Biserica).
(Observatie: nefiind societati cu statut juridic, parohiile nici nu recupereaza TVA-ul platit pentru diverse facturi si servicii, asa cum se intampla in cazul societatilor juridice.)
In Codul Fiscal se precizeaza scutirea impozitului pe profit pentru cultele religioase:
“Avand in vedere rolul important al cultelor religioase in viata sociala a unui popor, statul, pe langa subventionarea de la bugetul de stat a activitatilor desfasurate in calitate de autoritati de utilitate publica, sprijina unitatile de cult prin acordarea de facilitati fiscale, in conditiile legii. De asemenea, statul promoveaza sprijinul acordat de cetateni cultelor prin deduceri din impozitul pe venit si incurajeaza sponsorizarile catre culte.
De asemenea, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata pentru veniturile obtinute din valorificarea obiectelor de cult religios, precum si de la plata impozitului pe anumite cladiri si terenuri aflate in patrimoniul acestora. Pentru activitatile economice desfasurate, cu unele exceptii, unitatile de cult sunt tratate ca si ceilalti operatori economici. Unitatile de cult sunt obligate sa conduca contabilitatea in partida dubla daca desfasoara si activitati de natura economica. Daca nu desfasoara astfel de activitati, pot conduce contabilitatea in partida simpla.”
Din articol:
Aici macar se recunoaste ca este o lipsa de fiscalizare. Insa se si manipuleaza cand se afirma ca banii proveniti din cele mentionate NU sunt bani la negru. Cum sa fie bani la negru daca NU SUNT FISCALIZATI prin lege?
Reamintesc: scutirea de la plata impozitului pe profit din aceste activitati este mentionata in Art.15 (alin.1, lit.f) a Codului fiscal, inclusiv veniturile din vanzarea obiectelor de cult si alte activitati economice (turism etc.), a serviciilor religioase/ritualuri (OUG 28/99) si a donatiilor (vezi mai jos).
Din articol:
Autorul manipuleaza atunci cand aduce vorba de evaziune fiscala (la fel ca si atunci cand spune despre bani proveniti la negru), intrucat atat timp cat exista scutire prin lege in Codul fiscal de la plata taxelor pentru aceste venituri, nu poate fi vorba de evaziune fiscala.
Cat priveste cutia milei (si alte donatii), pentru acestea exista scutire de la plata taxelor mentionata in Codul fiscal (Art.15, aliniatul 2):
Alt citat din articol:
Cultele religioase sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică (nu persoane juridice!), care se organizează şi funcţionează potrivit Legii Cultelor (nr. 489/2006), în baza prevederior Constituţiei României (art. 29 şi 30). Acestea sunt autonome şi organizate potrivit propriilor statute sau coduri canonice. Avand in vedere garantarea autonomiei, felul in care isi cheltuiesc fondurile proprii reprezinta o chestiune interna, nesupusa controlului vreunei autoritati de stat. Iar inregistrarile contabile exista (pentru uz intern).
http://patriarhia.ro/legea-nr-489-2006-privind-libertatea-religioasa-si-regimul-general-al-cultelor-539.html
Din articol:
E evidenta manipularea. De unde scoate autorul articolului aceste cifre? Dintr-un… sondaj al unor studenti. 18 milioane, si extrapoland (adica scotand din burta) lor le rezulta… 180 milioane! Aberant.
Din articol:
Foarte mult ii intereseaza pe unii ce fac altii cu banii primiti din donatii, desi donatiile sunt prin lege scutite de impozite. Se prezinta in titluri scrise cu litere mari tot felul de sume, scoase din burta si puse pe seama Bisericii. Spre exemplu, urmatorul titlu: “Contribuția bisericească/zeciuiala ascunde anual venituri la negru estimate la 160 de milioane de euro!”. Si mai jos se precizeaza, citez:
Iarasi, un calcul in mod speculativ, cu cifre cu mult umflate. In primul rand trebuie avut in vedere nu toti enoriasii platesc contributii la biserica, aceasta e o datorie sa zicem morala, dar plateste numai cine vrea. Cu siguranta nu platesc toti. Si pe urma sumele sunt aberante, nici vorba de asa ceva. La mine la biserica, spre exemplu, in Bucuresti, contributia anuala e undeva pe la 30-40 de lei si este optionala. Si pe urma ei calculeaza 7 milioane de familii (!), cand de fapt mai putin de 15%, dupa cat estimez, frecventeaza biserica, si din acestia si mai putini platesc acea contributie. De asemenea, autorul considera o suma medie de 100 de ron (nu se plateste atat de mult in vreo parhohie! Deci calculeaza o suma mai mult decat dublul contributiei si pe un numar mult mai mare de familii decat cei care platesc contributia. Repet, cifrele luate in calcul sunt halucinante. Si pe urma, ce ii intereseaza pe ei cati bani aduna din donatii cultele religioase, atat timp cat acestea sunt o chestiune interna, si nu are legatura cu evaziunea fiscala?! Nu atat de interesul lor in privinta cheltuielilor BOR (in special) este vorba, ci de vehicularea unor sume exorbitante care sa socheze cititorul si sa atraga ura si dispretul oamenilor asupra Bisericii.
Din articol:
Alt calcul halucinant (ca dealtfel intregul articol). In 2011, pentru a elimina orice abuz, Patriarhia a hotarat niste sume fixe, care sa fie stabilite de fiecare parohie in parte (in functie de zona, de numarul de enoriasi), dar care sa nu depaseasca 500 lei pt. un botez si 1000 lei pentru o nunta (aceste taxe se gasesc la bisericile mai cunoscute din centrul capitalei, gen biserica Elefterie), dar majoritatea celorlalte biserici practica tarife mai mici. De asemenea, s-a anulat taxa pentru inmormantare si pentru botez in cazul familiilor sarace, iar pentru fiecare astfel de suma s-a impus obligativitatea emiterii de chitante.
http://semneletimpului.ro/religie/biserica-ortodoxa/bor-a-fixat-taxe-pentru-nunti-si-botezuri.html
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8222132-constantin-stoica-purtatorul-cuvant-bor-tarifele-vehiculate-pentru-nunti-botezuri-sunt-chifle-presa-biserica-nu-are-mercurial-preotii-oficiaza-slujbe-gratuit.htm
http://stirileprotv.ro/stiri/social/sinodul-bor-botezul-si-cununia-vor-avea-loc-numai-in-bisericile-parohiale-nu-si-in-manastiri.html
Asadar nu exista taxe mai mari de 1000 lei pt. slujbele religioase, cu atat mai putin o medie de 1250 lei per ritual, cum umfla autorul, si sunt strict directionate spre anumite obiective (in prezent pentru ridicarea Catedralei mantuirii neamului).
Din articol:
Nu e adevarat Lumanarile mici au un pret standard de 50 de bani (nu de 1 leu, decat cele care sunt exclusiv din ceara). Amenda de 5000 de lei, este o generalizare a situatii particulare, a fost o situatie la un moment dat intr-o parohie unde s-a facut exces de zel (a se tine cont ca lumanarile vandute in biserica sunt sfintite spre deosebire de cele cumparate din alte parte).
Numarul bisericilor parohiale ortodoxe din tara era la sf. lui 2011 de 11.369, nu de 18.429 (acesta este numarul total de lacasuri ale tuturor cultelor religioase). Daca ar fi sa calculam dupa estimarea lor de 27.500 lumanari vandute anual, dar cu corectiile mentionate, ar iesi: 27.500 lumanari x 11.369 parohii x 0,5 lei/per lumanare = 156 mil. lei adica de 5 ori mai putin decat au umflat ei. Insa trebuie luate in calcul si cheltuielile pentru utilitatile cladirilor bisericilor si manastirilor (curent, apa, gaze) care sunt destul de mari (numai cate zeci de becuri au candelabrele bisericesti, sau cate gaze se consuma pentru incalzirea unei biserici)… Dar desigur sumele raportate la total sunt mult mai impresionante si nu intamplator ei fac acest lucru (dupa ce au grija sa umfle preturile si numarul de biserici). Ca sa ne dam seama defapt cat ar castiga o parohie din vanzarea lumanarilor, mergand sa zicem pe estimarea lor de 27.500 lumanari vandute pe ani, sa vedem cat ar fi suma pe luna (si cum mentioneaza si autorul, productia lumanarilor presupune si costuri, pe acestea nu le-am mai trecut):
27.500 lumanari anual / 12 luni = 2300 lumanari/luna. Inmultit cu 0,5 lei/buc. = 1.150 lei /parohie/luna
Adica e chiar putin pentru cate cheltuieli sunt necesare la utilitati, se mai aduna si din donatii pentru a putea intretine lacasurile de cult + salariile (caci statul acopera doar jumatate din salarii, iar impreuna cu impozitul platit de BOR pt. TOATE salariile, se echivaleaza ajutorul primit).
Referitor la sumele mentionate pentru alte obiecte de cult, vad ca se mentioneaza doar preturile, nu si costul manufacturarii sau in cazul cartilor, al publicarii. Profitul este mic in orice caz, tinand cont de acest aspect (ignorat in articol).
Referitor la sfintirea masinilor, la fel, multe speculatii, sume scoase din burta, preturi umflate. Cat priveste sfintirea caselor, citez din articol:
Pretul sfestaniilor nu este fix, asa cum se manipuleaza in articol. Fiecare da preotului cat considera de cuviinta, cred ca sunt putini care sa dea 50 de lei si peste. “Cei mai mulți percep o taxă minimă de 100 de lei.” – Nu exista taxa minima (si inca la suma asta). Afirmatia conform careia un sfert de locuinte e pura speculatie, chiar ma indoiesc serios ca atat de multa lume face sfestanie, la fel suma luata in considerare pentru un calcul estimativ este mult prea mare fata de cat se obisnuieste.
Cum am explicat, nu exista bani la negru atat timp cat prin lege nu se fiscalizeaza cultele religioase, la fel, nu exista incalcare a legii pentru chitante netaiate, intrucat bisericile emit chitante (chiar daca nefiscalizate, conform legilor in vigoare). Cat priveste finantarea ilegala a cultelor, e bine sa nu uitam faptul ca statul nu face cadouri Bisericii, intrucat statul a confiscat toata averea BOR in sec. 19, atunci cand masonul Cuza a promulgat legea pentru secularizarea averii Bisericii. Este deci cel putin o datorie morala a statului sa ajute Biserica, dupa ce a jefuit-o.
Din articol:
Limuzinele sunt primite cadou (ori de la reprezentante, ori de la unele persoane cu dare de mana. Hainele cusute cu fir de aur nu sunt cusute cu fir de aur, de unde si pana unde, firele aurii nu sunt acelasi lucru cu firele din aur, altfel cati preoti de la tara si le-ar permite… Odajdiile (hainele bisericesti) se folosesc doar in timpul sfintelor slujbe, pentru cinstirea lui Dumnezeu, nu se imbraca pe strada. Aurul de la gatul preotilor este doar alta marota, crucifixele de la gatul unor ierarhi sunt cel mult suflate cu aur, dar mai degraba acestia poarta crucifixe din alte materiale (argint in cel mai bun caz, bronz sau alte metale mai ieftine). Multi preotii de la tara abia au din ce se intretine, pentru ca salariile sunt mici si contributiile enoriasilor din satele sarace ale Romaniei sunt de asemenea reduse.
Citat din articol:
Nu stiu de unde se scoate procentul de 2,5% pentru servicii. O buna parte din aceasta suma primita de la stat este acordata pentru jumatate din salarii (care practic se intorc la stat dupa ce BOR plateste impozitul pentru toate salariile, nu doa pt. jumatatea finantata de stat), dar si pentru intretinere si reconstructie si consolidarea unui numar important de biserici. De asemenea, BOR desfasoara o bogata activitate filantropica, finantand (conf. raport din dec. 2014), un numar de 785 de instituţii şi servicii sociale, dintre care:
158 cantine sociale şi brutării, 51 instituţii medicale şi farmacii, 85 centre de zi pentru copii, 63 centre educaţionale, 14 centre de zi pentru vârstnici, 44 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 29 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 38 grădiniţe sociale şi after-school, 14 locuinţe protejate, 94 centre de informare, consiliere şi resurse, 1 instituţie de învăţământ pentru adulţi, 21 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane), 21 campusuri de tabără şi alte 117 de instituţii sociale cu specific diferit.
(O sa fac un articol detaliat pe aceasta tema).
Citat din articol:
Din moment ce statul (prin legile sale) scuteste cultele religioase de la plata contributiilor fiscale (cel putin o parte din contributii), cum sa mai fie cazul de evaziune fiscala?
Despre alte aberatii din articol nu are rost sa ma pronunt, cred ca reaua vointa si ura autorului (autorilor) pe Biserica, precum si lipsa de obiectivitate si marea doza de manipulare si minciuna este evidenta. Este, cel mai probabil, o campanie asur-ista.
—-
Si in fine, raspunsul BOR dat nu demult pe aceste teme:
intr-o predica Parintele Calistrat afirma ca acupunctura este o metoda veche de terapie si este corecta…alti preoti ortodocsi afirma ca nu e buna
unde e adevarul?…
Nu e buna. Aceasta o spunea si Cuv. Paisie Aghioritul:
“Ascultă, pentru acupunctura există două şcoli. Una este curat satanică. [aici parintele Paisie se refera la scoala chinezeasca careei considera ca in locul in care te doare e cuibarit un demon, pe care ei il alunga prin infigerea de ace in locul respectiv]
Iar cealaltă ce face? Să presupunem că mă doare degetul. Cel care se ocupă cu aceasta ştie pe unde trec nervii, bagă un ac, omoară nervul, iar durerea încetează. Da, dar oare 1-a făcut bine? A îndepărtat pricina? Apoi, să spunem că mă doare şi cealaltă mână; va omorî şi acel nerv, apoi altul şi altul, iar la sfârşit ce se va întâmpla?”
