turla_biserica_1● Digi24: Dacian Cioloș îl asigură pe Patriarh că Guvernul va asigura finanțare pentru investițiile importante (UPDATE)

După doar o zi şi jumătate, Executivul schimbă macazul. Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat în această dimineaţă pe şeful Bisericii Ortodoxe că, în funcţie de posibilităţi, Guvernul va finanţa inclusiv lăcaşele de cult aflate în construcţie.

„Premierul Dacian Cioloş a avut, în dimineaţa zile de 6 decembrie, o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe tema alocaţiilor bugetare pe anul 2016. Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din această perspectivă.

Totodată, Preafericirea Sa a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a îmbunătăţii condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale. Premierul Cioloş a mulţumit pentru implicarea Bisericii în cele două direcţii extrem de importante pentru dezvoltarea societăţii româneşti. De asemenea, Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe Părintele Patriarh că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul guvernului.

În 2016 acordăm creşteri salariale atât pentru personalul clerical cât și pentru personalul neclerical. Am făcut un calcul, aceste creșteri salariale sunt comparabile, sunt aproape 150 de milioane de lei și sunt comparabile cu sumele pe care le-am alocat în 2015 pentru reparații și construcții. Deci ceva bani suplimentari se duc în această zonă, pentru salarizare de data aceasta.

Biserica are la dispoziție venituri proprii şi beneficiaza şi de facilităţi fiscale. Pot fi continuate lucrări de construcție, de asemenea se pot atrage și fonduri europene”, a declarat și ministrul Finanțelor, Anca Dragu, într-o emisiune televizată.

 

●  Antena 3 – Guvernul nu mai dă bani la biserici

În bugetul Secretariatului General al Guvernului, guvernul nu a mai alocat bani pentru culte.

Banii care ar fi trebuit să fie alocaţi pentru anul viitor pentru construcţia sau modernizarea lăcaşurilor de cult. Potrivit proiectului de buget de pe site-ul Ministerului de Finanţe, se pare că alocarea propusă pentru anul viitor este egală cu zero.

Practic, faţă de execuţia preliminată pe 2015, când erau 177 de milioane de lei acordaţi pentru aceste lăcaşuri de cult şi 148 de milioane, în 2014, Executivul a decis să nu mai acorde finanţări pe acest capitol.

În schimb, în continuare vor fi acordate sumele pentru salariile personalului clerical din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Vorbim despre 328 de milioane de lei, alocaţi pentru anul viitor, o creştere faţă de 2015, când au fost daţi 291 de milioane de lei.

* * *

Digi 24 – Patriarhul Daniel: “Suntem de acord să impoziteze veniturile, dar să și renunțăm la salarii de la stat, dacă ni se dau înapoi proprietățile luate abuziv”

Surpriză în bugetul pe 2016. Catedrala Mântuirii Neamului nu va primi niciun ban de la buget. Asta în condiţiile în care Biserica a primit în ultimii ani milioane de euro pentru construirea acestui lăcaş de cult.

Guvernul nu a alocat, în proiectul de buget pe 2016, fonduri pentru lăcaşurile de cult. Asta înseamnă că nu vor mai fi daţi bani de la buget nici pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Decizia nu este însă pe placul reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, care speră ca lucrurile să se schimbe în Parlament.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: “Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. Este o veste care nu ne poate bucura, dar considerăm că construcţiile începute, inclusiv proiectul Catedralei naţionale va putea fi continuat, întrucât conform legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru această importantă construcţie nu provin doar din partea statului, în primul rând sunt fonduri alocate de Biserică, alocate prin donaţiile credincioşilor şi în ultimul rând din partea instituţiilor statului. Proiectele aflate în derulare în acest moment în cadrul Patriarhiei Române nu vor stopate, cel mult procesul de edificare al lor va fi unul evident afectat, dar în niciun caz stopat.”

De altfel, stoparea finanţării bisericilor din bani publici a fost una dintre solicitările protestatarilor care au ieşit în stradă în urmă cu o lună. Ei au mai cerut şi impozitarea averilor bisericeşti. Asta în condiţiile în care Biserica Ortodoxă Română deţine aproape 80.000 de hectare de teren agricol şi păduri, dar şi numeroase restaurante, hoteluri, ferme şi fabrici. Patriarhul Daniel spune că este de acord cu aceste solicitări, însă pune o condiţie.

