Falşii profeţi

Prooroci falsi au existat in toate vremurile, ei s-au inmultit mai ales in ultimele timpuri, odata cu inmultirea sectelor si diverselor scoli de ocultism. In categoria aceasta intra defapt toti cei care pretind a cunoaste viitorul, fara a duce o viata sfintita, pentru a putea primi astfel Harul lui Dumnezeu si a fi daruiti de El, cu ceea ce se numeste darul inainte-vederii.

Profeti falsi pot fi considerati si: spiritistii, mediumii, ghicitorii, astrologii, hipnotistii, magicienii, initiatii in ocultism.

O categorie aparte sunt cei care se declara pe ei insisi a fi prooroci si trimisi ai lui Dumnezeu. Intre acestia se pot regasi diversi guru, maestrii spirituali, conducatorii de secte sau grupari religioase desprinse din religia crestina sau nou infiintate, sau alte persoane care pretind ca au avut vedenii si li s-a acordat aceasta putere de a prooroci. Despre acesti falsi prooroci sau hristosi mincinosi Mantuitorul avertiza:

Se vor scula hristosi mincinosi si prooroci mincinosi si vor face semne si minuni, ca sa duca in ratacire, de se poate, pe cei alesi. Dar voi luati seama. Iata dinainte v-am spus voua toate.
(Marcu 13:22-23)

Spre deosebire de adevaratii prooroci, carora Dumnezeu le descopera viitorul prin revelatie, falsii prooroci decurg la diverse metode de aflare a viitorului (ghicit, citit in stele, datul in bobi, practici oculte, inclusiv contactul cu diverse spirite), sau sunt pacaliti de vedenii mincinoase.
Inca din Vechiul Testament au existat profeti falsi, inspirati nu de Dumnezeu cel adevarat ci de duhurile necurate sau pur si simplu mincinosi. Inca de la intemeierea instituţiei profetice a Israelului se face o distinctie clara intre profetia evreiasca si practicile proorocilor pagani, dupa cum citim in Deuteronom:

9. Cand vei intra tu in pamantul ce ti-l da Domnul Dumnezeul tau, sa nu te deprinzi a face uraciunile pe care le fac popoarele acestea.
10. Sa nu se gaseasca la tine de aceia care trec pe fiul sau fiica lor prin foc, nici prezicator, sau ghicitor, sau vrajitor, sau fermecator,
11. Nici descantator, nici chemator de duhuri, nici mag, nici de cei ce graiesc cu mortii.
12. Caci uraciune este inaintea Domnului tot cel ce face acestea, si pentru aceasta uraciune ii izgoneste Domnul Dumnezeul tau de la fata ta.
13. Iar tu fii fara prihana inaintea Domnului Dumnezeului tau;
14. Caci popoarele acestea, pe care le izgonesti tu, asculta de ghicitori si de prevestitori, iar tie nu-ti ingaduie aceasta Domnul Dumnezeul tau.
15. Prooroc din mijlocul tau si din fratii tai, ca si mine, iti va ridica Domnul Dumnezeul tau: pe Acela sa-L ascultati.
16. Ca tu la Horeb, in ziua adunarii, ai cerut de la Domnul Dumnezeul tau si ai zis: Sa nu mai aud glasul Domnului Dumnezeului meu si focul acesta mare sa nu-l mai vad, ca sa nu mor.
17. Atunci mi-a zis Domnul: Bine este ceea ce ti-au spus ei.
18. Eu le voi ridica Prooroc din mijlocul fratilor lor, cum esti tu, si voi pune cuvintele Mele in gura Lui si El le va grai tot ce-I voi porunci Eu.
19. Iar cine nu va asculta cuvintele Mele, pe care Proorocul Acela le va grai in numele Meu, aceluia ii voi cere socoteala.
20. Iar proorocul care va indrazni sa graiasca in numele Meu ceea ce nu i-am poruncit Eu sa graiasca, si care va grai in numele altor dumnezei, pe un astfel de prooroc sa-l dati mortii.
21. De vei zice in inima ta: Cum vom cunoaste Cuvantul pe care nu-l graieste Domnul?
22. Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar Cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul Cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el”.
(Deuteronom cap.18)