In vol. “Cuviosul Paisie Aghioritul – Marturii ale inchinatorilor” gasim urmatorul pasaj despre acupunctura:
salut …am si o mai multe dileme :))….De ce Ortodoxia acorda o intaietate Septuagintei?iar textul ebraic masoretic este cumva secundar….am azuit ca textul ,masoretic a aparut in sec IX DUPĂ Hristos….cand a fost redactat acesta ,adica textul masoretic, după ce s-au inspirat,adica s-a pastrat un text ebraic religios cu privire la Vt?!…….am cititi pe orthowiki ceva despre spetuaginta dar nu m-a lamurit…..si cica manuscrisele de la Qumran
sunt aproape identice cu Textul Masoretic….de ce unii sunt pt Septuaginta ,alti o plaseaza doar la stagiu de o simpla traducere deci avand oare care greseli?de ce unii sunt pt textul masoretic?si pe ce se bazeaza textul masoretic,adica s-au pastrat texte in ebraica consonanta….adica sunt texte in ebraica inainte de cel masoretic care sunt mai „verosimile„ fata de Septuaginta?!
si aceasta dilema se datoreaza de la comentariul acesta facut de https://www.youtube.com/user/florinlaiu la un individ stan….si comENTARIU lu florin acesta suna c-am asa (Florin da un rasp la un comentariu de a lui STAN NAPOLE PE YOUTUBE):
„Domnule Stan, ați făcut o propagandă aproape convingătoare cu privire la Septuaginta, dar realitatea este că orice s-ar spune, Septuaginta este o traducere. Toți experții în limbile biblice și în traductologie recunosc valoarea ei ca fiind una din cele mai vechi mărturii în favoarea textului VT. Dar cu excepția unui număr de răsăriteni ortodocși (care nici nu se ating de Textul Masoretic), majoritatea covârșitoarea a filologilor știu că Textul Masoretic (ebraic tradițional) este cel mai bine păstrat dintre toate. Aveți dreptate că la Qumran s-au descoperit și texte ebraice care sunt mai aproape de LXX, dar nu știți sau nu doriți să vă amintiți că majoritatea textelor biblice descoperite acolo sunt aproape identice cu Textul Masoretic, motiv pentru care sunt numite protomasoretice. Afirmația dvs că Textul Masoretic ar fi o modificare a unui presupus text original proto-septuagintar este absolut nefondată, nu se bazează pe studii filologice, ci pe o propagandă antiiudaică tradițională. Într-un cuvânt, este o simplă teorie conspiraționistă. Diferențele existente între Textul Masoretic și Septuaginta sunt diverse și nu este locul să le discut aici. Dar dacă ne referim strict la mărturiile „cristologice” ale LXX, eu nu cunosc nici un caz în care TM să șteargă urmele unei asemenea mărturii. Probabil că singurul caz pe care Biserica Ortodoxă l-a interpretat ca modificare evreiască este profeția din Isaia 7:14 pe care o citează și Matei. Evident că Matei, scriind în greacă (sau tradus în greacă) citează din traducerea greacă, unde apare termenul parthenos (fecioară). Aici TM are termenul ebraic ALMA (tânără — fecioară sau căsătorită), nu BETULA (fecioară). Dar marele sul al lui Isaia descoperit la Qumran (1QIsa-a), care poate fi studiat și pe web (Google: The Great Isaiah Scroll) redă exact textul așa cum îl găsim mai târziu în TM. Dacă citiți versetele următoare (după LXX) vă dați seama că, de fapt, acea profeție interpretată mesianic nu este la origine o profeție mesianică, ci se referă la o domniță anonimă (probabil ultima achiziție din haremul regelui Ahaz) și la fiul ei Immanuel. Or Iisus niciodată nu s-a numit pe Sine Immanuel, nici autorii NT nu L-au numit astfel. Apelul lui Matei la profeția aceasta este însă justificat de faptul că Isaia însuși a văzut în aceste două ființe insuficient cunoscute (tânăra doamnă și copilul ei) o tipologie mesianică. Știm aceasta din faptul că în capitolul 8 folosește de două ori numele lui Immanuel (Dumnezeu cu noi), apoi în capitolul 9 îi face o aplicație secundară, care este în mod sigur mesianică (vorbind despre un copil născut dinastiei lui David, care în același timp este „Dumnezeu tare” și „Părintele veșniciei”. Prezența termenului parthenos „fecioară” în citatul lui Matei nu aduce nimic în plus, deoarece știm din relatarea lui, că Maria era fecioară când a născut pe Iisus. Acest semn nu putea fi decât pentru Maria însăși. Nimeni altcineva nu putea verifica. Dar Biserica, mult mai târziu, a făcut din fecioria Mariei pururea-feciorie, a ridicat LXX la rang de singur text acceptat și a respins TM pe motive polemice, care vin mai ales din ignoranță. Când Fericitul Ieronim a tradus VT pe la anii 400, s-a dus în Palestina și a învățat ebraică de la învățați evrei, apoi a tradus după TM. Doar unde a găsit dificultăți în TM pe care nu le-a putut depăși, a folosit LXX. De asemenea, el nu a tradus și cărțile deuterocanonice pe care le pomeniți. De fapt, este un mit că LXX ar fi conținut aceste cărți. Ar trebui să știe toată lumea că, până pe la sfârștul primului secol creștin, Biblia nu era un codex (ca o singură carte, legată în cotor), ci o colecție de suluri (foi de papirus cusute una de alta și rulate). Este adevărat că evreii alexandrini au dorit să aibă diverse scrieri evreiești traduse în greacă, nu doar scrierile recunoscute de toți evreii (care erau „canonice” încă din timpul lui Ezra, c. 400 î. Hr.). Dar asta nu înseamnă că creștinii au dat aceeași importanță tuturor cărților din tradiția iudeo-elenistică. Evreii ortodocși, care-și aveau centrul la Ierusalim, apoi la Iabne (Iamnia) nu au acceptat niciodată în canon cărțile pe care le menționați, care sunt apocrife sau deuterocanonice. Acestea au o valoare relativă, ca orice carte religioasă, istorică sau legendară, dar nu sunt cărți inspirate și nici autorii lor nu au pretins aceasta. Unele din ele (cum ar fi Iudit, Bel și Balaurul, Tobit etc.) sunt de-a dreptul povești și legende (hagade evreiești, despre care Sfântul Pavel zicea să nu le luăm în seamă). Altele sunt istorice (1-2 Macabei), sau sapiențiale (Ben Sira, Înțelepciunea lui Solomon etc.) , dar la fel de sfinte ca o culegere actuală de maxime și cugetări. Nu au autoritate divină. Cel mai mare expert în Septuaginta este învățatul evreu Emanuel Tov, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care are o teză în acest domeniu și diverse scrieri, inclusiv un manual de critică textuală a Bibliei Ebraice. Tov așează pe același plan valoarea tuturor textelor martore ale Bibliei, dă Septuaginte ce este al ei și Textului Masoretic ce merită. Catolicii traduc VT după TM, nu după LXX. De altfel și Biserica Ortodoxă, începând din sec. XX, folosește Textul Masoretic în traducerea Bibliei, și intervine cu Septuaginta doar acolo unde există interese teologice specifice. Doar traducerea jubiliară a lui B V Anania s-a întors complet la tradiția LXX, însă nu fără compromisuri. Cel puțin notele aduc și soluții din TM.”
IAR COMENTARIU LUI STAN ESTE URMATORUL:(si Florin da raspunsul de mai sus la acest comentariu de mai jos)
„Septuaginta (nume care derivă din latinescul „șaptezeci”, citată uneori prin LXX) este o traducere din secolul al III-lea î.Hr. a Scripturilor ebraice (CARE NU SAU MAI PASTRAT ,FIIND VORBA DESPRE EBRAICA CONSONANTA FARA VOCALE)în grecește(Vechiul Testament)Traducerea Septuagintei a avut loc în Alexandria la porunca regelui egiptean Ptolemeu al II-lea Philadelphos (283-246 î.Hr.), care dorea să extindă celebra bibliotecă din Alexandria astfel încât să includă înțelepciunea tuturor vechilor religii din lume. Deoarece greaca era limba oficială din Alexandria, Scripturile au fost în consecință traduse în această limbă. Filosoful Philon din Alexandria (cunoscut și sub numele Filon Iudeul) spune că un motiv al traducerii ar fi fost și acela de a suplini uitarea limbii ebraice de către evreii din diaspora.[1] Conform altei ipoteze, Ptolemeu însuși s-ar afla la originea acestei inițiative, din dorința de a cunoaște codul de legi al unei comunități importante din Egipt, cum era comunitatea evreiască.
Scrisoarea lui Aristeas, cea mai veche mărturie cunoscută despre originea Septuagintei, descrie cum Ptolemeu a luat legătura cu marele preot Eleazar din Ierusalim și i-a cerut să îi trimită traducători. Din fiecare din cele doisprezece triburi ale lui Israel au fost aleși câte șase traducători, ajungându-se astfel la numărul larg acceptat de șaptezeci și doi (alte relatări vorbesc de șaptezeci sau de șaptezeci și cinci).
Termenul Septuaginta provine din expresia latină versio septuaginta interpretum („traducerea celor șaptezeci de interpreți”, sau, în limba greacă ἡ μετάφρασις τῶν ἑβδομήκοντα – „hē metáphrasis tōn hebdomēkonta”).[2]
Inițial a fost tradusă doar Tora (primele cinci cărți), dar ulterior au fost adăugate traduceri ale altor cărți sfinte (și chiar compoziții) acestei colecții. În vremea Domnului, Septuaginta era Biblia folosită de majoritatea evreilor eleniști. Astfel, atunci când Apostolii au citat Scripturile evreiești în propriile lor scrieri, izvorul dominant pentru cuvintele lor l-a constituit Septuaginta (LXX). Dat fiind faptul că Evanghelia s-a răspândit cu precădere printre evreii eleniști, este evident că LXX urma să devină Biblia Bisericii primare. Pășind pe urmele acestor prime generații de creștini, Biserica Ortodoxă a continuat să considere Septuaginta ca fiind singurul text canonic al Vechiului Testament.Diferențele dntre canonul Septuagintei și canonul protestant provin din înțelegerea greșită a lui Martin Luther, din secolul al XVI-lea. Când el a tradus Vechiul Testament în germană, a crezut în mod greșit că cea mai veche sursă pentru Vechiul Testament ar fi în ebraică, prin urmare el a găsit și urmat așa-numitul Text masoretic (MT), un canon ebraic din secolul al IX-lea, compilat cu larghețe ca reacție față de afirmațiile creștinilor că Scripturile Vechiului Testament aparțin Bisericii. Astfel, MT este, de asemenea, baza textului Vechiului Testament din versiunea autorizată în limba engleză din secolul al XVII-lea („Versiunea Regelui James”).
Există numeroase diferențe între LXX (Septuaginta) și MT (textul masoretic). Astfel, MT nu conține următoarele texte:
I Ezdra
porțiunea din II Ezdra (pe care MT o numește simplu „Ezra”) numită „Rugăciunea regelui Manase”
Cartea lui Tobit
Cartea Iuditei
porțiuni din Cartea Esterei
Cartea înțelepciunii lui Solomon
Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul)
Cartea lui Baruh
Epistola lui Ieremia, așa-numita „adăugare la Daniel” (Cântarea celor trei tineri)
Istoria Susanei
Istoria omorârii balaurului și a sfărâmării lui Bel
Psalmul 151
toate cele patru cărți ale Macabeilor.
În plus, în textul masoretic, Psalmii sunt numărați și împărțiți diferit.
Diferențe față de textul masoretic (MT)
Există variații interne multiple între Septuaginta și Textul masoretic. Textele sună diferit în multe locuri, dând Septuagintei un ton mult mai hristologic și care a fost în mod deliberat evitat atunci când masoreții au întocmit canonul lor anti-creștin. Aceste diferențe de nuanțe dovedesc faptul că Apostolii au folosit Septuaginta. Mai departe sunt prezentate câteva exemple de diferențe radicale în formulare.
Odată cu descoperirea Manuscriselor de la Marea Moartă pe la mijlocul secolului XX, au fost recuperate multe exemplare ale Vechiului Testament ebraic din vremea Mântuitorului și a Apostolilor și chiar mai vechi. Pe baza acestor descoperiri de la Marea Moartă, savanții din ultima jumătate de secol au pus în evidență o asemănare puternică între Septuaginta și textele evreești pre-masoretice. Într-o recenzie a mai mulți astfel de savanți, Hershal Shanks notează că ”…multe texte ebraice [care sunt disponibile] constituie textul de bază pentru traducerile din Septuaginta…”. Mai departe, el precizează că ”…texte, cum ar fi 4QSama, arată că traducerile din Septuaginta sunt într-adevăr de încredere” și ”…acordă o autoritate nouă traducerilor grecești în fața textului masoretic”. Citându-l pe Frank Moore Cross (un coautor al cărții recenzate), Hershal continuă ”Putem doar spera să găsim o mai mare apropiere între tradiția Septuagintei din greaca veche și 4QSama decât a fost descoperită până în prezent în fragmentele noastre”.
Pe baza noilor informații furnizate de Manuscrisele de la Marea Moartă, savanții confirmă tradiția veche de milenii privind folosirea Septuagintei de către Biserica Ortodoxă.”
iar video este:http://www.youtube.com/watch?v=eJ5I1EgasgQ….aici gasiti cele doua comentarii….si v-am aratat acestea ca sa stiti mai exact la ce ma refer ca nu prea inteleg cu se mananca textul masoretic
si daca acesta este pagina lui de facebook (…) rezulta ca este adventist ..fiind profesor la institutul Teologic Adventist(asa reiese de pe pag lui de facebook
@dan,
Septuaginta este Vechiul Testament tradus in limba greaca de catre mai multi intelepti in sec. II-III i.H.
Biserica ortodoxa se foloseste mai mult de Septuaginta, considerata a fi mai completa si mai veche decat scrierile masoretice. Exista unele diferente intre cele doua texte, dar se folosesc si unele traduceri din textul masoretic, ambele sunt canonice. La caderea Ierusalimului, in anul ’70 in sec. I d.H., nu au ramas decat putine manuscrise in ebraica ale Vechiului Testament. Era nevoie de un text comun si complet, si Sfintii Parinti au preferat sa foloseasca Seputaginta. Intre sec. VII-XI, evreii (masoreti) au revizuit si corectat scrierile in limba ebraica ale Vechiului Testament, si de atunci textul masoretic a capatat autoritate. Pe baza textului masoretic s-au scris bibliile protestante la inceputul sec. trecut, la fel si biblia romano-catolica. Deci textul masoretic desi a aparut mai tarziu, a reprezentat doar o revizuire a vechiilor scrieri ebraice. Si da, unele pasaje din textul masoretic sunt mai corecte (si corespund cu scrierile manuscriselor de la Marea Moarta) si se potrivesc mai bine interpretarilor din Noul Testament. De exemplu, textul masoretic profeteste mai bine patimile Mantuitorului si rastignirea, iar Septuaginta subliniaza mai mult aspectul umilintelor indurate de Hristos.
Vezi mai multe aici:
http://www.crestinortodox.ro/religiile-lumii/iudaism/textul-masoretic-124774.html
Si acest articol:
http://ziarullumina.ro/la-ce-bun-textul-masoretic–31763.html
@dan,
Cat priveste comentariu respectiv, nu stiu ce sa zic… mai mult decat am spus. Cert este ca la inceputul crestinismului, in primele secole, cand textul masoretic nu era conceput (adica revizuite scrierile vechi ebraice), aceste scrieri in limba ebraica a VT erau in mod clar incomplete (avand in vedere distrugerea ierusailmului de catre romani, era nevoie de text complet a Vechiului Testament. Nu stiu care text e mai exact, dar se pare ca textul masoretic ofera o varianta mai buna profetiilor legate de Mantuitor ale proorocilor din vechime, se pare ca textul masoretic respecta in buna masura vechiul text ebraic (original).
Ma intereseaza o parere despre Serafim Rose , deoarece citind o carte ortodoxa am gasit acolo afirmatia ca face parte din filozofii neo-gnostici, deci nu ar fi in spiritul ortodoxiei.
@sorin,
In ce carte ortodoxa ai citit despre aceasta?
Cuviosul Serafim Rose e un sfant al Bisericii noastre care a trait in America, imbratisand credinta ortodoxa inspirat de Parintii Bisericii din Rusia. A scris mai multe lucrari ortodoxe, printre care “Sufletul dupa moarte” si “Ortodoxia si religia viitorului” (in care a dezvaluit si argumentat ereziile noii ere, new-age), de asemenea a scris despre tendintele zelotiste ale unor ortodocsi, spre deosebire de adevarata traire ortodoxa pe care trebuie sa o avem in Hristos, pentru a ne mantui, scriind despre Calea cea Imparateasca (care este calea de mijloc, nu extremele).
Parintele a fost criticat de unii parinti ortodocsi din America – zeloti si hiper-corecti, el fiind prigonit de acestia, precum odinioara Sfantul Nectarie care a a fost prigonit de ai sai, par. Serafim criticand dealtfel in articolele sale acest duh zelotist al unora.
