“Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am totul de pierdut.”
Blaize Pascal (om de stiinta, filozof, matematician) – Ganduri
“Dacă nu îl vezi pe Dumnezeu, aceasta nu înseamnă că El nu există. S-ar putea să însemne că eşti orb.
Ateismul este absenţa cunoaşterii adevărului“.
Richard Wurmbrand – Îmbătat de dragoste
DUMNEZÉU, [dex] s. m. Ființă supremă personală, cauză transcendentă primordială, principiu fundamental al existenței și ordinii universale, creator și judecător al lumii, binele absolut și principiu al mântuirii […]
Dumnezeu este cauza primordiala, sursa vietii, Creatorul lumii (vazute si nevazute). Persoanele care se declara atee nu cred in existenta lui Dumnezeu, fiindu-le greu sa creada in ceva pe care nu il pot percepe in mod concret, si aceasta cu toate ca in lume exista in mod evident fenomene si intamplari ce nu pot fi explicate cu ajutorul logicii, si la care stiinta nu a fost capabila sa ofere explicatii. De cele mai multe ori acestia ignora sau refuza sa constientizeze lucruri pe care nu si le pot explica in mod rational. In aceasta categorie intra minunile, dar si orice fenomen care nu respecta legile cunoscute ale fizicii. Adeptii ateismului nu vor sa accepte faptul ca in afara de universul fizic, material, in care traim, mai poate exista si altceva, mai putin palpabil si masurabil, ci prefera sa se limiteze la ceea ce se poate percepe cu ajutorul organelor de simt, limitate dealtfel, sau determina cu ajutorul aparatelor, diverselor instrumente si dispozitive (tot limitate, in acelasi spatiu tridimensional). Pentru ei, realitatea este doar una materiala, iar imaterialul este acelasi lucru cu irealul. Prin simplificare, o axioma a ateismului ar putea fi urmatoarea: esti material, existi, nu esti material, nu existi.
In cazul in care nu este vorba de ignoranta, si nici de o concluzie “logica” pe baza analizelor proprii sau ale altora, atunci nu poate fi decat o prejudecata, conform careia nu poate exista un Creator, precum nu pot exista nici manifestarile Sale. In general sunt refractari la orice explicatie de ordin metafizic, care le pune probleme existentiale.
Aceasta tendinta de ignorare sau de negare a unor coincidente si aspecte inexplicabile ale realitatii poate fi cauzata nu doar de neintelegere a acestor lucruri, ci si pentru ca, oricat de evidente ar fi acestea, acceptarea lor nu ar face decat sa ii conduca la niste concluzii deranjante. Acceptarea existentei unui Dumnezeu presupune existenta unor legi care trebuie respectate, iar aceasta ar nu face decat sa-i confrunte cu probleme de constiinta, ceea ce ar presupune pentru fiecare o autocenzura a propriilor fapte, renuntarea la relele obiceiuri, la compromisuri. Astfel de ingradiri sunt incomode, pentru ca in general oamenii doresc sa faca tot ceea ce le place fara a da raspuns cuiva pentru faptele lor si, daca se poate, si fara a avea nicio responsabilitate pentru ele (desi, paradoxal poate pentru multi, in realitate tocmai respectarea acestora confera omului deplina libertate, eliberare din robia patimilor).
Asadar, existenta lui Dumnezeu mai degraba nu convine, fiind pentru multi echivalentul unei ingradiri a propriei libertati. De aici si ura pe care unii atei o manifesta impotriva lui Dumnezeu, sau impotriva ideii de Dumnezeu. Este, defapt, o ura impotriva unei autoritati in fata caruia trebuie sa dea seama, impotriva lipsei unei asa-zise libertati. De aceea ateii refuza cu obstinatie sa ia in calcul si alta posibilitate decat cea conform careia: nu exista un Creator, nu exista viata dupa moarte, nu exista suflet. Pentru ca deranjeaza. Este, intr-un fel, o politica a strutului, sa poti crede ca daca refuzi sa vezi un adevar, il si poti evita. Pana la urma, nu faci decat sa te minti pe tine insuti.
Pentru cei care nu fac parte din aceasta categorie, care sunt sinceri cu ei insisi, deschisi in a cunoaste Adevarul, sunt cateva intrebari la care ar merita sa mediteze, si care ar trebui sa ii puna pe ganduri. Intrebari al caror raspuns nu poate duce deloc la concluzia ca totul in univers ar fi rezultatul unui hazard al naturii, un joc al intamplarii, ca suntem simple accidente, suma unor intamplari si al unor prea multe si prea mari coincidente.
• Ce este constiinta?
Constiinta este un mister pentru stiinta moderna, ea nu a fost niciodata definita in mod deplin de catre oamenii de stiinta, decat in termeni confuzi si neadecvati, natura ei nefiind descoperita sau inteleasa din punct de vedere stiintific intrucat nu poate fi explicata.
Unii au confundat constiinta cu procesele mentale, insa mintea si constiinta sunt notiuni diferite. Constiinta nu este legata (nici) de inteligenta, intrucat exista inteligenta artificiala ce poate functiona fara constiinta.
Explicarea constiintei este considerata de multi oameni de stiinta drept ultima frontiera a stiintei, si inca este o problema in dezbatere. Ea nu poate fi masurata, intrucat nu exista unitati de masura pentru studierea ei, si prin urmare nu poate fi studiata. Nici macar mecanica cuantica nu a putut rezolva misterul constiintei.
Termenul de constiinta a fost definit doar ca un continut abstract al mintii, ce include fenomene psihice si sensoriale. In general, se considera a fi o parte a psihicului mental, alcatuit din inconstient si subconstient, dar cam atat e ceea ce s-a putut concluziona din punct de vedere stiintific.
Dupa cum se stie, constiinta este aceea care ne mustra atunci cand facem un lucru condamnabil, si ne face sa ne simtim vinovati. La fel, atunci cand facem o un lucru bun, o fapta buna simtim o bucurie si o multumire sufleteasca.
Sunt atei care explica aparitia mustrarii de constiinta ca urmare a regulilor morale sadite in copilarie. Insa chiar aparitia si persistenta sentimentului de vinovatie, indiferent ca este urmarea incalcarii unor reguli invatate sau inscrise in sufletul nostru, demonstreaza faptul ca omul dispune de ceea ce numim constiinta.
Constiinta este glasul lui Dumnezeu in om care, dupa infaptuirea unui rau, il mustra, este acea intuitie care ne spune ca ceea ce facem este bine sau rau.
Exista situatii in care glasul constiintei il chinuie atat de tare pe cel care a facut o faradelege incat, oricat ar vrea sa ignore aceasta, ajunge in starea in care sa nu mai poata manca, nu mai poate dormi bine, isi pierde starea de pace si liniste interioara, devine abatut si uneori poate ajunge la deznadejde (chiar sinucidere).
Remuscarea care apare dupa ce facem un lucru rau, este practic manifestarea constiintei care ne mustra. Constiinta este mereu treaza, glasul ei nu poate fi acoperit, oricat am incerca sa ne amagim sau sa ne mintim pe noi insine, nu putem fugi de vocea ei. Iar fara constiinta nu poate exista nici dreptate. Constiinta nu este un reflex al materiei, nu are nimic de-a face cu materia, ea apartine de o cu totul alta dimensiune decat cea materiala, una nevazuta care este cea a sufletului.
• Ce este iubirea si in general ce sunt emotiile?
Sentimentele bune sau rele pe care le simtim, iubirea mai ales, care inobileaza pe om si ii da aripi, cum si le explica oare ateii care neaga existenta sufletului? Empatia, antipatia, compatibilitatea sau incompatibilitatea sufleteasca, ura, gelozia, invidia, supararea, nelinistea, pacea, bucuria, tristetea – cum ar putea fi explicate fara existenta sufletului? De ce apare “golul sufletesc“, oare cum se poate defini dpv stiintific? Cum pot fi explicate toate aceste stari sufletesti? Este oare o caracteristica a materiei? In mod absolut evident aceste stari nu au nicio legatura cu materia, ci apartin sufletului, nu intamplator le numim stari sufletesti. Expresiile “neliniste/liniste sufleteasca“, “multumire sufleteasca” sunt numite astfel pentru ca sunt atribute ale sufletului.
Sufletul este cel care insufleteste materia. Fara suflet nu poate exista viata. Iar fara viata nu ne putem misca, respira, simti. Viata in sine este un miracol.
• Ce sunt ratiunea, gandirea, imaginatia?
Atribute ale materiei, ale materiei cenusii, ar spune unii, dar gandurile nu pot fi emise de catre materie, oricat de sofisticat organizata. Creierul uman este doar un suport fizic. Spiritul uman este de fapt cel care le genereaza.
Toate ideile geniale care au condus oamenii de stiinta la importante descoperiri sunt revelate/inspirate, aparute spontan in… constiinta.
Mendeleev, dupa ani de munca asidua in clasificarea elementelor chimice dupa ordinea crescatoare a masei atomice, intre care 9 elemente chimice cu mase atomice gresite si alte 29 necunoscute, a putut concepe tabelul elementelor chimice abia dupa ce A VISAT felul in care trebuiau aranjate elementele chimice. Trezindu-se din vis, a facut schita tabelului pe jumatate adormit dupa care s-a culcat la loc, o zi intreaga chinuindu-se sa descifreze desenul pe care l-a visat, construind in final tabelul ce-i poarta numele, sistemul periodic al elementelor (cea mai importanta descoperirea a stiintei materialelor), si aceasta in mod empiric, fara a cunoaste structura atomului.
Chimistul german Friedrich August Kekulé von Stradonitz a visat despre Ourobouros, sarpele ce-si urmeaza coada formand un cerc, aceasta conducandu-l la descoperirea structurii chimice inchise a componentilor ciclici, precum benzenul. Edison a afirmat ca toate ideile ii veneau atunci cand era intr-o stare de somn superficial. Tesla cadea in stari de reverie in care vedea toate descoperirile sale.
Toate acestea nu sunt intamplatoare si arata ca marile descoperiri si idei nu apartin (doar) mintii umane, ci sunt inspirate, ne sunt insuflate, si in niciun caz nascute din… materie, fie ea si cenusie.
• Existenta sufletului
Exista si o alta dimensiune decat cea materiala, una nevazuta, in afara perceptiilor noastre fizice, sau ceea ce numim lumea spirituala.
Realitatea pe care noi nu o percepem cu organele noastre de simt (vaz, auz, miros) este una limitata (ochiul uman nu percepe un numar redus de cadre/sec., auzul nu percepe decat sunetele situate intr-un anumit spectru de frecventa, chiar si in conditii speciale de laborator operatorul uman modifica rezultatul unui experiment – efectul de observator). Puterea de analiza, de discernamant, de decodificare a omului, oricat de avansata, este totusi limitata, intotdeauna vor exista lucruri care depasesc si gandirea si capacitatea noastra de perceptie.
Rationalistii atei nu cred in ceva daca nu este dovedit (prin dovezi fizice, empirice). De aceea ei nu cred in existenta unei lumi spirituale, pentru ca nu exista dovezi fizice care sa o ateste.
Destul de multi atei recunosc existenta sufletului, chiar daca nu au dovezi fizice pentru aceasta – aceasi lipsa de dovezi fiind insa invocata in motivarea optiunii de a nu crede in Dumnezeu. Existenta sufletului presupune existenta unei lumi spirituale, care reprezinta o alta dimensiune a vietii, la fel de nedemonstrabila (prin ecuatii matematice si experiente de laborator). Exista, dealtfel, numeroase fenomene care nu pot fi demonstratate stiintific.
Insa a pretinde sa demonstrezi stiintific existenta lui Dumnezeu, pentru a o putea accepta ca realitate, este o absurditate, explicabila doar printr-o viziune ingusta a realitatii, si chiar a unui coeficient redus de inteligenta sau a unui discernamant precar, intrucat Dumnezeu nu apartine lumii materiale ci celei spirituale, iar spiritul nu poate fi cercetat in laborator pentru ca nu tine de materie, fiind opus acesteia, ca dimensiuni ale existentei complet diferite.
Asa cum stim ca sufletul exista, la fel nu putem nega faptul ca lumea (dimensiunea) spirituala este o realitate. Omul este si materie si duh, caci fara duh (suflet), omul nu ar avea viata. Chiar daca trupul este muritor, fiind dependent de functionarea unor organe deteriorabile in timp, sufletul nu moare, ci este vesnic.
Existenta sufletului presupune implicit existenta lui Dumnezeu, Cel care a suflat asupra creatiei Sale cu suflare de viata. Dumnezeu este insasi Viata si fiecare suflet este foarte pretios inaintea Sa.
Caci ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga, daca-si pierde sufletul?Sau ce ar putea sa dea omul, in schimb, pentru sufletul sau?
(Evangh. dupa Marcu, 8:36-37)
• Cine a creat VIATA? Cine a creat Universul?
Universul cu toate legile care il guverneaza, este extraordinar de complex, de la macrocosmos pana la microcosmos, la nivel de celule, de atomi. Oamenii de stiinta au recunoscut inteligenta vietii si a materiei. Omul, ca fiinta inteligenta, dotata cu suflet si ratiune, este incununarea Creatiei.
A crede ca Universul, precum si miracolul aparitiei vietii, cu toate legile si procesele fizice, chimice, biologice care il insotesc si care actioneaza in perfecta armonie si echilibru, in stransa interconectivitate, si deloc haotic, s-au nascut din haos sau intamplator este total absurd si nu exista niciun argument logic sau rational care sa sustina aceasta ipoteza.
Fara o actiune inteligenta, din haos, nu poate sa rasara ceva ordonat. Ipoteza ca o materie insufletita, cu o structura extrem de complexa si functionala, a evoluat singura si in mod intamplator este impotriva oricarei legi a fizicii. Informatia pe baza careia este structurata materia este una foarte ordonata , iar oamenii de stiinta cunosc acest aspect in detaliu. Daca ar fi sa dam doar un exemplu in acest sens, am putea sa observam complexitatea formelor cristalelor de gheata, din compozitia fulgilor de zapada, a caror structura cristalina poate forma, in functie de conditiile de temperatura si umiditate, o infinitate de aranjamente.
Analizand orice structura moleculara si aranjamentul atomilor care o compun, nu putem nicicum concluziona ca structura materiei este una haotica, ci dimpotriva, chiar extrem de organizata.
Din punct de vedere statistic, sansele ca o materie si informatie atat de complexe sa ia nastere aleatoriu, sunt practic nule.
Niciun fel de sistem sau structura organizata, cu atat mai putin una inteligenta, nu se poate naste intamplator, fara actiunea unei forte/constiinte, la randul ei inteligenta, cu mult mai inteligenta. Iar inteligenta presupune viata, asadar constiinta… Este evident, pentru oricine care este sincer cu el insusi, faptul ca doar o supra-inteligenta, o supra-constiinta si o supra-putere putea sa creeze Viata si acest Univers din care facem parte, precum si Legile dupa care acesta functioneaza (asa cum si Darwin insasi recunoaste – vezi mai jos).
David Raphael Klein:
“Oricine care contemplează ochiul unei muşte, mecanica degetului omenesc, camuflajul unei molii sau structura oricărei materii din variaţiile în aranjamentul protonilor şi electronilor şi susţine apoi că totul a apărut la întâmplare, datorită unui accident orb, acea persoană crede într-un miracol cu mult mai uluitor decât orice se găseşte în Biblie.“(Din articolul “Is There a Substitute for God?”)
Putina lume stie faptul ca Charles Darwin nu a negat vreodata existenta divinitatii sau a Creatiei, fiind de parere ca lumea a aparut ca rezultat al unei creatii (care, in opinia lui, a evoluat ulterior singura, pe baza unor legi existente). Citat din lucrarea sa, “Originea Speciilor” (in nota finala):
“O altă sursă de convingere în existenţa lui Dumnezeu, care are legatura cu raţiunea şi nu cu sentimentele, mi-a lasat impresia ca având mai mare greutate. Aceasta rezultă din marea dificultate sau mai degrabă imposibilitate a putea concepe acest imens şi minunat univers, incluzând omul (cu capacitatea lui de a privi mult înapoi in trecut şi de departe în viitor) ca fiind un rezultat al unei inevitabilitati sau a unei sanse oarbe. Atunci când reflectez astfel, mă simt obligat să caut o Cauză Primordială, având o ratiune inteligentă, într-o oarecare măsură similară cu cea a omului; iar eu merit să fiu considerat un teist.” [adept al teoriei care admite existența lui Dumnezeu ca ființă supranaturală rațională, creatoare și conducătoare – n.a.].
De fapt, Darwin a elaborat teoria evolutiei DAR o evolutie care a intervenit abia dupa momentul Creatiei:
“Există măreţie în această viziune a vieţii, cu puterile sale, care au fost iniţial respirate de Creator într-una sau mai multe forme; şi că, în timp ce această planetă a evoluat si evolueaza, conform legii gravitatiei, de la forme simple către cele mai frumoase si minunate forme.” (Darwin 1928, 463) – vezi mai jos.
|
|
Celula umana contine mii de instructiuni codificate (gene). Structura ADN este cu mult mai complexa “decat orice software creat vreodata” (Bill Gates). Cum e posibil ca mii de perechi de nucleotide (molecule simple organice) să formeze din intamplare un lanţ ADN aşezat in secvenţă perfectă?
Teoria evolutiei lui Darwin – care are la baza conceptul panagenezei (aparitia spontana a vietii intr-o “baltoaca calduta”) – a fost elaborata pornind de la falsa teorie a simplitatii informatiilor celulare. In urma cercetarilor ulterioare, chiar si cea mai simpla celula (precariota) s-a dovedit a fi mai complexa in structura si functionalitatea ei decat o intreaga uzina industriala.
Aceasta l-a determinat pe Sir Fred Hoyle (astronom şi matematician britanic) sa faca urmatoarea exemplificare: “Să ne imaginăm un cimitir de vechituri în care se află, disparate şi amestecate, toate piesele unui avion Boeing 747. Vine o pală de vânt. Care sunt şansele ca acel vânt să ordoneze toate acele piese şi bucăţele într-un Boeing 747, funcţional şi gata de zbor? Atât de mici, încât sunt neglijabile, chiar dacă am avea o tornadă care să treacă printr-un număr infinit de cimitire de piese.” (din lucrarea “Zece greseli ale lui Darwin” – vezi mai jos). Un simplu exercitiu de imaginatie ne aduce la concluzia, spre exemplu, ca nici macar un capac de carioca nu ar putea fi fixat pe aceasta, indiferent de conditiile de mediu, fara actiunea unei forte precis directionate.
Universul este organizat pe baza de concepte, algoritmi si matrici informationale, lucru evidentiat in special de fizica atomica si moleculara. Aceste matrici nu au cum sa apara din intamplare, la fel cum un software functional nu poate aparea intamplator, fara ca cineva sa il conceapa. Avem de-a face cu o creatie inteligenta, nu cu un hazard. Haosul si ordinea sunt doua notiuni opuse. Ordinea niciodata nu poate fi generata de haos si nici nu poate fi intamplatoare (dpv statistic aceasta este o realitate).
Din lucrarea “Zece greseli ale lui Darwin”:
Darwin, cautand sa demonstreze aparitia spontana a vietii, a pornit de la premisa simplitatii alcatuirii unei bacterii care in anumite conditii de mediu s-ar fi constituit din amino-acizi. Ce nu stia el era faptul ca:
“bacteriile contin mecanisme moleculare complexe, fiecare bacterie fiind mult mai sofisticată decât o uzină auto cu roboţi industriali şi un centru de comandă complex.
Un sistem funcţional care ar fi, evident, o celulă – o structură de o complexitate fantastică.Chiar şi cea mai primitivă celulă este un sistem extrem de complex.
Sir Fred Hoyle, fost astronom şi matematician britanic decorat de Regina Marii Britanii pentru realizările sale, a comentat experimentul Miller-Urey: „Elementele constructive ale proteinelor se pot produce prin mijloace naturale. Însă asta este departe de a dovedi că aşa a apărut viaţa. Nimeni nu a arătat că prin această metodă s-ar putea obţine structurile corecte de amino-acizi, de pildă ordonarea enzimelor...”
“Să ne imaginăm un cimitir de vechituri în care se află, disparate şi amestecate, toate piesele unui avion Boeing 747. Vine o pală de vânt. Care sunt şansele ca acel vânt să ordoneze toate acele piese şi bucăţele într-un Boeing 747, funcţional şi gata de zbor? Atât de mici, încât sunt neglijabile, chiar dacă am avea o tornadă care să treacă printr-un număr infinit de cimitire de piese.” (The Intelligent Universe, 1983, pag. 18-19).
Biologul Jonathan Wells şi matematicianul William Dembski: “cele mai simple forme de viaţă pe care le ştim, celulele procariote (cum ar fi bacteriile, care nu au un nucleu) sunt şi ele însele extrem de complexe. . . Nu există nici o dovadă a unor forme de viaţă mai timpurii şi mai primitive, din care să fi evoluat procariotele.”
Autorii descriu elementele comune dpv al complexitatii intre celulele eucariote (cele mai compexe) si procariotele (cele mai simple):
● Procesarea, stocarea şi accesarea informaţiei.
● Limbaje artificiale şi sisteme de decodare a lor.
● Dispozitive de detecţia, corecţia şi verificarea erorilor, pentru comenzi de calitate.
● Tehnologie digitală de inserare de date.
● Sisteme de transport şi distribuţie.
● Sistem de adresare automată în funcţie de amplasare.
● Procese de asamblare care folosesc construcţii prefabricate şi modulare.
● Instalaţii de producţie robotizată auto-reproductive.
Vedem astfel că celulele sunt mult mai complexe şi mai sofisticate decât îşi închipuia Darwin. Cum ar fi putut pura întâmplare să producă acestea, când ingineria omului nu le poate produce? De fapt, nici măcar un fir de păr uman nu a putut fi reprodus în laborator.
Pe vremea lui Darwin, cercetătorii nu ştiau ce fel sau ce cantitate de informaţii se află în celulă. Darwin a presupus că ar fi vorba de informaţii elementare– câteva instrucţiuni care să-i spună celulei cum să funcţioneze.
Întrucât credea în simplitatea informaţiilor celulare, el a venit cu o teorie numită „pangeneză”, teorie potrivit căreia nişte modificări uriaşe răsăreau din celule la întâmplare – lucru care s-a dovedit ulterior a fi complet fals.
Mai întâi, să vedem ce tip de informaţii se află în nucleul unei celule. Avem acolo un limbaj genetic –înzestrat cu un alfabet digital din patru litere şi chiar cu nişte reguli gramaticale – mult superior oricărui limbaj de calculator conceput vreodată de om. Bill Gates, fondatorul Microsoft, declara că „ADN-ul este asemenea unui program de calculator, dar mult, mult mai avansat decât orice software creat vreodată” (The Road Ahead, 1995, pag. 188).
În interiorul nucleului fiecărei celule umane se află mii de instrucţiuni codificate atent (numite gene) care trebuie traduse, transportate şi reproduse. Cercetătorii au realizat că informaţiile nu sunt alcătuite din materie– nu au masă, lungime sau lăţime– dar că pot fi transportate de către materie. De asemenea, nu s-a demonstrat că informaţiile ar putea apărea sau ar putea fi îmbunătăţite prin mutaţii.
Fiecare moleculă de ADN uman conţine cam trei miliarde de caractere genetice– şi, incredibil, rata de eroare a celulei, după ce toate mecanismele de editare moleculară îşi fac treaba, este de numai o greşeală de copiere (numită mutaţie punctuală) la 10 miliarde de caractere!
După cum explica fizicianul şi chimistul Jonathan Sarfati: „Cantitatea de informaţii care ar putea fi stocată într-un volum punctual de ADN este echivalentă cu conţinutul unui normal de cărţi de 500 de ori mai înalt decât distanţa de la Pământ la Lună, fiecare cu un conţinut diferit. Cu alte cuvinte, dacă credem că noile hard-diskuri de 40 GB reprezintă o tehnologie avansată, un vârf de ADN ar putea conţine de 100 de milioane de ori mai multe informaţii” (DNA: Marvelous Messages or Mostly Mess?, martie 2003, ediţia online).
Oare ar putea evoluţia şi selecţia naturală, fără nici o inteligenţă în spatele lor, să creeze nişte instrucţiuni ADN atât de precise şi sofisticate – inclusiv instinctele, existente la fiecare specie, care le permite vieţuitoarelor să supravieţuiască? Este nevoie de mai mult credinţă pentru a crede că o evoluţie oarbă, întâmplătoare, ar putea crea asemenea informaţii ADN uimitoare, decât pentru a crede că un Creator se află în spatele acestui limbaj de programare extrem de precis!
„Ceea ce cred eu că a făcut materialul ADN”, afirmă Sir Antony Flew din Marea Britanie, care a fost unul dintre cei mai de frunte ateişti din lume, „este că a arătat, prin complexitatea aproape de necrezut a aranjamentelor care sunt necesare pentru a produce [viaţă], că trebuie să fi existat implicată o inteligenţă în a face aceste elemente extraordinar de diverse să funcţioneze împreună.”
„Este vorba de enorma complexitate a numărului de elemente şi de enorma subtilitate a modurilor în care lucrează acestea împreună. Întâlnirea acestor două aspecte la momentul potrivit, întâmplător, este de necrezut. Este vorba de enorma complexitate prin care sunt obţinute rezultatele, ceva ce mie mi s-a părut a fi lucrarea unei inteligenţe” (There Is a God, 2007, pag. 75).
* * *
• Fizica moderna
Fizica cuantica furnizeaza un nou fundament stiintific al existentei, la nivel de realitate, dincolo de intelegerea clasica a lumii materiale, care scapa intelegerii obisnuite referitoare la timp, spatiu, energie si materie.
In cadrul mecanicii cuantice s-a demonstrat ca doua particule aflate la distanta unul de altul, chiar la margini opuse ale universului, interfereaza telepatic prin empatie.
Universul – un intreg inseparabil
Fizicianul francez Alain Aspect a demonstrat prin experiment fenomenul de “inseparabilitate cuantica”, ce are loc intre particule de nivel subatomic. Este o corelare sau legatura care se manifesta intre doua sau mai multe particole, in anumite circumstante, care nu dispare indiferent de marimea distantei dintre ele. Atunci cand se actioneaza asupra uneia dintre particule, efectul asupra celeilalte are loc instantaneu. Experimentul a fost recreat in mai multe laboaratoare din intreaga lume.