 
Trasaturi comune ale profetilor falsi pe care le gasim descrise in Sfanta Scriptura

Si care sunt valabile pentru proorocii mincinosi din toate timpurile, inclusiv din actualitate, nu doar pentru cei descrisi in Vechiul Testament

 
● Pretind a fi trimisi de Dumnezeu

17. Necontenit graiesc ei celor ce Ma dispretuiesc: “Domnul, a zis ca va fi pace peste voi”. Si tuturor celor care urmeaza inima lor invartosata le zic: “Nici un rau nu va veni asupra voastra!”
18. Ca cine a luat parte la sfatul Domnului, ca sa vada si sa auda cuvantul Lui? Sau cine a luat aminte la cuvantul Lui ca sa-l vesteasca?
(…)
21. N-am trimis Eu pe proorocii acestia, ci au alergat ei singuri; Eu nu le-am spus, ci au profetit ei de la ei.
22. Au luat ei parte la sfatul Meu? Atunci sa vesteasca cuvintele Mele poporului Meu, sa faca sa se intoarca oamenii de la calea lor rea si de la faptele lor cele rele.
(…)
28. Proorocul care a vazut vis, povesteasca-l ca vis, iar cel ce are cuvantul Meu, acela sa spuna cuvantul Meu adevarat. Ce legatura poate fi intre pleava si grauntele de grau curat, zice Domnul?
29. Cuvantul Meu nu este el, oare, ca un foc, zice Domnul, ca un ciocan care sfarama stanca?
30. De aceea iata Eu, zice Domnul, sunt impotriva proorocilor care fura cuvantul Meu unul de la altul.
31. Deoarece Eu, zice Domnul, sunt impotriva proorocilor care vorbesc cu limba lor, dar zic: “El a spus”.
32. Tot Eu, zice Domnul, sunt impotriva proorocilor care spun visuri mincinoase, care le povestesc pe acestea si duc pe poporul Meu la ratacire cu amagirile lor si cu lingusirile lor, desi Eu nu i-am trimis, nici le-am poruncit; ei nu aduc nici un folos poporului acestuia, zice Domnul.

(Ieremia cap.23)15. De aceea, asa zice Domnul despre prooroci: “Ei proorocesc in numele Meu, dar Eu nu i-am trimis; ei zic: “Sabie si foamete nu va fi in tara aceasta”, dar de sabie si de foamete vor pieri acesti prooroci si poporul caruia au proorocit ei.
(Ieremia cap.14)

 
● Sunt lacomi de bani si avere

Capeteniile lor fac judecata pentru plocoane, preotii dau invatatura legii pentru plata si profetii profetesc pentru bani si se sprijina pe Domnul zicand: “Domnul este in mijlocul nostru si prapadul nu va veni peste noi!”
(Miheia 3:11)Si din pofta de avere si cu cuvinte amagitoare, ei va vor momi pe voi. Dar osanda lor, de mult pregatita, nu zaboveste si pierzarea lor nu dormiteaza.
(2 Petru 2:3)

 
● Sunt inselatori si mincinosi

Dar au fost in popor si prooroci mincinosi, dupa cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura eresuri pierzatoare si, tagaduind chiar pe Stapanul Care i-a rascumparat, isi vor aduce lor grabnica pieire; Si multi se vor lua dupa invataturile lor ratacite si, din pricina lor, calea adevarului va fi hulita;
(2 Petru 2:1,2)
 
Feriti-va de proorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori.
Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doara culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini?