Unii teologi (americani) ortodocsi acuza ca in lucrarea parintelui “Sufletul dupa moarte” se vorbeste despre vamile vazduhului, a caror existenta, zic ei, nu ar fi fost recunoscuta sau afirmata de Biserica si Sfintii Parinti, fapt neadevarat, intrucat exista mai multi Parinti ai Bisericii care au vorbit despre existenta acestor vami ale vazduhului (unde dupa moarte, inainte de Judecata particulara inaintea lui Hristos, sufletul e cercetat de vamesi ai vazduhului (demoni specializati pe diverse pacate), pentru pacatele facute care se afla notate in zapisele lor, cautand sa-i trag in iad).
Pentru ca a vorbit despre sufletul omului care dupa moarte urca spre Dumnezeu, care urmeaza sa il judece, drum in care intalneste vami ale vazduhului – pentru aceasta este acuzat de erezie gnostica, asa cum o face si parintele teolog Michael Azkoul. Pentru ca plaseaza, zice el, judecata sufletului in mana demonilor. Dar exista Parinti ai Bisericii care au mentionat despre aceste vami, printre care Sfantul Efrem Siru, Sf. Antonie cel Mare, Sf. Grigorie Dialogul si altii. Sau Sf. Teofan Zavoratul care a afirmat: “Oricat de absurda le va fi parand “inteleptilor” nostri ideea vamilor vazduhului, nici ei nu vor scapa de trecerea prin ele”.
Tot teologul Michael Azkoul, de exemplu, afirma referitor la lucrarea “Sufletul despre moarte”, cum ca aici par. Serafim Rose preia afirmatiile unor sfinti pe aceasta tema, printre care Sf. Ignatie Briancianinov, Sf. Teofan Zavaratul, si ca ii ia drept purtatori de cuvant ai Bisericii, atribuind astfel, zice el, in mod gresit Bisericii aceasta teorie. De asemenea, il critica ca nu ofera suficiente date bibliografice pentru unele citate, despre care spune ca sunt mai degraba simple asertiuni si citate care nu ar reprezenta dovezi. Pe deasupra, in mai multe randuri, il mai ia si peste picior pe Cuv. Serafim Rose, spre exemplu aici:
Deci acest teolog (ca si alti critici ai sai) rastalmaceste, interpretand dupa propria logica cuvintele parintelui, pe care il vâneaza in cuvant si il si ironizeaza totodata. Si pe nedrept, fortand interpretarea pana la ascoierea cu erezia gnostica, pentru a-l defaima (asa cum vedem astazi ca se reinterpreteaza anumite pasaje din scrierile par. Arsenie Boca).
Mai multi Sfinti Parinti ne vorbesc despre existenta acestor vami ale vazduhului, cum bine explica si parintele Serafim Rose in “Sufletul dupa moarte”, si pasajul citat mai jos reprezinta doar o mica parte din argumentatia parintelui, care este una exhaustiva si foarte argumentata (de unde reiese limpede cat de nedreapta este acuzatia care i se aduce, si cat de meschina logica rastalmacirii acestor teologi denigratori):
Mai multe detalii pe acest subiect aici: http://ro.orthodoxwiki.org/V%C4%83mile_v%C4%83zduhului, legat de controversele pe tema vamilor vazduhului, de unde citez:
Despre Vamile Vazduhului avem de la Sf. Grigorie (al Traciei), ucenicul Sfantului Vasile cel Nou, o revelatie pe care acesta a avut-o despre trecerea Cuvioasei Teodora (cea care l-a slujit pe duhovnicul sau, Sf. Vasile cel Nou) prin aceste vami si care descrie in amanunt aceasta trecere, precum si spaimele pe care le-a incercat atunci. Aceasta marturisire este cuprinsa in cartea “Vamile Vazduhului” de protos. Nicodim Mandita (la fel, o gasim mentionata si in Viata Sf. Vasile cel Nou).
Este binecunoscuta si din scrierile despre vietile sfintilor ideea conform careia demonii apar in fata sufletului dupa moarte, cercetandu-l, daca ii pot gasi pacate cu care sa il coboare in iad. Precum in Viata Cuviosului Marcu din muntele Francesc, care dupa
convertire si-a inchinat viata lui Dumnezeu, mergand in pustie si fiind cercetat de un calugar, aceluia i s-a descoperit mantuirea lui:
————————————
In alta ordine de idei, din scrierile ieromonahului Serafim Rose si din marturiile celor care l-au cunoscut, acesta s-a dovedit un urmator al Parintilor Bisericii, invataturile sale aflandu-se in duhul Sfintilor Parinti, precum si viata sa foarte cumpatata. Este un sfant contemporan al Bisericii noastre, a convertit pe multi americani la credinta ortodoxa si a ajutat la intemeierea de parohii ortodoxe pe continentul american. In publicatia “America Ortodoxa” a fost descrise marturiile celor prezenti la inrmormantarea sa, printre care si cea a unei fiice duhovnicesti: “Faţa sa părea mai tânără decât fusese înainte vreodată. Asupra expresiei chipului său se aşternuse o pace triumfătoare, iar buzele sale, din când în când, purtau un zâmbet evident. “
Pacea si zambetul de pe chipul sau, asa cum reiese si din fotografia facuta dupa trecerea sa la Domnul, vorbesc despre sfintenia sa, asa cum se intampla in cazul placutilor lui Dumnezeu.
Pentru a va face o idee despre acest sfant cuvios al Bisericii, recomand citirea (cel putin) a urmatoarelor articole:
– Despre Cuv. Serafim Rose:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/09/23/intalnirea-cu-parintele-serafim-rose-geniul-sfant-al-ortodoxiei-americane-parintele-damaschin-platina-familia-ortodoxa/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/09/02/parintele-serafim-rose-2-septembrie-model-de-marturisire-pozitiva-a-credintei-in-duhul-autentic-ortodox/
– Cateva din scrierile sale, care sunt de mare folos sufletesc pentru oricine:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/02/cuvinte-de-trezire-si-de-limpezire-duhovniceasca-de-la-cuviosul-serafim-rose-%E2%80%A02-septembrie-este-mai-tarziu-decat-credem-nu-trebuie-sa-umblam-dupa-semne-spectaculoase-ci-mai-degraba/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/03/cursul-de-supravietuire-ortodoxa-al-cuv-seraphim-rose-sau-cum-sa-evitam-fenomenul-maimutarelii-duhovnicesti/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/09/01/din-viata-si-lucrarile-parintelui-serafim-rose-parerea-de-sine/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/10/01/parintele-serafim-rose-denunta-viclenia-cea-mai-mare-care-ameninta-biserica-de-azi-noul-crestinism-umanist-ecumenist-si-lumesc/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/06/26/apoftegme-trezitoare-de-la-cuv-seraphim-rose-2/
http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/3388-cuvinte-de-trezire-si-de-limpezire-duhovniceasca-de-la-cuviosul-serafim-rose
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/12/10/ortodoxia-confortabila-si-inchipuita-sau-despre-ispitele-generatiilor-rasfatate/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/09/03/sfaturi-parintesti-de-urias-folos-si-pentru-noi-de-la-cuviosul-serafim-de-la-platina/
– Scrieri ale parintelui despre zelotismul ortodocsilor contemporani, cu care s-a si confruntat:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/10/22/zelotii-ortodoxiei/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/09/05/cuviosul-seraphim-rose-in-jungla-zelotismului-sau-despre-ortodoxia-fariseica-si-flagelul-supercorectitudinii/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/05/06/cuviosul-serafim-rose-in-ce-stramta-camasa-de-forta-a-logicii-vor-sa-ne-sileasca-sa-intram-ultimul-conflict-al-parintelui-seraphim-cu-gruparea-zelotista/
– Despre minunile si mijlocirile Sfantului Serafim Rose dupa adormirea sa:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/09/02/minunile-si-mijlocirile-cuviosului-seraphim-rose-dupa-adormirea-sa/
am citit acestea intr-o carte scrisa de Lazar Puhalo, unde chiar se specifica ca acea lucrare “Sufletul dupa moarte ” nu este in concordanta cu invatatura ortodoxa, iar Serafim Rose este un filozof neo-gnostic…cine are dreptate , cine nu are, sau nu are nimeni?…se cam bat cap in cap diferite curente ortodoxe…dezamagitor..
ceea ce nu inteleg este faptul ca diferiti episcopi, calugari, etc se contrazic, se scot carti se vand de catre librariile ortodoxe, le citim , apoi nu mai stii care e corecta sau nu….probabil ca fiecare speculeaza tot felul de subiecte , nici unul nestiind care este adevarul…
@sorin,
1. In primul rand Lazar Puhalo, autorul cartii, a fost caterisit si retrimis prin hotarare sinodala in randul laicilor, deci nu putem pune baza pe scrierile sale, si chiar este de evitat. Pe numele sau, Lev Puhalo a fost diacon in cadrul Bisericii Ortodoxe Rusa din Exil (ROCOR), la fel ca si Serafim Rose. In 1981 a fost hrotonit de Episcopul Irineu de New Gracanica (din Canada) ca preot la Parohia Sf. Tihon din cadrul Bisericii Ortodoxa a Serbiei Libere, care este o biserica SHISMATICA, sub numele de Lazăr si tuns in monahism, ulterior fiind ridicat la rang de episcop. Trecerea sa la o biserica shismatica a determinat caterisirea lui pe motiv de incalcare a mai multor canoane (Canonul 15 al Sfintilor Apostoli, Canonul 17 al celui de-al 6-lea Sinod Ecumenic, Canonul 3 al Sinodului din Antiohia, Canoanele 15 si 16 al Sinodului din Sardis) in principal pt. neascultare fata de Sinod intrucat nu a incetat disputa pe care a creat-o impotriva par. Serafim Rose pe tema vamilor vazduhului, creand confuzie printre credinciosi dar si pentru ca a sustinut ideea eretica a “sufletelor adormite” dupa moarte pana la Judecata de Apoi, fiind declarat eretic . Mai multe aici:
http://orthodoxwiki.org/Lazar_%28Puhalo%29_of_Ottawa
2. De asemenea, Puhalo a ajuns sa sustina, intr-o inregistrare video, erezia teoriei genului (Transgender), adica faptul ca oricine poate sa se declare femeie daca e barbat dar simte ca o femeie (si invers), citez: “it is the brain that determines one’s sex, not their bodies”. A mai sustinut si ca e perfect acceptabil ca cine simte ca apartinand altui sex, sa poata face operatie de schimbare de sex (transsexualitate).
http://fatherjohn.blogspot.ro/2012/01/lazar-puhalo-spouts-blatant-heresy.html
http://fatherjohn.blogspot.ro/search/label/Puhalo
Asadar un parinte schismatic si eretic acuza un sfant al Bisericii de… erezie, ca sa vezi!
Cand citim afirmatii acuzatoare la adrea unui parinte considerat sfant, e bine sa cercetam cine este cel care le face. Exista si detractori ai unor parinti cu viata sfanta, asa cum vedem si la noi, in cazul parintelui Arsenie Boca.
Pr. Michael Azkoul, din care am citat anterior, si care de asemenea il acuza pe par. Serafim era bun prieten cu Puhalov, au editat impreuna carti, deci nu e de mirare ii sustinea ideile acestuia. Si nu doar ca il acuza de erezie gnostica, dar il ia pur si simplu la misto pe Serafim Rose, numindu-l in batjocura “inteleptul nostru” si altele. In oamenii batjocoritori Duhul Sfant nu are ce cauta, caci stim de la Sf. Apostol Pavel ca batjocoritorii nu vor intra in Imparatia Cerului. Ca sa nu mai vorbesc de jignirile mai mult decat ofensatoare pe care le aduce Puhalo lui Serafim Rose. De aici se cunoaste ca se afla sub influenta duhurilor rele, nu a Duhului Sfant.
3. Puhalo a inceput o disputa cu par. Serafim Rose, atunci cand acesta a criticat o carte a unui bun prieten a lui Puhalo (un grec Kalomiros) care sustinea erezia evolutionismului teist. Pentru ca Lazar Puhalo, pe langa faptul ca este schismatic, sustine totodata si erezia aceasta, el insusi fiind eretic. Aceasta a fost deci motivul care a stat la baza atacurilor sale la adresa parintelui Serafim Rose, ulterior razbunandu-se astfel si cautandu-i nod in papura (erezie la acolo unde nici nu este).
Deci pe nedrept l-a acuzat pe parintele Serafim Rose erezie gnostica, intrucat lucrarea lui “Sufletul dupa moarte” pe care o incrimineaza, este mai mult o COMPILATIE din cuvintele Sfintilor Parinti pe tema sufletului dupa moarte. Puhalo, criticand ideile parintelui Serafim, critica practic pe Sfintii Parinti. Existenta vamilor vazduhului intra in Traditia Bisericii, si la ea fac referire multi Parinti ai Bisericii, nu doar par. Serafim Rose, de aceea acuzatia de gnosticism este chiar aberanta, o asociere cu totul fortata.
Si Puhalo a scris o lucrare “Sufletul, trupul si moartea” (concurand cumva cu lucrarea parintelui Rose “Sufletul dupa moarte”), insa contrazicand existenta vamilor din vazduh (cercetarea de pacate a sufletului de catre duhurile necurate) o contrapune cu o idee nesustinuta de Biserica si Sfintii Parinti, zicand ca sufletele pana la Judecata de Apoi se afla in stare adormita, adica o idee eretica (la fel cu ceea ce sustin si Martorii lui Iehova).
Acestea pe lana atacurile josnice la adresa parintelui Serafim Rose, care nici nu pot fi calificate.
4. Am citat in comentariul anterior un fragment din cartea parintelui Rose, in care da citate din Sfintii Parinti care sustin idea existentei vamilor vazduhului, nu doar Sf. Teofan Zavoratul si Sf. Ignatie Briancianinov au vorbit despre acestea, ci si de alti Parinti printre care Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Efrem Sirul.
Sa fie oare si Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Efrem Sirul (neo)gnostici pt. ca sustin existenta vamilor vazduhului?! Cu siguranta ca nu. De cuvintele marelui ierarh Ioan Gura de Aur nu ne putem indoi sub nicio forma, intrucat este unul din cei trei mari ierarhi ai Bisericii, care a alcatuit si slujba Sfintei Liturghii care se tine in biserici. Ambii Parinti invatatori ai Bisericii foarte importanti, ESENTIALI pentru invatatura Bisericii. Sa vedem deci ce spune Sf. Ioan Gura de Aur si Sf. Efrem Sirul pe acest subiect:
Realitatile despre vamile din vazduh li s-au aratat Parintilor Bisericii prin revelatie, precum Cuv. Teodora i-a aparut dupa moarte Sfantului Grigorie (al Traciei), dupa rugaciunile acestuia catre Dumnezeu, povestindu-i prin ce a trecut dupa moartea fizica, despre cercetarea pacatelor ei de catre demonii sau vamesii din vazduh care opresc sufletele care au pacate. Aceasta intamplare a fost descrisa de parintele profesor Nicodim Mandita in cartea sa “Vamile Vazduhului”, un parinte cunoscut al Bisericii, care a scris multe lucrari valoroase.
Cuviosul ieromonah Serafim Rose, a fost nu doar un geniu, un om erudit (drept pentru care i s-a tras renumele de “filozof”, de fapt un mare intelept – stia sa traduca pana si din limba chineza), dar a fost un mare sfant, prin el lucra Duhul lui Dumnezeu. Pentru parintele Serafim Rose vorbesc in primul rand MINUNILE sale dar si scrierile si cuvintele pline de intelepciune, fiind un mare aparator al credintei in fata ereziilor Noii Ere (New-Age, mistica orientala, fenomenul OZN) despre care a scris si le-a demascat.