Desi oamenii de stiinta nu pot explica inca semnificatia exacta a fenomenului, acesta a avut impact asupra domeniilor filozofiei, stiintei si religiei, fiind o provocare pentru punctele de vedere actuale ale comunitatii stiintifice. Din timpul lui Descartes, Galileo si Newton, punctul de vedere care a dominat stiinta vestica a fost ca Universul este asemenea unei masini uriase, fara scop si constiinta, intregul fiind doar suma tuturor componentelor individuale ( conform mecanicii clasice, newtoniane).
Avand in vedere aceasta relationare care nu tine cont de distanta, se crede ca ar exista factori invizibili, nedescoperiti inca, ce actioneaza in afara spatiului. Mai interesant este ca particulele inseparabile cuantic se recunosc intre ele. Cu alte cuvinte ele nu formeaza perechi inseparabile cu alte particule, manifestand astfel un soi de memorie, sau cel putin o capacitate de recunoastere a particulelor pereche.
Se poate spune ca factorul invizibil din spatele inseparabilitatii cuantice are caracteristici destul asemanatoare cu ceea ce noi numim astazi “constiinta”. Inseparabilitatea cuantica nu este limitata de spatiu si timp, partile mostenind caracteristicile intregului. Se poate concluziona ca ceea ce se intampla intr-un loc afecteaza imediat ceea ce se intampla in alt loc, oricat de indepartat.
Nonlocalitatea ne arata ca exista o relatie intriseca intre obiecte, pe care stiinta moderna nu a descoperit-o. Inseparabilitatea cuantica implica faptul ca universul este un intreg inseparabil, ca lucrurile interactioneaza unele cu altele datorita unor factori inca necunoscuti. (Din lucrarea “Classical Views in Science Challenged – A New World View is Evolving“)
Asadar, aceast experiment demonstreaza faptul ca principiul holistic functioneaza in univers, acesta comportandu-se ca un fel de organism viu.
Din lucrarea “Dincolo de orizont – la limita fizicii” publicata in revista Stiinta si Tehnica:
“Gilles Brassard, impreuna cu echipa sa a demonstrat principiul teleportarii cuantice. Când o particula identica, dintr-un grup de doua particule legate, a întâlnit a treia particula, a doua particula din grupul de doua va primi, prin teleportare, prin legatura duhului, proprietatile noii particule, desi nu a venit în contact cu ea. […]Este adevarat ca fenomenele cuantice implica numai obiecte microscopice, cu toate acestea fenomenele cuantice probeaza existenta unui alt nivel al realitatii, unul care trebuie situat în afara spatiului si timpului, unde nelocalizarea este principala caracteristica. […]Deci avem acum motivatia necesara pentru a introduce un concept credibil în legatura cu existenta lui Dumnezeu, pentru care lumea nu are limitele pe care le percepem noi, conform nivelului nostru de realitate. Si chiar daca fizica cuantica nu ne da înca o dovada suficienta pentru a-I demonstra lui Dumnezeu existenta, este totusi un pas urias care ne îndeparteaza de materialismul stiintific în interiorul caruia nu s-a putut crea un sistem self-consistent, îndreptându-ne în acelasi timp în directia în care ele pot fi obtinute chiar pe o baza stiintifica…”
• Principiul antropic
Are la baza conceptia conform careia universul si legile sale functioneaza intr-un anume reglaj astfel incat sa permita mentinerea vietii.
Mai mulţi cercetători, din diferite domenii, au căutat să dea răspuns unei probleme derivată din întrebarea lui Heidegger: cum se face că existăm? Cum au putut da naştere nişte condiţii presupuse iniţial haotice unui univers atât de omogen şi atât de ordonat la scară mare, aşa cum este universul în care trăim noi astăzi?
[…]
Pământul apare în mod evident ca fiind un loc ideal pentru apariţia vieţii, prin faptul că posedă o cantitate abundentă de apă în stare lichidă.
➤ Distanta fata de Soare
Dacă temperatura de pe Pământ are fi fost fie mai scăzută, ca pe Marte, de exemplu, fie mai ridicată, cum este cazul planetei Mercur, mediul nu ar fi fost propice pentru dezvoltarea şi supravieţuirea diverselor forme de viaţă. Apa fie s-ar fi evaporat, fie ar fi existat doar sub formă de gheaţă. Numai că Pământul este la o distanţă ideală faţă de Soare! Puţin mai aproape de Soare, şi Pământul ar fi fost astăzi un deşert! Puţin mai departe de Soare, şi frumoasa noastră planetă albastră ar fi apărut acum ca un tărâm ostil. Problema este că nici măcar nu ar fi avut cine să-i constate ostilitatea, noi neputând vieţui în condiţiile respective.
➤ Masa Pamantului
Masa Pământului are, de asemenea, o valoare optimă. Dacă Pământul ar fi fost cu 15% mai greu decât cele 5,97×1021 tone, atmosfera terestră ar fi fost cu mult prea densă şi condiţiile de mediu nu ar mai fi permis dezvoltarea proceselor biologice cunoscute azi. Dacă, de asemenea, masa planetei noastre ar fi fost cu 15% mai mică, atmosfera ar fi fost fie prea rarefiată, fie inexistentă (forţa gravitaţională nu ar mai fi fost suficient de puternică pentru a reţine moleculele gazelor care compun atmosfera şi acestea s-ar fi pierdut în spaţiu).
[…]
➤ Probabilitatea ca acestea sa fie rezultatul intamplarii: ZERO !!!
Astrofizicianul Trinh Xuan Thuan, în cartea sa “Melodia secretă” a calculat probabilitatea ca toate aceste condiţii necesare apariţiei şi dezvoltării vieţii (din care noi nu am enumerat decât o infimă parte) să fi fost satisfăcute, în mod întâmplător, simultan […]
Mai multe, citeşte aici:
PRINCIPIUL ANTROPIC – argument pentru Creaţie
• Declaratii ale oamenilor de stiinta, savanti si laureati Nobel
Marii oameni de stiinta au crezut in Dumnezeu, sau au ajuns sa creada in existenta unui Creator, si nu este de mirare, caci studiul acesteia duce la concluzii surprinzatoare, existenta prea multor “coincidente”, deosebita complexitate si perfectiune in felul in care este organizata si alcatuita materia. Posibilitatea ca toate acestea sa fie intamplatoare este, dpv probabilistic, zero.
Ca o ironie, ateii resping pe Dumnezeu folosind asa-zisul argument al stiintei pe care il opun religiei, desi marii inventatori si oameni de stiinta au crezut si cred in existenta Lui.
Sa vedem care este parerea unor importanti oameni de stiinta:
Fizicianul englez, Sir Isaac Newton, cel mai mare si mai influent om de stiinta din istoria omenirii, care inainte de a descoperi Legea atractiei universale, a fost ateu, vazand ca fiecare planeta o atrage pe cea mai mica si nu o lasa sa se departeze, nici sa se sfarame sau sa mearga in neregula in lumea astrelor ceresti, a ajuns la credinta ca Universul trebuie să fi fost creat de Dumnezeu, intrucat nu s-ar fi putut naşte din haos. Dupa aceasta descoperire, a pus aparatele pe masa si a zis:
“Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale !”
Werner von Braun – savant in domeniul ingineriei aerospatiale, cel care a supervizat actiunea primei aselenizari pe Luna:
“Exista unii care pretind ca Universul a evoluat prin procese intamplatoare, dar ce proces intamplator poate produce creierul unui om, sau sistemul ocular omenesc?. . .
A fi fortati sa credem in concluzia ca totul in Univers s-a nascut din intamplare, ar contravine insasi obiectivitatii stiintei.”
Astronomul si fizicianul britanic, SIR JAMES JEANS a declarat concluziile sale: “Totul arata cu forta coplesitoare spre un eveniment definit, sau o serie de evenimente, la o creatiune, care a avut loc într-un timp, sau în timpuri nu îndepartate spre infinit. Universul nu putea sa fi aparut prin schimbari, din ingredientele prezente si nici nu putea sa fi fost totdeauna ce este acum.”
Dupa zeci de ani de cercetari, eminentii savanti JEAN GUITTON si fratii BOGDANOV trag urmatoarele concluzii:
„Intelegem ca universul acesta iluzoriu in analiza si coplesitor in contemplare, este doar unul din darurile facute de Constiinta Cosmica omului, fiindca scopul suprem al creatiei este omul constient, care realizeaza desavarsirea starii de Constiinta Cosmica. Desigur ca sa afirmi ca de fapt Constiinta Cosmica i-a daruit omului chiar mai mult decat universul, nu este o aberatie, ci un adevar, deoarece abia dincolo de marginile universului fizic incepe adevarata imparatie spre care-i chemat omul. Nu spune Mantuitorul ca lumea intreaga este nimic in comparatie cu sufletul lui ?”
ROBERT MILLIKAN, laureat Nobel in Fizica, a declarat:
“Iov a vazut acum mii de ani în urma zadarnicia încercarilor omului marginit de a-l defini pe Dumnezeu, atunci când striga: “Poate omul prin cercetare sa descopere pe Dumnezeu?” De atunci, oameni întelepti au privit totdeauna uimiti la ordinea minunata din natura si si-au recunoscut ignoranta si marginirea lor. Ei s-au multumit sa stea tacuti si respectosi înaintea Lui si sa repete împreuna cu psalmistul:
‘Nebunul zice în inima lui: ‘Nu este Dumnezeu’ . ”
Credinta Marilor Savanti, editat de Walter Howie
(New York, The American Weekly, 1950).
Din cartea:
“50 Laureati Nobel si alti mari oameni de stiinta care cred in Dumnezeu”
CHRISTIAN ANFINSEN, Laureat Nobel in Chimie (pentru lucrarile sale privind ribonucleoza):
“Cred ca doar un idiot poate fi ateu. Trebuie sa admitem ca exista o putere sau forta de nepatruns (incomprehensibila) si o putere de cunoastere si anticipare nelimitata, care a initiat functionarea intregului univers.” (Cosmos, Bios, Theos: Reflectii ale oamenilor de stiinta despre stiinta, Dumnezeu si originile Universului, viata si Homo Sapiens, ed. 1997, 139)
ALBERT EINSTEIN: “Cu cat studiez stiinta, cu atat cred mai mult in Dumnezeu.”
Einstein: “Vreau sa stiu cum a creat Dumnezeu aceasta lume […] restul sunt detalii. ” (The Life and Times, London, Hodder and Stoughton Ltd., 1973)
Einstein: ”Cea mai frumoasa si mai profunda emotie pe care putem sa o experimentam este senzatia misticului. Este samanta tuturor stiintelor adevarate. Cel caruia aceasta emotie ii este straine, cel care nu mai poate suporta sa fie cuprins de veneratie (de uimire), este ca si mort. Acea adanca si emotionala convingere a prezentei unei puternice Ratiuni superioare, care ne este descoperita in Universul incomprehensibil, formeaza ideea mea despre Dumnezeu.” (Einstein, citat in Libby Anfinsen 1995)
Einstein: “Religia mea consta intr-o umila admiratie a Spiritului superior infinit, care se descopera pe Sine in putinul prin care noi, in slabiciunea si intelegerea noastra efemera, putem intelege realitatea.” (Einstein 1936, citat in Dukas and Hoffmann 1979, 66)
Einstein: “Este suficient pentru mine sa contemplu misterul vietii constiente perpetuandu-se de-a lungul eternitatii, ca sa reflectez asupra structurii uimitoare a universului, pe care noi abia il percepem, si ca sa incerc sa inteleg cu umilinta chiar si o particica infinitezimala din inteligenta manifestata in natura. Eu insami nu am nevoie de o definitie mai buna a lui Dumnezeu decat aceasta, si asemenea idei se regasesc in toate religiile ca baza pentru notiunea de divinitate.”
SIR DEREK BARTON, Laureat Nobel in Chimie (contributii la dezvoltarea conceptului conformatiei in chimie):
“Observatiile si experimentele stiintifice sunt atat de minunate incat adevarul pe care il descopera (releva) poate fi in mod sigur acceptat ca o altfel de manifestare a lui Dumnezeu. Dumnezeu ni se releva prin faptul ca ingaduie oamenilor sa descopere adevarul.
Dumnezeu este Adevarul. Nu exista nicio incompatibilitate intre stiinta si religie. Ambele sunt in cautarea aceluiasi adevar. ” (Cosmos, Bios, Theos: Reflectii ale oamenilor de stiinta despre stiinta, Dumnezeu si originile Universului, viata si Homo Sapiens, ed. 1997, 145)”
GUGLIELMO MARCONI, Laureat Nobel in Fizica (inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ):
“Cu cat lucrez mai mult cu puterile din natura, cu atat mai mult simt marinimia fata de om a lui Dumnezeu; cu atat mai mult sunt mai aproape de marele adevar care este acela ca totul este dependent de Eternul Creator; cu atat mai mult simt ca asa-zisa ‘stiinta’ cu care ma ocup nu este altceva decat expresia Vointei Supreme, in scopul de a aduce mai aproape oamenii unii de altii pentru a-i ajuta sa se indrepteze si sa inteleaga mai bine pe ei insisi.” (‘Mio Marito Guglielmo’, ed. 1995, 244)
Intr-o scrisoare catre sotia sa, Maria Cristina (Londra, 17 Mar 1927), Marconi scrie: “Stiu cat de mult iubesti si pretuiesti Natura frumoasa – expresia Vointei lui Dumnezeu – in care se pot regasi valorile eterne ideale: Adevarul, Frumusetea si Binele (si tu detii trei dintre ele).”
“Unitatea armonioasa a cauzelor si legilor alcatuiesc Adevărul; unitatea armonioasa de linii, culori, sunete, idei alcatuiesc Frumusetea, in timp ce armonia emotiilor si vointei alcatuiesc Binele, fiind expresia ultima a Eternului si Supremului Creator, aduce omul spre implinire si ne determina sa cautam perfectiunea absoluta.” (‘Mio Marito Guglielmo’, 1995, 260)
ARTHUR COMPTON, Laureat Nobel in Fizica (descoperirea efectului Compton, studiul razelor X):
Comentând pasajul Genezei din Scriptura:
“Pentru mine credinta începe cu întelegerea ca o inteligenta suprema a adus universul la existenta si l-a creat pe om. Nu este greu pentru mine sa am aceasta credinta, pentru ca este de netagaduit ca acolo unde este un plan, acolo este o inteligenta: un univers ordonat, in derulare, da marturie despre declaratia cea mai impunatoare care a fost rostita vreodata: ‘La început Dumnezeu…’” (Chicago Daily News, 12 April 1936)
ROBERT MILLIKAN, Laureat Nobel in Fizica (specialist în fizica experimentala Laureat Nobel (pentru descoperirea sarcinii electronului si a efectului fotoelectric):
“Ma intristeaza la fel de mult ca si Kelvin ‘sa aud opiniile imature ateiste ale oamenilor care nu au cunoscut niciodata partea mai profunda a existentei.’ De acum inainte imi voi permite sa folosesc cuvantul Dumnezeu, pentru a descrie ceea ce se afla in spatele misterului existentei si caruia ii da sens. Cred ca nu ma veti intelege gresit, atunci cand voi spune ca nu am cunoscut niciodata un cugetator care sa nu creada in Dumnezeu.
Pentru mine este de neconceput că un ateu adevărat ar putea fi un om de ştiinţă.”
(‘A Scientist’s God’, oct 1925)
CHARLES HARD TOWNES, Laureat Nobel in Fizica (lucrari in electronica cuantica, crearea primilor maseri si laseri):
“Cred cu tarie in existenta lui Dumnezeu, pe baza intuitiei, observatiilor, logicii si de asemenea a cunoasterii stiintifice.” (24 mai 2002)
WILLIAM PHILLIPS, Laureat Nobel in Fizica (pentru dezvoltarea metodelor de racire si captare a atomilor cu raze laser):
“Cred in Dumnezeu. De fapt, eu cred intr-un Dumnezeu personal care intervine si interactioneaza cu Creatia Sa. Cred ca observatiile asupra acuratetii Universului fizic si evidentei reglajului fin si de exceptie al conditiilor din Univers pentru dezvoltarea vietii, ne sugereaza ca doar un Creator inteligent este responsabil de aceasta. Cred in Dumnezeu datorita unei credinte personale, credinta ce este compatibila cu ceea ce stiu despre stiinta.” (19 mai 2002)
SIR WILLIAM H. BRAGG, Laureat Nobel in Fizica (pentru studiile lor asupra structurii cristalelor cu raze X):
“Legea lui Hristos si exemplul Sau ne-au aratat ca Dumnezeu este Tatal si noi suntem copiii Sai, o societate in care dragostea guverneaza peste toate.” (‘Omul si stiinta’, Cambridge University Press, 1979)
ARNO PENZIAS, Laureat Nobel in Fizica (pentru descoperirea microundelor cosmice de fond):
Referindu-se la subiectul originii Universului a declarat in New York Times, 12 Mar 1978: “Cele mai bune informatii pe care le avem sunt exact acelea pe care le-as fi predicat daca nu as fi avut la indemana decat Biblia la indemana, incluzand cartile lui Moise si Psalmii”.
Cercetarile lui Penzias in astrofizica, l-au determinat pe acesta sa sustina in 1994 in Bergman: ‘evidenta unui plan a a unei creatii divine.'” (New York Times – 12 martie 1978)
ALEXIS CARREL, Laureat Nobel in Medicina si Fiziologie (fondatorul transplantologiei – transplantul de tesuturi si organe):
“Suntem iubiti de o Fiinta imateriala si atotputernica. Aceasta Fiinta este accesibila celor credinciosi. Trebuie sa-L iubim mai mult decat pe orice fiinta. Si noi de asemenea trebuie sa ne iubim unul pe altul…
Crestinismul ofera omenirii cea mai inalta forma de moralitate….” (‘Reflectii asupra vietii’, 1952)
JOSEPH MURRAY, Laureat Nobel in Medicina si Fiziologie (co-fondatorul transplantologiei):
“Noi lucram cu instrumentele pe care ni le-a dat Dumnezeu… Nu este niciun motiv ca stiinta si religia sa fie antagonice. Amandoua provin din aceeasi sursa, singura sursa adevarata – Creatorul.” (interviu in National Catholic Register, dec. 1996)
SIR JOHN ECCLES, Laureat Nobel in Medicina si Fiziologie (studii in domeniul neurofiziologiei, creierului si psihicului uman, fondatorul electrofiziologiei):
“Exista o providenta divina deasupra evenimentelor materiale ale evolutiei biologice.” (in articolul sau, “Biologia moderna si intoarcerea la credinta in Dumnezeu”, 1984)
WALTER KOHN, Laureat Nobel in Chimie (pentru dezvoltarea teoriei densitatii functionale cu aplicatii in mecanica cuantica):
“Exista parti esentiale din experienta umana asupra carora stiinta nu are nimic de spus in mod intrinsec. Eu le asociez cu acea entitate pe care o numesc Dumnezeu.” (scrisoare catre autor – Tihomir Dimitrov, 23 mai 2002)
Charles DARWIN, fondatorul Teoriei Evolutiei:
“O altă sursă de convingere în existenţa lui Dumnezeu, care are legatura cu raţiunea şi nu cu sentimentele, mi-a lasat impresia ca având mai mare greutate. Aceasta rezultă din marea dificultate sau mai degrabă imposibilitate a putea concepe acest imens şi minunat univers, incluzând omul (cu capacitatea lui de a privi mult înapoi in trecut şi de departe în viitor) ca fiind un rezultat al unei inevitabilitati sau a unei sanse oarbe. Atunci când reflectez astfel, mă simt obligat să caut o Cauză Primordială, având o ratiune inteligentă, într-o oarecare măsură similară cu cea a omului; iar eu merit să fiu considerat un teist” (nota la finalul lucrarii “Originea Speciilor”, 1872, ed. 6)
“Există măreţie în această viziune a vieţii, cu puterile sale, care au fost iniţial respirate de Creator într-una sau mai multe forme; şi că, în timp ce această planetă a evoluat si evolueaza, conform legii gravitatiei, de la forme simple către cele mai frumoase si minunate forme.” (nota la finalul lucrarii “Originea Speciilor”, 1872, ed. 6)
“Imposibilitatea de a concepe ca acest univers măreţ şi minunat, cu sinele nostru conştient, a aparut intamplator, mi se pare argumentul principal pentru existenţa lui Dumnezeu. “ (declaratie facuta in 1879, citat in Bowden 1998, 273)
In 1879, cu trei ani inainte de sfarsitul vietii sale, Darwin a scris: “niciodata nu am fost un ateu, in sensul negarii existentei lui Dumnezeu” (citat in Bowden 1998, 273).
* * *
Francis Bacon, filozof (fondatorul metodei inductive, caracterizată prin folosirea analizei, comparației, observației și experimentului): “Numai o cunoastere superficiala te poate indeparta de religie, cu cat ai cunostinte mai aprofundate, cu atat te apropii mai mult de ea“.
* * *
Einstein:
“Cu cat studiez stiinta, cu atat cred mai mult in Dumnezeu”.
“Ştiinţa fără religie este şchioapă, religia fără ştiinţă este oarbă.”
* * *
• Creatia, marturie vie a existentei lui Dumnezeu
In afara de o intelegere rationala a modului in care este alcatuit Universul, exista si un alt aspect, mai profund, si care tine mai mult de domeniul metafizic, fiind perceput mai mult cu sufletul. Este vorba de doua atribute ale Creatiei: frumusetea si maretia Ei. Vedem Pamantul cu toate frumusetile sale, care uneori ne taie rasuflarea, emotionandu-ne. Nu spun oare acestea nimic despre Cel care le-a creat? Frumusetea, la fel ca si echilibrul proceselor fizice din natura, cu greu poate fi un fenomen aleator si nu urmare a unui proces creator.
Creatia intreaga ne vorbeste despre Dumnezeu: de la ordinea pe care o vedem in natura la delicatetea si gingasia regasita in plante, animale, oameni (doar unii, desigur). La fel, virtutiile umane ne vorbesc despre Dumnezeu (iubirea, nobletea, bunatatea, spiritul de sacrificiu, curajul, omenia, frumusetea), toate acestea marturisesc un Creator.
Cat priveste partile mai putin frumoase pe care le regasim in Creatie, la oameni in special, precum: cruzimea, rautatea, ura, egoismul, razbunarea, invidia, si alte patimi, acestea marturisesc caderea si degradarea omului la care acesta a ajuns prin neascultare (de Creator), fiind consecinte ale caderii, precum si suferinta, boala, moartea, vitregirea intregii naturi.
Omul, prin ceea ce face, atrage cele ce vor veni asupra lui, caci a fost creat ca fiinta libera, dispunand de liber arbitru. Intrebari precum “de ce exista suferinta”, “de ce exista nedreptate”, au ca raspuns, nu inexistenta lui Dumnezeu sau nedreptatea Lui, cum gresit se concluzioneaza in mod superficial, ci este doar rezultatul alegerii noastre, al faptelor noastre (rele), care produc consecinte in virtutea legilor pre-existente.
In Univers nimic nu este fara consecinte, totul are o cauza bine determinata. Exista doua dimensiuni, cea fizica (temporara) si cea spirituala. Gresesc cei care analizeaza viata doar prin prisma dimensiunii ei fizice/materiale, de aceea uneori nu pot fi intelese suferintele si nedreptatile vietii. Efectele actiunilor se extind asupra autorilor lor si dupa incetarea vietii, in dimensiunea ei fizica. Nimic nu se pierde, totul se compenseaza, se plateste si se rasplateste, conform legilor divine.
Omul nu se poate elibera din robia patimilor sale decat cu ajutorul lui Dumnezeu Creatorul, aici intervine credinta, rugaciunea si pocainta (renuntarea la obiceiurile rele, indreptarea). Viata, in dimensiunea ei fizica, este de fapt o lupta pentru mantuire. Mantuirea sufletului este adevaratul scop si sensul vietii umane.
Pentru ca ceea ce se poate cunoaste despre Dumnezeu este cunoscut de catre ei; fiindca Dumnezeu le-a aratat lor.Cele nevazute ale Lui se vad de la facerea lumii, intelegandu-se din fapturi, adica vesnica Lui putere si dumnezeire, asa ca ei sa fie fara cuvant de aparare,
Pentru ca, cunoscand pe Dumnezeu, nu L-au slavit ca pe Dumnezeu, nici nu I-au multumit, ci s-au ratacit in gandurile lor si inima lor cea nesocotita s-a intunecat.
Zicand ca sunt intelepti, au ajuns nebuni.
Apa cea Vie
● 50 Nobel Laureates and Other Great Scientists Who Believe in God
● Inteligenta Materiei – Dumitru Constantin Dulcan
“Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am totul de pierdut.”
Demontare
Clipul cu Einstein:
Demontare
@B.
Acestea sunt sofisme, ideea ramane aceeasi, cine nu crede in Dumnzeu are totul de pierdut (adica sufletul sau), caci Dumnezeu chiar exista, iar sufletul de asemenea (de aceea simtim mustrari de constiint si alte starile sufletesti precum iubirea, ura, dezamagirea, bucuria, tristetea, remuscarea sau multumirea sufleteasca). I-as intreba pe atei cum explica si definesc sufletul, cu toate manifestarile sale, si cum de il ignora…
.
Daca sunt unii care prefera sa creada ca se trag din maimuta, probabil ca au dreptate cel putin partial, inteligenta, cel putin, ramanand la acelasi stadiu. Caci daca acesti sceptici cred ca, printre altele, corpul omenesc in complexitatea extraordinara a organelor si functiilor sale – precum si echilibrul fortelor si fenomenelor din Univers, precum miscarea planetelor (care ce sa vezi, nu cad, ci sunt insurubate in propiria axa (oare de cine)), sau existenta atator legi care guverneaza Universul) – toate acestea sunt … aleatoare, iscate din nimic, fara o cauza – o inteligenta superioara care le-a creat, atunci opinia lor este de-a dreptul fantasmagorica, lipsita de orice sens, si dovedesc prin aceasta ca sunt cu adevarat lipsiti de minte. Cum ai putea crede ca un avion ar putea fi asamblat pana la nivel de piulita, astfel incat toate elementele sa se potriveasca si sa fie si functional, doar prin interventia… vantului stelar si a altor procese fizice din natura, fara un plan bine gandit in prealabil, fara o inteligenta care l-a conceput? Dar corpul omenesc, care e cu mult mai complex?? Este o mare prostie si o nebunie sa crezi ca procese atat de complexe si echilibrate s-au nascut din nimic, fara o predeterminare. Cea mai sugestiva in acest sens este reflectia pe care o face David Raphael Klein cand spune:
“Oricine care contemplează ochiul unei muşte, mecanica degetului omenesc, camuflajul unei molii sau structura oricărei materii din variaţiile în aranjamentul protonilor şi electronilor şi susţine apoi că totul a apărut la întâmplare, datorită unui accident orb, acea persoană crede într-un miracol cu mult mai uluitor decât orice se găseşte în Biblie.”