Patriarhul Daniel: “Suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salarii de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv ne-a luat statul ca proprietăți. Noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să dea înapoi ceea ce a luat și cu tot echilibrul acesta nu mai avem nevoie de salarii de la stat și altele.”

Până în prezent, Guvernul a fost generos cu bisericile. Doar în ultimii doi ani, peste 325 de milioane de lei de la buget au intrat în vistieria Bisericii.

Alocările de la buget pentru biserici:

2014: 148 mil. lei

2015: 177 mil. lei

2016: 0 lei

* * *

●  Ziua News – Blestemul neamului?

Este un blestem al neamului nostru această tendinţa continuă de a ne distruge valorile? Care, până la urmă, înseamnă autodistrugere? Dacă urmărim ce se întâmplă, s-ar putea să dăm acestei dureroase întrebări un răspuns pozitiv. Iată ultimul exemplu. Atacarea Bisericii Ortodoxe Române.

Pe bună dreptate, Adrian Severin a iniţiat un scurt serial editorial. În apărarea Bisericii Ortodoxe Române. Faţă de cine? Faţă de dictatura mediocrităţii. Pentru că cei care încearcă să demonizeze biserica noastră reprezintă, nu numai o minoritate, cel mult câteva mii de persoane în raport cu milioanele de credincioşi şi cu sutele de mii, dacă nu cu milioanele de practicanţi, ci şi o crasă mediocritate. Persoane care dovedesc prin afirmaţiile lor că nu ştiu aproape nimic despre istoria Bisericii Ortodoxe Române. Şi în acest sens am să dau un exemplu.

De foarte multe ori în ultime vreme, în spaţiul public, auzim afirmaţii de genul “de ce trebuie noi să plătim salariile preoţilor?”, „de ce trebuie noi să ajutăm financiar Biserica Ortodoxă Română?”, „de ce nu se impozitează veniturile bisericii?”. Dincolo de faptul că dacă s-ar întâmpla toate aceste lucruri, cu certitudine, nu omul simplu ar fi cel câştigat, sub aspect financiar, ci doar hoţii care ar avea de unde fura mai mult. Mai există şi un element, ţinând de cultura generală, care trebuie pus în discuţie. Şi care este ignorant din motive ţinând de incultură sau chiar cu rea-credinţă de componenţii acestui front numit dictatura mediocrităţii.

rosca-stanescuCând regimul Alexandru Ioan Cuza a decis secularizarea averilor mănăstireşti pentru a face o reforma agrară, prin împroprietărirea ţăranilor, Biserica Ortodoxă Română era extrem de bogată. Şi prosperă. Ea reprezenta, pe lângă inestimabila ei valoare spirituală, vorbind în termeni moderni, singura structură naţională de bun management economic. Terenurile agricole, viile, pădurile, morile, etc. administrate de biserica noastră funcţionau la cei mai înalţi parametrii, munca era bine organizată, iar cei care o prestau erau corect răsplătiţi. Când din raţiunile pe care le ştim din istorie – cei care le ştim – Regimul Cuza a decis secularizarea, cu Biserica Ortodoxă Română a fost încheiată o înţelegere.

O înţelegere scrisă. Între stat şi biserică. Care ţine loc de contract. Conform acestei înţelegeri, statul român s-a angajat ca în schimbul preluării unei părţi substanţiale din averile mănăstireşti – care nu erau furate de la nimeni, ci erau dobândite de-a lungul secolelor prin donaţii şi prin activitate destoinică – o parte din veniturile lunare ale preoţilor să fie asigurate de stat. Vin acum unii ignoranţi sau răuvoitori pentru a se întreba, iar şi iar, de ce guvernele României “nu-i taie pe popi de la porţie“. Păi de aceea. Pentru că “pacta sunt servanda est!”  [“promisiunile/conventiile trebuie respectate” -n.a.]. Hai băieţi, daţi fuga la dicţionare!