———-
5. Revenind la Lazar Puhalo si disputa lui cu Serafim Rose, citez din lucrarea “În apărarea Cuviosului părinte Serafim” de pr. Ioan Vlăducă, care aduce mai multe detalii:
6. De curiozitate, am cautat sa vad cum arata acest Lazar Puhalo. Asa cum banuiam, nu pare a avea o figura duhovniceasca, luminoasa, dimpotriva. Pentru ca ochii sunt expresia sufletului si ne tradeaza, aratandu-ne asa cum suntem pe interior.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Laz%C4%83r_Puhalo#/media/File:Laz%C4%83r_Puhalo2.jpg
Deci , se scot carti ortodoxe in librarii ortodoxe, cu recomandarea cuiva din BOR, apoi afli ca ca respectivul nu prea e in regula cu ortodoxia…cred ca nici nu se verifica daca toate cartile vandute sunt in spiritul ortodoxiei , sau nu…ca la noi, la romani..
Cartea “Sufletul, trupul si moartea” de Lazar Puhalo, are o recomandare facuta pe coperta de Nicolae Mitropolitul Banatului…daca Puhala este eretic, inseamna ca acest Mitropolit habar nu are ce recomanda, dar recomanda.— am demult semne de intrebare in ceea ce priveste toate aceste “grade” ortodoxe , daca sunt meritate sau sunt luate ca diplomele la facultatile private in Romania…
@sorin,
Nu stiu daca si lucrarea sa “Sufletul trupul si moartea” contine referiri la par. Serafim Rose, dar contine idei eretice precum sufletul adormit. Nu stiu daca mitropolitul Nicolae avea habar de acest lucru.
“am demult semne de intrebare in ceea ce priveste toate aceste “grade” ortodoxe , daca sunt meritate sau sunt luate ca diplomele la facultatile private in Romania…” – la scolile teologice care se fac astazi, unde se invata ca ecumenismul este bun… Este nevoie de mai mult de o scoala teologica pentru a fi in duhul Sfintilor Parinti. Sunt destui teologi care nu impartasesc intru totul parerile Sfintilor Parinti. Ce a avut si parintele Nectarie (el fiind un excelent teolog) de luptat cu teologii din timpul sau, care erau dispusi spre compromisuri cu catolici si cu abateri de la dogma …
Cat priveste pe Lazar Puhalo, el impresioneaza cu multimea diplomelor universitare, si a scrierilor sale, fiind considerat de catre unii ca un remarcabil teolog. Insa nu doar atacruile sale la alti parinti, sau ideile sale gresite sau chiar eretice sunt de contestat, dar a sarit de la o biserica la alta, majoritatea necanonice si schismatice. Intr-un final a fost primit de Biserica (rusa) Ortodoxa din America (OCA), in 2002, desi ca arhiepiscop inactiv (retras pe caz de boala).
Prin 2003, a tinut mai multe conferinte la noi in tara, dar pe atunci era la deja primit in OCA, asadar fara a fi considerat eretic (chiar daca in trecut a publicat carti care contineau idei eretice, sau cel putin controversate, si ulterior a mai emis si alte idei eretice, precum cele pe tema transgender si transexualitate). Cand a venit la noi (si cand i s-a publicat din lucrari) probabil ca se stia doar ca e un teolog ortodox cu multe lucrari si care face parte din OCA – biserica canonica. E trist ca i s-a publicat lucrarea “Caile ortodoxiei contemporane” la noi, cea care include “Epistola despre părintele Serafim Rose” acuzele gratuite de erezie la adresa acestuia, si care se gaseste pe la unele biserici si manastiri din tara (este editata de editura Eikon, care nu este o editura exclusiv ortodoxa, precum Sofia, ci are doar o serie de carti grupate sub denumirea “Biblioteca ortodoxa”).
Am gasit pe un forum din strainatate niste discutii pe tema Lazar Puhalo, se pare ca par. Serafim Rose nu a fost singurul atacat de acesta si acuzat, printre altele, de homosexualitate, ci si altii, printre care chiar Sfantul Ioan de Kronstadt. Se pare ca jignirile si atacurile nedemne si mincinoase ii sunt caracteristice.
http://www.orthodoxchristianity.net/forum/index.php?PHPSESSID=rcv5h524jlo3ot2c0edn1sf4p5&topic=11020.0
Citez cateva pasaje care ar merita retinute:
Am mai gasit tot pe acel forum o biografie a lui Lazar Puhalo, cu mutarile sale la diverse Biserici necanonice in majoritatea lor. Am tradus cu Google Translate si am mai corectat putin unele acorduri, si am adaugat niste note:
http://www.orthodoxchristianity.net/forum/index.php?topic=15875.5;wap2
Observatie: primirea in cadrul OCA (Bisericii Ortodoxe din America) s-a facut prin iconomie (ingaduinta). Manastirea ridicata de acesta (New Ostrog) a trecut sub jurisdictia OCA, si s-a convenit ca arhimandritul Lazar sa fie primit ca arhiepiscop pensionat (inactiv).
Intr-o biografie pe wiki (http://orthodoxwiki.org/Lazar_%28Puhalo%29_of_Ottawa), se mai spune urmatoarele:
De asemenea, se mai scrie spre sfarsitul biografiei, tot pe aceasta pagina de pe wiki (am tradus):
Observatie: pentru scrierile sale pe tema Vamilor Vazduhului (inclusiv ideile erertice cu privire la “sufletul adormit” dupa moarte), dar si pentru acuzele de erezie (dar si alte jigniri) pe seama parintelui Serafim Rose si a altor parinti ai Bisericii nu se cunoaste a se fi pocait.
despre Viata nestiuta a Parintrlui Serafim Rose… (…)…cat adevar contine nu ma pot pronunta..
@sorin,
Este intr-o carte (controversata) scrisa de o nepoata a parintelui Serafim Rose, in care ar fi publicate scrisori din tinerete ale unchiului sau. Nu se stie daca sunt cu adevarat autentice. Aceasta mentioneaza in carte ca acea patima descrisa intr-una din scrisori ar fi existat pana la venirea sa la ortodoxie, asta daca este sa dam crezare veridicitati acelei sau acelor scrisori. Imi vine greu sa cred ca cineva care are aceasta patima se poate decide sa urmeze de buna voie o cale de pustnicie foarte aspra, precum a facut parintele la 36 de ani.
Nu cunosc motivele care au determinat aceasta nepoata sa scrie asa ceva in carte despre unchiul sau, dar lucru curat nu e, pentru ca si daca ar fi fost adevarat, rufele se spala in familie, cu atat mai putin sa fie publicate in carti. O persoana cu o minima constiinta morala nu face asa ceva rudei sale. De aceea este si greu de crezut ca ar fi adevarat. Cine stie ce suparari au determinat-o sa faca aceasta. Cineva care necinsteste memoria cuiva din familia lui, inca un om care s-a SFINTIT prin nevointa, nu poate fi credibila, caci nu poate fi vorba de obiectivitate atat timp cat a fost capabila de un asemenea gest care intineaza memoria rudei sale. E clar ca nu l-a avut la suflet, ori l-a dispretuit pentru ca a ales ortodoxia (ea fiind de alta religie), ori din invidie, ori cine stie din ce motive meschine. Gestul ei este echivalent cu o declaratie de genul “daca voi il credeti sfant, va arat eu cine a fost cu adevarat”. Josnic. Daca nu i-ar fi fost ruda, altfel s-ar fi pus poate problema, dar faptul a facut parte din familie este lucrul care ridica semne de intrebare. in privinta veridicitatii faptelor prezentate acolo.
Si chiar si asa, cert este ca oricine se pocaieste, renuntand la pacate, cu ajutorul Sfintelor Taine (Spovedanie, Impartasanie), se curateste de pacate, cu atat mai mult in cazul monahilor si pustnicilor. Omul vechi moare, devenind cu totul alt om, renascut in Hristos. Sa ne gandim numai la viata Mariei Eghipteanca, de la o mare desfranata ajunsese la asemenea masuri duhovnicesti incat atunci cand se ruga, se inalta de la pamant… Cu cat mai mare este patima pe care o invingem , cu atat mai mare este efortul depus, si cu atat mai mare cununa.
as vrea o parere in ceea ce priveste fenomenul “Parintele Calistrat pe internet”…am ascultat multe cuvantari pe care le-a postat pe net si am observat ca de multe ori se contrazice singur , de la o cuvantare la alta…
@sorin,
Nu am urmarit cuvantarile sale, decat foarte putin…
(…) [link nepublicat]
Nu sunt de acord cu unele din cele care se spun la acel articol, sunt multe exagerari si afirmatii, cum sa le zic… sforaitoare.
daca acest articol e adevarat ma intreb : Incotro BOR ?, Cata credibilitate are aceasta institutie ?
(…)
@sorin,
Nu stiu daca exista vreo legatura a Patriarhului actual cu vechea Securitate, dar nu as da credibilitate unui astfel de articol, in contextul in care se duce o lupta fatisa impotriva BOR prin principalul ei reprezentat (care este Patriarhul) – in presa si publicatiile online, patriarh care este supus de ceva timp unui linsaj mediatic fara precedent, asa cum si Biserica ortodoxa este pusa la zid si discreditata prin tot felul de dezinformari si articole denigratoare, de catre acoperitii din presa, in scop de agenda geo-politica, pentru ca unora le sta in gat ortodoxia noastra.
Si sa presupunem ca ar exista un patriarh nevrednic (cum au mai existat in istorie – precum patriarhul ecumenic al Constantinopolelui, Atenagora), lucrul asta ar afecta imaginea Bisericii dar doar pentru cei care nu fac parte din Biserica, intrucat Biserica este mult mai mult decat un ierarh care este temporar pus sa administreze Biserica locala. Biserica nu este o institutie decat in sensul ierarhiei clericale, altfel Biserica suntem noi toti cei botezati in Hristos si care traim in Domnul, Biserica este prelungirea lui Dumnezeu in umanitate, uniunea cu El in Duhul Sfant.
E total gresit sa punem la indoiala credibilitatea Bisericii in functie de un ierarh sau altul, de un preot sau altul, si chiar de patriarh. Ei sunt oameni, cu pacatele lor, supusi ispitelor. Nu toti ierarhii Bisericii au ajuns sfinti, cu atat mai mult in vremurile noastre, care sunt cele de sfarsit, dupa profetiile unor Parinti, care au profetit nevrednicia multor ierarhi si preoti din aceste vremuri. Dar atat timp cat Dumnezeu ne economiseste cu Harul sau, Sfintele Taine se savarsesc in biserici prin Har de Sus. Biserica este asadar, o institutie divino-umana, nu oamenii (ierarhii) sunt cei care conduc Biserica (defapt slujesc Biserica dpv administrativ, iar spiritual o slujesc in sensul savarsirii de ierurgii, Sfinte Taine si prin raspandirea Cuvantului lui Dumnezeu), insa trebuie avut intotdeauna in vedere ca, capul Bisericii este insasi Hristos. Biserica a fost intemeiata la Cincizecime, cand Duhul Sfant s-a pogorat in chip de limbi de foc peste Apostoli si ei au putut sa propavaduiasca pe toate limbile si au botezat crestini si au hirotonit episcopi si preoti.
Deci oricat de nevrednici ar fi unii clerici, Biserica va continua sa existe si nu va fi biruita, pentru ca asa ne-a spus insusi Hristos. De asemenea avem marturie si cuvintele Sfantului Apostol Pavel in Epistolele sale.
Deci avem de la Sfantul Apostol Pavel marturia conform careia Biserica este stalp si temelie a adevarului (si atunci cum poate sa isi piarda credibilitatea din nevrednicia unui ierarh, fie el patriarh)? Credibilitatea Bisericii o da deci insasi Domnul Hristos, iar pe langa cuvintele Scripturii care fac cunoscut acest adevar, credibilitatea Bisericii este data si de jertfa zecilor de mii de sfinti, martiri si mucenici crestini si de viata inchinata lui Dumnezeu a multor cuviosi Parinti ai Bisericii, care (chiar daca mai putini decat in trecut) continua sa existe si azi si avand darul facerii de minuni. Deci Biserica este mult mai mult decat o insitutie (personalul clerical angajat)…
Nu de nevrednicia unui ierarh ar trebui sa ne temem, ci de cele care sunt hotarate la nivel de ierarhie, riscul neglijarii canoanelor Sfintilor Parinti, al unor compromisuri fata de pacatele modernitatii. Va fi un Sinod Ecumenic (al 8-lea) in urmatorii ani, acolo sa vedem ce masuri se vor lua (au fost deja voci din partea unor Biserici locale ale unor tari, pentru a face compromisuri pentru cei din comunitatea LGBT), si mai sunt si alte caderi care pot aparea. Caci daca Biserica va adopta regulamente in pofida poruncilor dumnezeiesti, Harul se va ridica de la noi – la Biserica locala ma refer, la fel si in cazul ereziilor (cu toate ca intotdeauna va exista o parte a Bisericii care nu va cadea, conform cuvantului lui Dumnezeu). Aici pot aparea probleme deci, la nivel de hotariri care sa nu tina cont de canoane si porunci dumnezeiesti (nu nevrednicia unor ierarhi).
” Aici pot aparea probleme deci, la nivel de hotariri care sa nu tina cont de canoane si porunci dumnezeiesti (nu nevrednicia unor ierarhi).”
ierarhii nevrednici cred ca pot face compromisuri, un ierarh temporar poate face mult rau bisericii, dar vom vedea.
@sorin,
Intr-adevar, s-a mai intamplat de-a lungul timpului, chiar sinoade locale care au adoptat invataturi eretice, dar in timp acestea au fost corectate. Problema este ca acum ne aflam spre sfarsitul vremurilor, a fost profetit ca vor fi din ce in ce mai putini crestini virtuosi (ierarhi, preoti, mireni), pacatul si compromisurile se vor inmulti si va exista o cadere dpv spiritual in toata lumea. Ca idee, cateva profetii pe tema asta:
Ce sunt acatistele si ce sunt paraclisele ?…Care este diferenta intre ele, cine le alcatuieste ?
Sunt alcatuite de catre calugari. Mai multe detalii aici:
http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/invatatura-credinta-ortodoxa/despre-acatiste-si-paraclise-80570.html
As dori un comment la acest articol pe care l-am gasit si citit pe net…
http://www.mixdecultura.ro/2014/10/scripturile-evreilorun-fals-al-istoriei/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork
cat adevar exista sau cata amnipulare
@sorin,
Sunt atat de sfruntate cele scrise acolo incat nu pot sa-mi imaginez ca cineva le-ar putea lua in serios. Este contestat Vechiul Testament (prin extensie si Noul Testament care are radacini in Vechiul Testament, vezi Proorocii, Psalmii lui David, profetiile despre venirea lui Mesia si patimirea Lui). Mantuitorul insusi a girat adevarul Vechiului Testament prin cuvintele:
“Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc.” (Ev. dupa Matei, 5:17) – Legea, adica legile Vechiului Testament.
Articolul sugereaza cumva ca profetul Moise ar fi fost un plagiator, ca proorocii din vechime precum Moise, Ilie, Enoh, Daniel si altii s-ar fi inchinat unor… zei sumerieni, nu lui Dumnezeu cel Adevarat. (!?!!), asta in conditiile in care in Vechiul Testament inchinarea la zei era pur si simplu interzisa (prin legile date de Dumnezeu prin prooroci), idolatria fiind nu doar incriminata ci si chiar pedepsita. Ipoteza vehiculata in acel articol sfideaza asadar orice logica de bun simt, o mai mare ABERATIE si minciuna sfruntata rar mi-a fost dat sa aud.
