Doxologia: 22 de ierahi și zeci de mii de credincioși, la hramul „Sfintei Ocrotitoare a Moldovei” sf-parascheva

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a culminat azi cu slujba Sfintei Liturghii dedicată hramului, la care au participat 15 000 de credincioşi, în timp ce alți 15 000 de pelerini așteptau cu răbdare la rând pentru a se închina la sfintele moaște ale Cuvioasei, ale Sfintei Maria Magdalena și ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Slujba a fost săvârşită pe o scenă special amenajată pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, de către un sobor de 22 de arhierei români şi străini, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea. Ca un fapt inedit, la finalul slujbei hramului din acest an, șase veterani de război din judeţele Moldovei au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan „Crucea Moldavă pentru mireni”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a sărbătorit azi hramul, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Şi în acest an, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată pe Bulevardul Ştefan cel Mare de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea, înconjurat de un sobor de 21 ierarhi din ţară şi străinătate: IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Iustin, Mitropolit de Nea Krini şi Kalamarias, IPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Părinte Irineu, arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, IPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, PS Părinte Nicolae de Apollonia, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Tiranei, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilo, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului și PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de către Corul reunit al maicilor de la Mănăstirile Văratec și Agapia.

După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an de la Iaşi, intitulat „Comuniunea sfinţilor ne cheamă la sfinţirea vieţii”. „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Maria Magdalena ne învață că prin credință, omul poate dobândi bucuria și viața veșnică. Sfântul Ioan Gură de Aur, declarat de Sfântul Sinod ca ocrotitor al acestui an, vorbind despre credința și evlavia femeilor mironosițe, spune: «Femeile care suferiseră alături de Hristos, care plânseseră alături de el, uitați-vă cât de mare este stăruința lor! Ele au fost cele dintâi care l-au văzut înviat și neamul acesta femeiesc, osândit până atunci, s-a bucurat cel dintâi de vederea bunătăților cerești. Ucenicii au fugit, dar femeile au rămas».

Prezența în România a moaștelor Sfintei Maria Magdalena, aduse la Iași de la Mănăstirea Simonos Petras din Muntele Athos, restaurată de domnitorul Mihai Viteazul, întărește legătura dintre locurile sfinte românești și cele din toată lumea” a menționat Preafericirea Sa în mesajul transmis. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a mulțumit apoi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru mesajul transmis şi pentru binecuvântarea dată de a fi aduse la Iaşi, de la reşedinţa Patriarhală, o părticica din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.
moastele_sfintei_maria_magdalena
 

„Mulțumirea primă și ultimă se adresează acestor minunate chipuri binecuvântate de răbdare – pelerinii”

Un moment deosebit al slujbei hramului din acest an l-a reprezentat aducerea pe scena unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească a șase veterani de război din judeţele Moldovei, care au primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan „Crucea Moldavă pentru mireni”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. „Cât de milostiv este Dumnezeu că încă mai suntem contemporani cu acești bărbați și cu cei asemenea lor, veterani de război care, împreună cu deținuții politici, formează chintesența neamului, seva națiunii și apa cea sfânta din care încă se adapă supraviețuirea neamului. Dumnezeu să-i aibă în pază, să le dăruiască anii pe care numai El îi rânduiește pentru fiecare dintre noi”, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La finalul Liturghiei au mai rostit alocuţiuni IPS Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea şi părintele arhimandrit Elisei, stareţul Mănăstirii Simonos Petras din Muntele Athos. […]

De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulţumit ierarhilor prezenţi, tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor, precum şi miilor de pelerini care au înfrumuseţat şi în acest an prin prezenţa lor sărbătoarea hramului de la Iași: „Mulțumirea primă și ultimă se adresează acestor minunate chipuri binecuvântate de răbdare, de stăruință și, mai presus de toate, de credință în Dumnezeu și iubire față de sfinții Săi – pelerinii. Dumnezeu să vă aibă în pază pe toți; să plecați la casele dumneavoastră cu chipurile celor trei sfinți – Cuvioasa Parascheva, Maria Magdalena cea Întocmai cu Apostolii și Sfântul Ioan Gură de Aur, cu binecuvântarea rugăciunii lor în inimile dumneavoastră. Întorcându-vă acasă, să amintiți și celor care nu au putut fi prezenți alături de noi cât de bun este Domnul pe care L-ați simțit în aceste zile la Iași. Să lăsați moștenire această credință copiilor dumneavostră, așa cum noi am primit această credință de la părinții noștri. Să aveți grijă de pruncii cu care v-a binecuvântat Dumnezeu, să-i nașteți și să-i creșteți cu frică de Dumnezeu, cu rușine de oameni și cu dragoste față de acest pământ binecuvântat”.


 

Doxologia: Minunile Sfintei Parascheva să nu fie spre mândria oamenilor, ci spre slava lui Dumnezeu!

De ce e nevoie să se consemneze minunile, vindecările minunate şi numeroasele binefaceri pe care le-a săvârşit Preacuvioasa Maica noastră Parascheva?