.
De altfel, autorul acelor cugetari, spre ex. la clipul cu Einstein, spune niste aberatii:
Cum adica intunecat si luminos nu sunt proprietati opuse??? Lumina si intunericul nu sunt diferite? Insasi definitia acestora exprima opusul lor, intunericul este lipsa luminii (vezi si Dex-ul). Existenta luminii nu este un proces subiectiv, empiric, nu depinde (doar) de observator (si sistemul sau nervos), ci este un proces fizic, detectabil si masurabil prin aparate de masura, si GENERAT DE O SURSA DE LUMINA. Unitatile de masura pentru lumina sunt: candelii, care exprima cata lumina este produsa si masurata la sursa de lumina, si lumenii care masoara cantitatea de lumina care cade pe o suprafata standard. Prin urmare, lumina exista ca proces fizic si se poate masura.
Asadar vorbim de existenta unei surse de lumina si de inexistenta ei, ca fenomene opuse, deci alegatia lui Einstein din videoclip-ul respectiv este una cat se poate de corecta.
P.S. Sa mai pomenesc de teoria relativitatii a lui Einstein??
E=mc2, energia inmagazinata de un obiect in repaus este egala cu masa acestuia inmultita cu patratul vitezei luminii (in vid). Sau poate ca nu, lumina fiind dupa autor o notiune pur subiectiva, generata de sistemul nervos al omului, deci si viteza luminii ar fi un parametru la fel de subiectiv… But wait a minute, acest parametru a fost masurat si are o valoare de 299.792.458 m/s, hm… deci nu mi s-a parut, chiar exista…
Exista niste afirmatii in articolul de mai sus care ar avea nevoie de clarificari, din punctul meu de vedere.
Spui ca universul in care traim a fost creat si ca exista o lume spirituala complet distincta de cea materiala. Ceea ce cred ca trebuie lamurit in continuare este pe ce te bazezi cand dai detalii despre “creator” si despre respectiva lume si cum dovedesti adevarul acestor amanunte.
De exemplu, chiar plecand de la premiza ca universul a fost creat, de ce crezi ca exista strict un singur creator? Care este dovada ca exista un singur creator si nu 2 sau 3? Poate ca exista o intreaga echipa de creatori, fiecare ocupandu-se de un anumit aspect. Poate ca nu e vorba de un creator (la masculin), ci de o creatoare.
Fiind vorba de un “creator” care exista in afara lumii materiale pe care noi ca oameni o putem percepe, de unde ai obtinut tu cunostintele despre acest creator? De unde stii ce caracteristici are si care sunt dorintele lui referitoare la oameni?
Spui ca existenta unui creator “ar presupune pentru fiecare sa fie mai atent la faptele sale, sa renunte la compromisuri, la relele obiceiuri. Astfel de ingradiri ar fi incomode, pentru ca cei mai multi doresc sa faca tot ceea ce le place fara a da socoteala nimanui pentru faptele lor si, daca se poate, si fara a avea nicio responsabilitate pentru ele”.
Cum ajungi de la afirmatia “exista un creator” la dovedirea celor de mai sus? De ce crezi ca existenta unui creator duce neaparat la responsabilitatile de care vorbesti? De ce nu ar dori creatorul ca oamenii sa faca “tot ceea ce le place”?
Este evident ca tu sustii adevarul religiei crestine, in varianta ei ortodoxa.
Totusi, crestinismul face mult mai mult decat sa spuna “un creator exista”. Daca religia crestina s-ar limita la aceasta afirmatie, ea nu ar exista practic ca religie distincta.
Crestinismul pretinde ca stie exact cine este acest creator si ce vrea el de la noi,descrie unele fenomene (existenta sufletului nemuritor si a altor planuri de existenta, de exemplu) si afirma existenta unor fiinte ne-umane (sau supra-umane), precum ingerii sau diavolii.
Pentru a demonstra adevarul religiei crestine, cele de mai sus trebuie demonstrate. Prin simpla afirmatie “exista un creator” nu se realizeaza nimic in aceasta directie.
Fiind crestin, presupun ca respingi adevarul celorlalte religii. Pe ce baza faci acest lucru? De ce crezi ca tu ai dreptate, dar un musulman greseste?
O sa raspund maine, iertare, dar n-am prea avut timp si e nevoie de un raspuns ceva mai elaborat.
cat de parsiva tendinta de a da mistifica adevaruri universal recunoscute si dovedite! traim in mileniul trei! s-au acumulat conostinte despre lume atat de multe si de inalienabile incat este pur si simplu ridicol sa incerci macar sa aduci argumente creationiste! in primul rand, unde ar putea exista acea entitate omnipotenta,omniscienta ,a toate stapanitoare numita d/zeu? apoi cine,cand,unde,cum, poate dovedi cineva de azi sau din trecut cu o singura(macar) dovada materiala,palpabila, existenta acelei entitati(fiinte,forte,etc)ce detine calitatea de a supraveghea(dirija,controla) tot ce este materie(vie,moarta indiferent de stare) numita dumnezeu?
@grandpa,
Parsiva este mintea noastra putina care ne spune ca suntem prea destepti pentru a putea fi creati. Desigur, ne-am nascut din spuma marii asa de la sine, si ca din intamplare avem un organism care functioneaza ceas, care ce sa vezi, este extrem de complicat, avem legi ale fizicii, ale matematicii etc. dupa care se guverneaza toata aceasta lume, si care la fel, au aparut asa din neant, intamplator, nu-i asa? Cat de lipsit de minte, ca sa ma exprim eufemistic, poti sa fii ca sa crezi ca toate aceastea au aparut ca din intamplare, fara nicio cauza primordiala, fara niciun plan, fara nicio o inteligenta care sa stea in spate? Cand omul nu poate sa faca nici o cladire cu etaj fara un proiect bine gandit, sa spui ca omul si intreaga lume si intregul Univers au aparut din haos si din intamplare, asta este cu adevarat cea mai ridicola afirmatie.
Inaintea faptei, nu sta gandul? Ce este gandul? Doar un proces fizico-chimic? Ce este constiinta, ce este iubirea, ce este sufletul atunci? Deci daca credem ca suntem suficient de destepti, prin acumularea atator cunostinte, poate reusim sa raspundem la aceste intrebari…
Exista o multime de dovezi, pentru cine are ochi sa vada si urechi sa auda ce se intampla in lumea asta. Exista chiar si cazuri de oameni care au revenit la viata dupa ce au fost morti uneori chiar si mai mult de cateva ore, majoritatea descriu o alta lume, nemateriala.
http://www.agentia.org/anchete/copilul-care-s-a-intors-din-morti-povesteste-cum-e-in-rai-alaturi-de-iisus-8242.html
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/in-moarte-clinica-a-trait-experienta-vietii-un-roman-s-a-intalnit-cu-dumnezeu-in-rai-fostul-ateu-dezvaluie-cum-arata-el-si-ingerii-video-marturie.html
Iar stiinta nu a dat raspuns inca la o multime de intrebari. “Oamenii de stiinta inca nu au gasit un raspuns” – suna cunoscut?
Omul are doar trup, nu are si spirit, suflet? Sau suntem toti un fel de roboti bio?
O dovada palabila este aceea ca tu traiesti, respiri, gandesti.
E ironic ca aduci argumentul cunoasterii stiintifice, pentru ca pe de o parte, cunostintele despre lume si Univers pe care omenirea le detine la ora actuala nu pot demonta cu nimic existenta unui Creator. Mai mult, cu cat ajungi sa cunosti mai mult, la nivel de atomi, de cuanti, lucrurile devin tot mai complicate si de neinteles pentru stiinta actuala (precum se intampla in cercetarea cuantica), care pun si mai mult in incurcatura lumea oamenilor de stiinta. Si pe de alta parte, tocmai cei mai renumiti oameni de stiinta, de la Newton incoace nu sunt atei, ci dimpotriva cred in Creatie. Ca dovada stau declaratiile lor, reiau doar cateva:
– Einstein: “Cu cat studiez stiinta, cu atat cred mai mult in Dumnezeu.”
Era Einstein, cunoscutul geniu al stiintei, un ridicol ? Suntem noi mai destepti decat Einstein? (Daca tot ne bazam pe stiinta, poate ascultam ce are de zis in aceasta privinta, a Creatiei, cel mai mare/cunoscut om de stiinta pe care omenirea l-a avut vreodata.)
– Francis Bacon: “Numai o cunoastere superficiala te poate indeparta de religie, cu cat ai cunostinte mai aprofundate, cu atat te apropii mai mult de ea”
– Charles Townes: “Cred cu tarie in existenta lui Dumnezeu, pe baza intuitiei, observatiilor, logicii si de asemenea a cunoasterii stiintifice.”
– Charles Darwin: “Imposibilitatea de a concepe ca acest univers măreţ şi minunat, cu sinele nostru conştient, a aparut intamplator, mi se pare argumentul principal pentru existenţa lui Dumnezeu.”
– Christian Anfinsen: “Cred ca doar un idiot poate fi ateu. Trebuie sa admitem ca exista o putere sau forta de nepatruns (incomprehensibila) si o putere de cunoastere si anticipare nelimitata, care a initiat functionarea intregului univers”
– David Raphael Klein: “Oricine care contemplează ochiul unei muşte, mecanica degetului omenesc, camuflajul unei molii sau structura oricărei materii din variaţiile în aranjamentul protonilor şi electronilor şi susţine apoi că totul a apărut la întâmplare, datorită unui accident orb, acea persoană crede într-un miracol cu mult mai uluitor decât orice se găseşte în Biblie.”
Imi permit sa revin cu problemele pe care le-am ridicat in postarea din 3 noiembrie. Chiar sunt foarte interesat sa aflu care este pozitia unui crestin.
@Flavius,
Incepusem sa scriu un raspuns, dar nu am apucat sa finalizez, a fost o perioada mai incarcata si nu am avut rabdare, imi cer scuze. E destul de lung acest raspuns, sper sa ai rabdare sa-l citesti, dar n-am putut sa il concentrez mai mult.
In articolul de fata nu am dat detalii despre Creator sau despre lumea spirituala. M-am rezumat strict la creatie (versus evolutie).
Universul a fost creat pe baza unor legi bine definite. Este firesc ca omul – cununa creatiei, sa “functioneze” si el tot dupa niste reguli, pentru ca este parte integranta a acestui Univers si nu face exceptie. Dar intrucat omul a fost creat liber, avand liber arbitru si libertate de actiune, respectarea acestor reguli a fost lasata la latitudinea lui, el putandu-si manifesta propria vointa, insa suferind si urmarile acestor incalcari, caci orice lege care este incalcata are drept consecinta urmari nefaste care se repercuteaza asupra celui care incalca legea. Nimic nu este fara urmari. Aceasta realitate, conform careia orice fapta are consecinte, exista exprimata si in fizica clasica sub forma principiului actiunii si reactiunii (al III-lea al dinamicii).
Pe de alta parte, sistemul juridic omenesc copiaza partial si la o scara mai mica aceste reguli, stabilind pedepse pentru cei care fac faradelegi. Cel care a creat pe om, ca si intregul univers, a avut deci grija sa faca aceste legi cunoscute omului, pentru ca acesta sa cunoasca consecintele incalcarii regulilor/legilor care i-au fost date, pentru a nu intra in suferinta (conform legii entropiei). Nu intamplator omul este dotat cu CONSTIINTA. Legile respective sunt inscrise in constiinta omului, astfel incat el chiar daca nu le constientizeaza rational, la nivel subconstient este capabil sa pereceapa ce este bine si ce nu este bine (sau ii este interzis) sa faca. Asa apare mustrarea constiintei atunci cand omul incalca regulile (face faradelegi). Stiinta nici astazi nu a putut defini CONSTIINTA. Ea este glasul lui Dumnezeu in sufletul omului care il indeamna la respectarea legilor (morale), regulile care ii sunt date pentru a le respecta, este propriul nostru judecator si cea care ne calauzeste.
Gresesc cei care cred intr-un Creator nemanifest, care nu se descopera omului. Orice creator isi iubeste creatia si doreste salvarea ei. Pentru ca omul trebuia sa constientizeze aceste legi, si sa le urmeze, Creatorul, adica Dumnezeu (prin definitie), a avut grija sa le faca cunoscute (si la nivel rational, nu doar in subconstient).
Pentru a putea intelege mai bine, inainte ca omenirea sa fi fost creata (prin protoparintii Adam si Eva, stramosii nostri care au fost primii oameni creati), exista o alta lume, spirituala (in afara Universului acesta fizic pe care il stim), cu fiinte imateriale, cunoscuti sub denumirea de ingeri, care de asemenea au fost creati cu liber arbitru. O parte din acestia, datorita orgoliului/iubirii de sine a unuia dintre ei (Lucifer) s-au razvratit si au fost alungati, devenind vrajmasi ai lui Dumnezeu, Creatorul, si a intregii creatii, si mai tarziu ai omului.
Adam si Eva, primii oameni, au fost creati intr-o lume perfecta, ei nu cunosteau nici boala, nici moartea. Aveau insa si ei o lege care le-a fost data, pe care mai tarziu au incalcat-o (aceea de a nu se hrani din pomul cunoasterii Binelui si Raului) la sfatul unui inger cazut.
16. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: “Din toţi pomii din rai poţi să mănânci,
17. Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit! (Geneza, cap.2)
Astfel a intrat pacatul in lume, iar Adam si Eva au suportat urmarile, au cunoscut moartea si suferinta, fiind pedepsiti pentru neascultare. Acesta a fost pacatul care s-a abatut asupra tuturor oamenilor, ca mostenitori ai lui Adam si Eva. De atunci incoace raul a inaintat, la fel si pervertirea oamenilor, totul ca urmare a neascultarii, a nerespectarii legilor.
Creatorul si-a facut cunoscuta voia Sa prin anumiti oameni (proorocii din vechime), printre care si Moise, celui din urma i s-au lasat cele 10 porunci pentru a fi facute cunoscute omenirii, incepand cu poporul evreu, dar si alte legi (in special poporului evreu, pentru ca erau singurii care Il recunosteau, de la Avraam (“Dumnezeul lui Avraam”), si care nu se inchinau la idoli, adica falsi dumnezei din piatra).
Omului ii este dat sa traiasca vesnic, si nu sa moara. Dar vesnicia sufletului nu este in trup, ci in acea lume spirituala, in care fiecare poate ajunge respectand regulile/legile sau poruncile care ne-au fost date. Viata omului nu este lipsita de sens, nu este intamplatoare, totul are un scop, nu traim doar ca intr-un final sa murim, sa disparem definitiv.
Firea omului este predispusa la incalcarea legii (adica la pacat), caci dupa caderea protoparintilor omul a devenit inrobit de pacat, adica sub influenta ingerilor cazuti. De aceea, singur, fara a cere ajutorul Creatorului si a urma poruncilor Sale, omul nu poate iesi de sub aceasta influenta. Si orice incalcare a legilor care i-au fost date (si sadite in constiinta sa) are drept consecinte suferinta (de orice fel, nu doar cea fizica), si va fi judecat pentru aceste incalcari dupa trecerea sa din aceasta viata.
Daca Creatorul ar lasa oamenii sa faca “tot ceea ce le place”, omenirea s-ar autodistruge. Si fizic, dar mai ales sufleteste. Creatorul doreste mai ales salvarea sufletelor, pentru ca acestea sunt vesnice, fiindca omul nu dispare odata cu moartea trupeasca, intrucat sufletul omului este creat sa fie nemuritor. De altfel, e scris in Evanghelie:
“Pentru ca ce-i va folosi omului, daca va castiga lumea intreaga, iar sufletul sau il va pierde? Sau ce va da omul in schimb pentru sufletul sau?”
Pentru salvarea omenirii, scoaterea omului de sub robia pacatului si iesirea de sub blestemul mostenit de la Adam si Eva, a fost necesar ca cineva sa rascumpere aceste pacate sau incalcari ale legii, si nu a fost un inger, ci Creatorul a trimis pe insasi Fiul Sau, care este fara de pacat, pentru a se intrupa si a se jertfi pentru noi. Prin suferinta Lui nemeritata trebuia sa castige ceva (intrucat, conform legilor, orice suferinta are o cauza, iar daca o suferinta nu este meritata, atunci neaparat exista o rasplata pentru acea suferinta, in compensare), iar aceasta rasplata a fost insasi castigarea mantuirii noastre. Asadar prin Jertfa Lui, Hristos a luat asupra Sa pacatele omenirii (si celor din vechime, inainte de intruparea Sa, care au trait conform legilor date lui Moise, dar si celor din viitor care urmeaza Cuvantul Sau), oferindu-ne posibilitatea mantuirii, ceea ce nu exista pana la momentul Invierii Sale. Este cunoscut ca Mesia (salvatorul omenirii), si a fost profetit de proorocii din istoria poporului iudeu, ca se va naste din fecioara, ca va fi vandut pe 30 de arginti, ca va patimi rastignit si i se va da sa bea otet, ca va fi strapuns cu sulita, si multe altele, toate acestea s-au implinit intocmai.
Din Evanghelia dupa Ioan, cap.3:
“16. Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
17. Caci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca, prin El, lumea.
18. Cel ce crede in El nu este judecat, iar cel ce nu crede a si fost judecat, fiindca nu a crezut in numele Celui Unuia-Nascut, Fiul lui Dumnezeu.
19. Iar aceasta este judecata, ca Lumina a venit in lume si oamenii au iubit intunericul mai mult decat Lumina. Caci faptele lor erau rele.”
[…]
“5. Iisus a raspuns: Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu.
6. Ce este nascut din trup, trup este; si ce este nascut din Duh, duh este.”
Asadar, acesta ar fi raspunsul. Creatorul nu vrea ca oamenii sa faca tot ceea ce le place, pentru ca ceea ce place oamenilor nu este intotdeauna spre binele lor, in general oamenilor le place sa isi hraneasca patimile, iar aceasta duce la moartea sufleteasca si indepartarea de Dumnezeu. Dumnezeu isi iubeste creatia si nu doreste nici suferinta, nici moartea noastra sufleteasca, caci asta se intampla atunci cand omul face ceea ce il taie capul.
Cine a cunoscut pe Dumnezeu in inima sa (prin Harul Sau trimis celor care Ii respecta poruncile), va dori sa se apropie si mai mult de El, intrucat a cunoscut adevarata bucurie. Nu intamplator pustnicii care traiesc cu foarte putina hrana si mai mult in rugaciune si in nevointa, spun ca sunt cu adevarat fericiti, si in general cine duce o viata cumpatata in dragoste fata de Dumnezeu si aproapele simte bucuria prezenta Lui, care nu se compara cu nimic altceva. Suntem raplatiti inca de aici de pe pamant pentru ascultare. Nu exista cale de mijloc, in afara Creatorului nu exista viata, ci doar suferinta. Aparent, sigur, exista o multime de placeri, dar care nu dureaza vesnic. Omului i s-a dat posibilitatea de a-si alege viitorul, depinde de fiecare din noi ce alege.
Aici o sa copiez din raspunsurile pe care l-am dat unui comentator care punea cam aceeasi intrebare (din pacate e cam lung, dar n-am ce sa fac):
*
De unde am obtinut cunostinte despre Creator si care sunt dorintele Lui referitoare la oameni? Pai, El s-a facut cunoscut oamenilor din vechime, prin prooroci, cei prin care graia (Duhul lui) Dumnezeu, precum aflam din istoria poporului evreu descrisa in Vechiul Testament. Iar dupa invierea lui Hristos, prin Sfintii Sai.
Creatorul se descopera creatiei Sale, nu lasa pe om in intunericul nestiintei, iar rasplata pentru ascultare este fericirea pe care omul o simte in inima lui (este Harul lui Dumnezeu care se face manifestat). Este deci ceva care se simte, nu este vorba de o idee sau o credinta goala, ci este si traire, iar aceasta traire o pot simt toti care s-au curatat de pacate (prin Spovedanie) si s-au impartasit cu Sfintele Taine in Biserica ortodoxa, sau urmare a ascultarii poruncilor dumnezeiesti, ori urmare a unor fapte de milostenie. Dumnezeu asadar se face simtit, Ii poti simti prezenta, este o bucurie nespusa (o prefigurare a fericirii de care omul poate avea parte dupa trecerea sa din viata aceasta).
Referitor la numarul creatorilor, este evident ca este un singur Creator (o singura fire), pentru ca nu exista decat o singura sursa, o cauza primordiala din care toate au pornit. Daca ar exista 2 sau mai multi, ne-am putea intreba, care dintre ei a fost primul? Doar Primul ar fi Creatorul, restul ar fi generati din Primul, pentru ca intotdeauna cineva este primul. Creatorul a creat TOTUL (toate cele vazute si nevazute), exista aceleasi legi pentru tot universul, El este atotputernic, este Alpha si Omega, inceputul si sfarsitul (nu pot exista mai multe inceputuri). Deasemenea, El este izvorul iubirii, izvorul vietii (izvorul nu poate fi decat unul singur).
“Eu sunt Alfa si Omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era si Cel ce vine, Atottiitorul.” (Apocalipsa, cap.1, verset 8)
De asemenea, Dumnezeu are existenta in Sine, nu are alt principiu si alt scop. El este principiul existentei, creatorul celor vazute si nevazute (a lumii fizice – vazute, si a celei nevazute), prin vointa Sa. Creatorul ni se descopera ca fiind o singura fiinta in trei Persoane care alcatuiesc Sfanta Treime (Tatal, Fiul care este nascut din Tatal si Sfantul Duh care de la Tatal purcede). El ni s-a revelat printr-o serie de minuni care au avut loc in istorie, precum cele care au avut loc la eliberarea poporului evreu din robia egipteana (fara de care iesirea din robie a evreilor nu ar fi fost posibila.
—————-
Cateva pasaje din Scriptura in care Dumnezeu ni se descopera ca fiind Unul in Treime (in trei ipostasuri):
a) in primul capitolul (Geneza) din Vechiul Testament:
“1. La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul.
2. Si pamantul era netocmit si gol. Intuneric era deasupra adancului si Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3. Si a zis Dumnezeu: “Sa fie lumina! Si a fost lumina.
4. Si a vazut Dumnezeu ca este buna lumina, si a despartit Dumnezeu lumina de intuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziua, iar intunericul l-a numit noapte. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai.
6. Si a zis Dumnezeu: “Sa fie o tarie prin mijlocul apelor si sa desparta ape de ape!” Si a fost asa.
7. A facut Dumnezeu taria si a despartit Dumnezeu apele cele de sub tarie de apele cele de deasupra tariei.
8. Taria a numit-o Dumnezeu cer. Si a vazut Dumnezeu ca este bine. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a doua.
9. Si a zis Dumnezeu: “Sa se adune apele cele de sub cer la un loc si sa se arate uscatul!” Si a fost asa. si s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor si s-a aratat uscatul.
10. Uscatul l-a numit Dumnezeu pamant, iar adunarea apelor a numit-o mari. Si a vazut Dumnezeu ca este bine.
…
26. Si a zis Dumnezeu: “Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra, ca sa stapaneasca pestii marii, pasarile cerului, animalele domestice, toate vietatile ce se tarasc pe pamant si tot pamantul!”
27. Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie.
28. Si Dumnezeu i-a binecuvantat, zicand: “Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l supuneti; si stapaniri peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste toate animalele, peste toate vietatile ce se misca pe pamant si peste tot pamantul!””
*
b) In alt loc din Vechiul Testament, Sfanta Treime s-a aratat dreptului Avraam, in chipul a trei Tineri calatori, la stejarul lui Mamvri:
1. Apoi Domnul S-a aratat iarasi lui Avraam la stejarul Mamvri, intr-o zi pe la amiaza, cand sedea el in usa cortului sau.
2. Atunci ridicandu-si ochii sai, a privit si iata trei Oameni stateau inaintea lui; si cum l-a vazut, a alergat din pragul cortului sau in intampinarea Lor si s-a inchinat pana la pamant.
3. Apoi a zis: “Doamne, de am aflat har inaintea Ta, nu ocoli pe robul Tau!”
(Facerea cap.19)
*
c) – Noul Testament arata ca Dumnezeul unic si vesnic in persoana Fiului Sau, intra in istorie intrupandu-Se in Iisus Hristos. Iisus Hristos nu este un trimis sau un profet, ci Fiul insusi. Toate cele trei Persoane sunt prezente: Tatal, care intareste prin glasul Sau din cer la botezul lui Iisus de catre Ioan Botzatorul:
*
“Iar botezandu-se Iisus, cand iesea din apa, indata cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a vazut pogorandu-se ca un porumbel si venind peste El.
Si iata glas din ceruri zicand: “Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care am binevoit”.
(Evanghelia dupa Matei cap. 3, 16-17)
*
“Trei sunt Care marturisesc in cer : Tatal, Cuvantul si Sfantul Duh, si Acesti Trei Una sunt” (I Ioan V, 7).
*
– Dupa schimbarea la Fata a lui Hristos in prezenta Apostolilor Petru, Iacov si Ioan:
Si s-a facut un nor care ii umbrea, iar un glas din nor a venit zicand: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, pe Acesta sa-L ascultati.” (Evanghelia dupa Matei 17, 5)
*
– “Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu Il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine.” (Evanghelia dupa Ioan, cap.15, vers.26)
– In primul capitol din Evanghelia lui Ioan, Apostolul Domnului scrie astfel despre Hristos, Fiul (ca fiind Cuvantul lui Dumnezeu):
“1. La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul.
2. Acesta era intru inceput la Dumnezeu.
3. Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut.
4. Intru El era viata si viata era lumina oamenilor.
5. Si lumina lumineaza in intuneric si intunericul nu a cuprins-o.”
[…]
14. Si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar.
[…]
17. Pentru ca Legea prin Moise s-a dat, iar harul si adevarul au venit prin Iisus Hristos.
18. Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata; Fiul cel Unul-Nascut, Care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
—————-
In alta ordine de idei, scopul vietii este mantuirea sufletului. Exista si alte dovezi care descriu existenta lui Dumnezeu si a lumii spirituale, precum marturiile celor care au revenit la viata uneori chiar dupa trei zile dupa ce au fost declarati decedati. Majoritatea vorbesc despre o alta lume pe care au perceput-o in tot acel timp. Am raspuns mai sus unui alt comentator, sunt multe marturii, din pacate n-am timp sa le caut, dau doar un link pe care l-am salvat.
http://www.agentia.org/anchete/copilul-care-s-a-intors-din-morti-povesteste-cum-e-in-rai-alaturi-de-iisus-8242.html
Insa sunt si mai multi care au trecut prin experienta mortii clinice, cand descriu ce s-a intamplat in camera de spital unde se vedeau in afara trupului lor si puteau percepe tot ce se intampla in jur, unii au descris un tunel de lumina si fiinte pe care le percepeau (ingeri) etc. Exista deci mult mai multe decat putem vedea si percepe cu simturile noastre trupesti si asta ar trebui sa puna pe ganduri pe oricine care exclude existenta unei alte dimensiuni sau alte lumi (in speta cea spirituala).
omului preistoric, cum i s-a revelat Dumnezeu?…Biblia face referire la acesti oameni din epoca pietrei, a bronzului?