(Matei 7:15-16)
 
Pentru ca unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos. Nu este de mirare, deoarece insusi satana se preface in inger al luminii. Nu este deci lucru mare daca si slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptatii, al caror sfarsit va fi dupa faptele lor.
(Corinteni 11:13-15)
 
6. Vedeniile lor sunt desarte si prevestirile lor mincinoase; ei zic: “Domnul a spus”, dar Domnul nu i-a trimis si ei incredinteaza ca se va implini cuvantul lor.
7. Domnul intreaba: Vedeniile ce le-ati vazut nu sunt ele, oare, desarte si prevestirile ce le-ati rostit nu sunt ele, oare, mincinoase? Voi ziceti: Domnul a spus, dar Eu n-am spus.
8. De aceea asa zice Domnul Dumnezeu: Pentru ca spuneti lucruri desarte si pentru ca vedeniile voastre sunt minciuni, iata Eu vin impotriva voastra, zice Domnul Dumnezeu.
9. Mana Mea va fi impotriva acestor prooroci, care vad lucruri desarte si prevestesc minciuni; in sfatul poporului Meu ei nu vor fi, nici nu se vor inscrie in cartea casei lui Israel si vor sti ca Eu sunt Domnul Dumnezeu.

(Iezechel cap.13) 

 
● Proorocesc dupa placul lor

2. “Fiul omului, rosteste profetie impotriva proorocilor lui Israel, care prevestesc, si zi celor ce proorocesc dupa indemnul inimii lor: Ascultati cuvantul Domnului!
3. Asa graieste Domnul Dumnezeu: Vai de proorocii cei mincinosi, care urmeaza duhul lor si nu vad nimic!

(Iezechel cap.13)
16. Asa zice Domnul Savaot: “Nu ascultati cuvintele proorocilor, care va profetesc, ca va inseala, povestindu-va inchipuirile inimii lor, si nimic din cele ale Domnului.

(Ieremia cap.23)
14. Iar Domnul mi-a raspuns: “Proorocii proorocesc lucruri mincinoase in numele Meu; Eu nu i-am trimis, nici nu ie-am dat porunca si nici nu le-am grait; ci ei va vestesc vedenii mincinoase, proorociri desarte si inchipuiri ale inimii lor”.

(Ieremia cap.14)

 
● Sunt imorali

14. Dar in proorocii Ierusalimului am vazut grozavii: acestia fac desfranare si umbla cu minciuni, ajuta mainile facatorilor de rele, ca nimeni sa nu se intoarca de la necredinta sa; toti sunt pentru Mine ca Sodoma, si locuitorii lui ca Gomora.
(Ieremia cap.23)

 

Sfaturi din Sfanta Scriptura referitoare la profetii falsi


1. Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercati duhurile daca sunt de la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit in lume.
2. In aceasta sa cunoasteti duhul lui Dumnezeu: orice duh care marturiseste ca Iisus Hristos a venit in trup, este de la Dumnezeu.
3. Si orice duh, care nu marturiseste pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ati auzit ca vine si acum este chiar in lume.
4. Voi, copii, sunteti din Dumnezeu si i-ati biruit pe acei prooroci, caci mai mare este Cel ce e in voi, decat cel ce este in lume.
5. Aceia sunt din lume, de aceea graiesc ca din lume si lumea ii asculta.
6. Noi suntem din Dumnezeu; cine cunoaste pe Dumnezeu asculta de noi; cine nu este din Dumnezeu nu asculta de noi. Din aceasta cunoastem Duhul adevarului si duhul ratacirii.

(1 Ioan cap.4)
 
l. “De se va ridica in mijlocul tau prooroc sau vazator de vise si va face inaintea ta semn si minune,
2. Si se va implini semnul sau minunea aceea, de care ti-a grait el, si-ti va zice atunci: Sa mergem dupa alti dumnezei, pe care tu nu-i stii si sa le slujim acelora,
3. Sa nu asculti cuvintele proorocului aceluia sau ale acelui vazator de vise, ca prin aceasta va ispiteste Domnul Dumnezeul vostru, ca sa afle de iubiti pe Domnul Dumnezeul vostru din toata inima voastra si din tot sufletul vostru.
4. Domnului Dumnezeului vostru sa-I urmati si de El sa va temeti; sa paziti poruncile Lui si glasul Lui sa-l ascultati; Lui sa-I slujiti si de El sa va lipiti.

(Deuteronom cap.13)
 
21. De vei zice in inima ta: Cum vom cunoaste Cuvantul pe care nu-l graieste Domnul?
22. Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar Cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul Cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el”.