Ceea ce face acest articol (preluat de din alta parte) este sa compare anumite informatii din Vechiul Testament cu unele scrieri sumeriene (sau egiptene), ridicand anumite asa-zis asemanari – care sunt foarte trase de par, si sa concluzioneze ca evreii ar fi copiat pe sumerienti si egipteni (de ce nu invers?), asadar o manipulare, ceva ce nu rezulta logic nicicum din datele expuse.
O sa punctez cateva pasaje care mi-au sarit mai tare in ochi, desi tot textul e plin de dezinformari.
Aici ar trebui sa sune “alarma” care detecteaza o prima manipulare vizibila avion, intrucat nu se lanseaza niste intrebari sau presupuneri, ci autorul isi prezinta propriile presupuneri ca avand valoare de adevar. Cu alte cuvinte, va spun eu ca tot ceea ce ati crezut pana acum timp de mii de ani este o minciuna, ca uite ce zice in mitologia altor popoare, vedeti sunt unele lucruri asemanatoare, si deci evreii au copiat de la ei. Acesta este un sofism mare cat casa. Si atat de sigur este de “adevarul” prezentat de el incat nici nu se semneaza, nu isi asuma raspunderea pt. cele afirmate.
Se merge cu aberatia atat de departe incat pentru autorul acestui articol, Satan (sursa suprema a raului) nici nu ar exista de fapt, ci ar fi o zeitate egipteana si una care la origine ar fi fost pozitiva (!). Daca Satan este o entitate pozitiva, atunci te poti intreba pe buna dreptate, care ar fi atunci sursa raului din lume?! De cand e lumea si pamantul, diavolului este considerat malefic si o sursa a raului. Exista marturii pana astazi despre anumite persoane posedate. Oricine a fost in preajma moastelor de sfinti la sarbatoarea acestora, a putut vede manifestarea acestora, pentru ca diavolul nu suporta tamaia, aghiasma, sfintele moaste si tot ceea ce este sfant, sfintenia il arde. Si atunci nu poti sa nu realizezi ca in lume exista doua forte antagonice, care se resping una pe cealalta: Binele (reprezentat de Dumnezeu) si Raul (generat de duhurile rautatii).
?!?!?!?
http://images1.wikia.nocookie.net/glee/images/4/45/Confused-GIF-1-.gif
Sa preiei un mit al Mesopotaniei in care se vorbeste despre niste zeitati care consuma niste fructe care le ajuta sa cunoasca sexualitatatea si sa il substitui cu copacul cunoasterii binelui si raului din Eden (descris in Geneza Vechiului Testament) nu este decat o tentativa trista de manipulare. Cunoasterea binelui si raului este altceva decat cunoasterea… sexualitatii.
Este firesc ca atat intamplarea din gradina Edenului cu primii oameni Adam si Eva, cat si Potopul din vremea lui Noe sa fi ajuns prin urmasii acestora, sub o forma sau alta, la cunostinta marilor civilizatii din vechime, din care ei s-au inspirat in mitologia lor. Mitul potopului il regasim si la chinezi si la multe alte popoare. Dar in loc ca aceasta sa fie inteleasa ca o preluare in cultura anumitor popoare (idolatre) a evenimentelor reale (descrise in Vechiul Testament), unii vor sa ne faca sa credem ca s-a intamplat invers, si anume, evenimentele reale ar fi fost de fapt povesti preluate din mitologia altor civilizatii (noaptea mintii).
Pana la urma insa, ceea ce sustine autorul (anonim) al articolului se reduce tot la un fel de credinta (proprie), pt. ca vine cu niste presupuneri care insa nu se bazeaza pe nimic, nu aduce niciun fel de dovezi. Daca avem doua scrieri (A si B) cu cateva elemente comune, nu rezulta nicicum ca A a copiat pe B, pentru ca se putea foarte bine ca B sa se fi inspirat de fapt din A. De aceea vorbeam de o credinta proprie a autorului, de o presupunere a acestuia, si nu de o dovada. Iar a prezenta o presupunere proprie drept adevar nu reprezinta altceva decat manipulare.
Si pe de alta parte un adevar trece intotdeauna proba timpului. Civilizatia mesopotamiana a disparut, la fel si credinta in zeitatile respective. Pe cand credinta in Dumnezeul lui Avraam (parintele evreilor), care este Dumnezeu cel Adevarat, a rezistat si s-a intarit prin intruparea lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu – care a facut minuni nemaiintalnite in toata istoria omenirii si continua sa faca prin Sfintii Sai, in numele Sau. Iar El a venit sa implineasca Legea (data in Vechiul Testament).
In subtitlul acestui articol se reda cuvintele Mantuitorului:
„Va rataciti nestiind scripturile, nici puterea lui Dumnezeu” – Iisus (Evanghelia dupa Matei 22:9)
ceea ce este ironic, intrucat aceste cuvinte se potrivesc de minune celui sau celor care au conceput aceste teorii care contesta Vechiul Testament. Stim ca pe muntele Taborului, cand Iisus s-a schimbat la fata, descoperindu-si chipul dumnezeiesc plin de lumina, i s-a aratat proorocii Moise si Ilie, cu care a vorbit. Daca Moise a plagiat (mintind despre Adam si Eva si despre toate celelalte, caci Moise a fost cel caruia Dumnezeu i-a descoperit istoria de la inceputuri si a conceput primele carti ale Vechiului Testament), cum de s-a aratat in lumina Mantuitorului pe muntele Tabor?
“8. Iar dupa cuvintele acestea, ca la opt zile, luand cu Sine pe Petru si pe Ioan si pe Iacov, S-a suit pe munte ca sa Se roage.
29. Si pe cand se ruga El, chipul fetei Sale s-a facut altul si imbracamintea Lui alba stralucind.
30. Si iata doi barbati vorbeau cu El, care erau Moise si Ilie,
31. Si care, aratandu-se intru slava, vorbeau despre sfarsitul Lui, pe care avea sa-l implineasca in Ierusalim.
32. Iar Petru si cei ce erau cu el erau ingreuiati de somn; si desteptandu-se, au vazut slava Lui si pe cei doi barbati stand cu El.
33. Si cand s-au despartit ei de El, Petru a zis catre Iisus: Invatatorule, bine este ca noi sa fim aici si sa facem trei colibe: una Tie, una lui Moise si una lui Ilie, nestiind ce spune.
34. Si, pe cand vorbea el acestea, s-a facut un nor si i-a umbrit; si ei s-au spaimantat cand au intrat in nor.
35. Si glas s-a facut din nor, zicand: Acesta este Fiul Meu cel ales, de acesta sa ascultati!” (Evangh. Luca cap.9)
Dar de fapt, nici marturia Noului Testament nu prezinta incredere pentru acest autor…
Cartea Mortilor la Egipteni este o compilatie a unor papirusuri vechi egiptene, acest nume a fost dat de egiptologul german Lepsius, insa aceasta nu stabileste niste reguli care trebuie urmate de un credincios, acele texte nefiind coniserate de vechii egipteni care fiind o revelatie divina. Asta scrie si pe wikipedia aici.
Asa-zisele porunci, nu sunt porunci ale divinitatii, ci texteel respective sunt luate dintr-un capitol numit “Declaratie de inocenta” in care cineva se adreseaza zeului sau, vorbind despre lucrurile pe care nu le-a facut in viata lui, declarandu-si inocenta. Nu sunt nici macar 10 afirmatii, ci mult mai multe, cu atat mai putin porunci si nici ordinea nu corespunde. Asocierea cu cele 10 porunci este nu doar fortata, ci de-a dreptul halucinanta, singurele lucruri care coincid sunt faptul ca el spune ca nu a ucis, nu a furat si nu a desfranat – lucruri incriminate insa in orice civilizatie. Vezi mai jos asocierea, asa cum au publicat-o unii – a se vedea si diferentele evidente intre acestea. De mentionat este ca timpul verbului este la trecut, nu prezent – asa cum il prezinta unii care fac aceasta comparatie. Si asta pt. ca verbul la timpul trecut nu ar sugera nicicum o asociere cu porunci date de o divinitate omului.
Alaturi de aceste asa-zis porunci din Cartea Mortilor la egipteni din care s-ar fi inspirat, zice autorul, Moise cand a scris cele 10 porunci, mai exista si altele care, desigur, nu au nicio legatura cu cele 10 porunci din Vechiul Testament, printre care:
“N-am luat lapte de la gura unui copil”
“Nu am prins în capcană păsări pentru zei cu harponul”
“Nu am prins pește din lagunele lor”
“Nu am oprit curgerile de ape (baraje)”
“Nu am blocat procesiunile zeilor”
“Nu am distrus rezervele cu alimente”
“Nu am ucis un taur sacru”
“Nu am tras cu urechea”
“Nu m-am balbait”, etc.
(vezi aici)
Deci unde este legatura? Care cele 10 porunci din Cartea Mortii? Nu sunt nicidecum porunci, ci afirmatii, nu sunt ale divinitatii, ci sunt vorbele unui om adresate catre o zeitate, si nu sunt 10, ci cu mult mai multe. Este precum in bancul acela de la radio Erevan (nu a fost Iovan, ci Piotr, si nu era masina, ci bicicleta, si n-a castigat-o, ci i-a fost furata, in rest e corect).
Nu este, asadar, decat o incercare patetica de a compromite Sfanta Scriptura (chiar la baza acestuia – poruncile date lui Moise), sugerand ca s-a inspirat din scrieri de factura pagana.
Cand afirma aceasta, autorul se bazeaza pe … ?! Aceste afirmatii ca si altele din acest articol, nu sunt altceva decat pura fabulatie.
In Vechiul Testament se vorbeste de mai multe mii:
“3. Iar Moise a grăit poporului şi a zis: “Înarmaţi dintre voi oameni pentru război, ca să meargă împotriva Madianiţilor şi să săvârşească răzbunarea Domnului asupra Madianiţilor.
4. Din toate seminţiile fiilor lui Israel să trimiteţi la război, câte o mie din fiecare seminţie”.
5. Şi şi-au ales din miile lui Israel, câte o mie din fiecare seminţie, adică douăsprezece mii de oameni, înarmaţi pentru război. ” (Numeri cap.31)
Dumnezeu i-a vorbit lui Avraam, spunandu-i printre altele:
“5. Şi nu te vei mai numi Avram, ci Avraam va fi numele tău, căci am să te fac tată a mulţime de popoare.
6. Am să te înmulţesc foarte, foarte tare, şi am să ridic din tine popoare, şi regi se vor ridica din tine.
7. Voi pune legământul Meu între Mine şi între tine şi urmaşii tăi, din neam în neam, să fie legământ veşnic, aşa că Eu voi fi Dumnezeul tău şi al urmaşilor tăi de după tine.
9. Apoi a mai zis Dumnezeu lui Avraam: “Iar tu şi urmaşii tăi din neam în neam să păziţi legământul Meu.” (Geneza, cap.17)
Cum adica nu aveau o religie stabila?!? Cum ramane atunci cu Avraam, parintele poporului evreu care le-a transmis evreilor, urmasilor sai, credinta in Dumnezeu (Dumnezeul lui Avraam), sau cu iesirea din Egipt – cand Dumnezeu a pedepsit pe egipteni prin cele 10 plagi (cum altfel ar fi fost lasati sa plece de catre faraon?!, sau despicarea Marii Rosii si trecerea ca pe uscat a evreilor condusi de Mosie), sau cu placutele de piatra pe care Dumnezeu le-a lasat lui Moise cele 10 porunci de urmat pentru poporul evreu? Cu cei care s-au inchinat vitelului de aur, fiind pedepsiti ulterior pt. a potoli mania lui Dumnezeu? Cum oare tocmai evreii, cei fata de care Dumnezeu a facut atatea minuni (unice in toata istoria omenirii) sa nu aibe o religie stabila, cand toti stiau de Dumnezeul lui Avraam (si apoi Cel care vorbea cu Moise) si care le-a vorbit prin toti Proorocii, ajutandu-i in mod minunat si mai presus de fire de atatea ori, inclusiv in cei 40 de ani petrecuti in pustie dupa iesirea din Egipt, cand a plouat cu mană din cer pentru ca ei sa aibe cu ce se hrani?
Spune in Psalmul 95 al lui David:
“Ca toti dumnezeii neamurilor sunt idoli; iar Domnul cerurile a facut.”
Cum se face atunci ca in Psalmii lui David si in invataturile lui Solomon se vorbeste despre Dumnezeu lor (diferit de zeii altor neamuri)?
E adevarat ca de-a lungul timpului au fost perioade cand multi dintre evrei au cazut, inchinandu-se la idolii altor neamuri (Vechiul Testament descrie acestea), dar aceasta datorita necredintei lor, nu pt. ca nu stiau de Dumnezeu. Una din aceaste perioade a fost in timpul lui Ilie, care s-a rugat lui Dumnezeu pentru a opri ploaia intrucat nu suferea necredinta poporului sau care cazuse in idolatrie, si a fost seceta timp de 7 ani. Evreii aveau pe Dumnezeu, dar adesea s-au abatut de la calea credintei celei drepte. Evreii insa, dintre toate popoarele, au fost singurii care aveau o religie monoteista, si care au crezut in Dumnezeu cel Adevarat, singurul popor caruia Dumnezeu li s-a revelat. De aceea, sa minimalizezi credinta poporului evreu, reducand-o la credinta in zeii altor neamuri, este mai mult decat o mistificare crasa.
“Mai mult ca sigur”… Alte presupuneri, alte manipulari. Unde a citit el asa ceva? Ca nu exista nicaieri aceasta informatie, dimpotriva, in Vechiul Testament scrie cu totul altceva, faptul ca Ezdra a fost delegat de regele Babilonului NU sa aplice ce a vazut in Babilon, ci sa reconstruiasca Templul din Ierusalim dupa credinta evreilor (nu dupa cea a babilonienilor), Ezdra fiind un credincios evreu foarte fidel credintei inaintasilor sai, Dumnezeului lui Israel.
Cartea intaia a lui Ezdra din Vechiul Testament, cap. 7:
Si mai mult decat atat, nu doar ca nu a aplicat ce a vazut in Babilon, dar atunci cand a aflat ca unii evrei s-au amestecat cu alte neamuri, a plans si si-a rupt hainele de suparare, rugandu-se la Dumnezeu pentru iertarea poporului evreu.
Din Cartea I a lui Ezdra, cap. 9:
Pure aberatii. Dupa cum s-a vazut din citatul Vechiului Testament, nu doar ca nu au adoptat alte obiceiuri, ci au plans rugandu-se spre iertare Dumnezeului lor (Dumnezeul lui Avraam si Moise), smugandu-si barba si hainele de mahnire pt. caderea unora din poporul evreu, care s-au casatorit cu alte neamuri, adoptand obiceiuri straine. Cu atat mai putin sa adopte o zeitate (Marduk) sau alta si sa reununte la Dumnezeul evreilor, caruia i-a fost extrem de fidel. Deci aceste informatii citate sunt complet false, minciuni ordinare in raspar total cu marturiile din Vechiul Testament despre Ezdra si preotii sai.
Afirmatia nu doar ca nu are logica, dar este aberanta. Adica vrea sa spuna ca o zeitate (sumeriana – Enlil) – adica o inventie, o chestie imaginara, ca nu exista si nu au existat zeitati decat in imaginatia unora din vechime (si la hindusii de azi), ar fi incurcat limbile. Se stie nu exista decat o limba atunci cand s-a construit turnul Babel din primul oras dupa Potop (adica urmasii lui Noe). Deci cum este posibil ca o chestie abstracta, inexistenta, sa incurce limba cuiva?