Epoca bronzului timpurie (care urmeaza epocii de piatra) este datata in perioada 3500-2500 i.Hr. si cea propriu-zisa dupa anul 2500 i.Hr.
Cateva repere biblice:
————————-
Potopul lui Noe, spre exemplu, conform calculelor biblice, ar fi avut loc in jurul anului 3300 i.Hr., deci cam la sfarsitul epocii de piatra (despre marele potop se pomeneste in toate marile culturi si in miturile mai multor popoare – la sumerieni apare in Epopeea lui Ghilgames, la maiasi, in mitologia greaca apare ca fiind un potop al lui Zeus impotriva oamenilor Deucalion si sotia sa Pyra).
Perioada primului dintre cei trei patriarhi biblici, Avraam, este datata la 2150 – 2000 i.Hr., deci in epoca de bronz.
Iesirea poporului evreu de sub robia egipteana si cei 40 de ani in exil petrecuti de poporul israelit in timpul lui Moise, s-ar fi petrecut in jurul anului 1250 i.Hr., iar regele David a trait intre anii 1040–970 i.Hr.
————————-
In afara de primii oameni, Adam si Eva, Dumnezeu s-a revelat lui Noe (cand i-a poruncit acestuia sa construiasca arca, inainte de potop), mai tarziu a vorbit lui Avraam (care a trait in perioada epocii de bronz), lui Lot, lui Moise si proorocilor care au urmat. De ce s-a revelat in perioada anterioara potopului) doar lui Noe? Pentru ca acesta era drept si curat inaintea lui Dumnezeu. Dealtfel, vedem ca Dumnezeu s-a revelat celor curati si vrednici, care isi ascultau vocea constiintei (primii facand voia lui Dumnezeu din fire, fara a cunoaste poruncile Sale).
In perioada anterioara marelui potop (dupa Adam si Eva) oamenii s-au inmultit, iar raul s-a raspandit in lume, viciile, desfraul si rautatea, culminand cu amestecarea descendentilor lui Cain (‘ficele oamenilor’) si Set (‘fiii lui Dumnezeu’ numiti astfel pentru ca erau urmasi ai lui Abel, cel binecuvantat de Dumnezeu pentru jertfa placuta adusa lui Dumnezeu si ulterior ucis de fratele sau, Cain), toate acestea precedand potopul care a urmat din cauza inmultirii pacatelor. Din Vechiul Testament Facere (Geneza) cap.6:
As avea o intrebare:
-Cum sunt privite de catre ortodoxism urmatoarele:
-Qigong,
-Exercitiile respitatie si in general
-Artele Martiale Orientale?
@sorin,
Nu stiu sa-ti raspund aici, in orice caz conteaza principiile si spiritualitatea care sta in spatele acestor exercitii sau lupte fizice.
Biserica respinge in general ceea ce tine de ocultism (intrucat aceste practici sunt interzise in Vechiul Testament, si asta datorita faptului ca cel rau (sau ingerii cazuti) cauta prin acestea sa insele pe om). De regula orice tine de ocultism, se desfasoara sub ‘patronajul’ acestor forte ale raului, chiar daca acest lucru nu este sesizat atat de usor de catre oameni, fiind o lucrare de amagire, care ofera o oarecare putere practicantilor, insa aici duhurile necurate pot interveni foarte usor, prin energiile (sau “entitatile”) la care se face apel in cadrul practicilor oculte (si in cazul Qigong, spre exemplu, se lucreaza cu energia vitala Qi), si pe de alta parte acestea preiau deseori elemente din alte religii, majoritatea fiind inspirate de spiritualitatea orientala, in principal din hinduism.
Particularizand, spre exemplu Qigong (disciplinarea fizica, sanatatea, cultivarea armoniei sinelui, integrarea cu natura etc.) se bazeaza, precum vad, pe principiile taoiste (depinde si in ce masura se apeleaza la aceste principii). Taoism-ului imbina religia antica chinezeasca cu operele lui Lao Zi, iar daca ne uitam la felul in care e definita religia antica (traditionala) chineza, in wikipedia gasim scris urmatoarele:
“Religia tradițională chineză este un termen pentru a desemna tradițiile antice animiste și șamanice din China preistorică și antică , tradiți ce se bazează pe mitologia chineză și pe venerarea unor shens (zeități) sau a unor semizei , eroi , strămoși sau dragoni .
Religia tradițională chineză este uneori asociată cu taoismul , deoarece de-a lungul secolelor taoismul a absorbit aceste credințe mitologice autohtone , din care își are și originea . În religia tradițională chineză sunt venerate multe zeități sub numele de shens , zeități ce apar și în taoism , dar sunt venerați și eroii naționali , strămoșii sau alte ființe divine .”
Deci nu e in regula, pentru ca venerarea zeilor este idolatrie (zeitatile sunt in realitate ingeri cazuti, adica demoni (care se substituie acestor zei).
Cat priveste artele martiale, nu stiu care e pozitia Bisericii, nu stiu ce ar putea fi in neregula, e o tehnica de lupta care daca e insusita ar fi bine sa fie folosita doar spre aparare (Aikido ar fi mai potrivita ca si tehnica neofensiva). Hristos ne-a propavaduit insa sa intoarcem si celalalt obraz si sa nu ne impotrivim raului.
Deci daca ar fi folosite, aceste tehnici de lupta ar trebui folosite cel mult pentru aparare, in special a aproapelui nostru, si mai putin pentru noi, daca nu suntem in vreun mare pericol, si fara a utiliza energii oculte (precum Morihei Ueshiba, care ajunsese la un asemenea stadiu de perfectionare incat putea respinge mai multi adversari fara sa faca vreo miscare, si nu doar cu puterea mintii cum spun unii, eu cel putin nu cred asta), deci in caz ca apelam la aceste arte martiale sa uzam doar de puterea noastra fizica si de concentrare, si nu mai mult. Dar repet, este doar o parere personala.
ma refeream la toate cele mentionate, fara chestii spirituale, doar ca exercitiu…oricum ca sa experimentezi spiritualitatea lor trebuie sa traiesti in Asia si sa ai un maestru , in Romania asa ceva nu e posibil…
Este absolut incorecta ideea ca un ateu nu da explicatii si ca lipsa unui d-zeu in viata unui ateu ,nu ar face decat sa-i confrunte cu probleme de constiinta. Orice ateu are constiinta si are frica de efectele de burmerang ale karmei .In mod clar nu stau sa dezbat acest subiect cu “Sorin” …nici macar . Dar este extrem de ofensator acest articol la adresa semenilor , BA CHIAR ARE TENDINTE discriminatorii . Daca un ateu nu are un d-zeu , nu inseamna ca nu are aun “parinte ” …. Am luat acest articol ca drept o gluma si din acest motiv chiar daca este ofensator ,incerc sa ma amuz . Karma mea inca este curata totusi , iar faptele mele si tabloul meu caracteristic o dovedeste in mod clar si palpabil .
@rolland,
Nu doar ca orice ateu are constiinta, dar orice om are constiinta, fiind creatii ale lui Dumnezeu, avem toti trup, suflet, constiinta. Ideea era alta, aceea ca recunosterea existentei Creatorului ar pune probleme de constiinta unuia care nu tine legile dumnezeiesti (sa nu furi, sa nu minti etc.), iar acest lucru este de multe ori un lucru incomod, de aceea unii prefera, ca sa nu isi faca probleme de constiinta, sa afirme ca nu exista Dumnezeu.
Nu inteleg unde anume este ofensator articolul, unde sunt acele tendinte discriminatorii. Pt. afirmatiile gen faptul ca ateii sunt refractari, de cele mai multe ori, la explicatii de ordin metafizic? Exista insa si o precizare ulterioara: “Pentru cei care nu fac parte din aceasta categorie, care sunt sinceri cu ei insisi, deschisi in a cunoaste Adevarul, sunt cateva intrebari la care ar merita sa mediteze…” Asadar ateii nu sunt tratati in articol ca un grup compact (ca sa spui ca e vorba de discriminare), ci se diferentiaza intre ei, unii au deschidere (spre a afla mai multe), altii mai putin, exista si atei de buna credinta care asa au fost educati, samd…
Pt informarea ta, credinta in KARMA arata faptul ca NU esti ateu, intrucat aceasta filozofie este parte din spiritualitatea orientala, pt care Dumnezeu este impersonal, insa ei au pe zei… Buddha pt budisti, iar pt hindusi exista o multime de zeitati. Din definita luata din Dex:
ATÉU, -ÉE, atei, -ee, s. m. și f. Adept al ateismului; persoană care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei divinități.
Asadar ai adoptat filozofia unei spiritualitati pagane, deci nu esti ateu asa incat acest articol nu are a te ofensa. In virtutea acestei filozofii a karmei, probabil ca te vei reincarna intr-un animal sau o planta, sau pe asta nu o stiai?
Amuzant (sau mai degraba trist) este faptul ca inca mai sunt unii care cred ca toata aceasta lume, bazata pe legi foarte complexe, s-a nascut din nimic (adica in fapt mai mare miracol decat existenta unui Creator), si ca au evoluat din maimute. Eu rad de fiecare data cand ma gandesc la asta.
Iar afirmatia “Karma mea inca este curata totusi , iar faptele mele si tabloul meu caracteristic o dovedeste in mod clar si palpabil .“, mi-a oferita un motiv suplimentar de amuzament (sau poate de intristare). Omul greseste aproape in fiecare clipa cu gandurile pe care le are, nedreptatind cu gandul, banuind, suspicionand pe nedrept, judecand, ocarand, delectandu-se cu imagin desfranate etc.). Nu avem cum sa fim curati, ceva tot gresim.
Voi,cei care credeti ca exista un Dumnezeu care nu mai poate de bunatate,v-ati gandit ca este inadmisibila suferinta unor fiinte nevinovate(copii care nu stiu ce-i”liberul arbitru”-o aiureala,sau animale chinuite de sadici imbecili)?Eu unul nu as permite sa se intample,la mine acasa unde sunt stapan,nici o faradelege.Dumnezeu de ce permite?Teoria despre “liberul arbitru” este o fantezie:de ex. un raufacator da buzna la dvs. acasa si isi face de cap;dumneata ce faci?Stai si privesti?Iar citatele din Biblie nu au nici o relevanta pentru ca-i un ghiveci din care citeaza fiecare ce-i convine;in plus,daca erati de alta religie acuma nu va interesa ce scrie in “Cuvantul Domnului”,care mai este si plin de contradictii.Cititi-o si o sa vedeti care sunt alea.
@dan,
Daca gasiti dvs. o contradictie care apare in Sfintele Evanghelii, aratati-o. Eu cred ca nu le-ati citit sau ati interpretat gresit (dvs. sau altii de la care ati luat aceasta idee).
Ref. la liberul arbitru, ce legatura are raufacatorul care intra in casa cu liberul arbitru? Cu ce contrazice existenta liberului arbitru o asemenea intamplare ?
LIBER ARBÍTRU s. m. concepție potrivit căreia omul ar avea libertate nemărginită de a acționa după voința sa.
Atat timp cat poti alege sa privesti si sa nu faci nimic, sau poti alege sa ii dai in cap hotului, adica dispui de libertatea de a actiona conform propriei vointe, inseamna ca AI liber arbitru. Omul poate face ceea ce vrea in orice situatie, de aceea va fi judecat dupa faptele sale, altfel Judecata (divina sau chiar omeneasca) nu ar mai avea niciun sens.
Cat priveste existenta suferintei ca motiv pentru a nu crede in existenta lui Dumnezeu, aceasta este o judecata extrem de SIMPLISTA. Da, la prima vedere lucrurile asa s-ar putea judeca, cum permite Dumnezeu suferinta, mai ales a celor nevinovati. Dar lucrurile sunt cu mult, mult mai complexe decat le vedem noi cu mintea noastra (care, sa recunoastem, este una limitata). Nu degeaba este scris ca inteligenta acestei lumi este nebunie in fata lui Dumnezeu. Judecati intai cauzele. In fizica vedem ca exista principiul actiunii si reactiunii, adica totul se intampla ca urmare a unei actiuni, deci totul are o CAUZA. Nimic nu este intamplator. Dumnezeu nu a creat pe om ca sa sufere. Dimpotriva, i-a dat cele mai bune conditii. Primii oameni, Adam si Eva, la inceput traiau in Rai. Iar Dumnezeu le-a lasat o porunca pe care trebuiau sa o asculte, aceea de a nu gusta din Pomul cunoasterii Binelui si Raului. O singura lege au avut pe care trebuiau sa o implineasca dar au incalcat-o. Stim, precum se intampla si in lumea de azi, chiar si in justitia omeneasca, ca orice incalcare a unei legi are CONSECINTE. Asadar, Adam si Eva au ales sa incalce porunca care le-a fost lasata, caci au fost creati avand liber arbitru, si astfel au atras raul asupra lor prin neascultare, gustand din acel pom al cunoasterii Binelui si Raului. Urmare a fost ca ei au cazut din Har, din Raiul unde Dumnezeu i-a lasat sa traiasca. De atunci au cunoscut suferinta, pana atunci nu exista suferinta, nu exista boala, nu exista moarte. Aceasta a fost o pedeapsa (blestem) pe care ei insisi si l-au atras asupra lor. Si Dumnezeu i-ar fi iertat daca ei si-ar fi recunoscut greseala, dar cand au fost intrebati de Dumnezeu, niciunul nu si-a asumat greseala, ci au dat vina pe altul (Adam pe Eva, si Eva pe sarpe). Deci nu Dumnezeu a creat aceasta lume plina de suferinte, ci omul insusi si-a atras suferinta prin neascultare, prin pacatele pe care le face, prin neascultarea de legile lui Dumnezeu.
Daca eu doresc raul aproapelul meu, daca aleg un mod gresit de vietuire, daca sunt nerecunoscator, invidios, dusmanos, lacom, iubitor de desfranare, necinstit, arogant, viclean etc., cu alte cuvinte daca singur ma pun in slujba raului, rezonand cu acesta, nu e de mirare ca mai devreme sau mai tarziu voi trai consecintele. Aici este foarte inteleapta zicala: bine faci, bine gasesti, rau faci, rau gasesti. Bolile si suferintele sunt consecinte ale faradelegilor, ale pacatelor. Pacatele sunt inclcari ale legilor morale care au fost sadite de Dumnezeu in constiinta noastra. Atunci cand facem rau aproapelui nostru, ne mustra constiinta, nu avem pace, nu avem liniste, si nu intamplator se intampla acesta, constiinta nostru ne judeca, suntem constienti ca am gresit. Nu putem face orice ne trece prin cap fara sa existe niste consecinte pe care sa le suportam, pentru ca lumea este guvernata de legi, nu este o lume haotica, totul are un rost. Daca cineva sufera pe nedrept (boala, necaz, nedreptate) va avea si o rasplata mai devreme sau mai tarziu pentru aceasta in compensatie, exista o dreptate in toate.
Iar omul nu poate spune ca nu cunoaste legile, in primul rand, simte cand face un rau, caci il judeca constiinta, si in afara de asta Dumnezeu ne-a lasat in mod direct legi (cele 10 porunci si mai tarziu si altele, in Noul Testament) pe care sa le cunoastem si sa le tinem. De la caderea din Rai a protoparintilor nostri Adam si Eva, omul a fost inrobit de rau, a devenit inclinat spre pacat si slab in fata ispitelor, incapabil sa se mantuiasca, sa se salveze, si prin urmare dupa moarte avand parte de suferinta vesnica. Dumnezeu insa a cunoascut aceasta slabiciune a omului si El nu este numai drept, ci mai ales milostiv cu creatia Sa.
“Că milă voiesc, şi nu jertfă, şi cunoaşterea lui Dumnezeu mai mult decât arderile de tot.” (Vechiul Testeamen, Osea cap.6, vers.6)
Pentru aceasta, Dumnezeu (cel despre care ateii spun ca, daca ar exista, este unul nedrept sau nemilostiv) a facut pentru noi cea mai mare fapta de iubire si de milostivire pe care ar fi putut sa o faca, pentru a scapa pe om din aceasta situatie fara iesire, pentru a ne da sansa de a ne salva, scapandu-ne de blestemul mostenit de la Adam si Eva. El A trimis pe UNICUL Sau Fiu sa se jertfeasca, sa moara si sa sufere pentru noi (cu totul nevinovat), si sa ia astfel asupra Sa pacatele omenirii. Ce dovada mai mare de iubire a lui Dumnezeu pentru oameni? Insa pentru mantuirea sa, omul trebuie sa faca si el eforturi. Pentru ca trebuie sa se elibereze de pacat, de ispite, el se poate mantui prin ascultare de porunci, in special aceea de a iubi de ceilalti si celelalte porunci din Noul Testament. Hristos ne-a spus ca pentru a ne mantui trebuie sa ne asumam crucea care ne-a fost data, ne-a spus sa Ii urmam Lui (“Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie. Ca cine va voi sa-si scape sufletul il va pierde; iar cine isi va pierde sufletul pentru Mine il va afla. Pentru ca ce-i va folosi omului, daca va castiga lumea intreaga, iar sufletul sau il va pierde?“).
Nu traind in placeri si facandu-ne toate poftele ne putem mantui, ci prin ascultare de porunci, uneori chiar jertfa si suferinta. Suferinta, asadar are un sens, prin aceasta spalam niste greseli sau pacate ale trecutului, ne ajuta sa ne mantuim.
Legat de suferinta celor inocenti, a copiilor: si ei se supun legilor, ei sufera pentru pacatele parintilor, ale inaintasilor. Am mai raspuns undeva pe aceasta tema, citez:
Inainte de a ne gandi ca Dumnezeu este nedrept, pt ca cei nevinovati sufera, sa ne amintim ca si Fiul lui Dumnezeu a patimit si a murit si inviat pentru a ne salva pe noi, cu totul nevinovat fiind. Asadar legat de suferinta noastra, si cat de nedreapta si nemeritata este aceasta, sa citez o alta vorba: “it’s not over, till it’s over”. Sa judecam deci in contextul in care viata noastra pamanteasca este scurta, iar linia nu se trage aici, ci dincolo, acolo unde este viata cea adevarata, desi in cele mai multe cazuri Dumnezeu rasplateste inca de aici de pe pamant suferintele sau faptele bune (sau rele) ale oamenilor.
Chiar daca citatele din Biblie nu au pt dvs. relevanta, o sa citez si in incheiere un fragement (relevant) din Cuvantul Domnului:
“Si daca aude cineva cuvintele Mele si nu le pazeste, nu Eu il judec; caci n-am venit ca sa judec lumea ci ca sa mantuiesc lumea.” (Ioan, 12:47)
“[…] iar cel ce va rabda pana in sfarsit, acela se va mantui.” (Matei, 10:22)
—————
P.S. “Iar citatele din Biblie nu au nici o relevanta pentru ca-i un ghiveci din care citeaza fiecare ce-i convine” – nu e un ghiveci, ci toate cate sunt scrise reprezinta fapte si adevaruri, care nu se contrazic intre ele, ci se completeaza. Fiecare da citate potrivite interbarilor si contextului, deci care au legatura cu subiectul discutiei.
P.P.S. Daca eram de alta religie nu ma gaseam in adevar, caci crestinismul este mai mult decat o religie oarecare (o credinta in falsi dumnezei), ci este unica credinta in Dumnezeu cel Adevarat.
Nu are rost sa polemizam la infinit,va cer scuze pentru timpul rapit dar meditati la doua chestiuni:1)statele ortodoxe sunt cele mai inapoiate state europene(Grecia,Bulgaria,Romania);2)studiile psihologilor indica faptul ca ateii sunt mai inteligenti…Nu astept raspuns pentru ca ne pierdem vremea reciproc.
@dan,
Cand nu poti veni cu argumente, fireste ca “nu are rost” polemica.
Statele ortodoxe au fost cele mai oropsite dpv politic si prin urmare si economic prin regimurile comuniste (atee) care s-au instalat in Rusia prin revolutie, si apoi in restul Europei de Est unde au fost impuse. Nu religia nu a fost cea care a impiedicat dezvoltarea economica, dimpotriva s-ar putea spune, judecand dupa acelasi criteriu, ca ateismul (impus) mai degraba a fost punctul comun al acestei zone defavorizate. Dealtfel, in perioada interbelica, tara noastra avea o economie si o dezvoltare culturala infloritoare, leul romanesc era atunci o moneda de referinta in Europa.
Studiile psihologilor atei… Atat de inteligenti sunt ateii ca nu pot vedea padurea de copaci si inca isi inchipuie ca tot acest Univers (hiper)organizat s-a nascut din nimic, in mod cu totul si cu totul intamplator. E jenant.
Newton, cel mai mare fizician L-a descoperit pe Dumnezeu prin stiinta (cercetare). Einstein credea in Creatie si in Creator. Nu este el considerat oare cel mai inteligent, un nume de referinta in ale intelighentei umane?
“Cu cat studiez stiinta, cu atat cred mai mult in Dumnezeu.”
“Vreau sa stiu cum a creat Dumnezeu aceasta lume […] restul sunt detalii. ”
(Albert Einstein)
etc. etc.
Pentru cei interesati va propun aceasta dezbatere Stiinta Il Respinge pe Dumnezeu? O gasiti pe Youtube sau aici https://www.youtube.com/watch?v=6xU6ckzbpL8
vb cu niste atei si sustin ca A FOST CREAT TOTUL din ceva,dar nu este necesar ca un zeu sa in care sa ghideze.SI TOT IMI ZICE SA CITESC CARTEA ACEASTA:Ceasornicarul orb de Dawkins.cica explica foarte bine leg dintre creatie si evolutie nefiind una haotica.STITI CE NEAJUNSURI ARE???SAU AR AVEA
N-am publicat link-ul, pt ca pagina respectiva contine blasfemii. N-am inteles care ar fi contradictiile despre care s-ar fi vorbit acolo. In afara de batjocora la adresa crestinismului, n-am citit nimic concret pe acea pagina, referitor la vreo contradictie din Bibile, pe care sa o pot comenta.
@ dan,
N-am citit-o. In orice caz, notiuni de genul “a fost creat”, asa impersonal, sunt absurde. A fost creat de cine? Asa de la sine? Nu au cum sa existe procese care sa nu fi fost inainte determinate de cineva, de o inteligenta. Procese inteligente nu se pot produce DE LA SINE, ci ele sunt produse, determinate de cineva anume. Este o regula de baza a fizicii, nu exista reactiune fara actiune, adica fara o forta (inteligenta) care sa actioneze, sa determine o anumita reactie sau un anumit proces. Argumentele tip haosul “inteligent” sau abstractiuni de genul ‘totul s-a creat de la sine’, sunt pur si simplu absurde, ca sa il citez pe laureatul Nobel, fizicanul Arthur Compton, “acolo unde este un plan, acolo este o inteligenta“. Si inteligenta nu poate exista fara sa existe viata care sa o sustina, asadar nu putem vorbi de inteligenta, fara sa fie vorba de o fiinta, de o constiinta inainte de toate.
sau altceva ce nu inteleg la ei de unde pana unde au ajuns ei la interpretarea aceasta:„Pentru ca unor crestini le place sa se planga de asa-zisa scoatere din context a unor versete, prezentam din seria “Citate scoase din context de catre scriitorii biblici” primul verset:
Matei 1:22 Toate acestea s-au întâmplat ca să se împlinească ceea ce a spus Domnul prin profetul care zice: 23 „Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naşte un Fiu şi Îi vor pune numele Emanuel“, nume care, tradus, înseamnă „Dumnezeu este cu noi“.
Lasand la o parte faptul ca “profetia” nici nu s-a implinit astfel (nu i-au pus numele de Emanuel), contextul citatului exclude o implinire in persoana Mariei si a lui Isus. Isaia spune despre copil ca “înainte de a şti copilul cum să respingă răul şi să aleagă binele”, regatul Aramului (capitala Damasc, deci probabil Siria) si regatul Israelului (cu capitala Samaria) vor fi distruse – Isa 7:1,16. Isus nu stia sa deosebeasca binele de rau? Cand au fost distruse regatele Siriei si Israelului inainte ca Isus sa fi stiut sa deosebeasca binele de rau? Inainte de varsta de 12 ani?
Contextul dezvaluie in continuare ca de fapt virgina care trebuia sa nasca era nevasta lui Isaia:
Isaia 8:3 M-am apropiat apoi de profetesă; ea a a rămas însărcinată şi a născut un fiu. Domnul mi-a zis: „Pune-i numele Maher-şalal-haş-baz. 4 Înainte să ştie copilul să zică: «Tatăl meu!» şi «Mama mea!», bogăţia Damascului (capitala Siriei) şi prada din Samaria (capitala Israelului) vor fi luate de împăratul Asiriei.“
Matei deci pur si simplu scoate Isaia 7:14 din context, profetia despre nasterea lui Isus dintr-o virgina e o minciuna.”ADICA pana la urma urmei foc fara scantei nu se scoate.
si ultimul lucru cu care va mai necajesc este pana la urma au existat dinozauri????ceea ce au descoperit ei fosile sunt existente sau ei pretind ca sunt existente???
@dan,
In Scriptura se spune ca Dumnezeu a facut lumea in 6 zile, insa nu trebuie sa intelegem neaparat ca fiind zile pamantesti, caci zilele pamantesti le consideram de 24 ore, dupa ciclul Soarelui, ori luminatorii nici nu existau cand a fost creat Pamantul, abia in a treia zi au fost creati:
“5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziua, iar intunericul l-a numit noapte. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai.
6. Si a zis Dumnezeu: “Sa fie o tarie prin mijlocul apelor si sa desparta ape de ape!” Si a fost asa.
7. A facut Dumnezeu taria si a despartit Dumnezeu apele cele de sub tarie de apele cele de deasupra tariei.
8. Taria a numit-o Dumnezeu cer. Si a vazut Dumnezeu ca este bine. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a doua.