(Deuteronom cap.18)

* * *

Invatatorii mincinosi

Invatatorii mincinosi, care sunt deseori si profeti mincinosi, sunt cei care promoveaza invataturi despre credinta si adevar, altele decat cele lasate de Mantuitor Bisericii Sale prin Sfintii Apostoli.

” ratacind pe altii si rataciti fiind ei insisi.”

(2Timotei 3:13)

Acestia sunt cei pe care care Mantuitorul ii numeste lupi in piele de oaie:

Feriti-va de proorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori. Dupa roadele lor ii veti cunoaste.”
(Matei 7:15)
 
Aceasta pentru ca se arata oamenilor ca fiind luminati de Dumnezeu, avand Har divin, puteri si cunoastere deosebite, si chiar trimisi de Sus cu misiunea speciala pentru a ne salva, substituindu-se in acest fel Bisericii si propavaduitorilor ei (in cazul in care nu sunt ei falsi propavaduitori).

Aproape toti promoveaza o cale noua, o metoda originala de mantuire sau de asa-zis avansare spirituala. Acesti invatatori prezinta deseori caracteristici comune cu cele ale proorocilor falsi, aratate mai sus:

● pretind a fi trimisi de Dumnezeu
● sunt inselatori si mincinosi
● sunt lacomi dupa bani
● sunt imorali (de cele mai multe ori)

si s-ar mai putea adauga:

● sunt eretici
● au dorinta de slava desarta, de a placea oamenilor
● au o inalta parere despre sine
● au patima mandriei, nu sunt smeriti (nu cu adevarat)
● sunt inselati ei insisi de catre duhuri necurate care li se prezinta sub chipuri luminoase

Despre ei spunea Sfantul Apostol Pavel urmatoarele:

“13. Pentru ca unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos.
14. Nu este de mirare, deoarece insusi satana se preface in inger al luminii.
15. Nu este deci lucru mare daca si slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptatii, al caror sfarsit va fi dupa faptele lor.”

(2 Corinteni 11)
 
Contrar cu invataturile Mantuitorului care ne invata sa fim smeriti – “Si care este mai mare intre voi sa fie slujitorul vostru. Cine se va inalta pe sine se va smeri, si cine se va smeri pe sine se va inalta”, acesti invatatori, maestri sau lideri spirituali se considera pe ei insisi mari personalitati spirituale, pretind respect si supunere din partea celorlalti si se bucura atunci cand le primesc.
Domnul Hristos ne-a avertizat in privinta lor, si ne-a invatat sa nu ii primim ca si invatatori:

(…) ca unul este Invatatorul vostru: Hristos, iar voi toti sunteti frati.
Si tata al vostru sa nu numiti pe pamant, ca Tatal vostru unul este, Cel din ceruri.
Nici invatatori sa nu va numiti, ca Invatatorul vostru este unul: Hristos.

(Matei 23:8-12)

Acesti invatatori sunt premergatori ai Antihristului, care se va infatisa pe sine sub un chip fatarnic, intelept, smerit, bland si iubitor, si care va pretinde unirea tuturor religiilor, proclamandu-se in final pe sine a fi lider religios, Mesia. Nu este intamplator faptul ca toti premergatorii lui Antihrist promoveaza invatatura religioasa sincretista, imbinand aspecte si invataturi din diferite religii ale lumii, dar si faptul ca il considera pe Iisus doar un un mare invatator, in rand cu Buddha, Mahomed, Krishna, Confucius si altii, reducandu-l la dimensiune umana si negandu-i astfel divinitatea. Aceasta este o hula la adresa Domnului. Cei care sustin astfel de invatatori eretici savarsesc pacatul ereziei (al abaterii de la dreapta credinta), necinstindu-l astfel pe Hristos.
 
