greek-priests ActiveNews: Statul grec lasă BISERICILE fără PREOȚI: 2300 de biserici ortodoxe nu vor mai avea preot

În prezent, guvernul grec limitează drastic numărul de hirotoniri de noi preoți, din cauza acestui fapt multe parohii rămânând fără preoți. Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminica nu va mai exista Sfânta Liturghie.

Conform legislației actuale, un nou funcționar public (în acest caz, preotul) poate fi angajat numai după pensionarea a zece colegi de-ai săi.

Potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, numărul de parohii rămase fără îngrijire pastorală a ajuns la 22% – din totalul necesar de 10.500 de preoți lipsind 2.300.

Pastorația a fost lovită, mai presus de toate, în orașele mici, potrivit lonews.ro. Cele mai multe dintre ele sunt situate la o distanță considerabilă de satele vecine, accesul la acestea este dificil, din cauza infrastructurii de transport subdezvoltate, iar în același timp, comunitățile mici nu sunt în măsură să susțină din fonduri proprii un preot.

Mitropolitulul Eustatie de Monemvasia a evaluat situația eparhiei proprii, ca fiind critică:

Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminică nu se face Liturghie. Locuitorii din satele mici sunt abandonați de oficialii guvernamentali, lăsați fără profesori, fără servicii publice. Oamenii mai aveau doar Biserica. Dacă nu există nici măcar preot, ei rămân, în general, fără protecție și sprijin“.

Mitropolitul Ieremia de Gortin împărtășește si el aceeași îngrijorare:

În eparhia mea, la 150 de biserici au rămas 50 de preoți. Clopotele au încetat să mai sune. Unul dintre localnici mi-a spus: Nu avem cadre didactice, preot, nu mai sună un clopot. Deci, mai devreme sau mai târziu, vom deveni turci.

Episcopul a amintit că Biserica Ortodoxă Greacă a salvat țara de la islamizare și de la pierderea identității naționale, în anii de dominație otomană.

 

Digi24: Când austeritatea lovește biserica

În mai mult de 2.000 de biserici din Grecia nu mai slujește niciun preot. S-a ajuns aici după ce ani de-a rândul, statul a trebuit să facă tăieri bugetare. Preoții au statut de funcționari publici în Grecia și inclusiv pentru ei, se aplică o regulă care spune că pentru fiecare angajare, e nevoie de zece concedieri sau pensionări prealabile.

La sfârșitul anilor ’60, Biserica Ortodoxă din Grecia a cedat statului peste 95% din proprietățile sale. Cât de mult și-a dorit lucrul acesta rămâne de discutat, căci în acea perioadă Grecia se afla în plină dictatură militară. Oricum, statul s-a angajat să plătească salariile preoților. Grecia are în acest moment ceva mai mult de 9.000 de preoți și numărul lor a scăzut constant în ultimii ani. Absolvenți la teologie ar fi destui, dar ca un preot să primească o parohie, e nevoie ca alți zece să iasă din sistem.

E o regulă care se aplică în tot sistemul bugetar al Greciei și dat fiind că statul le plătește preoților salariul, aceștia au statut de funcționari publici. La fel ca și celorlalți bugetari, și preoților le-au scăzut salariile. Anual, statul plătește pentru salariile clerului cam 190 de milioane de euro. E drept, biserica plătește ceva taxe, însă în 2011, acestea au însumat cam 13 milioane de euro.

Oficial, sunt scutite de la plata taxelor și impozitelor bisericile care sunt monumente istorice precum și cele care au în grijă centre sociale, la care oamenii săraci pot să vină să ia masa, sau să înopteze dacă nu au un adăpost. Pentru a nu le închide, biserica greacă a redus programul mai multor posturi de radio pe care le deține și a închis mai multe publicații.

În satele în care nu există niciun preot, biserica a trimis absolvenți la teologie care slujesc pro-bono. Însă de cele mai multe ori, comunitățile locale strâng bani pentru a-i asigura un venit minim.

 

107078-004-B981FBB4