9. Si a zis Dumnezeu: “Sa se adune apele cele de sub cer la un loc si sa se arate uscatul!” Si a fost asa. si s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor si s-a aratat uscatul.
10. Uscatul l-a numit Dumnezeu pamant, iar adunarea apelor a numit-o mari. Si a vazut Dumnezeu ca este bine.
11. Apoi a zis Dumnezeu: “Sa dea pamantul din sine verdeata: iarba, cu samanta intr-insa, dupa felul si asemanarea ei, si pomi roditori, care sa dea rod cu samanta in sine, dupa fel, pe pamant!” Si a fost asa.
12. Pamantul a dat din sine verdeata: iarba, care face samanta, dupa felul si dupa asemanarea ei, si pomi roditori, cu samanta, dupa fel, pe pamant. Si a vazut Dumnezeu ca este bine.
13. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a treia.
14. Si a zis Dumnezeu: “Sa fie luminatori pe taria cerului, ca sa lumineze pe pamant, sa desparta ziua de noapte si sa fie semne ca sa deosebeasca anotimpurile, zilele si anii,
15. Si sa slujeasca drept luminatori pe taria cerului, ca sa lumineze pamantul. Si a fost asa.
16. A facut Dumnezeu cei doi luminatori mari: luminatorul cel mai mare pentru carmuirea zilei si luminatorul cel mai mic pentru carmuirea noptii, si stelele.
17. Si le-a pus Dumnezeu pe taria cerului, ca sa lumineze pamantul,
18. Sa carmuiasca ziua si noaptea si sa desparta lumina de intuneric. Si a vazut Dumnezeu ca este bine.
19. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a patra.” (Geneza, cap.1)
Asadar Pamantul poate avea o vechime mai mare, iar zilele despre care e vorba in Geneza unii spun ca se refera la o numerotare, pentru a se evidentia faptul ca totul s-a facut in etape (sapte etape, a 7-a fiind cea in care Dumnezeu S-a odihnit), si pentru ca noi sa putem cunoaste ordinea in care au fost facute toate.
Teoria Big-Bangului este asa cum se si spune… doar o teorie, una pe care ateii o folosesc pentru a-si explica aparitia Universului. Insa mai nou, se pare ca incepe sa fie contrazisa de lumea stiintifica.
http://www.realitatea.net/descoperire-uimitoare-in-spa-iu-teoria-big-bang-anulata-einstein-s-a-in-elat_1319608.html
Cat priveste datarea vechimii materialelor se face, in principal prin tehnica masurarii carbonului radioactiv, carbon-14 (C-14), desi alte studii au descoperit ca nu ar fi atat de exacta (erori de vechime de pana la zeci de mii de ani). Mai detaliat, gasesti in acest articol:
http://www.descopera.ro/stiinta/3652361-radiocarbonul-c14-mit-si-controverse.
Referitor la animalele de pe alte continente… e posibil ca separarea continentelor din unicul continent existent la inceput (Pangeea) sa fi fost accelerata dupa zilele Potopului si sa fi existat in acele timpuri (inca) punti de legatura intre continente. Mai exista si polul nord ca punct de trecere intre continente (mai putin Australia), deasemenea erau ambarcatiuni prin care se putea face deplasarea intre continente (in care animale si pasari puteau fi transportate, pt manifere in stadiul de pui, nu la maturitate).
In Scriptura, in Vechiul Testament se face o referire la impartirea pamantului, ceea ce poate semnifica faptul ca separarea (deplina a) continentelor s-a facut dupa Potop, in zilele lui Peleg, nu (doar) evenimentul Turnului Babel, cand Dumnezeu a incurcat limbile poporului si s-au nascut limbile si natiile… Fii lui Noe au fost Sem, Ham si Iafet. In cap.10 din Facere scrie urmatoarele, prezentandu-se urmasii lui Noe:
”
22. Fiii lui Sem au fost: Elam, Asur, Arfaxad, Lud si Aram.
23. Iar fiii lui Aram au fost: Ut, Hul, Gheter si Mas.
24. Lui Arfaxad i s-a nascut Cainan; lui Cainan i s-a nascut Selah; lui Selah i s-a nascut Eber;
25. Iar lui Eber i s-au nascut doi fii: numele unuia era Peleg, pentru ca in zilele lui s-a impartit pamantul, si numele fratelui sau era Ioctan.
[…]
31. Acestia sunt fiii lui Sem dupa familii, dupa limba, dupa tari si dupa natii.
32. Acestea sunt neamurile, care se trag din fiii lui Noe, dupa familii si dupa natii, si dintr-insii s-au raspandit popoarele pe pamant dupa potop.”
(Geneza, cap.10)
Se pare ca da, unii chiar mai actuali decat cei de acum… milioane de ani. Au fost gasite schelete de o datare ceva mai recenta, avand o vechime de cateva mii de ani (nu mai stiu unde am citit recent despre aceasta descoperire), oricum aceste animale au trait pe pamant inainte de Potop. Uite aici schelete de dinozauri descoperite intr-un sit arheologic:
https://www.youtube.com/watch?v=Uno5STgzLAw
Iti recomand sa citesti si acest articol:
http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/2237-dinozaurii-si-biblia
Iisus este Dumnezeu, parte a Sfintei Treimi. A fost deci martor in Cer, nu pe Pamant, in masura in care Dumnezeu pe toate le stie si nimic din ce se intampla nu are loc fara sa fie ingaduit de El. Sa vedem ce scrie in Scriptura (Geneza, cap.6):
“5. Vazand insa Domnul Dumnezeu ca rautatea oamenilor s-a marit pe pamant si ca toate cugetele si dorintele inimii lor sunt indreptate la rau in toate zilele,
6. I-a parut rau si s-a cait Dumnezeu ca a facut pe om pe pamant.
7. Si a zis Domnul: “Pierde-voi de pe fata pamantului pe omul pe care l-am facut! De la om pana la dobitoc si de la taratoare pana la pasarile cerului, tot voi pierde, caci Imi pare rau ca le-am facut”.
8. Noe insa a aflat har inaintea Domnului Dumnezeu.
9. Iata viata lui Noe: Noe era om drept si neprihanit intre oamenii timpului sau si mergea pe calea Domnului.
10. Si i s-au nascut lui Noe trei fii: Sem, Ham si Iafet.
11. Pamantul insa se stricase inaintea fetei lui Dumnezeu si se umpluse pamantul de silnicii.
12. Si a cautat Domnul Dumnezeu spre pamant si iata era stricat, caci tot trupul se abatuse de la calea sa pe pamant.
13. Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Noe: “Sosit-a inaintea fetei Mele sfarsitul a tot omul, caci s-a umplut pamantul de nedreptatile lor, si iata Eu ii voi pierde de pe pamant.”
Asadar, in acele vremuri se inmultise in asa hal rautatea, inca pamantul era plin de silnicii si toti oamenii se indepartasera de Dumnezeu, textul dezvaluie clar acest lucru: pamantul “era stricat, caci, TOT TRUPUL se abatuse de la calea sa”. Noe ramasese singurul drept, de aceea Dumnezeu L-a salvat doar pe el si familia lui. Ce spui, referitor la un om drept pe care Dumnezeu il gaseste in cetate pentru care nu va distruge acea cetate (asezare), de asta a fost vorba dupa Potop, in vremea lui Avraam, la distrugerea Sodomei si Gomorei, insa era vorba de 10 drepti, nu de unul singur:
“22. De acolo doi din Oamenii aceia, plecand, S-au indreptat spre Sodoma, in vreme ce Avraam statea inca inaintea Domnului.
23. Si apropiindu-se Avraam, a zis: “Pierde-vei, oare, pe cel drept ca si pe cel pacatos, incat sa se intample celui drept ce se intampla celui nelegiuit?
[…]
32. Si a mai zis Avraam: “Sa nu se manie Stapanul meu de voi mai grai inca o data: Dar de se vor gasi acolo numai zece drepti?” Iar Domnul i-a zis: “Pentru cei zece nu o voi pierde”.
33. Si terminand Domnul de a mai grai cu Avraam; S-a dus, iar Avraam s-a intors la locul sau.”
Deci nu era suficient un singur drept, asa incat nu exista contrazicere in cuvantul Domnului. Bebelusii care se nasteau nu mai aveau de la cine sa invete faptele bune, ei erau sortiti acelorasi rautati, ca ale parintilor, nu aveau cale de indreptare. Si referitor la:
Faptul ca Dumnezu a permis ca acei oameni, care erau pagani, sa fie ucisi, se datoreaza (in mod paradoxal) tot iubirii lui Dumnezeu, pentru ca mai importanta decat viata omului pe pamant, care dureaza doar cateva zeci de ani, raportat la vesnicie, este sufletul omului. Cei care faceau mari faradelegi, precum cei din Sodoma si Gomora, sau cei dinainte de Potop – prin rautatile, crimele si violurile pe care le faceau, sau popoarele acestea pagane precum filistenii (care se inchinau la idoli), pentru pacatele lor aveau sufletele inrobite de cel rau si dupa moarte erau sortite sa ajunga in iad. Dumnezeu le-a scurtat zilele pentru a-i opri sa savarseasca si alte pacate, pe care le-ar fi facut daca ar mai fi trait, si prin aceasta, pentru a evita o cadere si mai mare a lor (in iadul cel mai adanc). In general, din ce am inteles si eu citind pe Parinti, cand omul nu are de gand sa se indrepteze si nu mai sunt sanse pentru el sa se schimbe in bine, Dumnezeu ii scurteaza zilele pentru a-l salva si alte pacate pe care le-ar face, fara a se pocai. Asadar nu moartea trupeasca este masura iubirii lui Dumnezeu, ci salvarea sufletului nostru in vesnicie.
Multumesc mult de tot
‘God particle’ teaches that Universe should have ceased to exist
BOSONUL HIGGS sau “particula lui Dumnezeu” INFIRMA TEORIA BIG BANG
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/06/24/bosonul-higgs-sau-particula-lui-dumnezeu-infirma-teoria-big-bang/
@dan,
Da, pai atunci explica cu atat mai mult (posibil sa faca parte dintre aceia).
O sa postez, dar sa mai treaca ceva timp.
ok
http://www.apaceavie.ro/experienta-de-dupa-moarte-a-unui-tanar-din-rusia
http://goo.gl/0LWzft
Da, bun articol! O sa il preiau si eu zilele urmatoare.
uitati un alt articol bun ,nu numai bun cu foarte bun 😉 http://avereabisericii.ro/dovezi-ale-existentei-lui-dumnezeu-si-adevarul-ortodoxiei/
un a doilea
http://avereabisericii.ro/creationism-intelligent-design-evolutionism-conflicte-si-confuzii-i/
http://avereabisericii.ro/creationism-intelligent-design-evolutionism-conflicte-si-confuzii-ii/
Multumesc!
iar va stresez din nou si iar am dat peste un „dracusor si mai mare” :))
…. si indraznesc iar sa va intreb …care este legatura dintre zalmoxe si Domnul nostru Iisus Hristos…ma refer la Predica de pe munte a lui Dumnezeu si acele „legi ale lui zalmoxe ”(mai exact a postat cineva acest comentariu la video cu pr staniloae -esenta crestinismului:„Daca vrei sa te convingi, intra pe Google la HERTO VALUS si citeste un mesaj antic, care cuprinde invataturile preotilor lui Zamolxe catre popor, cunoscut inca din 683 i.e.n si compara cu “predica de pe munte” din Matei 5:3-10 spusa de plagiatorul vostru isus, in anul 30 e.n, la 700 de ani distanta in tmp. In Matei 22:39 se scrie: “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insusi.” Asta este socotita de popii vicleni, mirsavi si speculanti ca “regula de aur.” Dar, aceasta spusa a lui din biblie, isus plagiatorul a FURAT-O de la moise bîlbîitu’. In levitic 19:18 se scrie: “Sa nu te razbuni cu mina ta si sa nu ai ura asupra fiilor poporului tau, Ci SA IUBESTI PE APROAPELE TAU CA PE TINE INSUTI.” De fapt, isus N-A spus nimic, prin biblie, lui doar i sa pus in gura ca ar fi spus ce se scrie prin biblie, de catre imparatii Flavieni din clanul Calpurnius Piso din Roma, cei care au TICLUIT noul testament.”……..stiu ca este scris cu intenti rele dar as dori si eu o „lumina” in acest caz,desigur cand aveti timp…………am cautat si eu legile lu zalmoxe dar nu sunt scrise fericit cel…. si pur si simplu vorbeste despre a iubesti aproaple iubirea universala etc(aici legile lui zalmoxe :http://iokronos.wordpress.com/herto-valus-cartea-secreta-a-vietii-legile-lui-zamolxis/)………..deci este vreo legatura nu este care cum sta treaba cu aceste legii??????????????….
😀
acest articol dupa cum se vede este inspirat din niste carti(autori sunt paradoxal evrei) si intreb de ce un evreu ar nega personalitatea lui Moise si ca el ar FI copiat decalogu dupa ceva egiptean ,document sau ce o fi ala(ma refer la acest articol„http://klaudyu1.wordpress.com/2011/08/22/moise/” si aici un fragment din articol„ Cele 10 porunci ale lui Moise sunt copiate din Cartea egipteană a morţilor, pe care Akhenaton o ştia cu siguranţă din perioada în care a fost preot la Heliopolis. Moise a avut trei soţii: o necunoscută din Kuş (Nubia / Sudan), regina etiopiană Adonith şi madianita Zipporah. Akhenaton a avut cel puţin trei soţii: Nefertiti (marea regină), Kiya (o prinţesă mitanniană) şi o a treia, rămasă necunoscută (sora lui Akhenaton şi mama lui Tutankhamon). În Talmud, Moise a fost nevoit să părăsească tronul Etiopiei şi să fugă din ţară. Akhenaton a fost nevoit să părăsească tronul Egiptului şi să fugă din ţară. Manethon, Apion, Chaereman şi Lysimachus îl considerau pe Moise egiptean, iar în Biblie e israelit adoptat de egipteni. Akhenaton a fost egiptean cu sânge israelit. Lucru confirmat şi de experimentul profesorului doctor Milan ”
sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fklaudyu1.wordpress.com%2F2011%2F08%2F22%2Fmoise%2F&ei=jlmpVJ3WJsGrUf61hJgL&usg=AFQjCNFbYiPYLh2vJ2ZSW4MwV6L6MlgDzA&sig2=EhH93IZRxKCvN_AqPlGDAQ&bvm=bv.82001339,d.d24 (daca nici acum nu merge sa dau copy paste EL SE gaseste cu numele de „Moise-conceptii anticonceptii”
adica Moise -Conceptii anticonceptionale….si va mai pun si a 3 intrebare exista carti in lb romana despre Moise?adica cu subiect asemanator cu cel din articol ,dar din perspectiva ortodoxa? 😀
si care este treaba cu Ahenaton si Moise ?si iertati-ma… că ca mine nu ati mai intalnit :)))sa va sacaie atata…..dar chiar ma framanta anumite lucruri sa le stiu si la randul meu sa le zic si eu la alti care trec prin acestea….si va multumesc pt rabdarea si disponibilitatea pe care mi-ati acordato dea lungul timpului si pentru lamurire date si sper si nadajduiesc sa nu va pierdeti rabdarea cu mine :))
O sa raspund zilele astea. (Am comasat intrebarile, ca sa fie mai simplu de urmarit).
ok .cand aveti timp .
@dan,
Iertare pt raspunsul intarziat, dar n-am reusit sa fac asta, pt. ca au intervenit altele si am tot amanat. Am facut-o acum, sper macar sa fie de folos. Am postat in alta parte raspunsul (de fapt doua separate, pe fiecare subiect in parte). Vezi aici:
http://www.apaceavie.ro/secte-si-erezii_/#comment-1030
nu este nicio problema ….multumesc mult. 😀
acum dupa ce am citit despre necazuri va mai adresez o intrebare.am inteles foarte bine de ce Dumnezeu ne da necazuri si ispite ca sunt cu adevarat date din dragostea Sa sa ne trezeasca sa ne vindece sa ne netezeasca inima sa ne indrepte etc…si pricina acestora suntem chiar El doar ni le ingaduie….dar nu inteleg de ce El da necazuri si la atei?la necredinciosi?ei daca nu cred deloc mai mult ii indeaparteaza de El ,nici cum sa ii apropie.de ex:Stephen Hawking dupa ce Dumnezeu i-a dat boala pe care o are el inca se mai incapataneaza si NU il accepta pe Izvorul Vietii,Doctorul tuturor..stiu ca si noi ca si IISUS Hristos trebuie sa rabdam ispitele si necazurile cu rabdare pan al sange dar in cazul lor nu prea vad efectul…daca aveti timp si puteti sa imi dati un sfat care sa zideasca dupa putinta dumitale este bine veint….Multumesc ! 😀
si pricina acestor necazuri etc suntem chiar noi Eldoar ni le ingaduie*….am papat pe noi care este imp….si mai jos
prin lor m-am referit la cei care noi ii numim necredinciosi
si Stephen Hawking trece peste nacazuri peste boala pe care o are in ce isi pune el nadejadea cine il ajuta sa traiasca?noi ne punem in Dumnezeu Cel adevarat dar el isi pune in ceva sa acceptat asa cu boala ??/?chiar astept lamuriri
cum nu ajung ca el al disperare sau la sinucidere?
@dan,
O sa-ti raspund in curand, n-am avut timp deloc zilele astea.
domnul admin m-ati c-am uitat 😀
@Dan,
Asa e… scuza-ma, da. A picat intr-o perioada foarte aglomerata, inainte de Saptamana mare si am, pe urma au fost sarbatorile si am uitat complet. Maine sper sa reusesc sa raspund (nu mai stiu intrebarea, dar o sa o gasesc eu), ca acum e tarziu.
p.s. Mai aveam sa mai raspund la cineva, din cate tin minte, bine ca mi-ai amintit.
nu este nicio problema .dar mai am si eu o intrebare ce spune sfanta scriptura despre forma pamantului….ateei sustin pe versetele „…eu eram mesterul Lui, la lucru langa El, si in toate zilele eram desfatarea Lui, jucand neincetat inaintea Lui, jucand pe rotocolul pamantului Sau” (Proverbele 8:30-31).”1 Samuel 2:8 “Căci ai Domnului sunt stâlpii pământului, Şi pe ei a aşezat El lumea.”ca este plat ….si cum treuie intelese aceste versete care ne scot ochii ateei cu ele….adica as dori mai exact o perspectiva ortodoxa despre forma pamantului,despre pamant forma lui,despre ca nu sta pe nistw stalpi…etc 😀 ….daca exista carti una alta sa imi spuneti..va rog ..MULTUMESC
De bine ce ma “laudam” ca voi da ieri un raspuns, am ramas fara sursa la pc ieri, intrucat mi s-a ars. Sunt in cautarea unei surse ATX, sper sa achizitonez in seara asta una ceva mai buna si sa am acces in weekend-ul asta la calculator (acum scriu de pe mobil). Mersi pt. intelegere.
Nu stiu, o sa verific ai eu versetele originale. In orice caz chestia cu stalpii pamantului e evident o metafora. Multe expresii in Scriptura au sens metaforic. Numai cei carora nu prea le duce mintea pot intelege ceea ce e scris exclusiv in intelesul propriu al termenilor.
ok nu este nicio problema
@dan,
“1 Samuel 2:8 “Căci ai Domnului sunt stâlpii pământului, Şi pe ei a aşezat El lumea.”ca este plat ”
Nu am gasit acest verset in Cartea I a Regilor (a lui Samuel). La cap. 2, versetul 8, apare altceva scris:
“Paşii sfinţilor Săi El îi păzeşte, iar nelegiuiţii vor pieri întru întuneric căci omul nu prin putere este tare. “
Si am cautat cu Search in tot Vechiul Testament si nu am gasit nicaieri expresia “este plat”, referitoare la pamant. Astea sunt scorneli ale ateilor pt. a compromite si a ridiculiza cuvintele Scripturii. Am gasit si in engleza un site care afirma acelasi lucru, si anume ca nu exista aceasta afirmatie in Scriptura. http://www.eternalanswers.org/flat-earth/
Cat priveste expresia “stalpii pamantului” (in Cartea lui Iov), este evident o metafora, cum spuneam. In multe alte locuri exista expresia temeliile pamantului, referindu-se la fortele care sustin pamantul. Sau cum am mai gasit in alte locuri, ridiculizate de catre atei alte expresii precum “mijlocul pamantului”, sau “capatul/marginea pamantului”, aici sunt niste imagini dintr-o vedenie a lui Daniel.
“Vedenia pe care am avut-o, când eram culcat în patul meu, a fost: “Mă uitam şi iată un copac în mijlocul pământului, înalt foarte. Copacul creştea şi era puternic şi vârful lui ajungea până la cer şi se putea vedea până la capătul pământului.” (Daniel 4:7-8)
sau:
“Când El privea până la marginile pământului şi îmbrăţişa cu ochii tot ce se află sub ceruri,” (Iov 28:24)
Deci tot expresii metaforice sunt folosite aici, precum intr-o poezie, si nu mot-a-mot. De exemplu, pana la marginile pamantului se intelege pe tot cuprinsul pamantului. Oamenii se mai exprima si metaforic, nu doar in sens realist-stiintific. Iar in Scriptura mai scrie si in alta parte despre Pamant ca e rotund (Isaia), deci afirmatiile ateilor cu privire la pamantul plat descris in Vechiul Testament e chiar o minciuna.
“N-ati cunoscut voi temeliile Pamantului? El este cel ce-i tine Pamantului rotundul (…)” (Isaia 40:22)
@dan,
Stephen Hawking este un caz trist. Vedem cum un om dotat cu inteligenta il poate rata pe Dumnezeu, cum s-ar spune, “nu vede padurea de copaci”. Alti oameni de stiinta au cu totul alta viziune. Christian Anfinsen (laureatul Nobel in chimie) era de parere ca “doar un idiot poate fi ateu”, Einstenin cu cat studia stiinta, cu atat credea mai mult in Dumnezeu, conform propriei afirmatii. Hawking in schimb e de alta parere: “Înainte de a înţelege ştiinţa era normal să crezi că Dumnezeu a creat Universul, dar acum ştiinţa oferă o explicaţie mult mai convingătoare” – adica in loc sa se convinga de existenta unui Creator inteligent pe masura ce studiaza misterele universului, se increde mai mult in puterea omeneasca de a descifra tainele acestui univers.
Stiinta insa nu ofera explicatii convingatoare, nici nu ar avea cum. Este atat de simplu sa iti dai seama ca toate aceste lucruri nu ar fi putut exista fara Dumnezeu, si totusi unii se incapataneaza sa nu creada in El.
“Cred că universul este guvernat de legile ştiinţei. Poate că legile au fost făcute de Dumnezeu, dar Dumnezeu nu intervine pentru a încălca aceste legi” – zice Hawking.
Cum sa crezi ca legile “stiintei” sunt de sine statatoare, exista de capul lor, fara un creator care sa le conceapa si implementeze?
“Ce am vrut să spun prin expresia «Să cunoaştem mintea lui Dumnezeu» este că am şti tot ce ar şti Dumnezeu, dacă ar exista unul, dar nu există. Eu sunt ateu”. Altada spune: “Totuși, eu cred în Dumnezeu, dacă spunând Dumnezeu aveți în vedere întruchiparea acelor forțe care conduc universul.” – adica un dumezeu impersonal, precum budistii. Deci nu pare sa fi ajuns la un consens. Cand nu te lumineaza Dumnezeu, cand ai tot felul de patimi (caci nu intamplator unii nu il gasesc pe Dumnezeu, din pricina mandriei si a altor patimi), si oricat de inteligent crezi ca esti si oricate ecuatii rezolvii, te aflii intr-o stare de orbire duhovniceasca.
Pacat ca duce o suferinta in zadar, care nu il va mantui din pricina necredintei. Si-a facut un idol din stiinta (precum multi dintre atei). El poate suporta boala pe care o are si nu ajunge la depresie sau disperare pentru ca are si lucruri de care sa se bucure, are trei copii, a fost casatorit de doua ori si mai ales are aceasta pasiune, studiul stiintific caruia i s-a dedicat. Cand ai o pasiune, oricat de greu incercat ai fi, nu ajungi sa disperi, ai un scop, o motivatie care te mentine ocupat. In plus, el si-a parasit familia pt. asistenta care ingrijea de el (si de care s-a despartit in 2006), nu a fost chiar singur, a avut cu ce sa-si ocupe timpul.
http://www.unica.ro/articol/cum-arata-sotia-lui-stephen-hawking-cu-care-3-copii-122419
“33. Pentru ce a maniat necredinciosul pe Dumnezeu? Ca a zis in inima lui: Domnul nu va cerceta!
34. Vezi, pentru ca Tu privesti la necazuri si la durere, ca sa le iei in mainile Tale; caci in Tine se increde saracul, iar orfanului Tu i-ai fost ajutor.”
(Psalmul 8)
Tot din acelasi motiv. Atunci cand omului ii merge bine, el uita de Dumnezeu, sau nu se gandeste la El. Dar la necaz si in suferinta, atunci cand toate solutiile omenesti se epuizeaza, oamenii incep sa isi indrepte gandul spre El. Despre necazuri, spune parintele Arsenie Boca: “Necazurile vietii sunt un grai mai aspru al lui Dumnezeu cãtre oameni mai grei sau mai vicleni la minte.”.
Cei, care ca Hawking, se indeparteaza de Dumnezeu sau Il neaga, dupa ce au parte de o anumita suferinta mai grea, aceia au respins cununa mantuirii prin suferinta, intelegand simplist, ca Dumnezeu i-a abandonat, in loc sa fi acceptat necazul drept medicament pentru mantuire (si deseori nu doar a lor ci a neamului lor, caci prin suferinta unora care sufera pe nedrept se mantuiesc si cei din neamul sau). Dar de regula, suferinta este rezultat al pacatelor proprii sau al inaintasilor (strabunici, bunici, parinti – mai ales pacatele parintilor, sau mostenirea unor blesteme pe cateva generatii ca urmare a unor pacate grave).
Cei care din cauza suferintelor Il resping pe Dumnezeu, deseori au inima impietrita si cad in ispita vrajmasului care ii sopteste ca Dumnezeu nu exista sau ca l-a parasit. Si tin aceasta suparare pe El. Asta este lupta fiecaruia pentru mantuire, fiecare are de dus un razboi cu patimile proprii, cu ispitele vrajmasului, cu gandurile de necredinta si de suparare. Mi-am amintit de un cuvant al parintelui Savatie Bastovoi ce spunea despre supararea si neiertarea lui Dumnezeu si supararea pe El (vezi mai jos).