Ori poate ca autorul acestui articol crede in puterea zeitatilor din vechime… Numai Dumnezeu, Creatorul poate avea aceasta putere, si El a fost cel care a facut aceasta. Nu o zeitate inventata. Turnul Babel si incurcarea limbilor nu este o legenda, ci o realitate istorica care a avut loc inainte de a exista poporul evreu si cel babilonean, inainte de Avraam (vezi Geneza cap. 11). Daca acest eveniment exista in legendele sumeriene, atunci ei au preluat aceasta informatie (ca si cea legata de Potop) integrand-o in mitologia lor.
SI DE CAND CREDINTA CELOR DIN SUMER SAU BABILON A DEVENIT UN PUNCT DE REPER PENTRU NOI, in prezent, DAR SI FATA ALTE POPOARE IN VECHIME ?
DE CAND CREDINTA UNOR POPOARE PAGANE PRIMEAZA SI ESTE MAI CREDIBILA DECAT CEA A POPORULUI EVREU DIN VECHIME ?
Nu legendele despre care se vorbeste, ci aceste texte din articol sunt o pura fabulatie!
Cum adica nu exista nicio dovada ca ar fi existat regele Solomon?!? Pai templul lui Solomon, centrul spiritualitatii evreiesti, celebrul templu din Ierusalim era cel construit de Solomon, ca altfel nu s-ar fi numit a “lui Solomon”. Solomon a fost fiul regelui David, asa cum si David a existat cu adevarat in istoria poporului evreu. Existenta istorica a regelui Solomon a fost intre anii 971-931 i.H., iar a poetului grec Solon intre anii 640-560 i.H., Solomon a trait cu trei sute de ani inainte de Solon, si deci cum poate fi acesta un model preluat de evrei pt. a inventa pe Solomon (regele evreu care a construit Templului din Ierusalim care dealtfel ii poarta si numele). Nu stiu cat de cunoscuta era intelepciunea lui Solomon popoarelor din jur, dar pildele sale au ramas maturie pentru intelepciunea lui (si care nu pot fi atribuite nicicum lui Solon, caci acesta nu figureaza printre scrierile sale). Daca nu ar fi existat Solomon, nu ar fi existat nici templul lui Solomon, nici Pildele lui Solomon. Despre acestea, textul din articol nu vorbeste. Oare pt. ca existenta acestora incurca ipoteza inexistentei istorice a lui Solomon?! Pildele lui Solomon de cine au fost scrise, daca nu de Solomon insusi? Acolo Solomon vorbeste despre Domnul, despre Dumnezeu – nicaieri in alt popor nu se vorbea despre aceasta, intrucat popoarele din vechime erau idolatre, credeau in zeitati, inclusiv grecii. Deci Pildele nu pot fi nicicum un plagiat al scrierilor inspirate de la alte popoare.
“Prin intelepciune, Domnul a intemeiat pamantul, iar prin intelegere a intarit cerurile.” (Pilde 3:19)
“Inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu si priceperea este stiinta Celui Sfant.” (Pilde 9:10)
“Pune-ti nadejdea in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe priceperea ta” (Pilde 3:5)
Si in Evanghelii se vorbeste despre Solomon. La inceputul Evangheliei lui Matei, unde se vorbeste despre cartea neamului lui Hristos, enumerandu-se toti inaintasii de la Adam, se scrie printre altele:
“Iesei a nascut pe David regele; David a nascut pe Solomon din femeia lui Urie;” (Matei 1:6)
Iar Hristos pomeneste in cateva randuri de Solomon:
“Iar de imbracaminte de ce va ingrijiti? Luati seama la crinii campului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc.
Si va spun voua ca nici Solomon, in toata marirea lui, nu s-a imbracat ca unul dintre acestia. (Matei 12, 28-29)
” Regina de la miazazi se va scula la judecata cu neamul acesta si-l va osandi, caci a venit de la marginile pamantului ca sa asculte intelepciunea lui Solomon, si iata aici este mai mult decat Solomon.” (Matei 12, 42)
” Priviti la crini cum cresc: Nu torc, nici nu tes. Si zic voua ca nici Solomon, in toata marirea lui, nu s-a imbracat ca unul dintre acestia.” (Luca 11:31)
Hristos vorbeste despre intelepciunea si marirea pe care a avut-o Solomon, iar autorul textului din articol vorbeste despre faptul ca intelepciunea lui este inventata si la fel si marirea, negandu-i pana si existenta. Care autoritate este mai mare, a acestui autor anonim sau a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu?
Este evident ca Moise a scris cartile lui… Moise (primele 5 capitole din VT care sunt si cele mai importante (Pentateuhul) – asa cum dealtfel sta scris “Iar Moise a scris toate cuvintele Domnului.” (Iesirea/Exodul, 24:4)
Au existat ulterior anumite revizuiri, grupari ale Scripturii. Spre ex., cu 283 de ani inainte de venirea Mantuitorului, intrucat evreii erau in robia elinilor (grecilor) imparatului Ptolomeu a dat ordin sa se traduca Sfanta Scriptura in limba greaca, iar de aceasta s-au ocupat 70 de carturari – de aici si denumirea Septuaginta a Scripturii, istoricul Egesip vorbeste despre acest eveniment important.
Asa cum s-au adaugat, spre exemplu, si ultimele 8 versete din ultima carte a lui Moise (Deuteronom) – care descriu moartea lui Moise, versete atribuite lui Iosua Navi – care este si autorul urmatoarei carti din Vechiul Testament. Nu stiu daca Moise a scris in hieroglifa sau nu Cartile sale, insa cert este ca nu era un analfabet, el a crescut la curtea imparatului faraon, fiind un apropiat al imparatului, si deci era un om invatat. Si pe de alta parte, oricum avand in vedere minunile pe care Dumnezeu le-a facut in vremea lui Moise, inclusiv faptul ca a comunicat cu el, era evident ca odata ce i-a revelat istoria stramosilor sai pana la Adam, pentru a le scrie, i-a dat si intelepciunea si cunoasterea necesara pentru scrierea acestor carti.
————————
Felul in care autorul crediteaza pe sumerieni si babilonieni, afirmand ca poporul evreu i-a copiat in toate pe acestia, sugereaza intr-un fel ca acestia si zeul lor, Marduk, ar fi un fel de buric al pamantului. De nu au ramas atunci acestia in constiinta publica, de ce nu prea se stie despre ei, daca, asa cum reiese din articol, toata civilizatia s-a invartit in jurul lor, ei fiind singurii veritabili ?!?! Si cum se face ca Babilonul si civilizatia sumeriana au disparut, iar evreii au ramas pana astazi? Cum sa creditezi o populatie si o cultura disparuta in detrimentul uneia care a trecut proba timpului?
Daca poporul evreu a fost atat de nesemnificativ, fara un Dumnezeu al lor, cum se face ca Hristos (Mesia) a venit la ei, intrupandu-se ca evreu si invatandui-i? Nu a grait oare Duhul Sfant prin proorocii poporului evreu si nu prin invatati ai altor popoare? Nu a facut oare Dumnezeu (pana la Hristos) minuni doar pentru evrei (si inca ce minuni…)? Oare nu pt. ca acestia erau singurii care aveau credinta in Dumnezeu cel Adevarat, tinand Legea Lui, de aceea numindu-i poporul cel ales?
“5. Deci, de veţi asculta glasul Meu şi de veţi păzi legământul Meu, dintre toate neamurile Îmi veţi fi popor ales că al Meu este tot pământul;
6. Îmi veţi fi împărăţie preoţească şi neam sfânt!” Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune fiilor lui Israel”.
(Iesirea cap. 19)
“43. Acolo Mă voi pogorî Eu Însumi la fiii lui Israel şi se va sfinţi locul acesta de slava Mea.
44. Voi sfinţi cortul adunării şi jertfelnicul; pe Aaron şi pe fiii lui de asemenea îi voi sfinţi, ca să-Mi fie preoţi.
45. Şi voi locui în mijlocul fiilor lui Israel şi le voi fi Dumnezeu;
46. Şi vor cunoaşte că Eu, Domnul, sunt Dumnezeul lor, Cel ce i-am scos din pământul Egiptului, ca să locuiesc în mijlocul lor şi să le fiu Dumnezeu!”
(Iesirea cap. 29)
Deci din concluzia de la sfarsitul articoulului reiese si scopul acestuia, o tentativa de compromitere a Sfintei Scripturi, in spirit ateist si complet diletant, un articol care abunda de manipulari, sofisme si neadevaruri si cu totul nedemn de a fi luat in seama.
am gasit o stire , sper ca e falsa….
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/patriarhul-daniel-cu-ochii-pe-arsenie-boca-cozile-de-la-prislop-s-ar-putea-muta-la-bucuresti-daca-moastele-vor-reusi-sa-fie-aduse-la-catedrala-neamului-141324.html
@sorin,
Nu stiu, poate o fi.
bună ziua.am și eu o NELĂMURIRE….se spune că daca trece o familie catolică căsătorită la ortodoxie nu ii se mai face botezul dar nici cununia.adică este acceptată de către BO taina cununiei de la catolici,adică convertiților nu le mai trebuie administrată Taina Cununiei Ortodoxă. apoi vine dilema cea mare dacă Biserica noastră ortodoxă este singura care este adevărată cum este posibil ca taina cununie să fie „validă” in Biserica catolică?și de ce o recunoaste BO sfintele taine pe ale lor-in special cununia?
adică nunta la ei trebuie sa fie invalidă atat timp cat nu este administrată de preotul catolic(el fiind doar un martor)..altă dilemă
Cum comentati aceasta stire ? http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20395044-patriarhie-chiar-daca-refugiatii-sunt-alt-neam-credinta-vom-implica-ajutorarea-refugiatilor-care-vor-ajunge-romania.htm
a terminat BOR de ajutat saracii Romaniei si acum e preocupata de musulmani ?
Comentez rau aceasta stire.
🖓
exemplu de modestie prea-sfintita….http://www.stiripesurse.ro/socant-mitropolitul-ardealului-i-a-blestemat-pe-jurnalistii-care-i-au-fotografiat-bolidul-de-lux_992767.html
asa se pierde increderea in ortodoxie, datorita Prea fericitilor, di sfintitilor
Am cateva intrebari :- De unde si cum au aparut toate aceste grade ierarhice in biserica ortodoxa?..
…episcopi, vicari, prea-sfintiti, prea-fericiti, care deja au si rang de demnitar si platiti ca niste demnitari…
…au la dispozitie tot ceea au demnitarii, se implica in politica, fac recomandari enoriasilor cu cine sa voteze…
-Ce institute teologice au urmat Apostolii, pentru ca astazi oricine urmeaza un institut teologic devine preot samd ?
…Ce exemplu de modestie ofera un prea-sfintit, sau prea-fericit atunci cand coboara din Mercedes, sau BMW, sau cand defileaza in limuzine prin fata prostimii?
– Ce valoare au acele institute teologice cand vezi ca cei din varful ierarhiei sunt atat de atasati de valorile materiale (mai ales ca acolo se intra pe baza de relatii, iar parohiile se dau pe spaga) ?
– Ce ortodoxie este aceasta cand pentru serviciile religioase exista tarife ca la prestari servicii?
-Ce orotodoxie este aceasta cand preotii primesc bani pentru pomelnice, se cer contributii pentru biserica, care ajung in buzunarele se stie cui, mai ales ca nu se ofera justificari legale la banii incasati?
-Aceasta este calea spre mantuire, sa fii un bun contribuabil la biserica si sa ai prezenta ca la scoala?
– Sper ca aceste cateva intrebari sa nu deranjeze, pentru ca sunt desprinse din realitatea ortodoxa.
@sorin,
Grade ierarhice…. De la Apostoli incoace exista episcopi si preoti (episcopii coordoneaza preotii pe o anumita regiune). Cum altfel ar putea functiona Biserica, daca fiecare ar face dupa capul lui?
Mai tarziu au aparut patriarhii, dupa ce Bisericile au devenit autocefale, fiecare pe regiunea sau tara respectiva (adica dupa caderea Bizantului, cu centrul in Constantinopole – atunci cand acesta a cazut in mana turcilor), este o scara ierarhica, cineva administreaza treburile interne ale Bisericii – si este firesc intrucat Biserica are o activitate misionara si filantropica importanta, cineva trebuie sa coordoneze toate acestea.
Nu te supara, dar nu toti se implica in politica, sunt putini aceia dar sunt cazuri supermediatizate, insa fiecare va raspunde in fata lui Dumnezeu pentru smintirea oamenilor. Cine ajunge sa conteste Biserica in general pentru aceste caderi personale ale unor preoti/ierarhi, adica pt. cateva cazuri particulare, inseamna ca s-a smintit si nu este nici prea inteligent pentru a putea face diferenta. Exista doctori, profesori si politisti corupti, asta nu inseamna ca toata tagma doctorilor, profesorilor, polistilor este compromisa si de blamat.
NU EXISTA PADURE FARA USCATURI ! Traim niste timpuri cand ispitele satanei fac ravagii in lume, asa cum spune si Mantuitorul “ispitele TREBUIE sa vina dar vai de acela prin care vine ispita“. Vom vedea si vom auzi cazuri mult mai grave de atat, intrucat traim vremurile de pe urma. “Cine este sa se sminteasca se va sminti oricum.” Atat timp cat Harul lui Dumnezeu se manifesta in Biserica (pentru ca Dumnezeu doreste sa ne mantuiasca), nu trebuie sa ne indepartam de ea pentru niste slujitori nevrednici (care, atentie, au fost profetiti). Sfinti profeti au vorbit despre ierarhii neverdnici care vor aparea in aceste vremuri, iubitori de bani si de slava desarta. Noi sa ramanem langa Hristos prin participarea la slujbe si impartasirea cu Sfintele Taine. Acest lucru este important pentru sufletul nostru. In rest are cine sa ii judece.
“Nu judecati, ca sa nu fiti judecati” (Matei 7:1)
P.S. Cat priveste tarifele, ele s-au standardizat tocmai pentru ca sa nu existe abuzuri. Taxele nu sunt mari. Iar PREOTII TREBUIE SA TRAIASCA SI EI DIN CEVA. IN BIBLIA VECHE Dumnezeu spune clar lui Moise ca poporul sa dea o zecime din castiguri preotilor pentru slujire. Biserica ortodoxa nu cere asa ceva. Iar botez/casatorie/inmormantare facem de 3 ori in viata, asadar nu cred ca e atat de mult totusi cat se cere.
eu cred ca Biserica ar functiona nu dupa capul fiecaruia , ar functiona daca fiecare preot ar face dupa invatatura lasata de Hristos si Apostoli.
Avand in vedere ca exista preoti, si alti ierarhi sminti insemna ca fiecare trebuie sa caute un preot care se afla pe calea buna, nu poti frecventa orice preot.
Si tagma profesorilor, a politistilor , a medicilor este blamata datorita faptelor negative.
Nu sunt deacor cu chestia asta ca “are cine sa-i judece”, eu nu-i judec , eu doar constat si gandesc pentru ca la asta serveste creierul dat de Dumnezeu.
Daca largim conceptul” are cine sa-i judece” si la tagma politistilor, preotilor, etc, unde am ajunge?…Am fi doar niste papusi manevrate de preoti, politisti, profesori, politicieni (oricum majoritatea oamenilor sunt manevrati si ascultatori)sperand in ceva de dupa moarte care va fi altfel, adica devenim sclavii oamenilor care ocupa temporar anumite functii , preot, politist, etc.