„Pana la sfarsitul acestui veac nu vor lipsi de pe pamant alesii lui Dumnezeu, dar nu vor lipsi nici slugile satanei. Dar in vremurile din urma, cei care intr-adevar Il vor sluji pe Dumnezeu cu credinta, o vor face reusind sa se ascunda de oameni, in mijlocul carora nu se vor mai lucra semne si minuni dumnezeiesti ca in ziua de azi. Acei alesi ai vremurilor din urma isi vor lucra mantuirea din mijlocul lumii si ascunsi de ea, in smerenie, iar in Imparatia Cerurilor, ei vor fi mai mari decat Parintii facatori de minuni din vechime. Caci in acele timpuri, nimeni nu va mai lucra semne minunate in fata ochilor oamenilor, care sa incalzeasca inimile lor de focul dumnezeiesc si sa-i indemne pe calea anevoioasa a mantuirii. Multi dintre oameni, stapaniti fiind de duhul necurat al nestiintei, vor cadea in prapastie, ratacind pe calea cea larga pe care multi merg”.
(Profetia Sf. Nifon de Constantiana, din insula Cipru)

Apa cea Vie


Cateva date biografice: nascut in Bulgaria, filozof, pedagog, alchimist, mistic, magician si astrolog. A fost discipol al lui Peter Deunov, fondatorul “Fratiei Albe Universale”. In 1937 se stabileste in Franta, unde dezvolta si preda invatatura despre scoala de spiritualitate numita Fratia Alba Universala infiintata de maestrul lui, Peter Deunov.

Invatatura Fratiei Albe Universale promoveaza dezvoltarea virtutiilor morale, iubirea si evolutia spirituala individuala, fiind o invatatura sincretista de tip new-age, in care se imbina diferite concepte religioase cu elemente de paganism (inchinarea la soare – yoga soarelui), magie si ocultism, avand ca element central studiul si meditatia asupra arborelui sefirotic (arborele vietii in traditia iudaica), adica o invatatura a cabalei (veche invatatura ezoterica iudaica).

Conform invataturii sale, oricine este capabil de a lua parte la realizarea unei noi perioade a umanitatii, de pace si infratire, prin transformarea personala, spre desavarsire si armonizare cu lumea divina.
Continuare »

A fost un guru indian controversat, cu adepti in intreaga lume (cel putin sase milioane), auto-declarat “invatator al omenirii”, considerat de catre multi ca fiind “avatarul lui Dumnezeu”.

A infiintat spitale, scoli, institutii de invatamant, fiind cunoscut in India (si) pentru implicarea sa in proiecte umanitare precum introducerea apei in doua districtele din India. A infiintat scoli pentru invataturile sale (colegii Sai) in 33 de tari, printre care Australia, Mexic, Peru, Marea Britanie, S.U.A. Printre adeptii sai s-au numarat si inalti demnitari ai statului indian, primul ministru fiind unul dintre acestia.

In afara de proiectele sale filantropice, din bani proveniti de la adepti, s-a remarcat mai ales prin asa-zisele sale minuni, datorita carora si-a castigat recunoasterea, respectul si sprijinul multor persoane. Ca si alti lideri spirituali din India, de religie hindusa, nu s-a opus inchinarii la diverse zeitati (idoli), idolatria fiind caracteristica acestei religii, majoritare in aceasta tara.

Capacitatea de a face minunile datorita carora si-a castigat numerosi adepti, la fel ca in cazul magicienilor, samanilor si vrajitorilor, a dobandit-o prin ajutorul puterilor intunecate, reusind prin aceasta sa amageasca nu doar pe hindusi dar si cei de alte credinte.

Psalmul 95:
5. Ca toti dumnezeii neamurilor sunt idoli; iar Domnul cerurile a facut.Psalmul 134:
15. Idolii neamurilor sunt argint si aur, lucruri facute de maini omenesti. […]
18. Asemenea lor sa fie cei ce-i fac pe ei si toti cei ce se incred in ei.

Principala specialitate au fost renumitele materializari, unele contestate chiar de catre unii (fosti) adepti. Datorita acestora, si nu numai, si-a dobandit renumele de avatar. Continuare »

Cititi si:

“Nevointa si inselare” de Paisie Aghioritul (vol. “Nevointa duhovniceasca”)

Despre cursele celui viclean – Parintele Arsenie Boca

Lecturi recomandate:

“Ortodoxia si religia viitorului” – Ieromonah Serafim Rose

“Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie”

“Oameni si demoni” – Pr. Rodion

 

visit tracker on tumblr