E foarte important sa avem rabdare in necazuri. Mantuitorul a accentuat ca rabdarea este cea care ne va mantui:
“Prin rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre.”
“Dar cel ce va rabda pana sfarsit, acela se va mantui.”
Despre necazuri si nadejde in ajutorul lui Dumnezeu:
Par. Savatie (la min. 56 – cred ca mai este si in alta parte, dar nu mai stiu unde, insa merita ascultata toata cuvantarea):
multumesc din sufle.Dumnezeu sa va dea multă sănătate și răbdare
Multumesc. Asemenea!
Intrebare pentru adminul acestul site.Este constiinta ceva material sau este imateriala? De aceea, cei care cred în suflet au parte de o provocare: dacă sunt de părere că sufletul poate conserva aceste abilităţi şi după distrugerea creierului, în urma decesului, ei trebuie să explice de ce sufletul nu le poate conserva atunci când este distrusă doar o porţiune a creierului.Din ce în ce mai multe dovezi sugerează că toate aspectele minţii şi personalităţii umane sunt dependente la un anumit nivel de creier. Astfel, la fel ca în cazul persoanei oarbe, ne putem întreba despre o persoană cu anumite leziuni cerebrale care nu poate gândi raţional sau simţi emoţii: dacă are un suflet care poate gândi raţional şi simţi emoţii, de ce nu poate face aceste lucruri? De ce stă o vătămare parţială în calea sufletului dacă distrugerea întregului creier şi a trupului uman nu-l poate opri? De altfel, cu toţii suntem conştienţi de strânsa legătură dintre creier şi minte: alcoolul, spre exemplu, ne îmbată, afectându-ne astfel atitudinea faţă de risc, faţă de normele sociale şi schimbându-ne alte aspecte ale personalităţii. Cu toate acestea, alcoolul este o substanţă fizică; dacă mintea noastră depinde de un suflet non-material, de ce ar fi atât de schimbată de o anumită moleculă de carbon, hidrogen şi oxigen? De asemenea, ştim că o ceaşcă de cafea (ca să nu mai vorbim despre droguri precum heroina sau cocaina) ne schimbă stările mentale. De altfel, chiar şi nivelul de apă din organism ne poate afecta personalitatea. Neuroştiinţele şi biologia oferă tot mai multe explicaţii pentru aceste legături intime între minte, corp şi creier. In concluzie cum raspund crestini intrebarilor de mai sus?
@Cornel,
Constiinta apartine sufletului, iar sufletul este nemuritor, deci in mod evident constiinta nu are nicio legatura cu materialitatea, este in afara lumii fizice.
Care abilitati, ca nu ati precizat.
Dar persoanele oarbe pot gandi rational si pot simti emotii. Una este sa nu vezi, si alta este sa nu poti gandi sau sa nu poti simti. Sa nu facem confuzie.
Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti. Cum adica sa stea in calea sufletului? Ce intelegeti dvs. prin a sta in calea sufletului? Cine sau ce vreti sa spuneti ca nu poate opri distrugerea creierului/trupului? Trebuie sa va exprimati mai clar si mai explicit. Incerc totusi sa raspund, chiar daca nu prea am inteles prea bine intrebarea. Dvs. spuneti ca o persoana care a suferit anumite leziuni cerebrale, nu poate gandi rational si nici nu poate simti emotii. Dar nu este asa, o persoana care a suferit leziuni cerebrale poatea avea emotii, doar ca nu le percepem noi pentru ca nu si le poata exprima. La fel, poate gandi rational, dar sa nu se poata exprima. Adica in sinea lui omul sa fie perfect lucid, dar creierul, care este translatorul mintii, sa nu poata comanda trupului (organelor de simt si vorbirii) transmiterea propriilor stari, ganduri, decat cel mult foarte anevoios.
Aceasta intrebare necesita un raspuns mai complex. Cred ca altii ar raspunde mai bine la aceasta intrebare, dar o sa incerc sa dau si eu un raspuns, sa nu se creada ca evit intrebarea.
Mintea este strans legata de trup, de partea fizica (materiala), ea este influentata de procesele fizice care au loc in organism. Ratiunea poate fi asadar afectata de procese fiziologice (ca urmare a consumului de acolcool/cafea/droguri sau alte substante chimice), atat timp cat se interactioneaza cu aceste substante. Dar constiinta nu trebuie confundata cu ratiunea, nici cu starile mentale de moment. Constiinta este imateriala si vesnica, este glasul lui Dumnezeu in om. Ea este cea care mustra pe om atunci cand acesta greseste (cand face compromisuri, pacate). Se poate ca ratiunea omului sa nu mai functioneze corect, dar constiinta ramane nealterata, inregistreaza tot, fiind cea care ne va judeca dupa faptele noastre. De aceea crestinii nu trebuie sa se ia totdeauna dupa propria judecata (ratiune), pentru ca poate fi gresita, ci sa ceara ajutorul lui Dumnezeu, care il va lumina la minte. Nu intamplator se spune ca intelepciunea acestei lumi este nebunie in fata lui Dumnezeu, caci tocmai cei scoliti si considerati inteligenti sunt uneori departe de Adevar. Adevarata cunoastere, intelepciune si cunoastere a adevarului vine asadar prin iluminare de Sus, asa cum se intampla in cazul sfintilor care au darul stravederii, si care prin descoperire dumnezeiasca ajung sa cunoasca anumite lucruri, datorita mentinerii permanente a legaturii cu Dumnezeu prin rugaciune, capata aceasta capacitate. Atunci cand omul se sfinteste, isi depaseste limitele propriului trup si propriei ratiuni, si primeste Har dumnezeiesc, fiind in comuniune cu Dumnezeu (care este atotvazator, omnipotent si omniscient). De aceea un om simplu (si curat sufleteste) poate fi mai luminat la minte decat o suta de filozofi, pentru ca are o minte despatimita si Dumnezeu il lumineaza. Nu intamplator, spune Hristos: “Te slavesc pe Tine, Parinte, Doamne al cerului si al pamantului, caci ai ascuns acestea de cei intelepti si priceputi si le-ai descoperit pruncilor.”
Ratiunea, prin care se manifesta adeseori propriul ego, de cele mai multe ori ne departeaza de Dumnezeu, cand este impatimita. Patimile sunt slabiciuni sufletesti, dobandite prin invoirea cu pacatul (minciuna, slava desarta, trufia, lacomia, betia etc.), iar aceste patimi afecteaza ratiunea (chiar daca mai subtil decat ingerarea de substante halucinogene). Iar consumul exagerat si constant de alcool, droguri reprezinta o patima intrucat creeaza dependenta. In starea respectiva, ratiunea este afectata si in plan subtil in acea stare omul devine vulnerabil, este o tinta usoara pentru duhurile cazute care il domina. De aceea unii oameni la betie se manifesta nepotrivit, injura, devin violenti, uneori ucid – pentru ca in acea stare in care ratiunea e afectata, si vointa slabita, ei cad prada demonilor care ii stapanesc si ii batjocoresc. Omul este intr-o permanenta lupta cu duhurile cazute care cauta sa il stapaneasca pe om, daca ratiunea si vointa ii sunt slabite. De aceea betia, consumul de droguri, sunt pacate, nu doar din cauza dependentei careia ii cade omul prada, dar si pentru ca prin aceasta, el preda armele cu care se poate lupta, intrucat Dumnezeu l-a dotat pe om cu ratiune pentru a fi vigilent, pentru a se opune caderilor de tot felul. Dealtfel si sufletul in timp devine afectat, intrucat din cauza patimilor nu se mai afla in legatura cu Dumnezeu, ci dimpotriva, cu spiritele cazute (vrajmase omului si lui Dumnezeu).
Deci ratiunea poate afectata de substante fizice, fiind in stransa legatura cu trupul, insa asta nu inseamna ca sufletul (care este imaterial) nu exista. Atunci cand nu se afla in trup, sufletul omului simte, intelege, ba inca mai mult decat atunci cand se afla in trup, cand intelegerea ii este limitata.
Spre exemplu, cei declarati in moarte cerebrala, atunci cand sunt taiati spre a le fi recoltate organele, ochii lor lacrimeaza (pentru ca simt durerea si probabil si inteleg ce se intampla). Exista mai multe maturii ale unora care au fost in moarte (cerebrala) si care au declarat dupa ce au revenit in stare de constienta, ca vedeau tot ce se intampla in incapere, povestind tot ce s-a intamplat in incapere (nu din corpul lor, ci de undeva de deasupra, iesiti din propriul trup), si confirmate de doctorii respectivi. Altii si-au revenit dupa ce au murit, si au povestit ce au vazut. Sau unii declarati in stare vegetativa sau in coma sau moarte clinica, care dupa ce si-au revenit, au declarat ca erau constienti de tot ce se intampla in jurul lor, dar nu se puteau exprima. Ascultati spre exemplu marturia acestei doamne care a trecut printr-o faza a mortii clinice:
http://www.acasatv.ro/dincolo-de-povestiri/marturiile-unei-femei-care-a-trecut-prin-moarte-clinica-m-am-desprins-de-corp.html
Alte marturii:
http://adevarul.ro/news/societate/femeia-s-a-intors–moarte-1_50ad18d27c42d5a6638ea0c6/index.html
http://stiripentruviata.ro/pacienta-ce-si-revenit-din-starea-vegetativa-descrie-durerea-groaznica-de-fi-deshidratat-si-infometat/
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/in-moarte-clinica-a-trait-experienta-vietii-un-roman-s-a-intalnit-cu-dumnezeu-in-rai-fostul-ateu-dezvaluie-cum-arata-el-si-ingerii-video-marturie.html
Declaratia unui neurochirurg revenit din moarte clinica:
http://www.realitatea.net/viata-dupa-moarte-marturia-unui-neurochirug-dupa-ce-a-fost-in-coma_1255788.html
Exista multe marturii ale celor care au trecut prin acest gen de experiente (coroborate cu faptele pe care acestia le-au descris, care se petreceau in rastimpul in care erau declarati morti si care au fost confirmate de cei care au fost prezenti la respectivele momente). Chiar si numai aceste intamplari si descrieri ar fi trebuit sa fie suficiente pentru a convinge pe cineva care nu crede in existenta sufletului, ca acesta defapt exista, dar si multe alte lucruri care inca sunt neexplicate si care nu ar putea fi justificate altfel decat prin existenta unei lumi spirituale (imateriale).
admin
http://www.secretelezeilor.ro/category/religie-2/
Misterele Bibliei: Învierea lui Isus
Misterele Bibliei: Genealogia lui Isus
Misterele Bibliei: Sexul în Biblie
Misterele Bibliei: Elohim
Misterele Bibliei: Tatăl nostru
Am incercat sa fac unele comentarii la asa numitele “Misterele Bibliei”,insa am renuntat, deoarece Claudiu aplica regula comunista “cine nu e cu noi,e impotriva noastra”.Te rog sa citesti omentariile mele, sub semnatura Costel Terebesi,
la Tatal nostru,Sexul in Biblie ,etc si sa mi spui unde gresesc.Consider ca impreuna cu alti cunoscatori ai Logosului divin,precum esti tu, sa i aducem suficiente argumente, incit sa nu mai sustina asemenea aberatii.
Doamne ajuta!
Citatul lui Dan este corect dupa Biblia Cornilescu .
Samuel 2,8: “El ridica din pulbere pe cel sarac, ridica din gunoi pe cel lipsit. Ca sa-i puna sa sada alaturi cu cei mari. Si le da de mostenire un scaun de domnie imbracat cu slava; caci ai Domnului sunt stalpii pamantului si pe ei a asezat El lumea .”
Traducerea Cornilescu:
1 Samule (1 Regi din Biblia ortodoxa)
2 Samule (2 Regi din Biblia ortodoxa)
1 Regi (3 Redi din Biblia ortodoxa)
2 regi (4 Regi din Biblia ortodoxa)
Traducerea Ortodoxa :
1 Rgei
2 Regi
3 Regi
4 Regi
Traducerile celor doua Biblii nu sunt indentice.
@Costel Terebesi,
Imi pare rau, nu am avut timp zilele astea sa ma uit pe respectivele comentarii. Link-ul nu mai este activ, vad. In orice caz, Biblia lui Cornilescu nu este acceptata de Sinodul BOR intrucat a fost tradusa dupa o Biblie protestanta. Cornilescu a parasit ortodoxia pentru cultul Evanghelic, biblia scrisa de el fiind in mai multe locuri modificata si deci diferita de original (de Biblia ortodoxa). Deci nu e vorba de traducere, caci nu tine (doar) de traducere, ci mai ales de scrierea dupa care s-a facut traducerea. Protestantii (si Cornilescu) au facut cu modificari la original (si cel in limba latina, si cel in limba greaca – Septuaginta). Pentru ortodocsi, variantele bibliei modificate (protestante) nu pot fi luate ca reper.
P.S. Citatul respectiv (Samuel 2), nu exista nici in ‘2 Regi’ din Biblia ortodoxa, acolo unde gasim versetul:
“8. Dar Abner, fiul lui Ner, căpetenia oştirilor lui Saul, a luat pe Işboşet, fiul lui Saul, şi l-a dus din tabăra lui la Mahanaim”
Expresia “stalpii pamantului” nu exista dealtfel in toata Scriptura ortodoxa, nu doar in capitolele ‘Regi’.
”Unii au confundat constiinta cu procesele mentale, insa mintea si constiinta sunt notiuni diferite. Constiinta nu este legata (nici) de inteligenta, intrucat exista inteligenta artificiala ce poate functiona fara constiinta.”
Dezvolta mai mult aceasta idee te rog . Ai preluat de undeva acesta informatie, ma intereseaza sa ma documentez mai mult.
@cornel,
Am preluat de undeva intr-adevar, dar nu mai retin exact unde pe internet si ce lucrari am citit. Insa aceasta era ideea principala, faptul ca stiinta nu poate si nu a putut defini notiunea de constiinta. Era ceva legat si de mecanica cuantica, de principiul nedeterminarii a lui Heisenberg.
In orice caz, constiinta tine de subconstient, de sinele nostru , este vocea sufletului. Deci are mai multa legatura cu sufletul, decat cu trupul. De multe ori constientizam sau sesizam ceva numai cu intuitia, nu cu mintea sau mentalul nostru. De exemplu, cand nu ne place de cineva pe care il vedem prima data, dar nu stim exact sa spunem de ce. Sau cand ne tulburam sau simtim o stare de teama absolut inconstienta (fara un motiv anume), intrucat “antenele” sufletetului nostru ne alerteaza cand suntem in pericol (atat in pericol fizic, dar si sufletesc – exemplu prezenta unor duhuri demonice). Sau un alt exemplu pe care mi-l amintesc, a fost cazul unui cosmonaut american (daca nu ma insel) care confruntat cu o situatie foarte dificila pe statia spatiala unde se afla, toate sistemele de alerta de la bord fiind declansate din cauza unei defectiuni care in scurt timp ar fi dus la moartea celor aflati pe acea statie, a intrat ca intr-o stare de transa (insa nu una care sa-l faca inactiv, ci dimpotriva, foarte lucid) si a reparat componenta sau echipamentul defect care declansase alerta, lucrand contra-cronometru, perioada in care a simtit ca parca timpul se expandase, reusind sa-si pastreze un calm aproape nefiresc (desi in mod normal ar fi trebuit sa fie oarecum panicat). In interviul dat a recunoscut ca singur nu ar fi reusit sa faca aceasta, si a simtit ca a fost ajutat, ca ceva nefiresc s-a intamplat cu el in acele momente. Si am mai auzit o astfel de marturisire a cuiva aflat, la fel, intr-o situatie limita.
Revenind mai concret la subiect, cautand acum, am gasit ceva asemanator pe tema aceasta a constiintei, in lucrarea lui Mihai Draganescu: “CONSTIINTA, FRONTIERÃ A STIINTEI, FRONTIERÃ A OMENIRII”.
(Mihai Draganescu – inginer, autor, eseist și filozof român, specialist în electronică, membru corespondent, membru titular și președinte al Academiei Române.)
Citez mai jos cateva pasaje:
E interesant de citit si urmatorul articol “Limitele neurostiintelor in explicarea mintii si constiintei umane”, din care citez cate ceva:
Sa presupun ca dumnezeu exista cu adevarat … (sa presupunem) atunci cum poti explica ca anumite pasaje din biblie se bat cap in cap…si nu au nici-o logica….mai nou acum chestia cu bisericile si dumnezeu a devenit o afacere… trebuie sa platesti pentru a crede…… facem monumente biserici… de aceea credinciosii pupau … oase de porc… pentru ca sunt “credinciosi” si ei l-au gasit pe dumnezeu in acele oase.. cum ar fii sa pupi o icoana… dupa ce 1000 si-au pus balele pe dansa…. ??? vinul .. sangele domnului… se duci la impartasanie si iti da o lingura de vin in care aceea lingura au trecut prin N’ guri….sa fim seriosi tu cum poti afirma ca ateismul este absenta cunoasterii adevarului….. ? sa conduci o ceata de oi …. pana cand se va ratacii una dintrele ele.. sau toate..
@eco,
Stii de unde provine ateismul? De la comunisti. Ei au inventat ateismul. Marx, Engles, Lenin – sunt promotorii ateismului – pe care l-au implementat in idologia socialismului stiintific si ulterior, in comunism. Si nu din convingere, ci pentru a indobitoci si a inrobi poporul pentru ca o elita sa preia puterea, si intr-un plan mai mare, in scop de experiment social.
Asadar au inventat ateismul pentru a-i rupe pe oameni de Dumnezeu, caci oamenii fara credinta, fara idealuri, sunt mult mai usor de condus, de infrant, pe cand cei care au valori inalte in care cred, nu sunt prea maleabili, transformabili in sensul dorit de o anumita putere politica (“omul nou”). Taria unui om sta in spiritul lui. Daca reduci spiritul unui om la cel al unui animal mai civilizat, atunci il poti domina cu usurinta, pentru ca valorile lui se reduc la nevoile zilnice si poftele de moment. De aceea, in acest caz, populatia devine ca o turma de oi (apropo de oi), usor de manipulat si de condus in orice directie. Insa cand oamenii au principii puternice in care cred, dezvoltand si cultivand virtutiile morale, atunci e mult mai greu sa ii supui, caci ei slujesc in primul rand lui Dumnezeu, si nu unei ideologii omenesti, unei puteri politice temporare si de conjuctura.
Felul in care pui problema este o gandire tipic comunista, exact asa gandeau si comunistii.
Sfanta Impartasanie reprezinta mai mult decat vin (si paine), pentru ca Harul lui Dumnezeu nu doar ca le sfinteste, dar le transforma in Trupul si Sangele Domnului, deci e mai mult decat un simplu vin si o simpla paine. Si pentru cunoasterea ta, afla ca oricine a luat cu credinta Sfanta Impartasanie, s-a putut convinge de aceasta, datorita harului pe care l-au primit si l-au simtit, adesea sub forma unei bucurii sufletesti de negrait, caci odata cu Impartasania omul primeste pe Dumnezeu in inima lui si chiar se simte aceasta (aici se releva foarte bine cuvintele lui Hristos: “Ramaneti in mine si Eu in voi.”). Dar apropo de intelegere “logica” a lucrurilor, Sfantul Apostol Pavel spune ca intelepciunea acestei lumi este nebunie in fata lui Dumnezeu (cu alte cuvinte, in lumea noastra mica, inteligenta pe care ni se pare ca o avem, nu este doar prostie – privita dintr-un unghi al cunoasterii lucrurilor mult mai amplu, ci chiar nebunie, adica inversul discernamantului).
Trupul si Sangele Domnului (painea si vinul transfigurate), adica Sfanta Impartasanie, este foc curatitor, care arde, mai puternic decat orice dezinfectant. Nu conteaza asadar prin cate guri trece acea lingurita, bacteriile si virusii nu supravietuiesc intr-un mediu in care Harul arde tot ce este necurat. Deci, ce stie ateul?! Ateul se bazeaza pe cele 5 simturi si atat. Ateul nu intelege notiunea de SFINŢENIE, de Har, nu recunoaste existenta unor energii mai inalte. El traieste doar in plan tridimensional.
Hristos insa a spus: “Si veti cunoaste adevarul, si adevarul vă va face liberi”.
Ateii nu cunosc adevarul, desi sunt convinsi ca ei sunt detinatorii adevarului, dar sunt multe lucruri pe care nu le cunosc si pe care nu le-au experimentat. Caci credinta in Dumnezeu nu este numai dogma, o simpla teorie pe care ti-o insusesti, ci este mai ales traire – iar aici deja vorbim de certitudine, credinta se transforma in certitudine, prin experimentare.
Care pasaje din biblie se bat cap in cap? Eu nu stiu de asa ceva. Unele pasajele poate ti se pare ca nu au logica, dar ele sunt explicate chiar in Scriptura (Noul Testament mai ales), si altele sunt oricum explicate de Sfinti Parinti ai Bisericii, care au descifrat sensul pasajelor din Biblie. Cei care au cat de cat o cultura ortodoxa si au citit ceea ce au scris Parinti ai Bisericii au inteles cuvantul Scripturii.
Asta e o prostie, scuza-ma, nu stiu de unde ai scos-o. Credinta o ai sau nu, nu trebuie sa platesti pentru a crede. Nici nu ma mira dealtfel aceasta punere a problemei care denota in cazul ateilor, cum altfel, decat ignoranta. Una este sa platesti pentru o slujba (botez, cununie) si alta este sa crezi in Dumnezeu. Crezi ca poti face diferenta intre acestea?
Apoi, chestiunea cu afacerea. In general vorbind, bisericile trebuie sa se poata intretina. Exista si aici cheltuieli de intretinere (lumina, gaze, reparatii, plata unor angajati), iar pe langa asta mai este si activitatea filantropica, caci biserica ajuta material familiile nevoiase. Din ce sa plateasca toate acestea, daca nu dintr-o activitate economica (vazare de lumanari, carti ortodoxe, obiecte liturgice), din taxele pe anumite slujbe? Ah, ca unii s-au facut preoti pentru a urmari o sursa de castig, e altceva. Dar in niciun domeniu nu exista padure fara uscaturi, asta nu e insa ceva general. Este stiut faptul ca preotii de la tara, mai ales, sunt mai degraba saraci. Si pe de alta parte Patriarhia a interzis orice afacere pe cont propriu a preotilor, in afara comercializarii celor pe care le-am precizat mai sus (la pangarele bisericii).
Bisericile nu sunt construite pentru a fi monumente, ci unele dintre ele au devenit monumente istorice datorita vechimii lor, daca la asta te referi. Daca te referi la Catedrala Mantuirii Neamului, intr-adevar este cam mare acest proiect, si nu era neaparat necesar (cel putin nu in aceasta forma), insa catedrale au mai toate capitalele europene (deci nu e ceva nemaiauzit).
Guvernul a aprobat insa finantarea mega-templului masonic si a mega-moscheii din zona Casei Presei Libere (pentru terminarea constructiei Catedralei Neamului nu s-au mai gasit insa bani). La aceste proiecte insa nu se supara niciun ateu vad.
Acum, cu pupatul oaselor de porc. Cazul de la Celic adica. Nu cunosc prea multe. Din reportajul care s-a facut, preotul a declarat ca acele oase nu erau puse in biserica spre venerare, ci erau depuse in subsol. Nu stiu daca e doar o scuza sau a fost o eroare, in orice caz vorbim un caz singular, de aceea nici nu e relevant, e absurd sa generalizezi un caz particular. Moastele de sfinti au apartinut sfintilor, nu sunt oase de animale. Iar cele pe care credinciosii le venereaza sunt chiar oseminte ale sfintilor (e greu pt. atei sa inteleaga ca spiritul ramane in legatura cu ramasitele pamantesti, iar osemintele s-au sfintit odata cu sufletul unui sfant martir sau cuvios). Marturie pentru asta stau nenumaratele minuni care au loc in preajma acestora (vindecari de boli grele, exorcizari – p.s.: ar fi util pt. un ateu sa vina sa vada cum urla demonizatii in apropierea sfintelor moaste si cum se linistesc in scurt timp si ies din starea de nebunie – in care uneori au stat ani intregi).
Cat priveste icoanele pe care credinciosii le saruta (a saruta si a-ti lasa balele sunt lucruri diferite), e cam aceeasi situatie cu lingurita de impartasanie. Icoana este totusi sfintita si oamenii nu se imbolnavesc sarutand icoana unii dupa altii. Cel putin in ultimii 2000 de ani, de cand exista Biserica, nu s-a imbolnavit nimeni din asta. Daca ateii nu cunosc ce inseamna o icoana sfintita, nu au cunostinta nici de faptul ca pe acele obiecte nu se prinde nicio bacterie. Exista o pronie dumnezeiasca, oamenii nu se imbolnavesc accidental, si ceea ce pare accident nu e intamplator decat aparent, exista cauze bine determinante pentru care un om se imbolnaveste, si chiar daca un om ia un virus, faptul ca se gaseste intr-un anumit moment si loc in care preia un virus, nu este intamplator. Nimic nu se intampla fara ingaduinta lui Dumnezeu.
“…si perii capului vostru, toti sunt numarati.”
excelent raspuns pentru un ateu, sau un inchipuit ateu, mai degraba un ratacit
Foarte frumos articol, in adevar si spirit crestin orthodox. Inca si mai interesante comentariile.
As dori sa intreb, fara a cauta sa fiu rautacioasa , ce parere are admin despre siturile ”saccsiv” , ”razboi intru cuvant” , si alte situri care isi spun ortodoxe, aparute de curand si care trateaza credinta ortodoxa din perspective cel putin ciudate ? ce fel de duh vi se pare ca exista acolo ?
@Crina,
Nu stiu daca sunt in masura sa dau in verdict la modul obiectiv. Site-ul “razbointrucuvant” (cuvantul ortodox) mi se pare a fi in duh perfect ortodox (si chiar este). Au si o sectiune de articole duhovnicesti, dar si una in care se trateaza probleme de actualitate privite din perspectiva credintei ortodoxie – cu multe observatii pertinente, pe care chiar le recomand. Am preluat cateva si la mine pe site. Nu gasesc nimic acolo care sa nu fie in duh ortodox, mie mi se pare a fi cel mai bun site ortodox, nu neaparat ca marime, sunt altele de resurse ortodoxe care sunt mai ample, dar din punct de vedere al complexitatii (articole duhovnicesti sub forma de sinteza, nu doar preluari, cu subiecte de actualitate), si recomand si site-ul Doxologia al Mitropoliei Iasilor. Pe saccsiv se publica multe subiecte actuale care tin de dedesubturile ocultei mondiale, al amenintarilor la adresa ortodoxiei din perspectiva vremurilor de sfarsit pe care le traim, insa duhul dar si limbajul din unele comentarii lasa de dorit. Judecarea si indreptatirea nu prea sunt in duh ortodox, dar in sfarsit, prefer sa ma abtin de la critici.