Asa gandesc eu, o fi bine , o fi rau, voi vedea.
@sorin,
Biserica nu functioneaza dupa capul fiecaruia, slava Domnului, altfel ar fi haos. In schimb fiecare slujitor (si mirean) este responsabil pentru faptele sale. “Functionarea Bisericii” (?!) tine de cu totul altceva, si nu daca un ierarh umbla cu masina scumpa, ci este vorba de slujbele Bisericii, de invatatura dreapta lasata de Sfintii Parinti in acord cu cuvintele Domnului si in invataturile Sfintilor Apostoli, de Dogma Bisericii si de canoanele Sale – stabilite in Sfintele Sinoade Ecumenice. Acestea trebuie respectate pentru a Biserica sa functioneze, in sensul ca Harul sa nu fie luat de la ea. Pericolul cel mai mare este erezia ecumenista si nu daca preotii au pacate personale sau gresesc in anumite privinte administrative sau smintesc lumea prin comportamentul lor. Pe acestea le va judeca Dumnezeu. Si acestea sunt importante, dar nu afecteaza prezenta Harului in Biserica.
“daca fiecare preot”… Serios?! Asta este o utopie. Nicio tagma, nici macar cea a preotilor nu poate fi incoruptibila, perfecta, intrucat, ce sa vezi, inca nu a venit Hristos sa separe neghina de samanta, puterea celui rau inca nu a fost nimicita, lumea inca este inrobita de ispitele satanei, inca astazi mai mult ca oricand, pentru ca traim vremurile de pe urma iar ispitele sunt mai mari ca niciodata. Nu e o scuza, este o realitate. Satana a avut puterea sa isptiteasca pana si pe unul din cei 12 apostoli ai lui Hristos, iar tu visezi la “fiecare preot” sa faca dupa poruncile lui Dumnezeu. Asta una la mana.
Pe urma tu faci greseala sa generalizezi, judecand Biserica in sine, dupa faptele unuia sau altuia dintre slujitorii ei nevrednici, pe langa faptul ca aceste cazuri sunt dpv procentual in minoritate fata de preotii care sunt vrednici, in sensul ca se straduiesc pe cat pot sa urmeze poruncile Domnului si sa implineasca menirea lor de slujitori pentru care au fost hirotoniti. Asadar, daca tot zici ca iti folosesti creierul lasat de Dumnezeu, judeca corect, nu stramb. Biserica este multimea tuturor oamenilor botezati in Hristos si care cred in Dumnezeu, in Sfanta Treime, si participa la viata Bisericii, si mai mult, Biserica este o institutie divino-umana in care Harul lui Dumnezeu se manifesta, chiar si prin preotii nevrednici – intrucat au puterea de a dezlega pacate la Spovedanie – Dumnezeu a ingaduit un astfel de pogoramant pentru ca oamenii sa poata sa beneficieze de Sfintele Taine chiar si cand preotul este nevrednic, iar atunci cand preotii fac pacate mari fara sa se indrepteze, Dumnezeu ii ia de pe lumea aceasta atunci cand considera (exista destule cazuri de preoti care mor si nu de batranete). Daca pe tine te-a smintit atat de mult situatia unor preoti care nu isi implinesc corect menirea lor, si faci din asta un motiv pentru a nu mai participa la Sfintele Slujbe si de a nu te mai spovedi sau impartasi cu Trupul si Sangele Domnului, este problema ta. Atat timp cat Harul lui Dumnezeu se manifesta in Biserica (iar asta se va intampla cat timp se va mentine invatatura cea dreapta si nu se vor propavadui erezii, nu in functie de numarul de preoti vrednici/nevrednici), si oricine are posibilitatea de a participa la Sfintele Taine mantuitoare (FARA DE CARE NU NE PUTEM MANTUI), atunci ar fi bine sa faca acest lucru pentru propriul sau suflet, daca tine la mantuirea lui, nu pentru ca face o favoare unui preot sau Bisericii, lui insusi isi face o favoare.
Hristos a spus ca Biserica Lui nu va cadea (“si portile iadului nu o vor birui”), in sensul ca pana la a doua sa Venire, vor exista mireni si clerici vrednici care sa tina invatatura cea dreapta si sa slujeasca Lui iar Harul nu se va lua de ei, oricat de multi alti preoti nevrednici vor exista. Daca tu crezi ca Biserica a cazut din cauza unor slujitori nevrednici, este treaba ta. Eu il cred pe Hristos. De asemenea, tot Domnul a spus: “nu judecati ca sa nu fiti judecati”. Faptul ca tu extinzi pacatul preotilor asupra Bisericii in general se numeste judecare in sensul de osandire iar aceasta este si un pacat si o nedreptate si o contrazicere a cuvintelor lui Hristos. Au existat destui oameni care s-au smintit din diverse motive si s-au indepartat de Biserica, iar satana s-a bucurat pentru victoria asupra sufletului lor. Nu sunt multi oameni care se mantuiesc, ispitele sunt de toate felurile.
Un lucru iti mai spun si atat: cine se indeparteaza de Biserica lui Hristos (sub diverse motive), se indeparteaza de propria mantuire, caci nu exista mantuire in afara Bisericii, in afara Tainelor lui Hristos prezente in Biserica. La Judecata, Domnul te va intreba: “de ce nu ai cautat un preot bun, la care sa te spovedesti si sa te impartasesti si sa participi la slujbele si Tainele Bisericii pe care vi le-am lasat spre mantuire voua?” si nu vei avea raspuns.
“Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!”
cu cca. 16 ani in urma am cumparat o carte de la libraria ortodoxa numita “Urmarea Lui Hristos”, carte aparuta la o editura ortodoxa cu aprobarea si binecuvantarea Prea-Sfintitului Eftimie.
Cu cateva zile in urma vroiam sa recitesc cartea si am cautat pe net sa vad ce se scrie despre aceasta carte.
Surpriza:pe un site se spune ca aceasta carte e buna de pus pe foc, ca ar fi eretica , etc, etc.pentru ca asa o considera un anumit sfant Ignatie Briancianinov
Deci trebuie sa inteleg ca editura ortodoxe tipareste o carte care e aprobatä si binecuvantatä de vreun prea-sfintit, in timp ce un sfant nu este deacord cu ea.
Adica unul are o parere , altul alta.
De remarcat ca doar acest sfant nu este deacord cu cartea, dar dupa cum stim nici sfintii nu sunt infailibili, deci nu mereu au dreptate, sunt oameni si au parerile si impresiile lor.
Aici se discuta de unii despre aceasta carte…https://saccsiv.wordpress.com/2015/06/01/carte-eretica-de-pus-pe-foc-urmarea-lui-hristos-de-toma-de-kempis-ne-explica-sfantul-ignatie-briancianinov-atentie-mare-la-imaginatie-la-pareri-si-la-desfatarea-duhovnic/.
Ortodoxia se cam contrazice uneori singura.
(…)
http://www.ziarulromanesc.de/index.php/eveniment/1281-casatoria-intre-ortodocsi-si-ne-ortodocsi-este-interzisa-a-stabilit-marele-sinod-la-care-a-participat-si-patriarhul-daniel-document-oficial
@Sorin,
Te referi daca deciziile ierarhilor participanti au fost inspirate de Sfantul Duh. Se pare ca unele dintre decizii nu (cele referitoare la relatiile Bisericii Ortodoxe cu lumea crestina), dar sunt altii care se pricep mai bine sa raspunda mai detaliat. In orice caz, nu a fost unanimitate asa cum ar fi trebuit in cazul unui Sinod de aceasta anvergura. Dar precizarea legata de interzicerea casatoriilor intre persoane de culte diferite (casatorii mixte) este doar o formalitate intrucat aceasta interdictie functiona si inainte. Taina Cununiei nu poate functiona fara ca ambii soti sa fie de aceeasi credinta ortodoxa (in cazul Bisericii Ortodoxe).
(…)
ce pot crede cand ascult ce spune acest popä ?
ce e ortodoxia adevaratä?
@sorin,
Pai asa cum acela se indoieste de pr. Arsenie, asa te indoiesti tu de Biserica, e acelasi lucru. Nu inteleg de ce il judeci, pt. ca tu faci la fel. Este a nu stiu catelea comentariu in care pui la indoiala Biserica ortodoxa, asta inseamna ca in inima ta deja te-ai lepadat de Biserica. Si atunci ce rost mai au aceste intrebari, daca tu esti convins ca nu mai exista Biserica si ortodoxie adevarata (contrazicand astfel cuvintele Mantuitorului referitoare la Biserica cand spune “si portile iadului nu o vor birui”).
Iti repet pentru a n-a oara: intotdeauna au fost si vor exista preoti sau ierarhi care fac greseli intrucat nimeni nu este fara de greseala. La fel si slujitori nevrednici. Asta nu inseamna ca Harul lui Dumnezeu paraseste Biserica, aceasta s-ar putea intampla doar atunci cand se paraseste credinta cea dreapta si se adopta erezii. Ortodoxia cea adevarata – in sensul de invatatura, exista si a existat mereu. Este o vorba: fa ce zice popa, nu ce face popa. Nu exista sfinti peste tot, cu atat mai putin in vremurile noastre. Dumnezeu insa iconomiseste ca Harul sau sa fie in Biserica din iubire pentru noi, ca sa ne putem mantui. Oare nu stia El slabiciunile noastre atunci cand a randuit ca prin oameni (prin preoti hirotoniti) sa administreze Sfintele Taine?
“carora le veti ierta pacatele, iertate vor fi…”
Gresesti insa daca judecand astfel de cazuri, le folosesti ca pretext pentru a nu mai participa la slujbele si Tainele Bisericii, intrucat fara acestea nu te poti mantui. Pentru aceasta a lasat Dumnezeu ca harul Sau sa lucreze chiar si prin preoti nevrednici, pentru ca fiecare dintre noi sa poata avea acces la Taine si sa se mantuiasca.
Cum comentati acest clip? https://www.youtube.com/watch?v=m5yWzf6kNz8 As dorii o parere a dumneavoastra daca se poate.
@Mihai,
Il comentez, dar mai intai as vrea sa stiu daca esti sau daca sunteti ateu sau nu, ca sa stiu cat de complex imi formulez raspunsul.
@Sorin,
Mi se pare ca intrebarile tale sunt mai degraba un pretext pentru a acuza ortodoxia, nu pentru a afla un raspuns, pentru ca numai asta faci, acuzi mereu la fiecare intrebare pe care o pui.
Eu nu stiu daca PS Eftimie a sfintit o astfel de carte, insa stiu ca sunt carti pe care scrie in mod fals “cu binecuvantarea” unui anumit ierarh, iar daca sunt biserici care vand la pangare astfel de carti acesta este un lucru gresit, intrucat ele ar trebui verificate inainte. Am si eu aceasta carte cumparata de mult si nu are nicio binecuvantare a vreunui ierarh ortodox. Aceasta este o carte destul de cunoscuta si despre care se stie ca nu este 100% in duh ortodox si desi contine foarte multe lucruri bune, valabile, include si cateva afirmatii gresite, erezii – care pt. un ochi neavizat pot trece nedetectabile. Deci daca cumva un ierarh a dat binecuvantarea, a facut o greseala (desi ma indoiesc ca acesta este cazul, ci mai degraba cartea nu a primit binecuvantare insa a fost tiparita astfel in mod abuziv pentru a se vinde).
Dar si daca un ierarh greseste, ortodoxia NU se contrazice singura. Ortodoxia este o credinta, iar greselile de acest fel nu influenteaza nicicum dogma ortodoxa (ma mir ca se pot face astfel de confuzii).
NU MAI PUNE SEMNUL EGAL INTRE ANUMITI IERARHI/PREOTI ŞI BISERICA IN INTREGUL EI !
Nu sunt ateu sunt ortodox
@Mihai,
Ok, o sa postez un comentariu in cursul zilei de azi (sau de maine) legat de acel material video.
Eu nu acuz ortodoxia, nu am cum sa fac asa ceva, dar faptul ca exista foarte multe contraziceri, polemici, intre diferiti preoti, acuzatii aduse de unii altora, nu fac decat sa semene indoiala in cel ce-i asculta.
Am vizionat si ascultat tot felul de preoti, de ierarhi care se ataca unii pe altii, destul de grav.
Ma intreb cum poate lucra Duhul Sfant prin acesti oameni.
la urma urmei ei sunt un pericol pentru credinciosi, pentru ca ceea ce unul propovaduieste ca fiind bine, altul acuza ca e ratacire, iar asta duce la confuzie.
Eu nu am pus niciodata problema adevarului din ortodoxie, ci ortodoxia propovaduita de diferiti “slujitori”, pentru mine institutia BOR , e doar o institutie ca oricare alta, iar Ortodoxia e cu totul altceva. Biserica lui Hristos nu e BOR, sa nu facem confuzii pentru ca mai exista si biserica ortodoxa rusa , sarba si greaca.
Iar daca un ierarh da aprobarea pentru tiparirea unor erezii eu o consider vinovatie, nu exista scuza, nu te joci cu Hristos si Biserica Sa.
Ce fel de slujitor e acela?
este normal sa intreb, sa ma documentez, atat timp cat institia BOR aproba tiparirea unor carti, le vinde pentru profit, apoi afli ca sunt false, ca etc, iar unii ca mine le mai si cumpara crezand ca sunt de buna-credinta….
oricum m-am lecuit sa mai cumpar carti ortodoxe, mereu se gaseste unul care afirma ca sunt facaturi, ca sunt erezi, etc….bani aruncati pentru profitul BOR
@sorin,
Mie mi se pare ca generalizezi la extrem. Sunt si carti care sunt tiparite ca avand binecuvantare in mod mincinos, pentru profit, si aceasta nu este vina niciunui preot, nu prea am vazut ca acestea sa se vand la pangare. Faptul ca tu ai vazut “Urmarea lui Hristos” tiparita ca avand binecuvantare nu imi da nicio asigurare ca aceasta a primit intr-adevar binecuvantare si nu este un fals. Si oricum acesta este un caz foarte rar, nu e ceva pe care sa il poti generaliza. Polemicile intre preoti exista dar de regula cei care gresesc nu sunt multi la numar comparativ cu restul. Normal ca exista si slujitori nevrednici sau care gresesc, caci nu exista nicio padure fara uscaturi, dar a generaliza aceste cateva cazuri izolate este o greseala, o lipsa de realism. Cum poate lucra Duhul Sfant prin acestia? Pai au taina Hirotoniei, iar Duhul Sfant lucreaza prin ei indiferent de pacatele lor (atat timp cat nu cad in erezie). Cat priveste confuzia printre credinciosi, aici orice credincios pentru a nu gresi, trebuie sa isi aleaga cu grija un duhovnic bun care sa ii povatuiasca, si sa cunoasca invaturile Bisericii. BOR nu e doar o institutie, ci este Biserica din care fac parte nu doar clericii, ci si mirenii, cu alte cuvinte tot poporul drept-credincios. Ai o intelegere gresita in aceasta privinta. Stii tu ca a data acel ierarh binecuvantare pentru acea carte? Ai fost tu de fata? Mai bine sa avem grija sa nu judecam gresit, si mai degraba sa fim exigenti cu noi insine si cu greselile noastre.
Nu este nevoie sa se vanda carti eretice ca sa “faca profit”, exista o multime de lucrari veritabil ortodoxe. Profitul il fac cei care publica acele carti – persoane fizice sau juridice, nu BOR. In rest, fiecare face cum il duce capul, in functie de discernamantul pe care-l are.