Cam aceeaşi sunt profund preocupaţi de impozitarea veniturilor obţinute de Biserica Ortodoxă Română. Ca şi când, în alte state, singura grijă a autorităţilor, chiar asta ar fi. Cum să le ia bir păstorilor de suflet? Ce a făcut Biserica Ortodoxă Română pentru ca noi să fim o naţie, una dintre naţiile importante din Europa, pentru ca neamul să existe şi să se unească, ce a făcut această biserică pentru cultura poporului român, pe vremea când singurii dascăli erau preoţi şi singurele cărţi erau tipărite în mănăstiri, nu vor să ştie sau, pur şi simplu, nu au aflat niciodată aceşti compatrioţi care bat din picior şi mârâie la adresa bisericii noastre. […]

Iar acum, în plină desfăşurare, este operaţiunea de demonizare a Bisericii Ortodoxe Române. Probabil pentru că se află, de mult prea multe veacuri, în topul încrederii românilor. Iar această încredere trebuie distrusă.

Sorin Rosca Stanescu

 * * *

●  Ziua News – Guvernul Dacian Soros taie banii Bisericii si nationalizeaza proprietatile din secularizarea lui Cuza

Dupa incendiul din Colectiv si dupa reactia controversata a Bisericii, in mediile de socializare, cele care au deteminat masiv iesirea oamenilor in strada si daramarea Guvernului Ponta, s-a vehiculat un puternic curent anti BOR si anti Patriarh. Tot aceasta miscare a condus si la instalarea Guvernului Ciolos.

Despre actualul guvern au aparut numeroase informatii in presa ca este unul impus “de afara”, ca este o pepiniera a politicii globale a magnatului George Soros, unul dintre mentorii Ocultei Mondiale. “Va veti da seama ca este o miscare a Ocultei atunci cand veti vedea ca printre principalele masuri sunt si cele anti Biserica, anti-crestine”, spuneau atunci mai multe voci din rândul preotilor si calugarilor.

Iata ca acum, conform informatiilor obtinute de Antena 3 si difuzate in aceasta dimineata, Guvernul Dacian Ciolos, construind bugetul pentru 2016 a alocat zero fonduri pentru culte, pentru biserici. Pe de alta parte, in 23 septembrie 2015, cand inca mai era Guvernul Ponta, in noul Cod Fiscal s-a prevazut neimpozitarea veniturilor realizate de Biserica, ca si neimpozitarea salariilor preotilor, urmand ca Biserica sa se administreze si cu acesti bani, ramanand in continuare ca salariile sa fie date de la stat, asa cum a fost de pe vremea secularizarii lui Cuza.

La acea vreme, Biserica, singura institutie rentabila, cu pamanturi agricole, vii, proprietati manastiresti a fost de acord sa cedeze o parte din acestea “secularizandu-le” pentru stat, iar statul, in schimb, sa aloce bani pentru culte si pentru salariile preotilor. Ca atare, salariile preotilor de azi, ca si alte venituri de la Buget datorate Bisericii nu sunt “din aer” si nici n-ar trebui sa fie de la contribuabili, ci in schimbul acelor proprietati imobiliare secularizate de Cuza, adica pe termen indefinit, “intotdeauna”. […]

 


 Nota:

– Taierea finantarii cultelor este o masura care a fost ceruta in mod repetat de organizatiile ASUR si ACCEPT (adica secularistii atei si reprezentantii LGBT)

– Raportat la valoarea intregului buget, suma de 177 milioane lei care in bugetul trecut a fost alocata lacasurilor de cult este aproape neinsemnata, o redirectionare catre bugetul sanatatii sau educatiei fiind aproape insesizabila pentru a se putea resimti o imbunatatire a situatiei existente la ora actuala in sistemul medical si de invatamant. Ca si comparatie, bugetul directionat catre Sanatate si Educatie este de 6,4 mld. lei, respectiv 6,6 mld. lei. Raportat la bugetul pentru sanatate, de exemplu, fondul pentru lacasurile de cult reprezinta doar 2,76%, adica mai putin de 3 procente din bugetul Ministerului Sanatatii (apropo de insistenta cu care unii au cerut in ultima vreme stoparea finantarii cultelor).

finantare