Salut. Cum faci diferenta intre constiinta si procese mentale? Daca de exemplu bei sau ai un accident la cap cum demonstrezi ca iti este afecatat doar procesele mentale si nu constiinta? Te intreb asta ca am stat de vorba cu unii atei si vreau sa ma documentez mai mult despre asta.
@Cornel,
Mintea poate fi afectata daca si d.p.v. fizic creierul este afectat, spre exemplu daca bem o cantitate mai mare de alcool (vezi expresia “a-si bea mintile”), sau daca ne lovim si ramanem inconstienti, sau mai rau, daca omul o ia razna, inebuneste (cand are loc un fel de scurtcircuitare a conexiunilor neuronale). Constiinta nu este afectata, dar in anumite situatii e posibil sa nu mai auzim vocea ei, de aceea in cazul in care omul isi pierde mintile i se iarta pacatele facute in acea stare, intrucat nu constientizeaza ceea ce face.
Mintea omului insa nu doar datorita vreunui accident, dar si in stare normala este afectata, intrucat dupa caderea lui Adam, ea s-a intunecat, a devenit marginita si tulburata de patimi – minte impatimita, pe cand inainte de cadere se gasea intr-o stare luminata fiind unita cu Dumnezeu. Atunci cand omul face lucrare duhovniceasca si se nevoieste pentru a face voia lui Dumnezeu capata iluminare dumnezeiasca si discernamant duhovnicesc. Asadar, mintea omului se poate gasi in adevar sau nu, in functie de ceea ce face omul, daca este mai apropiat, sau nu, de Dumnezeu.
Dumnezeu a creat sufletul omului rational si mintal, inzestrat cu duh, spune Sf. Ioan Damaschinul. Insa atunci cand se afla in trup fizic, din cauza caderii mostenite de la Adam, mintea omului este limitata, lipsita de discernamant sufletesc din cauza intreruperii legaturii cu Dumnezeu si deci adesea indepartata de adevar.
Constiinta insa este superioara mintii, ea nu tine de procesele mentale ale omului, ci este sadita de Dumnezeu in sufletul omului, este supervizorul nostru care ne atentioneaza atunci cand gresim, este ratiunea sufletului si totodata supervizorul mintii. Ea este un martor la toate faptele omului, spune un sfant ca este pârâşul despre care vorbea Mântuitorul:
“Impaca-te cu pârâşul tau degraba, pana esti cu el pe cale, ca nu cumva pârâşul sa te dea judecatorului, si judecatorul slujitorului si sa fii aruncat in temnita.” (Matei 5:25)
Constiinta ramane si dupa moartea fizica sau moartea cerebrala – de remarcat aici declaratia unor oameni care au trecut prin moarte cerebrala dar ramaneau perfect constienti de propria persoana (unii au declarat ca vedeau ce se intampla in incaperea in care se gasea trupul lor si nu numai) si mai mult decat atat, intelegeau lucrurile la un nivel mult mai profund decat cand se aflau in trup (vezi aici si ce a spus Gabriel Cotabita intr-un interviu despre ce a simtit in acel rastimp in care a fost in coma, afirmand printre altele, ca intelegea sensul lucrurilor – stia, realiza o multime de lucruri desi nu auzise nicio voce care sa ii spuna ceva, stia pur si simplu – spre deosebire de perioada cand nu se afla in coma). Daca cei declarati in moarte cerebrala mai ales, au dezvaluit ceea ce se intampla cu ei si cu cei din jur (fapt confirmat ulterior de rude si doctori), atunci, constiinta sau ratiunea sufletului nu poate fi dependenta de functionarea creierului, ci are o existenta in sine. Asadar, constiinta nu este un efect al functionarii creierului, ci creierul este animat de suflet. Fara suflet nu exista viata, atunci cand sufletul paraseste trupul, creierul este mort, conexiunile neuronale inceteaza. Constiinta insa ramane. Argumentul experientei mortii cerebrale a celor care au supravietuit unui astfel de eveniment si au declarat ca erau constienti de sine si de ceea ce se intampla in jur, este un argument foarte bun in dialogul cu ateii care sustin ca cel care genereaza totul este creierul.
Iar atunci cand omul nu mai este constient, dintr-un motiv fizic sau de alta natura, de regula accidental, are lor o intrerupere a legaturii dintre structura fizica (trup, respectiv creier) si cea sufleteasca/spirituala. Constiinta ramane, nu devine afectata, insa rupem legatura cu ea.
Un citat din Sf. Ignatie Briancianinov despre constiinta:
Din predica par. Ilie Cleopa:
bună seara….cum răspunde Biserica la asemenea intrebări?intrebări de genul:când o fetită un copil este violat Dumnezeu unde este?când moare copilul unei mamei unde este?dacă mama trece cu masina din greseală cu masina peste el unde este Dumnezeu? de ce lasă Dumnezeu să se intâmple asta?Dumnezeu există dacă există această răutate…..deci Biserica ce are de spus? care este perspectiva ei?
cum pune ea problema?
@dany,
In primul rand sa cititi acest articol, unde Sf. Grigorie de Nisa trateaza foarte bine aceasta tema.
http://www.apaceavie.ro/omul-este-cauza-propriilor-suferinte-sf-grigorie-de-nisa/
O sa reiau mai jos ce am mai raspuns si cu alte ocazii la aceasta intrebare.
Pentru a putea intelege, trebuie sa privim intreg tabloul (“the big picture”, cum spun americanii) istoriei omenirii pana la inceputurile ei.
Exista rautate in lume. Dumnezeu nu a dorit aceasta pentru noi. Omul singur si-a atras raul asupra lui incepand cu caderea lui Adam atunci cand nu a ascultat de porunca lui Dumnezeu de a nu se hrani din pomul cunostintei binelui si raului – ci a fost ispitit prin sarpe de diavol (ingerul cazut), sa manance din roada acelui pom pentru a deveni ca Dumnezeu. De atunci omul a cunoscut raul si a cazut din rai, de atunci a cunoscut boala si moartea, atragand asupra lui blestemul pentru neascultare, si devenind inrobit de pacat si usor ispitit de diavol. De asemenea, de atunci incoace toti urmasii lui Adam au mostenit pacatul stramosesc. Doar Jertfa Fiului lui Dumnezeu a putut sterge acest pacat, pentru ca fara de pacat fiind (n-a mostenit nici pacatul stramosesc pe care il au toti oamenii prin nastere, intrucat nu s-a intrupat in mod firesc, ci din Fecioara si din Duhul Sfant), a suferit pe nedrept, iar pentru ca in legile lui Dumnezeu nedreptatea nu ramane nerasplatita, plata pentru aceasta Jertfa a fost nici mai mult, nici mai putin, decat rascumpararea pacatelor intregii omeniri (adica omului i s-a dat sansa stergerii pacatelor prin credinta in Hristos), iar cand oamenii primesc botezul li se sterge si pacatul stramosesc.
Zice Sf. Teofan Zavoratul:
O suferinta spala multe pacate. Am putea spune ca cei mici nu pot fi pacatosi, intr-adevar. Insa sa ne amintim ce spunea Dumnezeu lui Moise (Deuternonom, cap.5):
“9. Eu Domnul Dumnezeul tau sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseste vina parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam pentru cei ce Ma urasc.
10. Si Ma milostivesc pana la a! miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.”
Deci pentru pacatele parintilor, bunicilor pot fi pedepsiti copiii. Dar copilul, totusi, este nevinovat, de ce sa patimeasca pentru ceva ce nu a facut si de care nu se face vinovat? Nicio suferinta, insa, nu este fara rost la Dumnezeu. El stie ce este mai bine pentru sufletele noastre. Sa ne amintim ca linia nu se trage in aceasta viata, ci Dumnezeu face dreptate si dincolo de moarte. Orice suferinta a noastra (patimita pe nedrept) nu ramane nerasplatita de El. Copiii care sufera nevinovati sunt mucenici, si sunt rasplatiti inmiit, suferinta lor nu este in zadar. Insasi Hristos, care a fost cu totul fara de prihana, a patimit si a murit si a inviat pentru noi, ca sa ne izbavi de Iad, de suferinta vesnica. Copiii acestia care patimesc nevinovati sunt urmatori lui Hristos, patimesc pentru a se putea mantui si ei dar odata cu suferinta lor se mantuieasc si altii din neamul lor. Pentru o perioada scurta de suferinta pe pamant, vor avea parte de rasplata si fericire vesnica ajutand prin aceasta jertfa a lor (caci este o jertfa) si pe altii din neamul lor sa se mantuiasca. Hristos ne-a spus sa ii urmam Lui, sa ne ducem fiecare crucea suferintei si ne-a spus ca “Imparatia cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea”. “Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie.”
Uneori ceea ce ni se pare noua ca este bine sau ca este rau, poate fi tocmai invers. Precum vedem un bogat fericit si credem ca se afla intr-o stare buna, cand de fapt el este sau poate fi mai degraba intr-o stare demna de plans, prin consecintele pe care acea conjunctura le atrage asupra sufletului sau, sau putem spune despre un om bolnav si sarac ca este vai de el, cand in realitate aceasta incercare prin care trece acel om (rabdand acea situatie) ii poate mantui sufletul si ca urmare a acelei incercari rabdate cu smerenie si nadejde in Dumnezeu, sa ajunga in Rai (vezi pilda bogatului si a saracului Lazar din Sfanta Evanghelie sau a bogatului caruia i-a rodit tarina). Dumnezeu cunoaste toate aceste lucruri, pe cand noi, cu mintea noastra vedem doar realitatea imediata a lucrurilor, nu si cauzele sau urmarile acestora. De regula atunci cand sufera oameni nevinovati, acest lucru este ingaduit de Dumnezeu, pe de-o parte pentru ca acestia sa se incununeze pentru o rasplata mai mare de la Dumnezeu pentru rabdarea si suferinta lor, si pe de alta parte, ca prin aceasta sa se poata mantui si altii din familia lor. Pe termen scurt ni se pare nedreptate, pe termen lung insa vom intelege intelepciunea lui Celui de Sus care a ingaduit toate acestea pentru a izbavi pe multi de iad. Precum spune un sfant, judecatile lui Dumnezeu sunt abis, greu de patrus cu mintea noastra omeneasca.
Despre suferintele copiilor nevinovati mai multe in acest articol
http://www.razbointrucuvant.ro/2011/07/16/suferintele-copiilor-si-caile-lui-dumnezeu/
Cateva citate pe aceasta subiect – Sf. Paisie Aghioritul:
Arhim. Simeon Kraiopoulos despre suferinta (din articolul http://www.razbointrucuvant.ro/2012/12/08/simeon-kraiopulos-taina-suferintei/):
Sf. Ioan Gura de Aur, despre suferinta:
Tot Sf. Ioan Gura de Aur vorbind pe aceasta tema:
http://www.ioanguradeaur.ro/476/cuvant-la-2-februarie/
http://www.ioanguradeaur.ro/161/rabdarea-in-suferinte/
Citat din Sf. Teofan Zavoratul, despre purtarea crucii:
Multumesc mult !
bună dimineața…am și eu o nelămurire știm că Dumnezeu ne-a creat liberi…libertatea noastră de alege intre bine și rău(rai și iad) nu este o constrângere defapt a omului cu groaza de iad…adică Dumnezeu ne constrânge să alegem binele raiul…ne constrânge prin amenintarea cu tortura vesnica …apoi noi ne algem singuri iadul sau raiul(dacă ne trimite el în iad ar fi un Dumnezeu rău).dar apare o altă intrebare -nelămurire:noi intr-un fel ne trimitem in iad pentru că nu am făcut ce zice El(porunci etc) Legat de liberul arbitru, avem practic de ale libers intre a face ce spune Dumnezeu si a fi torturati pe veci…vă rog să mă lămuriți …
cu alte cuvinte noi ne trimitem singuri în iad pt ca alegem și facem ceva ce nu vrea Dumnezeu…este ciudat tare…imi trebuie o lămurire urgenta …sunt confuz tare
Deci pe scurt: daca nu facem ce vrea Dumnezeu, in viata asta, in viata de apoi o sa ajungem in iad, unde o sa fim torurati vesnic, asta e conceptia despre viata de apoi a noastră a creștinismului…confuzia e mare de tot…care adevărul…suntem liberi sau nu?Dumnezue ne constrânge prin libertatea de alegere sau nu?
@alex,
Exista libertate, intr-adevar. Dumnezeu a creat pe om liber, i-a dat libertatea de a alege. Putem alege prin viata pe care o ducem (prin implinirea sau nu a poruncilor, adica a voii lui Dumnezeu) raiul sau iadul. De ce vi se pare ca Dumnezeu ne constrange cu ceva, El nu ne constrange cu nimic atat timp cat noi suntem cei care alegem. A nu se face confuzie intre cauza si consecinta. In Univers nimic nu este fara consecinte, totul are o cauza bine determinata. Principiul cauza-efect. Omul este suma faptelor sale, pe principiul “esti ceea ce mananci”. Daca cineva (care stie mai multe ca tine) iti arata pe unde sa mergi ca sa nu te impiedici si sa ajungi astfel in spital, inseamna ca te constrange in vreun fel, prezentandu-ti un viitor, o consecinta a actiunilor tale?
Sau alt exemplu, daca copilul este avertizat de parinte sa nu bage mana in priza ca se curenteaza, sa nu atinga flacara ca altfel se va arde, sa nu traverseze pe rosu pentru risca un accident, s.a.m.d. – cum credeti, este oare parintele cel care il constrange pe copil in vreun fel, dandu-i aceste… reguli de supravietuire, pentru ca al sau copil sa nu pateasca ceva rau, sau ii vrea binele, spunandu-i dinainte ce va pati daca face acestea? Cred ca este o analogie buna aceasta, deci daca Dumnezeu ne avertizeaza dinainte care este (potentiala) consecinta a faptelor noastre, aratandu-ne calea pe care sa o urmam ca sa ne fie bine, oare ne constrange sau ne vrea binele?
Multumesc mult de tot!
bună ziua…am din nou o nelămurire…noi avem Taina Spovedaniei prin care ni se iartă orice păcat și dacă omori pe cineva și dacă te pocăiești îți iartă Dumnezeu păcatul…oricât aș păcătui Dumnezeu mă iartă și nu mai am nimic…cu acest lucru sunt de acord…dar o cunoștință de-a mea mi-a “arătat” o altă perspectivă(e cam atee) și mi-a zis ceva de genu: “bun dacă te spovedești tu și gata ai scăpat de orice păcat, atunci înseamnă că eu pot să omor pe cineva că Dumnezeu fiind bun mă va ierta…deci pot să omor un om că oricum mă iartă, după ce mă iartă pot repeta fapta la nesfârșit pentru că mă iartă” sper că s-a înțeles ideea…cei drept nu am știut ce sa mai zic,dar m-a cam răscolit și pe mine.
și pentru a susține ideea sa mi-a zis că nu știu cine a zis asta și ar trebuii să cuget și eu la asta: eu m-am rugat la Dumnezeu să imi dea o bicicletă și nu mi-a dat și am văzut că nu functionează. apoi vazând că nu functionează am făcut altfel. am furat o bicicletă apoi am cerut iertare și am văzut că asta functionează
și pentru ași susține ideea sa mi-a zis că nu știu cine a zis asta și ar trebuii să cuget și eu la asta: eu m-am rugat la Dumnezeu să imi dea o bicicletă și nu mi-a dat și am văzut că nu functionează. apoi vazând că nu functionează am făcut altfel. am furat o bicicletă apoi am cerut iertare și am văzut că asta functionează
As vrea sa aduc discutia intr- un punct care nu a fost atins pana acum si anume : se stie foarte bine ca biserica ortodoxa nu accepta reincarnarea, atunci cum va explicati diferentele enorme dintre oameni la aparitia lor in acest plan existential ? Daca ar fi fost acceptata reincarnarea problema ar fi fost simplificata si nu ar fi adus cu sine atatea intrebari ,diferntele dintre oameni fiind o urmare fireasca a existentelor trecute. Dupa ce criteriu este impartita existena actuala pt fiecare dintre noi ? Si intreb asta pt ca o singura existenta ar fi sinonima cu plecarea de la zero pt fiecare dintre noi . Nu cred pt nimic in lume ca Dumnezeu lasa acest aspect la voia intamplarii sau ca se trage la sorti :)))) concluzia ar fi ca suntem cu totii egali neavand cu sine un bagaj pozitiv sau negativ ,dupa caz , la aparitia in aceasta lume . cum va explicati totusi diferenta ? Va multumesc !
@alex,
Iti raspund, te rog mult, dupa Craciun. Mersi.
@Ciprian,
Am mai raspuns la o astfel de intrebare, o sa preiau din comentariile facute atunci.
Reincarnarea este o teorie mincinoasa, preluata din hinduism (religia in care unii se inchina la animale si “zeitati”). Religia unor idolatri inchinatori la zei, precum hinduistii si budistii.
Ei incalca primele doua porunci a lui Dumnezeu, care sunt:
“1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor. ”
Cu toata acea teorie a reincarii, ei nu pot ajunge in Imparatia Cerurilor, o data ca incalca poruncile lui Dumnezeu (de a nu ne inchina la idoli) si a doua oara, pentru ca numai prin Hristos omul se poate mantui.
” Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine.”
(Ioan 14:6)
Nimeni nu poate intra in Imparatia Cerurilor fara El si fara sa faca pocainta (“Pocaiti-va, caci s-a apropiat Imparatia Cerurilor”), ori in conceptia reincarnarii, conceptul pocaintei este inexistent, asa cum nu exista conceptia milei si compasiunii. Totul, spun ei are un rost, exista karma si cei care sufera si o duc rau nu trebuie ajutati pt ca, dupa ei, exista legea karmica pe care trebuie sa o ispaseasca si singura cale este suferinta. Ei nu se roaga lui Dumnezeu pentru ca sa li se ierte pacatele, ci accepta suferinta ca si consecinta a propriilor greseli. Pentru ei Dumnezeu este impersonal, nu exista o persoana a lui Dumnezeu, ori noi Mantuitorul ne-a aratat si ne-a spus cu totul altceva.
Spunea foarte bine parintele Arsenie Boca despre reincarnare:
Jertfa Mantuitorului nu si-ar avea rostul daca omul ar fi avut si o alta cale de salvare (prin reincarnari succesive).
Nu exista reincarnare si NU suntem cu totii egali la aparitia in aceasta lume, si nu, Dumnezeu nu este nedrept. Exista o alta explicatie pentru diferentele cu care ne nastem in viata aceasta. Explicatia este urmatoarea. Asa cum fiecare copil care se naste poarta in ADN-ul sau informatia genetica a parintilor biologici, tot asa mostenesc nu doar (o parte din) bolile acestora, ci si informatia referitoare la pacatele parintilor, bunicilor sai, pacate pe care (uneori) le platesc. Exista o vorba “parintii mananca agurida si copiilor li se strepezesc dintii”.
Dumnezeu spune prin Moise, atunci cand vorbeste despre cele zece porunci (Deuternonom, cap.5):
“9. Eu Domnul Dumnezeul tau sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseste vina parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam pentru cei ce Ma urasc.
10. Si Ma milostivesc pana la a! miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.”
Copiii atunci cand sunt botezati cu botezul crestin, li se sterg toate pacatele mostenite. Insa dupa aceasta, daca parintii pacatuiesc mai grav, exista situatii in care copiii sunt cei care platesc pentru acestea. Deci pentru pacatele parintilor, bunicilor pot fi pedepsiti copiii.
Dar copilul, totusi, este nevinovat, de ce sa patimeasca pentru ceva ce nu a facut si de care nu se face vinovat? Nicio suferinta nu este fara rost la Dumnezeu. O suferinta spala multe pacate. Sa ne amintim ca linia nu se trage in aceasta viata, ci Dumnzeu face dreptate si dincolo de moarte. El stie ce este mai bine pentru sufletele noastre. Orice suferinta a noastra (patimita pe nedrept) nu ramane nerasplatita de El. Copiii care sufera nevinovati sunt mucenici, sunt rasplatiti de El inmiit. Si Hristos a patimit si a murit si inviat pentru noi cu totul nevinovat fiind. Copiii acestia care patimesc nevinovati sunt urmatori lui Hristos, patimesc pentru a se putea mantui nu doar ei ar si multi din neamul lor. Dumnezeu randuieste astfel pentru mantuirea si a altora din neam. Pentru o perioada scurta de suferinta pe pamant, acesti copii vor avea parte de rasplata si fericire vesnica, ajutand prin aceasta jertfa a lor si pe altii din neamul lor sa se mantuiasca.
Acum, vorbind despre diferentele dintre noi. Unii se nasc mai sanatosi, altii mai frumosi, altii au o viata mai usoara si mai plina de posibilitati.
Uneori ceea ce ni se pare noua ca este bine sau ca este rau, poate fi tocmai invers. Din punct de vedere spiritual, un bogat nu este neaparat intr-o stare buna, el poate fi mai degraba intr-o stare demna de plans, daca avantajele pe care le are nu le foloseste inspre binele apropelui sau daca nu intreprinde nimic spre mantuirea sufletului sau. Uneori putem spune despre un om bolnav si sarac ca este vai de el, cand in realitate incercarea prin care trece (rabdand acea situatie) il poate mantui daca rabda cu smerenie si nadejde in Dumnezeu (vezi pilda bogatului si a saracului Lazar din Sfanta Evanghelie si a bogatului caruia i-a rodit tarina). Dumnezeu cunoaste mai bine ce este bine pentr fiecare din noi, pentru ca nu toti suntem la fel. Fiecare om are parte de incercari in viata pe masura lui, chiar daca pare ca s-a nascut cu niste avantaje, el poate avea si niste incercari pe masura, fiecare are crucea lui (greutatile si incercarile sale care daca sunt trecute cu bine il pot ajuta spre mantuire). Noi, cu mintea noastra vedem realitatea lucrurilor doar la suprafata, nu in profunzime, fara a putea cunoaste toate consecintele care decurg dintr-o stare de fapt. Judecatile lui Dumnezeu sunt abis (precum spunea Cuv. Paisie), greu de patrus cu mintea noastra omeneasca. El stie cel mai bine ce ne trebuie fiecaruia dintre noi pentru a ne mantui si fiecare om are sansa sa la mantuire. Fiecare om se naste in viata cu anumite avantaje si dezavantaje (sau capata de-a lungul vietii niste avantaje, unii numesc aceasta noroc), insa toate acestea sunt randuite de Dumnezeu, inclusiv incercari, dupa intelepciunea Lui, fiecaruia dintre noi, in asa fel incat fiecare dintre noi sa se poata mantui. Iar daca omul nu face de buna voie ceea ce trebuie pentru mantuire, si daca nu implineste poruncile lui Dumnezeu, atunci are parte de anumite incercari (suferinte, greutati) pentru ca prin acestea sa se mantuiasca. Cine este mai puternic are parte de incercari mai mari (dar si rasplata pe masura), fiecaruia i se da dupa masura lui, de aceea nimeni nu este egal pentru ca nu toate sufletele sunt la fel. Sfintii de cele mai multe ori s-au nascut in familii evlavioase, cu credinta in Dumnezeu, sau din parinti care s-au rugat lui Dumnezeu pentru a avea copii. Copii care sunt conceputi la betie, vor avea mai mult tendinta de a pacatui. Copiii mostenesc din patimile dar si din virtutiile parintilor.
Mantuitorul spune la un moment dat in Noul Testament:
“37. El, raspunzand, le-a zis: Cel ce seamana samanta cea buna este Fiul Omului.
38. Tarina este lumea; samanta cea buna sunt fiii imparatiei; iar neghina sunt fiii celui rau.
39. Dusmanul care a semanat-o este diavolul; secerisul este sfarsitul lumii, iar seceratorii sunt ingerii. (Matei 13)
Exista unii copii care de mici copii sunt rai, nu stiu daca are legatura sau nu cu acest citat, insa cu siguranta nu ne nastem toti la fel, insa toti avem sansa la mantuire. Hristos ne-a spus sa ii urmam Lui, sa ne ducem fiecare crucea suferintei si ne-a spus ca “Imparatia cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea”.
da nu e o problemă…dar să nu mă uitați. Doamne ajută!
Multumesc !
Domnul admin se apropie paștile și tot nu ați răspuns… sper că aveți timp de răspuns și la vechea intrebare și la noua intrebare…. de ce este important ca doi oameni să se căsătorească? ei dacă se iubesc pentru ce le mai trebuie căsătorie? dacă e să vedem moștenirea lăsată poată să facă și un testament să lase moștenire la urmași… dar cununia? de ce mai este nevoie de cununie în secolul 21?
@alex,
Pfff.. e o perioada extrem de aglomerata pt. mine si intrebarea necesita un raspuns mai laborios. Daca nu e cu suparare, se poate dupa Pasti? 😀
Promit ca raspund in Saptamana imediat de dupa Pasti. 😀 Multumesc pt. intelegere.
cum se împacă asta cu iubirea lui Dumnezeu : „Iar celorlalţi le-a zis în auzul meu: “Mergeţi după el prin cetate şi loviţi! Să nu aveţi nici o milă şi ochiul vostru să fie necruţător!
6. Ucideţi şi nimiciţi pe bătrâni, tineri, fecioare, copii, femei, dar să nu vă atingeţi de nici un om, care are pe frunte semnul “+”! Şi să începeţi cu locul Meu cel sfânt!” Şi au început ei cu bătrânii, care erau înaintea templului.