@Mihai,
Imi cer iertare, mi-a luat mai mult timp decat ma asteptam, am amanat din lipsa de timp si pe de alta parte, am constatat ca aproape fiecare fraza din video merita comentata, asadar mi-a luat ceva mai mult timp ca sa scot si textul traducerii.
Felul in care autorul pune problema este manipulatoriu, in unele locuri omite niste lucruri, in alte exprima neadevaruri.
Numai ca oamenii odata ajunsi la maturitate, nu mai sunt copii, si deci sunt capabili sa inteleaga pe deplin consecintele faptelor sale daca au o minima responsabilitate sa se informeze, sa citeasca Sfanta Evanghelie si invataturile Sfintilor.
Pai tocmai de aceea Dumnezeu ne-a lasat pe Prooroci (in timpul Vechiului Testament) si mai tarziu Sfanta Evanghelie si pe Sfintii Sai, tocmai pentru a ne salva de propria ignoranta.
Tocmai ca Dumnezeu nu a ales aceasta cale, si ne-a lasat poruncile Sale si a trimis prooroci, sfinti si chiar ingeri (in cazul sfintilor), care sa ne avertizeze despre ce trebuie si ce nu trebuie sa facem pentru a ne salva vietile si sufletele.
Numai ca nu toti suntem copii, majoritatea suntem oameni maturi, iar oamenii maturi nu raman cu parintii lor si pleaca la casele lor, asadar parintii, oricat de grijulii, nu sunt mereu cu ei, nici macar cu copiii lor minori nu pot fi in permanenta (asta daca e sa discutam realist si pragmatic).
Aici e o manipulare, intrucat Dumnezeu nu este nici pe departe nepasator, precum am afirmat si mai sus, El ne-a lasat poruncile si invataturile Sale.
Nici pe Alexandru Macedon nu l-am vazut, asta nu inseamna ca nu a existat in istorie. Daca Dumnezeu ni s-ar arata, asa cum doreste autorul, fara sa mai fie necesar sa credem in El, care ar mai fi meritul nostru?
Tocmai ca nu. S-a aratat lui Avraam, sub forma celor trei ingeri, la copacul lui Mamvri, s-a aratat sub forma unui rug aprins lui Moise sau altor prooroci si sfinti, dar si mai important, Dumnezeu Fiul a locuit printre noi si timp de trei ani a fost cunoscut de cei din vechea Palestina si deci oamenii L-au vazut, a facut minuni, a vindecat oameni de boli irecuperabile, a redat vederea orbilor, mersul schiopilor, a inviat pe morti. Deci cum adica “nu s-a obosit sa ne arate ca El chiar exista” ?!
Oare? Nu pentru aceasta Dumnezeu ne-a lasat cuvintele Sale de povatuire? (ex: “Sa cinstesti pe tatal si pe mama ta, ca sa-ti fie tie bine si sa traiesti ani multi.”; “Nu judecati ca sa nu fiti judecati”; ” Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide. Ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide.”; “Ci toate cate voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi faceti lor”; Predica de pe munte mai ales (Matei, cap.7))
Una este a sti inainte ce va face cineva, si alta este a interveni. Dumnezeu ne-a lasat poruncile si invataturile Sale pentru a ne mantui, dar ne-a lasat si liberul arbitru.
12. Ci toate cate voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi faceti lor, ca aceasta este Legea si proorocii.
13. Intrati prin poarta cea stramta, ca larga este poarta si lata este calea care duce la pieire si multi sunt cei care o afla.
14. Si stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt care o afla.
(Matei cap.16)
Serios?! Nu vrea sa faca ceva? How about… Dar atunci cand L-a trimis pe unicul Sau Fiu in lume sa se jertfeasca pentru a ne scoate din iad si a ne da posibilitatea manturii noastre? Cand L-a trimis pe Iisus sa patimeasca o multime de chinuri pentru noi (sa fie bicuit, scuipat, umilit, batjocorit cu mantie rosie si cununa de spini, pironit in cuie pe cruce)?! Asta cum se numeste? NU EXISTA JERTFA MAI MARE DECAT SA TRIMITI LA MOARTE PE SINGURUL TAU COPIL.
16. Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
17. Caci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca, prin El, lumea.
18. Cel ce crede in El nu este judecat, iar cel ce nu crede a si fost judecat, fiindca nu a crezut in numele Celui Unuia-Nascut, Fiul lui Dumnezeu.
19. Iar aceasta este judecata, ca Lumina a venit in lume si oamenii au iubit intunericul mai mult decat Lumina. Caci faptele lor erau rele.
20. Ca oricine face rele uraste Lumina si nu vine la Lumina, pentru ca faptele lui sa nu se vadeasca.
21. Dar cel care lucreaza adevarul vine la Lumina, ca sa se arate faptele lui, ca in Dumnezeu sunt savarsite.
(Ioan, cap.3)
Adam si Eva au fost creati perfecti, DAR li s-a dat sa aibe liber arbitru. Dar ei nu au fost in stare sa asculte singura porunca care li s-a dat, aceea de a nu manca din pomul cunoasterii Binelui si Raului.
Dumnezeu a creat lumea inainte de a crea pe om. A stabilit niste LEGI dupa care sa functioneze toata creatia. Fiecare fiinta trebuie sa se supuna legii, insa Dumnezeu nu este doar drept, este si milostiv, de aceea orice om poate avea parte de mila Lui, daca se roaga Lui. Dumnezeu doreste de la noi buna noastra intentie, macar sa facem cat putem dupa puterile noastre, si in rest ne ajuta El. Vointa si intentia noastra sunt importante. Spune Sf. Paisie Aghioritul ca Dumnezeu ii ia intotdeauna pe oameni de pe pamant, in cel mai bun moment al lor, iar pe unii pacatosi care nu au intentie de indreptare ii ia ca sa ii fereasca de iadul cel mai de jos, iar pe unora le da timp de indreptare, dupa intelepciunea si stiinta Lui.
Dumnezeu sufera cel mai tare pentru sufletele care ajung in iad. Dar oare ce ar insemna ca pacatosii sa ajunga in Rai? Oamenii pacatosi nu pot rezista acolo. Imparatia Cerurilor este un loc sfant, unde nu poate exista patima si pacatul. A existat odinioara doar ingerul Lucifer si ceilalti ingeri care au cazut din orgoliu, propria lor razvratire i-a aruncat din Cer, deci cu atat mai mult cu cat exista deja un precedent, nu poate ajunge oricine acolo, altfel istoria s-ar repeta. Trebuie sa ajungi intr-o anumita stare sufleteasca pentru a suporta lumina dumnezeiasca. Nu Dumnezeu este Cel ce tortureaza pe pacatosi, ci ingerii cazuti, caci in afara Raiului nu exista decat iadul. Fiecare om este daruit de om cu o constiinta, iar dupa moartea fizica, propria noastra constiinta este cea care ne va judeca. De aceea trebuie sa ne spovedim constant si sa ne impartasim macar in posturi, pentru a ne mentine haina botezului curata.
Pai dupa logica asta stramba, Dumnezeu i-ar accepta si pe demoni, ceea ce e absurd.
Si exista rugaciunile pentru morti, mai ales pentru cei botezati care au facut parte din Biserica, Biserica le face slujbe si ii pomeneste pentru a-i scoate din iad, iar acest lucru se intampla, potrivit marturiilor sfintilor. Slujbele, pomenirile si rugaciunile pentru morti au ca efect scoaterea acestora din iad, conditia este ca macar o data acestia sa se fi spovedit si impartasit in viata lor.
Nu este adevarat. Tocmai ca e invers, cand iubesti pe cineva ii acorzi libertate deplina, altfel am fi niste roboti. Dumnezeu vrea sa Il iubim si sa Il cinstim din propria noastra initativa, fara a fi fortat in vreun fel. Si daca am fi determinati sa facem binele, care ar mai fi meritul si rasplata noastra? Dumnezeu nu doreste niste slugi (cu toate ca noi ne numim astfel) ci mai mult de atat, isi doreste sa Ii fim prieteni, faptele bune si bunele intentii sa porneasca din vointa noastra libera, nu din predeterminare.
Pai si cine spune ca pedepsele pentru pacate sunt din razbunare? Razbunare este doar in mintea unora care au acest gen de prejudecati. Pedeapsa pentru pacate este pentru indreptare, o suferinta mica care sa previna suferinta cea vesnica, tocmai din iubire pentru noi nu ne lasa Dumnezeu sa ne ducem chiar la fundul prapastiei si ne mai atentioneaza din cand in cand cu cate o boala, suferinta sau accident. Oare cati nu au venit la Biserica dupa ce au trecut prin momente grele, salvandu-se de chinurile iadului? Exista o intelepciune in toate acestea, cine pune la indoiala iubirea si intelepciunea lui Dumnezeu procedeaza conform ingerilor razvratiti si nu poate avea decat soarta acelora, intrucat se aseamana lor.
Nu. Dumnezeu este milostiv cu noi in permanenta in decursul vietii. Dar El nu este doar milostiv, ci este si drept. Deci, cu alte cuvinte, eu fac ce vreau, nu traiesc conform Legilor, dar daca Judecatorul nu imi arata mila pana la sfarsit, nu este un Judecator bun. Oare nu este aceasta viclenie? Daca eu nu doresc sa ma indreptez, ci doresc in permanenta sa fiu scutit de urmarile faptelor mele, fara sa am o minima responsabilitate, atunci mai merit eu ce este mai bun? Cum atunci s-ar mai deosebi cei buni de cei pacatosi, daca toti ar avea parte de aceeasi rasplata? S-ar mai numi oare aceasta dreptate? Daca autorul, sa zicem, ar duce o viata in care sa ajute mereu pe cei din jur, sacrificandu-se pentru altii, si la judecata ar vedea ca cei au facut rau semenilor sai si au trait facandu-si toate poftele fara sa tina cont de cei din jur, ar avea aceeasi rasplata, ar mai considera oare ca Dumnezeu este drept?
Asadar un minim efort este necesar si din partea noastra pentru a ne putea mantui, o minima responsabilitate, si mai ales credinta, caci nu se poate fapte bune fara credinta si nici invers.
“… Imparatia Cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea.” (Matei 11)
Oare? Cata amagire de sine… Nimic nu desparte mai mult pe om de Dumnezeu decat mandria si lipsa de recunostinta.
Daca Dumnezu nu ar fi dat oamenilor sanatate, minte si putere de a se ingriji de copiii lor, ar mai putea oare sa fie acestia buni parinti? Daca Dumnezeu nu ar fi dat ploaie la timp, pentru ca recoltele sa se faca, ar mai avea oare parintii cu ce sa isi hraneasca copiii? s.a.m.d. Aici e o chestiune de credinta (de lipsa de credinta mai exact). Insasi faptul ca traim, ca respiram, ca avem cu ce sa ne hranim este un indiciu ca lumea asta nu este o intamplare, si ca cineva acolo Sus se ingrijeste de noi.
Multumesc pentru demontarea (sa zicem asa) vorbelor inselatoare din clip!
ultimul comentariu pe care il fac pe acest site
” Stii tu ca a data acel ierarh binecuvantare pentru acea carte? Ai fost tu de fata? Mai bine sa avem grija sa nu judecam gresit, si mai degraba sa fim exigenti cu noi insine si cu greselile noastre.”
pe acest principiu nu pot sti daca ceea ce scrie in Biblie, in Filocalie este adevarat, pentru ca nu am fost de fata cand s-a scris
Inteleg ca sunteti foarte devotat BOR, dar felul in care ganditi seamana cu unul fundamentalist, care inlatura judecacata proprie, iar asta o insuflati si celor care pun intrebari, ei nu au voie sa gandeasca , doar sa ia de bun orice spune un popa , sau alt ca doar au Harul Duhului Sfant
Nu este nevoie sa-mi mai raspundeti, nu voi mai accesa acest site de indoctrinare.
@sorin,
Din raspunsul acesta al tau pare ca indirect tu negi veridicitatea Sfintelor Taine in Biserica, si asta inseamna lepadare de Biserica…
Veridicitatea Bibliei si a scrierilor sfintilor nu are sens sa fie puse pe acelasi plan cu acordarea unei binecuvantari pentru publicarea unei carti. Editorii de carti nu sunt sfinti si nici prooroci, pot fi pur si simplu niste comercianti interesati de profit si atata tot.
Pe de alta parte, mi-am exprimat de multe ori dezacordul cu opiniile unor preoti, dar si cu unele actiuni ale Patriarhiei ca sa mi se impute devotament orb catre (ceea ce tu intelegi ca ar fi) BOR, adica ierarhia bisericeasca. Doar pt. ca nu sar sa dau cu barda bazandu-ma pe niste presupuneri si generalizand la extrem, ca sa acuz niste ierarhi (in conditiile in care stiu foarte bine sa se fac abuzuri cu aceste asa-zis binecuvantari tiparite dar non-existente in realitate), inseamna in opinia ta ca indoctrinez. Intentia n-a fost nici macar de a-i apara pe unii ierarhi in raspunsul meu, ci aceea de a te face sa intelegi ca parasirea Bisericii te indeparteaza de mantuire, intrucat stiu bine ca nu este alta cale, Biserica este singura cale sigura spre mantuire, prin Sfintele Taine (nu e nimic fundamentalist in asta, e un adevar). Daca asta inseamna in opinia ta site de indoctrinare atunci ok.
In general am cautat sa-ti raspund cum am putut mai bine. Imi cer iertare daca te-am suparat, dar nu pot sa raspund altfel decat imi dicteaza propria constiinta si ceea ce stiu din invataturile sfintilor (printre care sa nu judecam pe ierarhi si sa ne tinem de Biserica orice ar fi). In sfarsit, asta este…
Doamne, ajuta!
[…] http://www.apaceavie.ro/doar-ortodoxia/ […]
Buna seara! Va rog frumos sa imi spuneti si mie despre ce s-a intamplat in Creta in privinta acelui sinod ecumenic, daca a fost talharesc sau nu. Iar daca a fost talharesc, va rog sa imi spuneti daca mai trebuie sa mergem la biserici unde episcopi, patriarhi au fost de acord si au semnat acel sinod ecumenic. Si de asemenea si in cazul preotilor care nu au intrerupt pomenirea episcopilor si patriarhilor care au fost de acord si au semnat acel ecumenism.Mai trebuie sa participam la slujbele lor? Mai trebuie sa ne spovedim si impartasim la ei? Astept un raspuns cat mai curand posibil, va rog. Va multumesc!
Am vazut o cruce cam bizara despre un obiect, care s-ar zice ca este crucea lui baphomet. Este o cruce cu un brat vertical si trei brate orizontale. Puteti sa-mi spuneti va rog frumos daca este adevarat ca acest obiect ar putea fi crucea lui baphomet? Am vazut-o si pe turlele unor biserci.
Va urmaresc de ceva vreme aceasta pagina web, si acum la inceput de an, doresc sa urez
multa sanatate, putere de munca in continuarea blogului dvs..
Va astep si pe https://calendar-ortodox.com/, un sait care poate
fi folositor celor ce cauta despre sarbatorile zilei si nu au un calendar
in preajma. Multumesc!
Hotararile unui Sinod pentru a fi valide trebuie sa intruneasca majoritatea, ceea ce nu s-a intamplat, iar Patriarhul Constantinopolului a presat pentru impunerea acelor, ceea ce nu este corect, conform canoanelor. Insa mai departe de atat, nu am competenta sa raspund din pacate. Insa itotdeauna cand aveti nelamuriri, cel mai bine este sa intrebati duhovnicul.
Sincer nu stiu.
Multumesc asemenea! Imi cer iertare pt. raspunsul tarziu, n-am mai intrat de ceva pe site pentru comentarii.