Este cât se poate de grăitor ceea ce spune o credincioasă, prin care se confirmă multele şi negrăitele mângâieri pe care le revarsă Preacuvioasa Maica noastră Parascheva: „Cuvioasa Parascheva este pentru mine cea mai scumpă prietenă. Am convingerea că inima ei mare nu poate suferi să vadă durerea în oameni şi să n-o aline imediat cu balsamul milostivirii ei. Astfel, mânuţele ei moi se transformă într-un izvor ce picură tuturor binecuvântare şi ajutor neîntârziat, însufleţire celor întristaţi, tărie şi nădejde celor slabi, vindecare celor bolnavi şi zâmbet senin de voioşie celor ce plâng nemângâiaţi”.

De ce e nevoie să se consemneze minunile, vindecările minunate şi numeroasele binefaceri pe care le-a săvârşit Preacuvioasa Maica noastră Parascheva? Răspunsul la această întrebare ni-l dă un închinător care ţine să sublinieze: „Mari sunt minunile pe care sfinţii lui Dumnezeu le fac pentru noi şi ele trebuie cunoscute nu spre mândria noastră, că noi suntem nevrednici, ci spre slava lor şi a lui Hristos, Dumnezeul nostru”.

Ştiu că este aşa şi de aceea mă rog Bunului Dumnezeu, Măicuţei Lui Sfinte şi tuturor sfinţilor să nu mă pedepsească şi să mă ierte pentru greşelile mele cele mari şi nenumărate. Aduc mijlocitoare pe Sfânta noastră Maică Parascheva, căreia mă rog din tot sufletul şi am încrederea că mă va ajuta. Minunile — pe firul logicii credinței — au rolul de a-i întări pe cei care au avut parte de ele, dar și pe cei care se arată a fi șovăielnici; mai ales în timpurile tulburi când tirania împotriva credinţei ia forme neînchipuite.

(Vasile Nechita, Viața și minunile Preacuvioasei Parascheva, povestite tinerilor, Editura Meteor Publishing, p.145)

 

Doxologia: „Sfânta Parascheva este o bucurie pentru sufletul meu”

După ce s-au aşezat la rând, oamenii au ascultat Privegherea şi Sfânta Liturghie, pregătindu-se astfel pentru întâlnirea cu sfinţii.

„Este foarte bine la rând. Mai devreme, am primit câteva sărmăluţe calde de la un grup de credincioşi din Botoşani. Sfânta Parascheva este o bucurie pentru sufletul meu. Vin în fiecare an pentru a-i cinsti sfintele moaşte, mai ales că port numele Sfintei. Părinţii mei mi-au pus numele Cuvioasei Parascheva, întrucât biserica din satul nostru este ocrotită de această sfântă multmilostivă”, a spus Parascheva din localitatea Rafaila, judeţul Vaslui.

„Nici nu am simţit că am stat la rând atâtea ore. Îmi pare foarte bine că am venit, întrucât nu am mai ajuns de câţiva ani. Deşi m-au durut picioarele şi spatele, am rezistat foarte bine, cu ajutorul lui Dumnezeu. M-am rugat pentru toată lumea necăjită dar şi pentru sufletul meu”, s-a exprimat o credincioasă venită din Bârlad.

M-am legat de Sfânta Parascheva încă de acum 15 ani. Deşi am avut încercări, am reuşit să vin pentru a mă închina la sfintele moaşte. Îmi aduc aminte că prima întâlnire cu Sfânta Parascheva s-a petrecut după 13 ore de stat în picioare, având parte de o vreme schimbătoare. Despărţirea de Sfânta Parascheva a fost foarte grea, iar odată cu trecerea anilor, am rămas în suflet cu aceeaşi dragoste faţă de ea”, a spus Marinela din Bucureşti.
 

Doxologia: Orice problemă am avea, Sfânta Parascheva ne este mereu folositoare

Cu 25 de ani în urmă am fost operată la un sân (de un chist). Nu am avut probleme o perioadă, dar chistul a crescut din nou ca o nucă. N -am mai mers la doctor. Am început să mănânc numai fructe, legume şi peşte, dar cu rugăciuni foarte multe în special acatistul şi paraclisul Sfintei Parascheva zilnic. Chistul de la sân, nu a mai crescut şi n-am mai avut dureri. Într-o noapte am visat-o pe Sfânta Parascheva ridicând capul din raclă şi spunându-mi: „Nu-ţi mai fă griji, tămăduirea ta de la mine îţi va fi”.

După un timp l-am întrebat pe părintele Valerian ce este cu acest vis. Mi-a spus să dau de pomană o candelă mare. N-am mai avut probleme cu sânul, totuşi, după ce am născut cei doi copii, am facut o mamografie zicând mereu în gând rugăciuni către Cuvioasa. Aparatul nu a arătat nimic, ticăia neobişnuit, iar doc­torul nu ştie ce s-a întâmplat, pentru că, deşi era un aparat nou, s-a defectat, eu am fost trimisă la alt doctor.

Orice problemă am avut, Sfânta Parascheva mi-a fost mereu folositoare. Când vin la sfânta raclă, mă simt datoare, că m-a ajutat de multe ori. Cred că postul şi rugăciunea ne face să fim mai apropiaţi de cele sfinte, să manifestăm zilnic credinţă şi nădejde. Şi Sfânta Teodora de la Sihla ne-a ajutat mult: de ziua ei acum patru ani am născut un băiat, Teodor-Stelian. (Mirela – Iaşi) Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor, volumul II, Editura Doxologia, 2014, p. 117

Sf-Cuv-Parascheva-