7. Apoi le-a zis: “Întinaţi templul, umpleţi curţile cu ucişi şi ieşiţi!” Şi au ieşit şi au început să ucidă prin cetate.” Ezechiel 9. 4- 9
@anonimus,
Cum se impaca pedeapsele din Vechiul Testament cu iubirea lui Dumnezeu? In Vechiul Testament Dumnezeu le-a dat oamenilor (prin Moise) porunci pe care sa le urmeze, pedeapsa pentru pacatele (mari) era moartea intrucat ei nu aveau sansa Spovedaniei (cum exista astazi intrucat Hristos inca nu venise si nu se jertfise luand asupra Sa pacatele oamenilor) si continuand sa pacatuiasca sufletele acestor oameni dupa moarte ajugeau in iad. Dumnezeu i-a luat pentru ca acestia sa nu cada si mai rau, si sa isi rascumpere astfel, prin suferinta, macar o parte din pacatele facute. La Dumnezeu nu viata aceasta este importanta, ci cea care urmeaza dupa moartea fizica, care este vesnica si cu adevarat importanta, Dumnezeu vrea sa salveze SUFLETELE oamenilor, nu o viata plina de pacat prin care acestia nu fac decat sa se afunde tot mai tare, pierzand sansa de a-si salva salva sufletul si ajungand astfel la o suferinta vesnica dupa moartea fizica. Oare ar fi fost iubire sa ii lasa sa traiasca in pacate cativa zeci de ani iar dupa sa ajunga in suferinta cea vesnica?
Cei care mor nevinovati (precum copiii) isi mantuiesc sufletul (si primesc rasplata in viata de dincolo), iar aceasta este cel mai important intrucat sufletul este vesnic.
Citatul pe care l-ai dat este scos din context. Este o viziune a profetului Ezechiel cu Dumnezeu care porunceste ingerilor sai sa pedepseasca cetatea (dar sa ocoleasca pe cei nevinovati si care patimesc nedreptati):
Inainte de asta, in capitolele anterioare, vedem si motivul mâniei lui Dumnezeu:
Asadar printre altele, ceea ce a mâniat mai mult pe Domnul era faptul ca aceia se inchinau la idoli aducea jertfe si ardeau tamaie idolilor, iar altii la … Soare, dupa credinta paganeasca, uitand de Dumnezeu cel adevarat care i-a scos din robia egipteana, facand nenumarate minuni pentru ei (cu atat mai mult ei nu aveau nicio justificare pentru ca se inchinau la idoli, pierzandu-si credinta in Dumnezeu care a facut minuni atat de mari cu ei. Si deci pe langa nedreptati si silnicii, ei raspandeau credinta paganeasca, tragand in jos si pe ceilalti (afectandu-le sansa la mantuire). Nu este singurul loc din Vechiul Testament unde Dumnezeu ingaduia caderea unei cetati sau pedepsirea cu molima, seceta si altele pentru credinta in idoli (idolii fiind defapt demoni).
Trebuie sa avem in vedere ca Dumnezeu are in vedere deci sufletele noastre, ce se va intampla cu ele in vesnicie, de aceea ingaduie o scurta suferinta, boala, necaz etc., pentru a putea sa ne mantuiasca sufletele. La ce buna sa duci o viata in bunastare daca dupa aceea te vei chinui vesnic? Unii oameni judeca gresit aceste lucruri intrucat ei nu vad decat realitatea acestei vieti, nu si ceea ce se intampla dincolo. Dumnezeu are in vedere toate aceste lucruri. De aceea a ingaduit scurtarea unor vieti, ca a acelora de la Potop (apropo, in afara de Moise si fiii sai, Bibila ne spune ca oamenii erau aproape intr-o stare bestialitate, uciderile si violurile erau la ordinea zilei), sau cei din Sodoma si Gomora. Dumnezeu este cel care a dat viata omului si tot El este cel care o ia. Ni s-a dat viata aceasta pentru a ne mantui si chiar a ne sfinti, nu pentru a duce o viata plina de pacate si mai ales pentru a opri si pe altii sa se mantuiasca (de aceea raspandirea credintei pagane era atat de aspru pedepsita in Vechiul Testament).
What??? Ce ai baut? Toate nenorocirile oamenilor au pe Satana drept cauza primara. De la caderea lui Adam si a Evei a venit in lume boala, moartea si suferinta, din pricina ca au cedat ispitei sarpelui prin care a grait satana, fiind blestemati de Dumnezeu pentru ca nu au vrut macar sa-si recunoasca vina de a fi mancat din pomul cunoasterii Binelui si Raului (adica singura porunca care le-a fost data). Incepand de atunci omenirea a cazut sub influenta ingerilor cazuti, capatand patimi care duc la moarte sufleteasca, indepartandu-i de Dumnezeu.
SATÁNĂ, satane, s. f. 1. (Mai ales art.) Numele biblic al diavolului. 2. Întruchipare a răului, unealtă a răului. ♦ Termen injurios pentru oameni și animale. [Var.: satán s. m.] – Din sl. satana. ( sursa: DEX ’09 )
Satana prin ingerii sai cazuti ispiteste pe oameni sa faca toate nenorocirile, inclusiv razmerite, ucideri, razboaie. Hitler si Stalin, spre exemplu, au fost ispititi de Satana atunci cand au pornit razboaie si au poruncit ucideri de oameni, multi nevinovati. Toate genocidele au pornit din mintea unor oameni care au cedat ispitelor Satanei. Deci ce tot vorbesti? Esti dintr-un cult satanic, sau ce?
Nu… ideea era că Dumnezeu după Vechiul Testament a ucis acei oameni , iar diavolul a ucis în mod direct (așa menționează Biblia)pe fii lui Iov ( cu Hitler nu a ucis direct ci l-a ispitit pe el și acesta a făcut voia sa) asta era ideea… totuși indiferent că le-a vrut binele Dumnezeu prin omorârea lor, acest act nu este incompatibil cu porunca dată tot de El?
@anonimus,
Dumnezeu este si Cel care iubeste dar si Cel care pedepseste (pacatele oamenilor). In Vechiul Testament multe pacate erau pedepsite prin moartea fizica pentru ca pacatul sa ne raspandeasca. Cataclismele naturale pot fi considerate pedepse divine, insa moartea fizica a unora care pacatuiesc vine pentru a scurta/usura din suferinta pe care acestia o vor infrunta in viata de apoi, care in cazul in care ar fi trait si ar fi continuat sa pacatuiasca ar fi fost mult mai mare. In acest caz, faptul ca acestia mor nu este o urmare a lipsei de iubire a lui Dumnezeu, ci dimpotriva, Dumnezeu le scurteaza viata pentru ca acestia sa nu cada si mai rau, in iadul cel mai adanc, iar aceasta este o dovada de iubire, a scapa un suflet din chinurile vesnice. Viata aceasta este scurta, insa viata de apoi este vesnica si de aceea mult mai important este ceea ce se intampla cu omul dupa moarte. Si atunci Dumnezeu a facut un bine procedand astfel. Ce incompatibilitate sa fie cu porunca iubirii, atunci cand rezultatul este in favoarea omului?!
Diavolul a ucis in mod direct mult mai multi oameni decat aflam in Vechiul Testament. Aflam in Vietile Sfintilor ca acesta poate lua chip de om si orice fel de chip. Unii sfinti au spus ca pentru cei care vor sa pustniceasca dar nu sunt suficient de intariti in viata duhuvniceasca, este periculos sa traiasca in locuri pustii, unde pot sa-si piarda viata din cauza atacurilor diavolilor.
In orice caz, Dumnezeu, in intelepciuna Lui, hotaraste atunci cand omul sa traiasca si sa moara, intrucat Dumnezeu este si Judecator si are drept de viata si de moarte asupra fapturii Sale. Tot ceea ce face este spre binele nostru, inclusiv scurtarea vietii petrecute in planul fizic (multe se platesc sau se rasplatesc DUPA moartea fizica) si intotdeauna Dumnezeu face dreptate.
ok… am înțeles într-un final
mersi
Cu privire la Universul fin calibrat, conditiile pentru viata care l-ați folosit prin principiu antropic mi se pare pueril. Pt că acesta este unul dintre argumentele des intalnite ale teistilor ( gen dvs) pentru existenta lui Dumnezeu… el se bazează pe idee ca universul si constantele sale fizice sunt atat de fin calibrate incat orice mica modificare a acestora ar schimba lumea asa cum o stim sau, pur si simplu, nu ar mai exista. (…)
@anonimus,
Nu este vorba de fapul ca datorita aceste constante determina felul in care suntem, structura noastra, ci ca fiecare dintre aceste constante daca ar fi doar putin modificate, VIATA insasi nu ar fi posibila, indiferent sub ce forma. Dupa cum vedem, pana acum pe nicio planeta din sistemul nostru solar nu s-au descoperit urme de viata, indiferent daca vorbim de forme primare (precum protozoarele) sau forma inteligenta de viata. Iar precum spune astrofizicianul Trinh Xuan Thuan, în cartea sa “Melodia secreta”, care a calculat probabilitatea ca toate aceste condiţii necesare apariţiei si dezvoltarii vieţii sa fi fost satisfacute, şansa ca aceasta sa fi avut loc în mod întamplator este simultan egală cu probabilitatea ca un arcaş să lovească cu săgeata sa, de la distanţa de 15 miliarde de ani-lumină,o ţintă cu aria de 1 cm², adica este imposibil. Asadar ideea unui Creator nu este doar o supozitie sau o credinta, ci o realitate, orice concluzie bazata pe logica conduce la aceasta idee.
Deocamdata nu s-au descoperit urme de viata pe alte planete, cu atat mai putin unele inteligente. Este interestant ca ateii se agata de stiinta, dar atunci stiinta vine in contraditie cu inexistenta lui Dumnezeu, dispretuiesc concluziile ei, venind cu argumente filozofice.
Numai cei orbiti de propria lor
̶ prostieimportanta isi pot imagina ca viata inteligenta a aparut din intamplare, mai ales acum cand am aflat ca structura ADN s-a dovedita “mai avansata decat orice software creat vreodata” (Bill Gates) [mii de perechi de nucleotide ce formeaza un lanţ ADN in secvenţa perfecta], iar cea mai simpla celula (precariota) este mai complexa decat o intreaga uzina industriala.Nici un software functional nu poate exista fara ca cineva sa il conceapa. Vorbim despre o creatie inteligenta, nu de un hazard.
„Cantitatea de informaţii care ar putea fi stocată într-un volum punctual de ADN este echivalentă cu conţinutul unui normal de cărţi de 500 de ori mai înalt decât distanţa de la Pământ la Lună, fiecare cu un conţinut diferit. Cu alte cuvinte, dacă credem că noile hard-diskuri de 40 GB reprezintă o tehnologie avansată, un vârf de ADN ar putea conţine de 100 de milioane de ori mai multe informaţii” – Fizicianul si chimistul Jonathan Sarfati
Numai ca specia de primate “care vrea cu orice pret sa se simta importanta si cauta tipare pentru a-si justifica aceasta credinta egocentrică” … de a se crede nascuti din spuma marii dintr-o intamplare, se potriveste mai degraba celor atei care nu pot accepta ca sunt creati de o inteligenta cu mult superioara, care a si conceput acest univers, preferand sa creada intr-o poveste absurda precum ca orice forma de viata inteligenta este rezultatul unui lung sir de intamplari.
Este nevoie de mai mult credinta pentru a crede ca o evoluţie oarba, întamplatoare, ar putea crea asemenea informatii ADN uimitoare, decat a crede intr-o inteligenta superioara care a creat acest sistem de programare, ceea ce noi numim Creator.
“Oricine care contemplează ochiul unei muşte, mecanica degetului omenesc, camuflajul unei molii sau structura oricărei materii din variaţiile în aranjamentul protonilor şi electronilor şi susţine apoi că totul a apărut la întâmplare, datorită unui accident orb, acea persoană crede într-un miracol cu mult mai uluitor decât orice se găseşte în Biblie.” – David Raphael Klein
Am inteles. Multumesc!
salut exista dovezi extra-biblice pt persoana lui Hristos in istorie? Dar daca exista dovezi acelea dovedesc ca pe langa ca a fost un simplu om a fost si Dumnezeu? adica exista marturii extra-biblice care adeveresc ca Iisus Hristos este Dumnezeu ( sau daca vorbesc despre minunile Sale ex: ivierea Sa, Inaltarea, mers pe apa etc) Multumesc anticipat!
@Daniel,
Da, exista si alte marturii. Inainte de asta, cateva mentiuni pe care le consider relevante:
– Calendarul omenirii impartit in doua, a marcat cele doua ere, inainte si dupa nasterea lui Hristos. Numai o personalitate reala, ar fi putut sa marcheze atat de puternic istoria omenirii incat nasterea sa sa fie luata ca referinta.
– Nu exista religie sau miscare importanta fara intemeietor. Budismul nu ar exista daca Budha nu s-ar fi nascut, nu se poate concepe zoroastrismul fara Zoroastru, aristotelismul fara Aristotel, mahomedanismul fara Mahomed. Crestinismul nu face exceptie.
– Faptul ca adeptii lui Hristos, dintre care in primul rand Apostolii si ucenicii Sai au acceptat prigoana, temnita si martirajul – moartea in chinuri – pentru Hristos. Daca Hristos n-a existat, in consecinta ar rezulta ca ei L-au inventat. Cine accepta sa moara pentru ceva ce stie ca nu exista? Au mai fi murit Apostolii Sai pentru Hristos, cand li s-a dat sansa sa traiasca daca Il reneaga pe El, daca nu ar fi fost absolut convinsi de existenta Lui?
– In Evanghelii, nu se mentioneaza despre o existenta tip legenda ci cu repere de timp si spatiu concrete: nasterea lui Iisus are loc in Bethleem, timpul stapanirii lui Irod cel Mare, in timpul recensamantului lui Cezarul Augustus. Palestina era provicie a Siriei, in timpul domniei lui Cvirin si familiile trebuiau sa se inscrie la locul de origine. Iisus este botezat de Sfantul Ioan Botezatorul a carui predicare are loc in anul 15 al domniei lui Tiberiu Cesar si care este ucis de Irod tetrarh al Galileei. Rastignirea lui Iisus a avut loc in timpul arhiereilor Ana si Caiafa, in vremea lui Pilat Pontius – acestia sunt persoane reale, existenta documentata istoric. In Evanghelii se fac precizari cu privire la date, locuri, persoane politice si religioase.
– Sfantul Pavel, care mai inainte de botezul crestin se numea Saul, nascut la Tars, capitala provinciei Cilicia din Asia Mica, erudit evreu care traia la Tars, ca rabin. A venit in Ierusalim auzind de propavaduirea Apostolilor lui Hristos si a fost un renumit persecutor al crestinilor si a Bisericii crestine nou intemeiate in Ierusalim. Dupa imprastierea comunitatii din Ierusalim, acesta s-a indreptat spre Damasc cu intentia de a o desfiinta comunitatea crestineasca de acolo. Luand scrisori de imputernicire de la marele preot catre comunitatea iudaica din Damasc si primind o garda data de sinedriu (sefii rabini), in drumul sau spre Damasc a avut o viziune care l-a determinat sa se converteasca la cresinism. I s-a aratat Iisus Hristos intr-o lumina stralucitoare, si a auzit o voce care l-a intrebat: “Saule, Saule, de ce Ma prigonesti? Iar Saul a raspuns: “Cine esti, Doamne?” Si a auzit raspunsul “Eu sunt Iisus, pe care tu Il prigonesti”. Dupa care a ramas orb. Ajuns in Damasc un ucenic a lui Hristos a acceptat sa il boteze, la cererea lui, dupa care vederea i-a revenit. Din cel mai mare prigonitor al crestinilor a devenit Apostol al lui Hristos, supranumit si “Apostolul Nemurilor”, propavaduind la Roma si sfarsind martirizat de Nero. Insasi faptul ca un prigonitor inversunat se schimba la 180 de grade, devenind aproape peste noapte, Apostol al Domnului reprezinta o dovada a existentei lui Hristos, intrucat numai o minune poate determina o schimbare atat de drastica a unui om.
***
– Marturii despre Hristos (in afara de Evangheliile din Noul Testament):
• Epistolele Sfantului Pavel, către Tesaloniceni, Galateni, Corinteni şi Romani ( scrise între anii 50-58, deci la mai puţin de 20 de ani după învierea lui Hristos). Ele exista chiar in forma lor fizica si niciun critic nu le-a contestat veridicitatea.
Antici – istorici si scriitori – unii dintre acestia Il mentioneaza pe Hristos ca fiind mai mult decat un simplu om – profet / Dumnezeu:
• IOSEPHUS FLAVIUS (37-100 d. Hr.) – contemporan cu Hristos si unul din cei mai renumiti istorici, in lucrarea “De Antiquitatibus Iudeorum” (“Antiquities of the Jews”) cartea 20, cap. 9, mentioneaza de Hristos cand scrie despre Iacov, fratele lui Hristos (frate dupa tatal adoptiv, Iosif care mai fusese casatorit) ca a fost adus in fata sinodului evreiesc, citez din lucrarea tradusa in engleza: “and brought before them the brother of Jesus, who was called Christ, whose name was James” (“face să se prezinte înaintea acestui tribunal pe fratele lui, Isus, supranumit Hristos“).
http://sacred-texts.com/jud//josephus/ant-20.htm
• PLINIUS Secundus (sau Plinius cel Tanar) (62-114 d.Hr.) – contemporan cu Hristos – scriitor, naturalist si filozof latin, magistrat imperial si guvernator al Bitiniei. Lui ii apartine cel mai vechi text (in afara de Evanghelii) care face referire la Hristos intr-un raport adresat imparatului Traian (“Scrisori”- Cartea 10 – Epistolele 96, 97) mentioneaza printre altele cu privire la crestini: “Crima lor principală este că se adună într-o zi anumită, înainte de răsăritul soarelui; că înalţă pe rând cântece de laudă lui Hristos, ca unui Dumnezeu” (“ they had been accustomed to meet before daybreak and to recite a hymn among themselves to Christ, as though he were a god“).
http://www.attalus.org/old/pliny10b.html#96
• Sirianul MARA BAR SERAPION (73-160 d.Hr.), contemporan cu Hristos – O mărturie foarte veche, scrisoare către fiul său: “Ce a folosit atenienilor că l-au osândit la moarte pe Socrate, samienilor că l-au ars pe Pytagora, evreilor să-l chinuiască pe regele lor înţelept.” (W. Cureton, Spicilogium Syriacum, Londra, 1875, p. 43-46). Era, spune Mara, “un rege înţelept care fu osândit la moarte de poporul evreiesc“.
• CORNELIUS TACITUS, cel mai mare istoric roman (cetatean al Imperiului Roman) din sec. I, unul dintre cei mai exacţi istorici ai lumii antice, este cuprinsa în Annales, intre anii 115 şi 117, si descrie incendierea Romei, al carui autor era considerat imparatul Nero (primul imparat prigonitor al crestinilor):
“Ca să nimicească această rumoare el a aplicat chinuri rafinate acelora cărora abominaţia îi făcea urgisiţi şi pe care vulgul îi numea creştini. Numele le vine de la Hristos, care a fost dat spre chinuire, în timpul domniei lui Tiberiu, de către procuratorul Pontiu Pilat. Reprimată pe un moment, această execrabilă superstiţie, a izbucnit din nou, nu numai în Iudeea, unde luase naştere răul, ci încă şi în Roma, unde tot ce este infam şi ruşinos se lăţeşte şi are sectatori” (Taciti, Annalium, lib. XV, Cap.44).
https://archive.org/details/cornellitacitian00taci/page/n133
• CAIUS SUETONIUS TRANQUILLUS (117-138 d.Hr.) secretarul împăratului Hadrian. A scris istoria vieţii primilor doisprezece împăraţi romani.
În “Viaţa lui Claudius” (Vita Divi Claudil, cap.25) face aluzie la Hristos raportând că împăratul “alungă din Roma pe evrei care, aţâţaţi de Chrestus, nu încetau să se agite” – “Iudeas impulsante Chreste assiduae tumultantes Roma expulit”. Pe Hristos îl numeşte “Chrestus”, după cum L-au numit romanii până mai târziu, iar creştinilor li se spunea “Chrestiani”.
*
Mentioneaza numele lui Hristos, in iudaica i se spune Christ “al carui nume era si Chrestus” (“cui nomen fuit” lb. latina) sau “Christi i.e. Messia” (i.e. formula latină a expresiei: “şi anume”).
http://ia600204.us.archive.org/10/items/vitadiviclaudii00suetuoft/vitadiviclaudii00suetuoft.pdf (pag. 124)
• LUCIAN din Samosata (125-192) – celebrul orator şi sofist, în lucrarea Moartea lui Peregrinus:
In Cap. 11 mentioneaza pe Hristos ca datator de lege, profet si Dumnezeu: “el i-a facut sa arate ca niste copii, pentru ca el era in acelasi timp profet, conducator religios, unul singur toate acestea. El le-a interpretat si explicat cartile lor – Vechiul Testament – s-a relevat lor ca Dumnezeu, cel care le-a dat legi, s-a facut protector al lor, a fost crucificat in Palestina pentru ca a adus un noua credinta in lume.” (“he made them all look like children, for he was prophet, cult-leader, head of the synagogue, and everything, all by himself. He interpreted and explained some of their books and even composed many, and they revered him as a god, made use of him as a lawgiver, and set him down as a protector, next after that other, to be sure, whom they still worship, the man who was crucified in Palestine because he introduced this new cult into the world.“)
Din Cap. 13 – Despre ucenicii lui Hristos: “ei dispretuiesc moartea si chiar de buna voie se predau pe ei insusi, cei mai multi dintre ei. Mai mult, primul dadator de legi i-a convins ca sunt cu totii frati, cu conditia sa se lepede de zeii grecilor si sa venereze pe sofistul (inteleptul) lor rastignit si sa traiasca dupa legile Sale” (“they despise death and even willingly give themselves into custody; most of them. Furthermore, their first lawgiver persuaded them that they are all brothers of one another after they have transgressed once, for all by denying the Greek gods and by worshipping that crucified sophist himself and living under his laws“)
http://www.tertullian.org/rpearse/lucian/peregrinus.htm
• PHELGON din Tralles (sec. II), scriitor grec, citat de Origene in ‘Contra Celsus’ cap. 59 (LIX)
“Acum, Flegon, în cea de-a treisprezecea sau paisprezecea carte, cred că din Cronicile sale, nu numai că i-au atribuit lui Isus cunoașterea evenimentelor viitoare (deși au căzut în confuzie despre unele lucruri care se referă la Petru, ca și când s-ar referi la Isus) a mărturisit că rezultatul corespunde predicțiilor Sale. De asemenea, și prin aceste admiteri privind cunoașterea precoce, ca și când împotriva voinței sale, și-a exprimat opinia că doctrinele predate de părinții sistemului nostru nu au fost lipsite de putere divină.” (“Now Phlegon, in the thirteenth or fourteenth book, I think, of his Chronicles, not only ascribed to Jesus a knowledge of future events (although falling into confusion about some things which refer to Peter, as if they referred to Jesus), but also testified that the result corresponded to His predictions. So that he also, by these very admissions regarding foreknowledge, as if against his will, expressed his opinion that the doctrines taught by the fathers of our system were not devoid of divine power. “)
http://www.earlychristianwritings.com/text/origen162.html
********
– De asemenea, Hristos a fost profetit de profeti ai Vechiului Testament ale caror profetii s-au petrecut intocmai:
Iisus – piatra de incercare pentru evrei – Isaia (28,16), Psalm (117,22)
“Pus-am in Sion o piatra, o piatra de incercare, piatra din capul unghiului, de mare pret, bine pusa in temelie; cel care se va bizui pe ea, nu se va clatina!” (Iisus este piatra de incercare)
“Piatra pe care n-au bagat-o in seama ziditorii, aceasta a ajuns in capul unghiului.”
—————————————————————
Se va naste din Fecioara – Isaia (7,14):
“Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel.”
—————————————————————
Dispretuit de ai Sai, ia asupra Lui pacatele noastre – Isaia cap. 53:
“3.Dispretuit era si cel din urma dintre oameni; om al durerilor si cunoscator al suferintei, unul inaintea caruia sa-ti acoperi fata; dispretuit si nebagat in seama.
4. Dar El a luat asupra-Si durerile noastre si cu suferintele noastre S-a impovarat. Si noi Il socoteam pedepsit, batut si chinuit de Dumnezeu,
5. Dar El fusese strapuns pentru pacatele noastre si zdrobit pentru faradelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mantuirea noastra si prin ranile Lui noi toti ne-am vindecat.
7. Chinuit a fost, dar S-a supus si nu si-a deschis gura Sa; ca un miel spre junghiere s-a adus si ca o oaie fara de glas inaintea celor ce o tund, asa nu Si-a deschis gura Sa.
8. Intru smerenia Lui judecata Lui s-a ridicat si neamul Lui cine il va spune? Ca s-a luat de pe pamant viata Lui! Pentru faradelegile poporului Meu a fost adus spre moarte.
[…]
12.Pentru aceasta Ii voi da partea Sa printre cei mari si cu cei puternici va imparti prada, ca rasplata ca Si-a dat sufletul Sau spre moarte si cu cei facatori de rele a fost numarat. El a purtat faradelegile multora si pentru cei pacatosi Si-a dat viata.”
—————————————————————
Vandut pe 30 de arginti – Zaharia (11,13):
Atunci a grait Domnul catre Mine: “Arunca-l olarului pretul acela scump cu care Eu am fost pretuit de ei”. Si am luat cei treizeci de arginti si i-am aruncat in vistieria templului Domnului, pentru olar.
—————————————————————
I s-a dat sa bea otet (cand era pe cruce) – Psalm (68,25)-rom/ Psalm (69,22)-eng.
“Si mi-au dat spre mancarea mea fiere si in setea mea m-au adapat cu otet.”
—————————————————————
A venit calare pe un asin (magarus) si a venit SMERIT – Zaharia (9,9)
“Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei”
—————————————————————
Strapuns (cu sulita), cu rani la mani si picioare – Zaharia (12,10) si (13,6)
“Atunci voi varsa peste casa lui David si peste locuitorii Ierusalimului duh de milostivire si de rugaciune, si isi vor atinti privirile inspre Mine, pe Care ei L-au strapuns si vor face plangere asupra Lui, cum se face pentru un fiu unul nascut si-L vor jeli ca pe cel intai nascut”
Si daca va fi intrebat: “De unde ai ranile acestea la maini?” El va raspunde: “Am fost lovit in casa prietenilor mei!”
—————————————————————
I-au strapuns mainile si picioare si au tras la sorti camasa Lui – Psalm (21:18,20)-rom, Psalm (22:16,18)-engl, Psalm (22:17,19)-ebr.
“Strapuns-au mainile mele si picioarele mele.”
“Impartit-au hainele mele lorusi si pentru camasa mea au aruncat sorti”
—————————————————————
Primul verset din Psalmul 109 al regelui David din Vechiul Testament:
Zis-a Domnul Domnului Meu: “Sezi de-a dreapta Mea, pana ce voi pune pe vrajmasii Tai asternut picioarelor Tale”
(Adica Dumnezeu Tatal catre Dumnezeu Fiul, cel pe care David il numeste “Domnul Meu”)